ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πλήρης στήριξη στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Είμαστε αλληλέγγυοι. Συμπαρατασσόμαστε με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στηρίζουμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ». Η φράση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αποτελεί και το στίγμα της χτεσινής του ομιλίας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ως αδιαμφισβήτητος απολογητής και υποστηρικτής της πολιτικής των ΗΠΑ αποσαφήνισε ότι θα ακολουθήσει όπου κι αν οδηγήσουν οι εξελίξεις, λέγοντας ότι «αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Ελλάδας»! Μάλιστα κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να αποφασίσουμε με ποιους είμαστε αλληλέγγυοι: Με αυτούς ή με εκείνους που απειλούν; `Η μήπως νίπτουμε τας χείρας μας ως Πόντιοι Πιλάτοι;».

Περιγράφοντας τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, υποστήριξε ότι «δεν είναι ενέργεια αντεκδίκησης, σύγκρουση πολιτισμών ή θρησκειών. Είναι αγώνας κατά της αυτοδικίας, της αυθαιρεσίας, της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού που δε νοιάζεται για ανθρώπινες ζωές και αξίες. Είναι αγώνας κατά της κοινωνίας της ανασφάλειας και της παραίτησης που επιτρέπει μια νοοτροπία ολοκληρωτισμού». Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε (στη δευτερολογία του) να δώσει εγγυήσεις για συμμετοχή της Ελλάδας και σε μελλοντικές επιχειρήσεις των Αμερικανών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν έλθει ο καιρός και υπάρχει ανάγκη, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας(!) η Ελλάδα θα πράξει πάντα το καθήκον της, όπως το έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις». Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης επικαλέστηκε πολλές φορές τη λογική των μονόδρομων, λέγοντας ότι δεν μπορούμε «να κηρύξουμε τον πόλεμο στον κ. Μπους», τονίζοντας πως «πρέπει να πορευτούμε μέσα σε μια συγκυρία και σε ορισμένους συσχετισμούς δυνάμεων και να επιδιώξουμε αυτό που συμφέρει τη χώρα». Ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να δώσει και οικονομική διάσταση στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, λέγοντας πως «μια πιθανή αδιαφορία ή αδράνειά μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα σήμαινε αδιαφορία για την καταστροφή θέσεων εργασίας στον τουρισμό, στις αερομεταφορές, στο χρηματοοικονομικό τομέα. Θα σήμαινε αδιαφορία για την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου όλων των συμπολιτών μας σε βάθος χρόνου».

Την υποστήριξή του εξέφρασε χτες ο πρωθυπουργός και στα σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία νέων κατασταλτικών μηχανισμών εσωτερικής και εξωτερικής χρήσης, μιλώντας για ένα «νέο ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας που με θεσμούς, με μέσα και διαδικασίες θα διασφαλίζει αποτελεσματικά τον τρόπο ζωής μας», στο οποίο «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατά προτεραιότητα την ευθύνη να προχωρήσει». Μάλιστα σημείωσε ότι «σίγουρα θα τεθούν διλήμματα και προβληματισμοί. Για παράδειγμα πόσο είναι διατεθειμένος ο καθένας μας να δεχτεί περιορισμούς στα δικαιώματά του χάριν της προστασίας άλλων δικαιωμάτων που εν δυνάμει απειλούνται».

Οσον αφορά την πολιτική της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κώστας Σημίτης είπε ότι «η Ελλάδα δεν ήταν σύμφωνη, ήταν αντίθετη σε πρωτοβουλίες που καλλιεργούν τυχαίες διαιρέσεις στο εσωτερικό της Ενωσης, που προωθούνται έξω από το θεσμικό πλαίσιο της Ενωσης. Η έλλειψη αρμοδιότητας της ΕΕ σε θέματα άμυνας, όπως ξέρετε, αποτέλεσε την αιτία ορισμένα κράτη - μέλη να πάρουν την πρωτοβουλία να συνεννοηθούν εκτός θεσμικού πλαισίου. Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες αντέδρασαν σε αυτή την πρακτική. Δόθηκαν εξηγήσεις, όμως το έλλειμμα παραμένει, το έλλειμμα μιας κοινής πολιτικής και θέλουμε να θεσπίσουμε θεσμικούς κανόνες για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Αμυνας, στη βάση της αρχής ότι οι συνεργασίες πρέπει να είναι ανοιχτές για όλους».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Να μας ευγνωμονείτε που σας στηρίξαμε»

«Η συμπαράταξή μας στη διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας εκφράζεται ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», τόνισε στην έναρξη της χτεσινής του ομιλίας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, αποσαφηνίζοντας ότι στηρίζει χωρίς αντιρρήσεις τις κυβερνητικές επιλογές. Πρόσθεσε μάλιστα πως «η κυβέρνηση, στο μεγάλο θέμα της τρομοκρατίας, υιοθέτησε βασικούς κανόνες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας». Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για τη θεσμοθέτηση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Στη δευτερολογία του, μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής σχολίασε αναφορικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ σημείωσε: «Επρεπε να μας ευγνωμονείτε που σας στηρίξαμε σε αυτό το θέμα. Φανταστείτε να ήσασταν εσείς αντιπολίτευση τι θα γινόταν».

Η μόνη κριτική που ασκήθηκε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσε σε επιμέρους πλευρές σχετικά με την τρομοκρατία γενικώς. Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα στο εξωτερικό σχετικά με την ασφάλεια, λέγοντας πως «έχουμε χρέος να στείλουμε παντού στον κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου». Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματική πολιτική στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρά την ψήφιση του πρόσφατου «τρομονόμου». Εκανε λόγο για «έλλειψη στρατηγικής» καθώς και για «πρόβλημα συντονισμού και εκσυγχρονισμού στα Σώματα Ασφαλείας και στις υπηρεσίες Ασφαλείας».

Ενδεικτικό πάντως της πολιτικής αμηχανίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το ότι επιδίωξε την υψηλών τόνων αντιπαράθεση για εντελώς διαφορετικά με το αντικείμενο της συζήτησης θέματα, αναλώνοντας εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα στην οικονομική της πολιτική, μιλώντας για «υψηλούς δείκτες ανεργίας» και μείωση των δυνατοτήτων ανταγωνιστικότητας. Εκανε, επίσης, λόγο για την «ελληνική γεωργία που δεινοπαθεί» και «την ύπαιθρο που μαραζώνει» ενώ η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει καν μάχες». Επίσης, σχολιάζοντας την τακτική Λαλιώτη μίλησε για «λαϊκισμό της κυβέρνησης», σημειώνοντας προς τον πρωθυπουργό ότι «ο γνήσιος εκφραστής του είστε εσείς».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Στενοχώρια γιατί... κινδυνεύει η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης

Την αυταπάτη της «πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης» ως αντίδοτο στην ισχύουσα διεθνή συγκυρία, επιχείρησε χτες να προβάλει στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωσταντόπουλος, λέγοντας ότι το θέμα που προκύπτει είναι η «θέση και η προοπτική της Ευρώπης ως αυτόνομης πολιτικής οντότητας και στρατηγικής παρουσίας». Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, σήμερα που «αποφασίζεται η δημιουργία του ευρωστρατού είναι και η στιγμή για να τεθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις που συνοδεύουν τη δημιουργία του», αφού «ο ευρωπαϊκός στρατός έχει νόημα μόνο ως εργαλείο για τη στήριξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας». Παράλληλα, στο πολιτικό επίπεδο επισήμανε ότι στην ΕΕ «ο πραγματικός κίνδυνος είναι η επανεμφάνιση στο προσκήνιο των ενδοευρωπαϊκών ανταγωνισμών ισχύος, δηλαδή η αντιπαλότητα μεταξύ των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, γιατί τέτοιου είδους ενδοευρωπαϊκές αναμετρήσεις θα υπονομεύσουν τη βάση συγκρότησης μιας Ενωμένης Ευρώπης».

Παράλληλα, αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις, ο Νίκος Κωσταντόπουλος υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μετατρέψουν τη συμμαχία κατά της τρομοκρατίας σε μηχανισμό διεθνούς επιτήρησης», αφού «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα είναι για το ορατό μέλλον το βασικό όχημα προώθησης των επιλογών τους». Επίσης, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει ώστε «να διακρίνουμε τα όρια εντός των οποίων καλείται να κινηθεί η χώρα μας και να καταστρώσουμε την εθνική μας στρατηγική», σημειώνοντας πως «για την Ελλάδα από στρατηγική σκοπιά το μείζον πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις των σημερινών παγκόσμιων εξελίξεων στην πορεία της ΕΕ». Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπογράφει συμφωνίες, αναλαμβάνει δεσμεύσεις και αποφασίζει αποστολή ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων και συναινεί για την υποβάθμιση των δημοκρατικών εγγυήσεων έναντι των αντιτρομοκρατικών απαιτήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ