ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αύριο η η πανελλαδική σύσκεψη

Στόχος ο συντονισμός της δράσης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Πρώτος σταθμός τα νομαρχιακά συλλαλητήρια στις 10 του Δεκέμβρη

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις έδειξαν την αποφασιστικότητα των αγροτών να κλιμακώσουν τον αγώνα τους
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις έδειξαν την αποφασιστικότητα των αγροτών να κλιμακώσουν τον αγώνα τους
Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιείται στον Παλαμά της Καρδίτσας, η πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και Επιτροπών Αγώνα, στην οποία θα συζητηθεί και θ' αποφασιστεί το πώς θα κλιμακωθεί και θα συντονιστεί αποτελεσματικά, σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αγώνας της αγροτιάς.

Η πανελλαδική σύσκεψη, που συγκαλείται με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αναμένεται να δώσει το «σινιάλο» για το ξεκίνημα νέων, ακόμα πιο μαζικών και δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, με στόχο την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων θα σημάνει με τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, με τρακτέρ, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 10 του Δεκέμβρη. Ηδη οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, όπως αποφασίστηκε σε μαζικές συσκέψεις εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων των δύο νομών, προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, ενώ από τις 3 του Δεκέμβρη θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Λάρισα και στη Μαγνησία.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 7 του Δεκέμβρη, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, με τρακτέρ, οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς, απαιτώντας, μεταξύ των άλλων, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μηλοκαλλιέργεια και δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικό «παρών» στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η κλιμάκωση και ο συντονισμός του αγώνα της αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο καταδεικνύει το μέγεθος και την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Και, βεβαίως, στέλνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους κάθε λογής υποστηρικτές της πολιτικής που εφαρμόζει, ότι ο αγώνας θα είναι ενωτικός, διαρκής και ανυποχώρητος.

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Σήμερα τα συλλαλητήρια σε Λιβαδειά - Λαμία

Αγωνιστικό «παρών» δίνουν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Βοιωτίας στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς και της Φθιώτιδας την ίδια ακριβώς ώρα στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας. Στο παμβοιωτικό και παμφθιωτικό συλλαλητήριο, που γίνονται στις πρωτεύουσες των δύο νομών, οι αγωνιζόμενοι αγρότες θα διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν, να μην περάσει και να ανατραπεί η πολιτική ξεκληρίσματος της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βαμβακοπαραγωγοί, ελαιοκαλλιεργητές, καπνοπαραγωγοί του κωπαϊδικού κάμπου, από τις επαρχίες Λιβαδειάς και Θήβας, μαζί με τους ξωμάχους της Φθιώτιδας, με αφετηρία τα σημερινά προειδοποιητικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των δύο νομών, θα αγωνιστούν και θα διεκδικήσουν να ανατραπεί το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Γι' αυτό απορρίπτουν τα «ψευδολάθη» του υπουργού και υφυπουργού Γεωργίας, που «γυρολογώντας» τους έχει πιάσει ο «πόνος» για το εισόδημα και την επιβίωση του αγρότη. Θα παλέψουν για 362 δρχ./κιλό τιμή στόχου στο βαμβάκι, για κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι κ.ά. Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα σιτηρά και να αυξηθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας. Να λειτουργήσει η παρέμβαση στην ελαιοκαλλιέργεια και να επανέλθει η τιμή παρέμβασης (1.100 δρχ./κιλό), να καταργηθεί το πλαφόν παραγωγής και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Να μη μειωθούν και καταργηθούν οι επιδοτήσεις στον καπνό, να αυξηθούν και να δοθούν περισσότερα δικαιώματα καπνοκαλλιέργειας, όπως τονίζεται και στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Φθιώτιδας προς τους αγρότες του νομού.

Παρόμοιο κάλεσμα απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Βοιωτίας, ενόψει του σημερινού αγωνιστικού συλλαλητηρίου, προειδοποιώντας ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί σε συντονισμό της δράσης με τους αγρότες σε όλη τη χώρα.

Στην Εύβοια

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην Κήρινθο, πραγματοποιείται συγκέντρωση αγροτικών συλλόγων και αγροτών της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για κινητοποιήσεις και συντονισμός δράσης, καθώς τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, παραγωγών οπωροκηπευτικών και σιτηρών και των κτηνοτρόφων συνεχώς οξύνονται και παραμένουν ανεπίλυτα.

ΗΛΕΙΑ - ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Συλλαλητήρια στις 10 Δεκέμβρη

Σε δεινή θέση οι αγρότες που παράγουν λάδι, σταφίδα, βαμβάκι, εσπεριδοειδή, οπωροκηπευτικά κλπ.

Μετά τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, άλλοι δύο νομοί της Πελοποννήσου, η Ηλεία και η Αργολίδα, μπαίνουν για τα καλά στο χορό των κινητοποιήσεων, καθώς οι εκπρόσωποι των αγροτών εξήγγειλαν παναγροτικά συλλαλητήρια στις 10 Δεκέμβρη, συντονίζοντας την πάλη τους με τους υπόλοιπους αγρότες όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με τη συμμετοχή των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πανηλειακό - παναγροτικό συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. μπροστά από την είσοδο του Πύργου, στην περιοχή της Συντριάδας. Στην Αργολίδα, η Συντονιστική Επιτροπή του νομού της ΠΑΣΥ αποφάσισε για παναργολιδικό - παναγροτικό συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Αργος.

Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των αγροτών και αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά, δίνουν το σύνθημα για μαζική συμμετοχή στους αγώνες που έρχονται, για τη διεκδίκηση του δίκιου τους και την επιβίωσή τους που βάλλεται από τους καταστροφικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Το λάδι, η σταφίδα, το βαμβάκι, τα εσπεριδοειδή, η κτηνοτροφία, τα οπωροκηπευτικά, τα καπνά βρίσκονται σήμερα σε δεινή θέση, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος του εξοβελισμού των μικρομεσαίων αγροτών να είναι επί θύραις. Κάτι που φαίνεται να κατανοείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, που βλέπουν ως μοναδική διέξοδο την ένταση και κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης προκειμένου να μείνουν στον τόπο τους.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Να πώς έγινε το «μαγείρεμα»

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του αντινομάρχη Σερρών, που δήλωσε δημοσίως ότι κόπηκαν δηλωμένα στρέμματα!

Οι πρώτες ομολογίες για την «κυβερνητική συνταγή μαγειρέματος», ώστε να εμφανιστεί πλασματικά μειωμένη η παραγωγή βαμβακιού και πλασματικά λιγότερα τα καλλιεργηθέντα στρέμματα, άρχισαν να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Μια τέτοια ομολογία αποτέλεσαν οι δηλώσεις του αντινομάρχη Σερρών, Νίκου Σφελινιώτη, οι οποίες έγιναν στις 8 του Νοέμβρη στην εκπομπή του Σάκη Μπαντή «Αγροτικές Παρεμβάσεις» στον τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών «Επιλογές». Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα των όσων είπε ο αντινομάρχης Σερρών στον Σ. Μπαντή και τα οποία είναι αρκούντως αποκαλυπτικά:

Μπαντής: Το ζητούμενο για μας είναι ότι σήμερα που μιλάμε, 8 Νοέμβρη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με το έγγραφό του δεν έχει τις δισκέτες και, φυσικά, άρα τα στοιχεία και τα στρέμματα που έχουν δηλωθεί σ' ό,τι αφορά το βαμβάκι, για μας είναι μαγειρεμένα και θα ήθελα να μου πείτε αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

Σφελινιώτης: Μαγειρεμένα δε θα το πω. Θα πω ότι το υπουργείο Γεωργίας, εν γνώσει του, ξέρει το υπουργείο Γεωργίας, με προφορική του εντολή και βεβαίως εάν χρειαστεί στην επίσκεψη του κ. Δρυ το Σάββατο - και αυτό μπορεί να ειπωθεί και δημόσια - το υπουργείο Γεωργίας είχε πει τότε με τον κ. Ανωμερίτη, ο κ. Αργύρης, ο κ. Κορασίδης και ο κ. Καββαδίας ξέρουν, ότι ενώ δώσανε 372.000 στρέμματα στο νομό - είχαν πει 375 - και, τέλος πάντων, με δική τους εντολή κάποια στρέμματα, ένα, πέντε, δέκα από κάθε παραγωγό ανάλογα, κόπηκαν για να εμφανιστεί στην ΕΕ το ποσό των 370.000 στο Νομό Σερρών. Αυτό είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Δόθηκε δηλαδή αυτή η εντολή στις Ενώσεις, να κοπούν κάποια στρέμματα από κάποιους παραγωγούς, για να εμφανιστεί το 3.800.000 στρέμματα πανελλαδικά. Αυτό δηλαδή συνέβη όχι μόνο στο Νομό Σερρών, συνέβη σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι γεγονός. Κάτι που καταγγέλθηκε από πολλούς και από το...

Μπαντής: Απλούστατα εκείνο που θέλω να μείνω είναι ότι σήμερα ακούμε και από σας αυτό που λέμε απ' την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η εκπομπή, ότι πραγματικά αυτά τα στοιχεία έχουν μαγειρευτεί, ούτως ώστε για το Νομό Σερρών να κόψουν μόνο 5.000 στρέμματα, για την Πέλλα 10.000, για τη Λάρισα...

Σφελινιώτης: Ανάλογα...

Μπαντής: ...Ανάλογα, ούτως ώστε να εμφανιστεί ένα μέγεθος που να βολεύει στους υπολογισμούς.

Σφελινιώτης: Κοιτάξτε! Το υπουργείο Γεωργίας με τη δική του εκτίμηση, που είναι λανθασμένη βεβαίως και με τους τεχνοκράτες, που με τις εισηγήσεις τους παρέσυραν και τους υπουργούς και υφυπουργούς, ίσως ήθελε να ξεγελάσει την ΕΕ - κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό, ας το πούμε - γι' αυτό κάνουν όλα αυτά τα μαγειρέματα, όλα αυτά εδώ που κάνουν μέχρι τώρα. Βεβαίως, αυτά αποκαλύφθηκαν και το γεγονός για την Ελλάδα δεν ξέρω τι θα συμβεί, ας πούμε.

«Καθαρή» αγελάδα...

Μετά από δύο περίπου βδομάδες μυστικοπάθειας, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες πως η ύποπτη αγελάδα που σφάχτηκε στις 12/11 στο Δημοτικό Σφαγείο Βόλου, δεν είναι «τρελή». Στην ανακοίνωση τού υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται πως η ιστοποθολογική εξέταση που έγινε σε εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η οποία βγήκε στις 26/11, «διέγνωσε» ότι δεν παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις ύποπτες της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοειδών και το «δείγμα θεωρήθηκε αρνητικό». Επίσης, αναφέρεται πως το ίδιο δείγμα εξετάστηκε στις 15/11 στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας και θεωρήθηκε ύποπτο.

Βέβαια, ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός ορίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση ένα δείγμα αν δεν προκύπτει αρνητικό, χαρακτηρίζεται ή ασαφές ή θετικό. Το ζήτημα όμως που εξακολουθεί να προκαλεί ερωτηματικά είναι πως - χωρίς να αμφισβητούνται τα αποτελέσματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου - η εκτροφή όπου εντοπίστηκε το ύποπτο ζώο στη Μαγνησία, ανήκει σε κτηνοτρόφο που τυχαίνει να είναι στενό συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου υπηρεσιακού στελέχους του υπουργείου Γεωργίας και κάποιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες ενισχύουν αυτά τα ερωτηματικά...

Ασχημα μαντάτα από την ΕΕ

Σε ακόμα χειρότερη θέση είναι πιθανό να βρεθούν οι βαμβακοπαραγωγοί, αφού, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες, η ΕΕ «σκληραίνει» τη στάση της για την ελληνική παραγωγή βαμβακιού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές - που δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθούν - τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, στα πλαίσια των εκτιμήσεών τους για τον όγκο της ελληνικής παραγωγής, προσανατολίζονται να απορρίψουν τη σχετική εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας, που μιλά για παραγωγή 1.146.787 τόνων. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τιμή βαμβακιού, που θα προκύψει με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΕ, θα είναι μακράν χαμηλότερη από αυτήν που εμφανίζει η κυβέρνηση.

Χτες, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς είχε συνάντηση με τον επίτροπο Γεωργίας Φρ. Φίσλερ, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, του διαμήνυσε πως η ελληνική παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που δηλώνει η κυβέρνηση, ενώ στις αιτιάσεις του υπουργού ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα, ο επίτροπος του απάντησε ότι το όλο θέμα θα εξεταστεί σήμερα Τετάρτη στην αρμόδια διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ.

Βέβαια, οι πληροφορίες για τις χτεσινές εξελίξεις γύρω από τις εκτιμήσεις της ΕΕ επισημαίνουν πως δεν είναι απίθανο η «σκληρή στάση της Κομισιόν» να ...αλλάξει την τελευταία στιγμή, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ως ...«άλλη μία επιτυχία» των διαπραγματευτών της κυβέρνησης Σημίτη.

Συγκάλεσαν την Επιτροπή Κρίσεων

Με σύγκληση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, επιχειρεί η κυβέρνηση να «ανακουφίσει» τον πανικό της, μπροστά στις κινητοποιήσεις των αγροτών και προδικάζοντας την πρόθεση των αρμοδίων να αντιμετωπίσουν δυναμικά τους αγροτικούς αγώνες.

Το «φούντωμα» των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα και τα άσχημα μαντάτα από τις Βρυξέλλες για το βαμβάκι εξηγούν εμφανώς γιατί χτες βράδυ συνεδρίασε για πολλές ώρες η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων με αποκλειστικό θέμα το «αγροτικό». Η σύσκεψη ξεκίνησε με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Φλωρίδη, του υφυπουργού Γεωργίας Βαγ. Αργύρη (ο Γ. Δρυς βρισκόταν στις Βρυξέλλες), των γενικών γραμματέων Τύπου Ν. Αθανασάκη και Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδη, του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη, του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Μ. Νεονάκη και του γραμματέα του Τομέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκα.

Η μεγάλη διάρκεια της σύσκεψης, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, δεν έκανε δυνατό να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά, όπως πολλές φορές έχει φανεί στο παρελθόν, η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων συνεδριάζει, μόνο όταν πρόκειται να ληφθούν κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση κάποιου κυβερνητικού προβλήματος, που στην προκειμένη περίπτωση λέγεται... αγωνιζόμενοι αγρότες.

  • Μετά το τέλος της συνεδρίασης της κυβερνητικής Επιτροπής Κρίσεων, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Σκανδαλίδης, δήλωσε: «Η σημερινή σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, γιατί είναι σε εξέλιξη το θέμα των αγροτών. Η κυβέρνηση θέλει να λύσει τα προβλήματα των αγροτών. Δίνει σκληρές μάχες. Στη σημερινή σύσκεψη, κάναμε μια ανασκόπηση των θεμάτων που αφορούν τους αγρότες και αν χρειαστεί θα επαναληφθεί».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ