ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Παζάρια και «όψιμες κόντρες»

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ μιλάει στους δημοσιογράφους

Associated Press

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ μιλάει στους δημοσιογράφους
ΒΟΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-

Με ευχολόγια και παραινέσεις εμφανώς, αλλά και σκληρά παζάρια υπογείως, άρχισαν χτες και επισήμως οι εργασίες της Διάσκεψης για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνει χώρα στο κάστρο του Πέτερσμπεργκ, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, τη Βόννη.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν χτες την έναρξη των εργασιών της διαφγανικής διάσκεψης στη Βόννη, ως ένα σημάδι ελπίδας και ευχήθηκαν να σημαδευτεί από ταχεία πρόοδο για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ο οποίος όμως τόνισε ότι οι συνομιλίες της διάσκεψης δε θα πρέπει να παρεμποδιστούν από «τεχνητές προθεσμίες». Πιθανώς ως απάντηση, στην ανακοίνωση της ίδιας μέρας, εκ μέρους του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμ, ότι «εντός τριών έως πέντε ημερών» οι τέσσερις πλευρές επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της φιλοξενούσας χώρας, ο Γιόσκα Φίσερ, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, κάλεσε τους εκπροσώπους των τεσσάρων ομάδων που συμμετέχουν στη Διάσκεψη να προχωρήσουν σε «έναν αληθινά ιστορικό συμβιβασμό για το καλύτερο μέλλον της χώρας και του λαού του Αφγανιστάν», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το Γενάρη θα διεξαχθεί στο Τόκιο σύνοδος δωρητών για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Σε μήνυμά του, που αναγνώστηκε κατά την έναρξη της διάσκεψης, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τόνισε ότι δε θα πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος στο Αφγανιστάν και πως θα πρέπει να δημιουργηθούν αξιόπιστοι και βιώσιμοι πολιτικοί θεσμοί.

Πάντως, γενικότερα, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για την επιτυχία της διάσκεψης, ενώ έντονος είναι ο σκεπτικισμός για το επίπεδο της συμμετοχής της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας του Αφγανιστάν, της φυλής Παστούν. Ετσι τα ευχολόγια εκ μέρους όλων ή η έκκληση - παραίνεση του Φίσερ αμφισβητείται εάν θα γίνει αποδεκτή ή θα πραγματοποιηθεί. Ηδη ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Τζέιμς Ντόμπινς, ανέφερε χτες στη Βόννη ότι οι παρατάξεις που συμμετέχουν στη διαφγανική διάσκεψη συμφωνούν να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση ο πρώην μονάρχης Ζάχερ Σαχ. Μάλλον θέλοντας να προκαταβάλει και να δημιουργήσει κλίμα, αφού είναι γνωστό ότι η Βόρεια Συμμαχία δεν αποδέχεται επ' ουδενί μία τέτοια προοπτική.

Ρωσο-αμερικανική κόντρα

Οι χτεσινές δηλώσεις του Μπουρχανουντίν Ραμπανί, από το Ντουμπάι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, είναι ενδεικτικές των διαθέσεων της Βόρειας Συμμαχίας που πια ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του Αφγανιστάν. Ο Τατζίκος Πρόεδρος Ραμπανί, που ανατράπηκε στη διάρκεια του 1996 από τους Ταλιμπάν, τόνισε ότι οι διαφγανικές διασκέψεις θα πρέπει εφεξής να διεξάγονται στο ίδιο το Αφγανιστάν και εξέφρασε την επιθυμία να καταλήξουν σε συμφωνία, οι αντιπροσωπείες, για μια προσωρινή κυβέρνηση και να ανοίξουν το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών. Και τέλος χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με αυτά που επιθυμεί να επιτύχει στη Βόννη η Βόρεια Συμμαχία, φάνηκε να αποκλείει έναν εξέχοντα ρόλο για τον πρώην μονάρχη στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Αφγανιστάν, λέγοντας ότι «οι εισαγόμενοι ηγέτες δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

Ενδιαφέρον πάντως αποκτά και η κόντρα που ενέσκηψε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Χτες, σύμφωνα με ανώνυμη αμερικανική κυβερνητική πηγή, αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στη ρωσική, αλλά και σε άλλες κυβερνήσεις ότι αντιτίθεται στην ντε φάκτο αναγνώριση της εξουσίας του πρώην Προέδρου της χώρας, Ραμπανί... με κριτήριο ότι αυτή δεν είναι βιώσιμη. «Δεν είναι βιώσιμη διάδοχη λύση στους Ταλιμπάν η κυβέρνηση Ραμπανί» στην Καμπούλ, δήλωσε επίσης η ίδια πηγή, αναφερόμενη προφανώς στην ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να λειτουργήσει μόνιμη διπλωματική αποστολή της στην Καμπούλ, αλλά και σε αυτή της Τεχεράνης ότι σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει η πρεσβεία της στην Καμπούλ που έκλεισε όταν πήραν τον έλεγχο της Καμπούλ οι Ταλιμπάν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανησυχεί για τη διπλωματία, σιωπά για την τύχη των ξένων μαχητών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η ανησυχία για τα πιθανά αποτελέσματα της σύσκεψης που διεξάγεται στη Βόννη κυριαρχεί στην πακιστανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, συνεχίζεται ο θόρυβος για την τύχη των ξένων μαχητών που είχαν εγκλωβιστεί στην Κουντούζ, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας.

Παραγκωνισμένη από τις διπλωματικές εξελίξεις φέρεται να νιώθει η πακιστανική ηγεσία καθώς δε συμμετέχει στη σύνοδο που άρχισε, χτες, στη Βόννη. Η ανησυχία της πακιστανικής ηγεσίας εντείνεται από το γεγονός ότι στη Βόννη συμμετέχει ινδική αντιπροσωπεία (μάλιστα ο Ινδός πρωθυπουργός, Βάτζπαγιε, δήλωνε ξεκάθαρα ότι η χώρα του διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στο μετα-Ταλιμπάν Αφγανιστάν) και επειδή δεν εισακούστηκε η πακιστανική έκκληση για συμμετοχή μετριοπαθών Ταλιμπάν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σιγήν ιχθύος τηρεί η πακιστανική ηγεσία και για τις πληροφορίες ότι πακιστανικά μεταγωγικά αεροσκάφη φυγάδευσαν μεγάλο αλλά άγνωστο αριθμό ξένων μαχητών από την Κουντούζ. Ο πολέμαρχος Νταούντ Κχαν, που κατέλαβε την πόλη, δήλωνε ότι πτήσεις διεξάγονταν από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι την Κυριακή, λίγες ώρες πριν καταληφθεί οριστικά η πόλη. Σύμφωνα με την αφγανική αντιπολίτευση, στην πόλη βρίσκονταν περίπου 6.000 ξένοι μαχητές, εκ των οποίων, τελικά, η πλειοψηφία αγνοείται. Ο Κχαν υποστήριξε ότι «οι Αμερικανοί που ελέγχουν τον εναέριο χώρο, αν ήθελαν, θα μπορούσαν να σταματήσουν τα πακιστανικά αεροσκάφη με Πακιστανούς, Αραβες και Τσετσένους μαχητές».

Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, πάντως, Ρίτσαρντ Μάγιερς, υποστήριζε ότι το αεροδρόμιο της επίμαχης πόλης έχει «σχεδόν καταστραφεί» από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και «λογικά δεν μπορεί να προσγειωθεί μεταγωγικό αεροσκάφος». Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε ότι δεν έχει καμία σχετική πληροφορία.

Χαμηλούς τόνους τήρησε η πακιστανική ηγεσία και σχετικά με το μακελειό που έγινε στο φρούριο της Μαζάρ ε Σαρίφ. Εκπρόσωποι όλων των ισλαμιστικών πακιστανικών οργανώσεων κήρυξαν τη χτεσινή μέρα ως μέρα εθνικού πένθους, καθώς υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των νεκρών αιχμαλώτων είναι Πακιστανοί και κατηγορούν την ηγεσία Μουσαράφ ότι δεν παρενέβη για να εμποδίσει «το έγκλημα» και την αφγανική αντιπολίτευση ότι «το προκάλεσε». Ο Περβέζ Μουσαράφ φέρεται να δήλωσε ότι «οι εξελίξεις μπορεί να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πως δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών». Πάντως, ο εκπρόσωπός του, Ρασίντ Κουρέσι, ζητούσε από τον ΟΗΕ και από τη διεθνή κοινότητα να διαλευκάνει τις συνθήκες του μακελειού.

Εσπευσαν να εγκαινιάσουν τον πετρελαιαγωγό Τεργκίζ- Αναπα...

ΑΝΑΠΑ.--

Λίγο μετά τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, ενόψει των διαβουλεύσεων σε Βόννη για τη «μεταβατική» αφγανική κυβέρνηση και εν αναμονή των σχεδιαζόμενων επόμενων επεμβάσεων σε άλλες χώρες, με πρόσχημα τη διεθνή τρομοκρατία, ανώτερα διοικητικά στελέχη πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών Shell, Chevron, Agip, Mobil, Arco και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Ενέργειας απ' τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Καζαχστάν και το Ομάν συναντήθηκαν χτες με κάθε επισημότητα στο νότιο ρωσικό επίνειο Αναπα. Αφορμή; Η τελετή εγκαινίων για την έναρξη λειτουργίας του πετρελαιαγωγού (μήκους 1.580 χλμ. και εκτιμούμενου κόστους 2,65 δισ. δολαρίων) που θα μεταφέρει τόνους μαύρου χρυσού απ' τα διυλιστήρια της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής Τενγκίζ του δυτικού Καζαχστάν στο ρωσικό λιμάνι Αναπα της Μαύρης Θάλασσας (που απέχει 800 χλμ. νότια της Μόσχας).

«Ο πετρελαιαγωγός της Κασπίας θα ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή ενεργειακή κατάσταση γιατί καλύπτει πιο ποικιλόμορφες και πιο ασφαλείς περιοχές εφοδιασμού σε πετρέλαιο», σχολίασε η Βίκι Μπέιλι, αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, που ήταν μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων. Η παρουσία της δεν ήταν διόλου τυχαία μιας που αμερικάνικες εταιρίες επένδυσαν πάνω από ένα δισ. δολάρια στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Τεργκίζ-Αναπα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στέλεχος της πετρελαϊκής εταιρίας Σεβρόν, που χρηματοδότησε το 30% του σχεδίου και θεωρείται ως ο μεγαλύτερος χρήστης του πετρελαιαγωγού Τεργκίζ-Αναπα, ο πετρελαιαγωγός έχει σήμερα δυνατότητα μεταφοράς 28.000.000 τόνων πετρελαίου ετησίως (ήτοι 600.000 βαρέλια ημερησίως) και εάν αναβαθμιστεί, όπως αναμένεται, θα έχει τελική ετήσια χωρητικότητα 67.000.000 τόνους πετρελαίου (ήτοι ενάμισι εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως)...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τον πολυτρομονόμο...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις αρκετών βουλευτών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, αλλά και της αντιπολιτευόμενης παράταξης των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών», η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε χτες με 323 ψήφους υπέρ και 79 κατά το «αντιτρομοκρατικό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, και στο οποίο, μεταξύ πολλών άλλων προβλέπεται η δίχως δίκη και επ' αόριστον κράτηση αλλοδαπών υπόπτων τρομοκρατών. Το πολυνομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει τα επικριτικά πυρά όχι μόνον βουλευτών, αλλά και βρετανικών οργανώσεων πολιτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα γίνει νόμος μόνον εάν καταφέρει να αποσπάσει την πλειοψηφία ψήφων και του νομοθετικού Σώματος της Βουλής των Λόρδων... Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, υπερασπίστηκε το τρομοκρατικό πολυνομοσχέδιό του, χαρακτηρίζοντάς το «επίκαιρο» και «ισορροπημένο», προβλέποντας παράλληλα πως μέσα στον ερχόμενο μήνα θα γίνει νόμος του βρετανικού κράτους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ