ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μέτρα ενόψει επιδείνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Οι εργαζόμενοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και είναι ασφαλισμένοι στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποκτούν «ισότιμη μεταχείριση» στην πολιτική κοινωνικών παροχών, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας, που συνήλθε για να υιοθετήσει το «πακέτο» των - επί της ουσίας - αντεργατικών προτάσεων της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη).

Πρόκειται για μια απόφαση, που διευκολύνει τη μετακίνηση, εντός της ΕΕ, του συνόλου του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της προσφοράς εργασίας προς όφελος των ειδικών αναγκών αναδιάρθρωσης του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, «είναι σαφές σε όλους ότι το οικονομικό περιβάλλον το 2001 θα είναι λιγότερο ευνοϊκό για την απασχόληση», ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση το 2002. Είναι ενδεικτικό ότι τρία κράτη - μέλη, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία που διατελούν υπό καθεστώτα «εξαίρεσης», αποδέχτηκαν παρ' όλα αυτά την «πολιτική συμφωνία», σχετικά με την «ισότιμη μεταχείριση», δηλαδή εκμετάλλευση των εργαζομένων τρίτων χωρών εντός της ΕΕ (κανονισμός 1408/71). Οι 15 υπουργοί Εργασίας υιοθέτησαν, ως έχει, το σύνολο της αντεργατικής «έκθεσης για την απασχόληση» της Κομισιόν (βλ. «Ρ», 30/11/2001) και το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Λάακεν.

Η εκτίμηση - εντολή της Κομισιόν, ως γενικού επιτελείου του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για την κατάσταση μετά την 11/9/2001, είναι: «Υψηλός βαθμός αβεβαιότητας» του κεφαλαίου και των στρατηγικών του, «οικονομική επιβράδυνση» των αποδόσεων, «ενίσχυση» της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας. Από τις Βρυξέλλες εκπέμπονται «σήματα» απαισιοδοξίας, όσον αφορά τη λειτουργία του κεφαλαίου και σαφής εντολή σε σχέση με τους εργαζόμενους: «Επιβάλλεται συνέχιση των συγκρατημένων μισθολογικών αυξήσεων». Στις «συστάσεις» της Κομισιόν για την πολιτική κεφαλαίου - μισθωτής εργασίας, το συνταξιοδοτικό αποτελεί, πλέον, πρώτη προτεραιότητα.

Με άλλοθι την «αρμοδιότητα» των κυβερνήσεων στα εργασιακά, η Κομισιόν ανεβάζει σιγά - σιγά τον πήχη, όσον αφορά τις αξιώσεις του κεφαλαίου στην ανατροπή του «ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους». Είναι σαφής και η φανερή ή κρυφή διάσταση απόψεων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και πολλές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των φτωχότερων κρατών - μελών, όπως είναι οι χώρες του Νότου, για τις «διαδικασίες» αναδιάρθρωσης των συνταξιοδοτικών συστημάτων, αλλά και την προώθηση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν διά της αρμόδιας επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου επιμένει φορτικά στην «αναδιάρθρωση» του ΟΑΕΔ, στον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και στη «συνολική ρύθμιση» του συνταξιοδοτικού.

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, παρουσιάστηκε χθες «συγκρατημένος», τόνισε την «κοινωνική αποτελεσματικότητα σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων» και επισήμανε την ανάγκη «να τηρηθούν μια σειρά ισορροπίες, όπως η αποφυγή των βίαιων αλλαγών» (...) η έγκαιρη προσαρμογή (...) η αναζήτηση ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων».

Για το ρόλο των συνδικάτων στην Ελλάδα, υπάρχει και ειδική αναφορά στην «έκθεση» της Κομισιόν, όπου τονίζεται ότι «μια περισσότερο εποικοδομητική συμμετοχή θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντίκτυπο των κυβερνητικών μέτρων». Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι τα κράτη - μέλη με τη μεγαλύτερη εργατική αντίσταση στην προτεινόμενη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος.

Υπερασπίζονται την Κυριακή - αργία

Μια πρώτη συζήτηση στην κατεύθυνση της κοινής αντιμετώπισης και δράσης, ώστε να μπει φραγμός στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και τις Τράπεζες με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, στην επίθεση που δέχονται οι μικρομεσαίοι έμποροι, και στην προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής - αργίας, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές τραπεζοϋπάλληλοι, εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, ο κ. Καρέλας πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, καθώς και εργαζόμενοι. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε η έκδοση ενός κοινού δελτίου Τύπου με την κοινή θέση όσων συμμετείχαν για τη μη κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Κοινή θέση όλων ήταν να παραμένουν τα καταστήματα κλειστά τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου. Τέλος, συστήθηκε μια ομάδα εργασίας που θα μελετήσει πιο εξειδικευμένα προβλήματα του κάθε χώρου για την κοινή τους αντιμετώπιση στην Αθήνα και στην Περιφέρεια.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Π. Βαμβακάς, καταθέτοντας από την πλευρά των εργαζομένων, τις εκτιμήσεις τους για την κατάσταση καθώς και κάποιες προτάσεις που μπορούν από κοινού να αντιμετωπιστούν με τους ΕΒΕ, τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, αλλά και άλλους φορείς. Η τοποθέτησή του ξεκίνησε από το πρώτο και σοβαρό ζήτημα που απασχολεί σήμερα, τον πόλεμο, ο οποίος όπως τόνισε θα χρησιμοποιηθεί «σαν πλυντήριο για ξέπλυμα πολλών βρώμικων λεκέδων. Οποιο αντιλαϊκό μέτρο σχεδιάζεται από εδώ και πέρα θα δικαιολογείται στο όνομα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας».

Αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, που μεταφράζεται σε ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δελτία παροχής υπηρεσιών, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κλπ. Βέβαια, όπως είπε, οι επιπτώσεις από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι ορατές και στους ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων. Το εμπόριο βέβαια συνδέεται και με τις υπηρεσίες. Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στις Τράπεζες είπε ότι ήδη ιδιωτικές τράπεζες έχουν καταργήσει το συμβατό ωράριο εργασίας, τις ΣΣΕ και προχωράει.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους ΕΒΕ, όπου συμφώνησαν ότι πρέπει από κοινού με τους εργαζόμενους να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, γιατί όπως υποστήριξαν, όσο συρρικνώνεται το εισόδημα του εργαζόμενου που είναι ο πελάτης, τόσο συρρικνώνεται και το δικό τους εισόδημα. Από την πλευρά των τραπεζοϋπαλλήλων τονίστηκε ότι πράγματι σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων και ωραρίου τα προβλήματα είναι κοινά και πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις στην κατεύθυνση της αγωνιστικής τους αντιμετώπισης.

ΚΕΣΕΝ
Νέα συγκέντρωση σήμερα

Σε αγωνιστική αναστάτωση παραμένουν οι μετεκπαιδευόμενοι και οι άνεργοι ναυτεργάτες οι οποίοι διεκδικούν να καταβληθεί από την Εστία Ναυτικών έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω Χριστουγέννων ύψους 120 χιλ. δραχμών για τους έγγαμους και 100 χιλ. για τους άγαμους, αλλά και να αυξηθεί το επίδομα μετεκπαίδευσης και ανεργίας στο 80% του μισθού. Χτες έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία από τη Συντονιστική Επιτροπή των μηχανικών του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού και άνεργους ναυτεργάτες. Ενώ για σήμερα στις 10 το πρωί έχει καθοριστεί συγκέντρωση των μετεκπαιδευομένων από όλα τα σχολεία (ΚΕΣΕΝ και ειδικά σχολεία Ασπροπύργου) στην ΠΝΟ και κατόπιν στην Εστία Ναυτικών. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μετεκπαιδευομένων ναυτεργατών έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Μεγάλο μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει παρθεί απόφαση για να καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω γιορτών, η οποία κάτω από τις αγωνιστικές πιέσεις των Ενώσεων των μηχανικών και των θερμαστολαδάδων καταβάλλεται τα τελευταία 5 χρόνια, φέρει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Ι. Χαλάς, είναι και πρόεδρος της Εστίας και είναι ένας από αυτούς που σε ρόλο «κυβερνητικού εκπροσώπου» απαντά προς τους ναυτεργάτες ότι η Εστία δεν έχει λεφτά! Την ίδια ακριβώς στάση διατηρούν ο κ. Κούζιλος, πρόεδρος της Ενωσης Πλοιάρχων και ο Γ. Μαρουλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Μαγείρων και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ οι οποίοι αποτελούν και αυτοί μέλη της διοίκησης της Εστίας. Σε καταγγελία που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των μηχανικών του ΚΕΣΕΝ χαρακτηρίζουν τη στάση των εν λόγω συνδικαλιστών «ως επιεικώς απαράδεκτη και κατακριτέα» καθώς «αφορά τη διαχείριση των χρημάτων μας που καταβάλλουμε εμείς οι ίδιοι οι ναυτεργάτες στην Εστία».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Να υπάρξει συμφωνία ενόψει 2004

Τη διασφάλιση των εργαζομένων ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας. Κι άλλες απολύσεις στο «Μ. Βρετάνια»

Σε άλλες 3 απολύσεις προχώρησε χτες η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια», σε μια ακόμα προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων, για να πάψουν να ζητούν να μη γίνει καμιά απόλυση και να κατοχυρωθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα κατά τη διάρκεια που θα παραμείνει κλειστό το ξενοδοχείο. Οι εργαζόμενοι πάντως, συγκεντρώθηκαν και χτες έξω από την κεντρική είσοδο με τα πανό και τις πικέτες τους για να τονίσουν την απόφασή τους να μην αφήσουν την εργοδοσία να τους κοροϊδεύει. Στόχος είναι, όπως μας είπαν πολλοί εργαζόμενοι, ν' απολυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, να μείνουν κάποιοι και όταν ανοίξει το ξενοδοχείο, μετά την ανακαίνιση, να πάρουν επιδοτούμενους εργαζόμενους, μέσω ΟΑΕΔ.

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα έχουν δεύτερη, τριμερή συνάντηση με τους αρμόδιους, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα αιτήματα των εργαζομένων έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία και να προστατευτούν όσοι εργαζόμενοι είναι κοντά στη σύνταξη. Ο βουλευτής ζήτησε με αφορμή ανάλογη συμφωνία στο ξενοδοχείο «HILTON» να υπάρξει γενική ρύθμιση που να αφορά όλα τα ξενοδοχεία που θα ανακαινιστούν ενόψει της Ολυμπιάδας.

ΛΑΜΙΑ
Σύσκεψη για το ασφαλιστικό

Ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων και οργανώσεων, συνδικαλιστών και εργαζομένων διοργανώνει, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Φθιώτιδας, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λαμίας (Πλατεία Ελευθερίας), την Παρασκευή 7 του Δεκέμβρη, στις 7μμ. Θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια - Σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ