ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ- Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ»
Ημερίδα - παρέμβαση σε ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας

Διοργανώνεται από το ΚΚΕ και την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα GUE/NGL το Σάββατο, 8/12, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»

«Κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνεται το Σάββατο 8 του Δεκέμβρη, από τις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» από το ΚΚΕ και την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της «Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς» (GUE/NGL). Η ημερίδα συνιστά μια πρώτη - σ' αυτό το επίπεδο - παρέμβαση σε ένα σημαντικό ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής το διάστημα μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, οπότε και άρχισε να ξεδιπλώνεται μια συστηματική προσπάθεια περιστολής ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών, με την προσχηματική επίκληση της ανάγκης αποτελεσματικών δράσεων κατά της τρομοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα προσεγγιστούν και αναδειχτούν διαστάσεις του προβλήματος, τόσο στην ΕΕ υπό το πρίσμα και της συγκεκριμένης πολιτικής που αυτή ακολουθεί όσο και στις ΗΠΑ. Ορισμένα από τα υποθέματα που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι η πολιτική της ΕΕ στο θέμα της τρομοκρατίας, οι ατομικές ελευθερίες στις ΗΠΑ μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, τα ατομικά δικαιώματα και η αλληλεγγύη, οι παράπλευρές απώλειες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, η προετοιμασία ενός πολέμου, ειρηνικό κίνημα και τρομοκρατία, κρατικός αυταρχισμός και ιμπεριαλιστικός πόλεμος κ.α..

Μέχρι στιγμής συμμετοχή στην ημερίδα έχουν δηλώσει από τη Γαλλία ο Roland Weyl, δικηγόρος στο Εφετείο του Παρισιού, πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συλλόγου Δημοκρατικών Νομικών, ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton, εκπρόσωπος της έκκλησης Γάλλων επιστημόνων για δημιουργία παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του πολέμου.

Από το Βέλγιο ο Jan Fermon, δικηγόρος από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος από την πρωτοβουλία του «ευρωπαϊκού καλέσματος» για τα δημοκρατικά δικαιώματα σε εφτά ευρωπαϊκές χώρες και η Anne Morelli, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB) και συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο πραγματεύεται πώς ετοιμάζεται ψυχολογικά - προπαγανδιστικά ο πόλεμος».

Από τις ΗΠΑ ο Wheeler Timothy Lukas, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «People's World Weekly» και ειδικός στα θέματα ατομικών ελευθεριών στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και ένας εκπρόσωπος της κίνησης που οργανώνει τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Θ. Παφίλης, γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Γ. Αλ. Μαγκάκης, πρώην υπουργός, καθηγητής Πανεπιστημίου και εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και ο καθηγητής ποινικού δικαίου κ. Νικολόπουλος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Οι παράπλευρες απώλειες κατά της τρομοκρατίας;»!

Τις υπογραφές νομικών από 7 ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώνει το ευρωπαϊκό κάλεσμα, με τον εύγλωττο αυτό τίτλο, που κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία των Antoine Comte, δικηγόρου- μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισιού, Ties Prakken, δικηγόρου-μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου του Αμστερνταμ, καθηγητή του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, και Jan Fermon, δικηγόρου-μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου των Βρυξελλών, με το οποίο οι υπογεγραμμένοι καλούν μεταξύ άλλων τις ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωκοινοβούλιο να εμποδίσουν τη θέσπιση του επικίνδυνου σχεδίου για τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Το κείμενο έχει ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόσφατα ένα σχέδιο "απόφασης-πλαίσιο" σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην ενοποίηση των νομοθεσιών των κρατών-μελών σχετικά με τον ορισμό της τρομοκρατίας καθώς και με τις ποινικές κυρώσεις.

Το σχέδιο προβάλλεται ως αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Ομως, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, αποκλείεται να παραμείνουν ατιμώρητοι οι δράστες αντίστοιχων τρομοκρατικών ενεργειών. Πράγματι, οι νομοθεσίες των κρατών-μελών επιτρέπουν τις αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για την όποια συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και αυτό ανεξάρτητα από την υιοθέτηση ή μη ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από τα κράτη- μέλη.

Συνεπώς, η νέα νομοθεσία που προτείνεται από την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου δεν προσθέτει καμία "υπεραξία" στο κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση ενεργειών αυτής της κατηγορίας.

Αντιθέτως, ο προτεινόμενος από την Επιτροπή ενιαίος ορισμός είναι τόσο ευρύς που επιτρέπει ενδεχομένως την ποινικοποίηση καθώς και την κατάταξη ως "τρομοκρατικής" της όποιας μορφής κοινωνικού αγώνα.

"Η παράνομη κατάληψη εγκαταστάσεων με σκοπό να προσβληθούν οι κοινωνικές και οικονομικές δομές", καθώς αναφέρεται στο σχέδιο της Επιτροπής, δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική η όποια δράση κατάληψης δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων. Η "παρεμπόδιση εφοδιασμού νερού και ρεύματος καθώς και άλλων βασικών φυσικών πόρων" κατατάσσει σε τρομοκρατικές πράξεις κοινωνικούς αγώνες και κινητοποιήσεις εργαζομένων των σχετικών κλάδων. Η απλή συμμετοχή σε ένα οργανωμένο Σύλλογο, που θα καλούσε σε τέτοιες ενέργειες, ανάγεται επίσης σε τρομοκρατική πράξη.

Επίσης, η "ενθάρρυνση" σε αυτές τις ενέργειες από ένα άτομο ή μια ομάδα ενδέχεται να θεωρηθεί ως αδίκημα το οποίο τιμωρείται με 7 χρόνια φυλάκιση.

Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στην απεργία, η ελευθερία έκφρασης απειλούνται σοβαρά από αυτό το σχέδιο.

Επιπλέον, οι νομοθεσίες αυτού του είδους συμπληρώνονται αναπόφευκτα από τη θέσπιση εκτάκτων διαδικαστικών κανονισμών, είτε με την εγκαθίδρυση ειδικών δικαστηρίων είτε με την επέκταση της προφυλάκισης, μέτρα που οδηγούν στην υπεροχή της ομολογίας σε σχέση με την απόδειξη.

Η απόφαση-πλαίσιο εντάσσεται σε μια λογική "καταπολέμησης της τρομοκρατίας". Στην πραγματικότητα, αυτή η ενιαία αντιτρομοκρατική νομοθεσία ενδέχεται να καταστεί μια εν δυνάμει πολεμική μηχανή κατά των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και εναντίον όλων όσοι αντιτίθενται, για διάφορους λόγους, σε ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα συνεχώς πιο άδικο και παγκοσμιοποιημένο.

Οι υπογεγραμμένοι καλούν όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, να αντιταχθούν στην απόφαση-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη.

Καλούν τις ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωκοινοβούλιο να εμποδίσουν τη θέσπιση του επικίνδυνου σχεδίου για τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Κινδυνεύουν τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός Δ. Κατσιρέας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων για την υποχώρηση που παρουσιάζεται σε διεθνές επίπεδο στο θέμα των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Κατσιρέας, αναφερόμενος στο διεθνές κλίμα που διαμορφώνεται, κάλεσε τους εισαγγελικούς λειτουργούς να εγγυηθούν με τη στάση τους την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, είπε ότι «αδιάψευστοι οιωνοί προαναγγέλλουν την έλευση νέων καιρών, με εκ θεμελίων ανατροπές και με θολές και αβέβαιες επιδιώξεις» και «πως σ' αυτό το ομιχλώδες τοπίο του μέλλοντος σκιαγραφούνται ραγδαίες μεταβολές σε διεθνείς σχέσεις, που θα έχουν την τάση να κατακρημνίσουν εντελώς το πάντοτε εύθραυστο και ετοιμόρροπο οικοδόμημα του διεθνούς δικαίου. Διαφαίνεται ακόμα ο κίνδυνος να θελήσουν κάποιοι ισχυροί να υποσκάψουν αργά και συστηματικά τις ατομικές ελευθερίες και να υποβαθμίσουν μέχρι μηδενισμού τα κοινωνικά δικαιώματα». Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε την αγωνία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα φθάνοντας στο χείλος του γκρεμού θα οπισθοχωρήσει».

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εισαγγελικοί λειτουργοί και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μαρκής, είπε ότι «το ποινικό σύστημα "πνέει τα λοίσθια" και η κατάσταση δεν πάει άλλο». Ενδεικτικά, για την κατάσταση με τις καθυστερήσεις στο Εφετείο της Αθήνας, είπε ότι όσοι έχουν καταδικαστεί σε 8ετή κάθειρξη, μέχρι να φτάσει η υπόθεσή τους στο Εφετείο για να εκδικαστεί η έφεσή τους, θα έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, καταφέρθηκε κατά της προσπάθειας κηδεμονίας και επεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τους πολιτικούς. Ο Στ. Ματθίας επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικότερης δικαιοσύνης και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ζήτησε να σταματήσουν τα φαινόμενα κηδεμονίας της Δικαιοσύνης από την πολιτεία, να παύσουν οι ευκαιριακές νομοθετικές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της αυτοδιοίκησης της Δικαιοσύνης (Επιθεώρηση, Πειθαρχικά Συμβούλια, Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο). Επίσης, καταφέρθηκε κατά της μονόπλευρης και κομματικής κριτικής που εκλαμβάνεται ως απόπειρα διασυρμού και εκφοβισμού των δικαστών και σε τελική ανάλυση υπονομεύει τους θεσμούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα θέματα υποδομής και μηχανοργάνωσης και έκανε λόγο για μετεκπαιδευτικά προγράμματα για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κ. Τουμασάτος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα μέτρα που παίρνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ειδικότερα, για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον ορισμό της τρομοκρατίας, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι τα κείμενα αυτά δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για τις λαϊκές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών αλλά και των πολιτών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο ελληνικός λαός, συνέχισε ο Κ. Τουμασάτος, που διακρίνεται για την ευαισθησία του στον τομέα αυτό, θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες του και τα ατομικά δικαιώματα». Τέλος, αναφέρθηκε και στο υψηλό κόστος απονομής της Δικαιοσύνης, που στην ουσία οδηγεί στη φαλκίδευση της δικαστικής προστασίας του πολίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ