ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τα διδάγματα του χτες, στις μάχες του αύριο!

Ο Φ. Τσέκερης, γραμματέας της ΠΕΑΕΑ
Ο Φ. Τσέκερης, γραμματέας της ΠΕΑΕΑ
Δυο μεγάλες επετείους τα 84χρονα από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση και τα 83χρονα του ΚΚΕ, τίμησαν χτες βράδυ η Εργατοϋπαλληλική, η Αχτίδα Κατασκευών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι αντίστοιχοι κλαδικοί τομείς της ΚΝΕ, με μια συγκινητική, μαχητική εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, η οποία επιπροσθέτως ήταν αφιερωμένη στα νέα κομματικά μέλη και τα μέλη της ΚΝΕ.

Κάθε μία από τις δύο επετείους «σηματοδοτεί ένα πλήθος ιστορικές μνήμες και διδάγματα, δίνει τη δυνατότητα πληρέστερης κατανόησης των συμπερασμάτων και των γενικών χαρακτηριστικών μιας εποχής, της σύγχρονης εποχής του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό», όπως τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση η Βούλα Κοντούλη γραμματέας της ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας, συμπληρώνοντας πως σκοπός είναι να τιμηθεί με ταξικότητα η μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση, να «μυηθούν» οι νεότεροι στην πολύτιμη κληρονομιά του Οκτώβρη, αλλά και στην αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή κινηματογραφικού υλικού, ανάγνωση ποιημάτων του Μπρεχτ για τον κομμουνισμό και την «εμπροσθοφυλακή των μαζών», το Κόμμα, ενώ απονεμήθηκε στους νέους συντρόφους το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και ακολούθησε γιορτή.

Η πρώτη ομιλία έγινε από τον Γ. Πρωτούλη, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ, ο οποίος υπογράμμισε πως «μόνο η σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων αποτελεί ρεαλιστική διέξοδο. Αυτό το δρόμο χαράζει σήμερα η πολιτική του ΚΚΕ, η πρότασή του για συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου. Σ' αυτό το δρόμο έχει θέση η νεολαία και πρέπει να τον ακολουθήσει ως το τέλος, παίρνοντας παράδειγμα από τη γενιά της Αντίστασης, της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ».


Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο παλαίμαχος κομμουνιστής Φ. Τσέκερης, γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, για να ανασύρει από τη μνήμη του, τη μνήμη των αγώνων 58 χρόνων μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, τις πιο σπουδαίες στιγμές του. Καταχειροκροτούμενος μας μετέφερε στο κλίμα αλλοτινών εποχών, των εποχών της αντίστασης στη μεταξική δικτατορία, στη γερμανική κατοχή, που γράφτηκαν στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας, καταξιώνοντας το Κόμμα στις λαϊκές συνειδήσεις. Και έκλεισε διαβεβαιώνοντας τους νέους πως ο δρόμος που διάλεξαν είναι ο σωστότερος.

Ο γραμματέας της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας Δ. Κυπραίος έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών με μια αναλυτική ιστορική αναδρομή στην κατάσταση που επικρατούσε στη Ρωσία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η οποία -όπως σημείωσε- «διέσπασε το μέτωπο του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Η νίκη της σήμανε μια ριζική στροφή στην παγκόσμια Ιστορία».

Αναφερόμενος στην αντεπανάσταση υπογράμμισε πως «αξιοποιήθηκε από τους αντιπάλους, ώστε να συκοφαντηθεί και διαστρεβλωθεί ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε. Ομως οι λαοί που έζησαν το σοσιαλισμό και σήμερα την καπιταλιστική παλινόρθωση γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι κέρδισαν και τι έχασαν».

Συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ μελέτησε και συνεχίζει τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή, όμως τόνισε «δεν υποχωρήσαμε κάτω από την ιδεολογική πίεση του αντιπάλου. Υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, παρά τις αδυναμίες του».

«Το Κόμμα μας - συνέχισε - εμπνέεται από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τα διδάγματά της αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές στην πάλη για τη μετάβαση από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό. Με το πρόγραμμά του το ΚΚΕ απαντά ότι η λύση των προβλημάτων για τη χώρα και το λαό της είναι η σοσιαλιστική προοπτική, η λαϊκή εξουσία και οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή κατατείνει όλες τους τις προσπάθειες για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου».

Και έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας πως παρά την επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ από την αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, «εμείς οι πρωτοπόροι κομμουνιστές, έχουμε τη δύναμη, τη θέληση να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό. Ολοι στον αγώνα. Ζήτω τα 84 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Ζήτω τα 83 χρόνια του ηρωικού ΚΚΕ».


Την Κυριακή, 2 του Δεκέμβρη, αγωνιστικά στο Γοργοπόταμο

Μετάβαση με πούλμαν από πολλές περιοχές της Αττικής

Την επόμενη Κυριακή, 2 του Δεκέμβρη 2001, η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες μ' αυτήν ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Ενώσεις διοργανώνουν στο Γοργοπόταμο, στον τόπο της επιχείρησης των ανταρτών, στις 11 το πρωί, μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 59 χρόνια από την Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, καλούνται όλοι οι αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, όλοι οι εργαζόμενοι και τα μέλη των Παραρτημάτων της, με τα λάβαρά τους, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Για τη μετακίνηση, την Κυριακή 2-12-01, δρομολογούνται πούλμαν από τα Κεντρικά και τα Παραρτήματα Αττικής της ΠΕΑΕΑ:

Κεντρικά ΠΕΑΕΑ, ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 82.34.296 και 88.31.368.

Μενιδίου (δωρεάν), από τη Γέφυρα της οδού Φιλαδελφείας, στις 7 π.μ.

Πατησίων - Ριζούπολης, από τη Ριζούπολη, οδός Χριστιανουπόλεως (Παιδική Χαρά) στις 6.45 π.μ. και από την Αγ. Βαρβάρα (τέρμα Πατησίων) στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 20.14.039 και 22.34.369 (5-7 μ.μ.).

Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, από το Δημαρχείο της Ν. Φιλαδέλφειας στις 7 π.μ. και με στάσεις στη Ν. Χαλκηδόνα (σε Σκλαβενίτη, Ρενό, Αγ. Μαρίνα). Τηλ.: 25.30.706 και 25.24.136.

Ηλιούπολης, από τα γραφεία του παρ/τος, οδός Σοφ. Βενιζέλου 111, στις 6.45 π.μ.

Νέας Σμύρνης, από την πλατεία Ν. Σμύρνης, οδός Ομήρου 68, στις 7 π.μ. Τηλ.: 93.54.841.

Κηφισιάς (δωρεάν), στις 7.30 π.μ. από τον Πλάτανο Κηφισιάς. Τηλ.: 80.16.977.

Περιστερίου (δωρεάν), στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Δημαρχείου.

Κορυδαλλού, από την πλατεία Ελευθερίας στις 7 π.μ.

Αγ. Παρασκευής, στις 7 π.μ. μπροστά από την εκκλησία.

Χολαργού, στις 7 το πρωί από τέρμα λεωφορείων, 7.10 π.μ. από πλατεία Κύπρου και 7.20 από πλατεία Δημοκρατίας.

Πεύκης, αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από 13η στάση Πεύκης και από την Ανω Πεύκη στις 7.40 το πρωί.

Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη, στις 6.30 π.μ., από τα γραφεία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πόρτο - Ράφτη. Πληροφορίες τηλ: 0299/73.320 και 74.408.

Λαυρίου (δωρεάν), στις 6 π.μ. από το Πνευματικό Κέντρο Λαυρίου.

Ιλίου, από την παλιά Δημαρχία, ώρα 7.30 το πρωί (τιμή εισιτηρίου 1.000 δρχ.).

- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) παίρνει μέρος στην εκδήλωση και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ