ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση

Στο 44% η κάλυψη του συνολικού πλάνου

Με αμείωτη ένταση, καλύτερη οργάνωση της δουλιάς, μεθοδικότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί τους, συνεχίζουν τη δράση τους, με στόχο να κερδίσουν τη μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, που προκήρυξε το Κόμμα για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δουλιάς είναι αρκετά ενθαρρυντικά, αφού μέχρι την περασμένη Δευτέρα το βράδυ το πανελλαδικό πλάνο είχε καλυφθεί κατά 44%.

Παρά τις επιτυχίες που έχουν οι μέχρι τώρα προσπάθειές τους, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι κομμουνιστές σ' όλη την Ελλάδα δεν εφησυχάζουν. Συνεχίζουν και σχεδιάζουν πολλαπλασιασμό των προσπαθειών τους, των εξορμήσεων σε χώρους δουλιάς, των μαζικών και ανοιχτών εκδηλώσεων, ώστε να απευθυνθούν σε πολύ περισσότερους εργαζόμενους, να συζητήσουν μαζί τους τη σύνθετη και δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι λαοί όλου του κόσμου, να πείσουν ότι προς το συμφέρον όλου του λαού είναι ο πολλαπλασιασμός των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ, πράγμα που, όμως, απαιτεί - ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες - την οικονομική του ενίσχυση.

Οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από το πλατύ άνοιγμα που έχει ήδη επιτευχθεί είναι ιδιαίτερα θετικές ως προς τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επίτευξη του στόχου. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία στέλνουν το δικό τους μήνυμα, καταθέτοντας απλόχερα τη συμβολή τους, ενώ οι Κομματικές Οργανώσεις εισπράττουν όπου απευθύνονται την αποδοχή και την εκτίμηση στην πολιτική του Κόμματος, στην αταλάντευτη, συνεπή του πορεία στο πλευρό του λαού, στις μάχες για τα συμφέροντά του.

Η συνέχεια, στο βαθμό που όλες οι δυνάμεις συνεχίσουν με την ίδια ορμή τη μάχη, προδιαγράφεται εξίσου θετική.

Μέχρι την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονταν οι ΚΟ Ανατολικής Πελοποννήσου με 60,48%, Αττικής με 56% και Πειραιά με 48,71%. Ακολουθούσαν οι ΚΟ Αθήνας, Δυτικής Πελοποννήσου, Αιγαίου, Αν. Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλονίκης, Βορειοδυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης.

Οι ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» και του «902» έχουν αγγίξει, αντίστοιχα, το 50% και 46%.

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ερώτηση:

Με αφορμή το Big brother, προπαγανδίζεται το επιχείρημα της ελευθερίας στις επιλογές κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των νέων στην αστική δημοκρατία. Υπάρχει πράγματι ελευθερία επιλογής;

Απάντηση:

Το πρόβλημα της ελευθερίας και της δημοκρατίας δεν είναι ουδέτερο, αταξικό. Δεν υπάρχει αφηρημένη ελευθερία, αφηρημένη δημοκρατία. Οι σκέψεις και οι ενέργειες των ανθρώπων καθορίζονται από την υπάρχουσα, αντικειμενικά και έξω από τη θέλησή τους, κοινωνική πραγματικότητα. Η οποία επίσης καθορίζεται από τον τρόπο παραγωγής, δηλαδή από τις σχέσεις παραγωγής, την οικονομική βάση της κοινωνίας. Η δράση της κυρίαρχης τάξης που έχει την εξουσία, τα συμφέροντα και οι σκοποί της, η ταξική πάλη, όλ' αυτά αντανακλούν την κοινωνική πραγματικότητα και επιδρούν και στη συνείδηση.

Επομένως, στον καπιταλισμό, καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει, αλλά οι επιλογές είναι συγκεκριμένες, καθορίζονται από την αστική τάξη, τα συμφέροντά της, τις ανάγκες της. Για παράδειγμα, κάθε νέος είναι ελεύθερος να επιλέξει τις σπουδές του, το επάγγελμά του, αλλά καθόλου δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει δουλιά. Επίσης, έχει δικαίωμα επιλογής σπουδών που όμως καθορίζονται από το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο διαμορφώνει η άρχουσα τάξη, προκειμένου να δημιουργεί εργατική δύναμη, εργαζόμενους με βάση τις ανάγκες της δικής της παραγωγής, (π.χ. ειδίκευση, επανειδίκευση κλπ., χωρίς γνώσεις). `Η το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα ορθώνει ταξικούς φραγμούς, έτσι που τα παιδιά του λαού να μη μπορούν να μορφωθούν και να σπουδάσουν. Για ποια ελευθερία επιλογής μπορεί να γίνεται λόγος;

Η ελευθερία είναι πάντα συγκεκριμένη και σχετική. Ανάλογα με τις αντικειμενικές συνθήκες, οι άνθρωποι μπορούν να είναι ελεύθεροι για να επιλέγουν ορισμένες δραστηριότητες, ενώ στερούνται άλλες. Δηλαδή μπορούν να επιλέγουν π.χ. ψυχαγωγία, αλλά στα πλαίσια που δημιουργεί η αστική κοινωνία και η εμπορευματοποίηση. Η ελευθερία του ατόμου αποτελεί πάντα μέρος της ελευθερίας που διαθέτει η κοινωνία στο σύνολό της. Και όπως σημείωνε ο Λένιν, «να ζεις στην κοινωνία και να είσαι ελεύθερος από την κοινωνία είναι αδύνατο».

Στον καπιταλισμό, η ελευθερία της αστικής τάξης να εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, σημαίνει ανελευθερία για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που είναι εξαναγκασμένος να παράγει πλούτο για την αστική τάξη. Σ' αυτή τη βάση, αντικειμενικά, η αστική τάξη ρυθμίζει πάντα στον ανώτατο βαθμό, (εξαρτάται και από το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης), τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων, με διάφορους κανόνες, κοινωνικούς, ταξικούς, νομικούς. Σ' αυτά τα πλαίσια κινείται και η ατομική τους ελευθερία, αυτή η κατάσταση επιδρά και στη συνείδησή τους. Σ' αυτά τα πλαίσια και για τον ίδιο σκοπό, της υποταγής των λαϊκών μαζών και της νεολαίας, κατασκευάζει διάφορους Big brother. Πολύ περισσότερο που στο συγκεκριμένο παράδειγμα, έχει καταργηθεί η ελευθερία στην πιο βασική, πρωταρχική της μορφή, την εντελώς προσωπική ζωή του ανθρώπου, αφού και αυτή παρακολουθείται και δημοσιοποιείται.

Η άποψη που λανσάρεται ότι καθένας είναι ελεύθερος να διαθέτει το σώμα του και την ψυχή του όπως αυτός θέλει, είναι η μεγαλύτερη σκλαβιά, αφού τις αντικειμενικές συνθήκες γι' αυτή τη «διάθεση» τις διαμορφώνει η άρχουσα τάξη. Την ελευθερία πρέπει να την ορίζουμε ως συνειδητοποιημένη αναγκαιότητα για να δρούμε, να επιλέγουμε, να αποφασίζουμε έχοντας ολόπλευρη γνώση του προβλήματος, των αντικειμενικών συνθηκών και των πραγματικών συμφερόντων. Σε τελευταία ανάλυση, ελεύθερος για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, είναι αυτός που έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα κατάργησης της εκμετάλλευσης και παλεύει οργανωμένα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Εκδήλωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Την Παρασκευή 30 Νοέμβρη, στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Νομικής του ΑΠΘ, πραγματοποιείται η κεντρική συγκέντρωση - εκδήλωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Χ. Κόφφας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Μπροστά στον αιώνα της αληθινής ιστορίας των ανθρώπων, στον αιώνα της σοσιαλιστικής νίκης».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Σήμερα η εκδήλωση για τα ναρκωτικά

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Καισαριανής διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Ναρκωτικά - Αιτίες - Πρόληψη» σήμερα Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2001, στις 6 το απόγευμα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής, (Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας).

Θα μιλήσουν:

- Εκπρόσωπος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων

- Η κ. Μάτσα Κατερίνα ψυχίατρος, διευθύντρια του 18Ανω

- Η κ. Μωραΐτου Ελένη, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του ΕΣΥΝ.

Σήμερα στον «902» TV

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

Στις 18.15 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου, με τον Σπύρο Μπέκιο (Λάμπρο), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Στις 19.00 ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ για τη ζωή και τα έργα του Φρειδερίκου Ενγκελς με αφορμή τη συμπλήρωση 181 χρόνων από τη γέννησή του.

Στις 20.00 στην εκπομπή ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή μια συζήτηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Αμπτάλα Αμπτάλα, με αφορμή την ημέρα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ