ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Το Σάββατο η πανελλαδική συνάντηση των επιτροπών

Πανελλαδική συνάντηση όλων των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα στα πλαίσια της λειτουργίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο, 1η του Δεκέμβρη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα.

Στην πρόσκληση - κάλεσμα τονίζεται ότι «σήμερα θεωρείται αναγκαία η ανταλλαγή της πολύτιμης πείρας από την κοινή προσπάθεια που αναπτύχθηκε, η διαμόρφωση συγκεκριμένων αιτημάτων, γύρω από τους άξονες πάλης, η συζήτηση ενός γενικού πλαισίου συντονισμένης δράσης για το ερχόμενο διάστημα και μάλιστα ενόψει του προωθούμενου ευρωτρομονόμου σε επίπεδο ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και άλλων νομοθετημάτων και πρακτικών που προωθούνται στη χώρα μας».

Στόχος της πανελλαδικής συνάντησης των επιτροπών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», που έχουν συγκροτηθεί σε δεκάδες δήμους, είναι να ενισχυθεί με τη διεύρυνση των δυνάμεών της και τη δημιουργία επιτροπών και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, αλλά και τη διαμόρφωση αιτημάτων πάλης.


Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν!
  • Υπό το μανδύα των «ανθρωπιστικών επιχειρήσεων», θα συμμετάσχουν στην επιβολή της «νέας τάξης» στην Κεντρική Ασία!
  • Ξεκάθαρη παραδοχή από τον υφυπουργό Αμυνας, Λ. Αποστολίδη

Τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν υπό το μανδύα των «ανθρωπιστικών επιχειρήσεων», προανήγγειλε με σαφήνεια χθες ο υφυπουργός Αμυνας Λ. Αποστολίδης. Ταυτόχρονα, το ΓΕΕΘΑ ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αποστολή ακόμα 300 Ελλήνων στρατιωτικών στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο πάντα της διατήρησης της «ειρήνης» της «νέας τάξης» την περιοχή.

Κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά από τον Γ. Παπαντωνίου, ο υφυπουργός δήλωσε χθες ότι «ποτέ δεν αποκλείσαμε τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις». Παρομοίωσε, μάλιστα, την προετοιμαζόμενη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση με τις ανάλογες που έχουν γίνει στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι «έχουμε μετάσχει σε τέτοιες επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα στο χώρο των Βαλκανίων». Δε δίστασε, μάλιστα, να παρουσιάσει αυτή την αποστολή περίπου ως «εθνικό χρέος»(!). «Η Ελλάδα - είπε - έχει δώσει το "παρών" μας, όπως και θα το δίνουμε πάντοτε, όπου το καθήκον και το χρέος το απαιτούν»!

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διατήρηση της ειρήνης σε ολόκληρο τον πλανήτη(!), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Με μέτρο και σύνεση, με οδηγό τα εθνικά μας συμφέροντα, συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟικές δομές, είμαστε πανέτοιμοι, και με την παρουσία μας, αλλά και με τις υποχρεώσεις μας στην πρώτη γραμμή, ευχόμενοι, παλεύοντας μάλλον, σε παγκόσμιο - ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο, για την ειρήνη που είναι και το ζητούμενο»(!), τόνισε.

Ο υφυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές χθες στο Κέντρο Εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, μετά από επίδειξη των στρατευμένων, όπου τόνισε ότι «οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν να παίξουν έναν καθοριστικό - αποφασιστικό ρόλο, μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις και τα νέα δεδομένα και σε αυτήν την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η απόφαση για την έναρξη των «ανθρωπιστικών επιχειρήσεων» στο Αφγανιστάν αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες μέρες από το Συμβούλιο των 19 Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι το ΚΥΣΕΑ έχει ήδη αποφασίσει από τις 15 Νοέμβρη ότι θα διαθέσει στις ΗΠΑ δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 για τη μεταφορά τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού στο Αφγανιστάν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετάσχει στη συγκρότηση ΝΑΤΟικής δύναμης που θα μεταβεί στο Αφγανιστάν. Από την άλλη, είναι σίγουρο ότι το ΝΑΤΟ θα ζητήσει τη διάθεση στρατιωτικών μονάδων στη βάση της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του καταστατικού του περί ρήτρας αλληλεγγύης.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να στείλουν δύο αποστολές στρατιωτικών τμημάτων στο Αφγανιστάν, οι οποίες, όμως, υπηρετούν τον ίδιο στόχο: Την εδραίωση της «νέας τάξης» στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Σχεδιάζουν, δηλαδή, να στείλουν μια στρατιωτική δύναμη «διατήρησης της ειρήνης» και μια που θα έχει «ανθρωπιστική αποστολή» (διανομή βοήθειας), αλλά στην πράξη θα μετατρέπει το ρόλο της, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ. Η αποστολή των στρατευμάτων, που ήδη έχει ξεκινήσει με 1.000 πεζοναύτες των ΗΠΑ, θα αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα μετά τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, αλλά παραδέχτηκε ότι θα σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις: «Θα υπάρξει παρέμβαση μετά τη λήξη του πολέμου. Μιλάμε για 2-3 αεροσκάφη για τη μεταφορά και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε.

Την ίδια στιγμή, το ΓΕΕΘΑ, με σήμα του, ζητά δηλώσεις συμμετοχής από υπαξιωματικούς και αξιωματικούς για τη συγκρότηση του τάγματος που θα πάει στο Κόσσοβο και την περιοδική ανανέωση μέρους του προσωπικού σε όλες τις «αποστολές» των Βαλκανίων, αλλά και όπου οι ανάγκες της «νέας τάξης» το επιβάλλουν. Η προθεσμία λήγει στις 5 Δεκέμβρη και οι αιτήσεις ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι του 2002.


ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Προσηλωμένη στους στόχους που θέτουν οι ιμπεριαλιστές

Η υπηρεσία ανασυγκρότησης των Βαλκανίων παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της ίδρυσή της, που δεν είναι άλλοι από την «εγκαθίδρυση της οικονομίας της αγοράς στα κράτη της περιοχής», τη «στήριξη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης», όπως αυτά ερμηνεύονται από τους ιμπεριαλιστές και επιβάλλονται κάτω από την απειλή της βίας και των βομβαρδισμών, προκειμένου όσο το δυνατόν ταχύτερα να προχωρήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης στις δομές της ΕΕ.

«Το κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ενωση», στην κατεύθυνση υλοποίησης των επιλογών της, όπως ανέφερε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γραμματέας της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Ζόμπελ, «είναι να αντιμετωπίσει τις θεσμικές αδυναμίες, σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η αστυνομία, οι κεντρικές τράπεζες, η μετανάστευση, οι υπηρεσίες σε σύνορα και τελωνεία, η ελευθερία και ανεξαρτησία του Τύπου και η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος». Υπενθύμισε, μάλιστα, πως η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει σε «Συμφωνίες Σταθερότητας και Συνεργασίας» με Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔΜ και ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, μέσω των οποίων επιδιώκει τη «σταδιακή υλοποίηση μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, που θα εισάγει ευρωπαϊκές προδιαγραφές, φέρνοντας τις χώρες της περιοχής εγγύτερα στην ΕΕ».

Επίσης, ο Α. Ζόμπελ σημείωσε πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, «η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ανασυγκρότηση». Και το ρόλο αυτό μπορεί να τον παίξει τόσο ως αυτόνομη χώρα, όσο και ως κράτος - μέλος της ΕΕ, με ψήφο και συμμετοχή στο σχεδιασμό της πολιτικής των «15» στην περιοχή».

Τέλος, αναφέρθηκε στο πακέτο προγραμμάτων, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που επιβλέπει σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης. Κατά την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, εκ των οποίων στη Βοσνία τα 2 δισ. ευρώ και στην Αλβανία το 1 δισ. ευρώ. Ενώ αντίστοιχο ποσό αναμένεται να διατεθεί και στα επόμενα πέντε χρόνια. Μέχρι στιγμής, περίπου 12 ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις και μη κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν υπογράψει συμβόλαια για τη συμμετοχή τους στα έργα και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης. Από το πακέτο έργων και δράσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, το 45% διατίθεται στον ενεργειακό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ