ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Το ΔΝΤ «κλειδώνει» τη μοίρα της...

Πλήρης Εκποίηση: Οι μικροεπιχειρηματίες της Αργεντινής βάζουν λουκέτο ο ένας πίσω από τον άλλο. Η γυναίκα που κοιτά τη βιτρίνα όμως είναι αμφίβολο αν έχει χρήματα για να εκμεταλλευτεί τις εκπτώσεις...

Associated Press

Πλήρης Εκποίηση: Οι μικροεπιχειρηματίες της Αργεντινής βάζουν λουκέτο ο ένας πίσω από τον άλλο. Η γυναίκα που κοιτά τη βιτρίνα όμως είναι αμφίβολο αν έχει χρήματα για να εκμεταλλευτεί τις εκπτώσεις...
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Ανακοινώνοντας την αναστολή της χορήγησης δανείων στην Αργεντινή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιάζει να βάζει μερικά ακόμη καρφιά στο φέρετρο της οικονομίας της χώρας.

Η είδηση του «παγώματος» των συζητήσεων για ένα κατεπείγον δάνειο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση περί «χρεοκοπίας» της αλλοτινής ισχυρότερης βιομηχανικής χώρας της Λατινικής Αμερικής, που έχει βρεθεί με ένα εξωτερικό χρέος που φτάνει στο ιλιγγιώδες ύψος των 132 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος Φερνάνδο δε λα Ρούα είχε χτες έκτακτες συναντήσεις με πολιτικούς και συνδικαλιστές σε μια προσπάθεια να «εμπνεύσει ένα κλίμα συναίνεσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες... σημείωνε άνοδο 7,6%! Ο λόγος; Η θέσπιση ορίων από την κυβέρνηση στη μετακίνηση χρημάτων διά μέσου τραπεζικών λογαριασμών, που ώθησε πολλούς να στραφούν σε μετοχές...

Ο υπουργός Οικονομικών Ντομίνγκο Καβάγιο δήλωσε, παρά την ανακοίνωση του ΔΝΤ πως «δε συνιστάται» νέο δάνειο, ότι ο χρηματοπιστωτικός αυτός οργανισμός «συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση της Αργεντινής» και πως ο ίδιος ολοκληρώνει ένα σχέδιο «αναδιάρθρωσης» του εξωτερικού χρέους σε 60 έως 90 ημέρες. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε αποπληρωμή 900 εκατομμυρίων που οφείλει σε δόσεις δανείων και τοκοχρεολύσια. Και τον Απρίλη του 2002 θα πρέπει να καταβάλει 8 δισ. δολάρια... Ενώ η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση εδώ και 42 συναπτούς μήνες... Ο Καβάγιο μελετά ομολογιακά δάνεια και άλλα τρικ.

Για την 52χρονη άνεργο Ντόρα Βενιάλγο αυτά είναι απλώς λεκτικές φιοριτούρες που περιγράφουν μια μίζερη πραγματικότητα. «Κανένα θαύμα δε θα μπορούσε να σώσει την Αργεντινή», λέει η μεσήλικη γυναίκα, που δεν έχει παρά ελάχιστες ελπίδες να δει κάποτε σύνταξη...

ΗΠΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΠΓΔΜ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ανένδοτος ο «Αλβανικός Στρατός»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Παρά τις «πιέσεις» που φέρεται να ασκεί η Ουάσιγκτον στον Αλβανικό Στρατό (AKSH), τα μέλη του δηλώνουν ότι «εφ' όσον οι Δυτικοί σύμμαχοί μας βοηθούν τους εχθρούς μας, πρέπει να φροντίσουμε για τα δικά μας συμφέροντα».

Η ένοπλη οργάνωση, που δρα στην ΠΓΔΜ, στο Κόσσοβο και στη νότια Σερβία, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν πρόκειται να λάβει υπόψη της τις πιέσεις που της ασκεί η Ουάσιγκτον για να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή. Η ομάδα αυτή φέρεται να αποτελεί «παρακλάδι» του UCK και δηλώνει ανοιχτά πως μάχεται για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοίνωσε την Τρίτη το πάγωμα των καταθέσεων των εξτρεμιστικών αλβανικών οργανώσεων που δρουν στα Βαλκάνια και απαγόρευσε την παραμονή στις ΗΠΑ προσώπων, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν σχέση με τις οργανώσεις αυτές.

Η εξέλιξη αυτή ήταν μια από τις αρκετές χθεσινές, που υπογράμμιζαν το ότι το βαλκανικό «καζάνι» εξακολουθεί να βράζει. Στη Σερβία, η παραίτηση του προέδρου της Βουλής, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, σηματοδοτούσε την «κατάρρευση», για πολλούς αναλυτές, της κυβέρνησης DSS (Κοστούνιτσα)-DP (Τζίντζιτς) και αναμενόταν πως θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Οι ανταλλαγές βαρύτατων φραστικών κατηγοριών ήταν στο πρόγραμμα, με στελέχη του DSS να κατηγορούν την κυβέρνηση Τζίντζιτς ως «εγκληματική και διεφθαρμένη».

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ING
Χιλιάδες απολύσεις

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.--

Χιλιάδες απολύσεις προετοιμάζει ο μεγαλύτερος ολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος μετά τις τεράστιες οικονομικές απώλειες που παρουσιάζει, κυρίως, στον ασφαλιστικό κλάδο των δραστηριοτήτων του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότεροι από 1.600 εργαζόμενοι θα πάρουν την άγουσα προς την ανεργία από την ολλανδική ING, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι απολύσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο του ομίλου στις ΗΠΑ, και αντιστοιχούν στο 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, οι περσινές εξαγορές της «Relia Star Financial» και των δύο τμημάτων της «Aetna», που στοίχισαν 14 δισεκατομμύρια δολάρια και τριπλασίασαν τις δραστηριότητες της ING στην αμερικανική αγορά ασφαλειών ζωής, δεν απέφεραν κανένα κέρδος. Αντίθετα, καταγράφουν πλέον ζημίες ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτέμβρη, και οι πλέον πληγείσες δραστηριότητες είναι οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και οι παραδοσιακές ασφάλειες ζωής.

Η ING προχωρεί παράλληλα σε περικοπές των δαπανών για τον τεχνολογικό εξοπλισμό της, για ταξίδια και προσλήψεις συμβούλων, φιλοδοξώντας να εξοικονομήσει 150 με 180 εκατομμύρια δραχμές. Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούσαν ότι η «ανθρωποθυσία» των χιλιάδων εργαζομένων δε θα καταφέρει, πιθανότατα, να καταστήσει «αρκετά ανταγωνιστική» την εταιρία γιατί «είναι λίγα τα μέτρα» που αποφασίστηκαν, δίνοντας έτσι μια πρόγευση για περισσότερες απολύσεις.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αστυνομία κατά Βέρβερων

ΑΛΓΕΡΙ - ΤΙΖΙ ΟΥΖΟΥ.-

Νέες ταραχές ξέσπασαν χτες στις περιοχές των Βέρβέρων.

Εκατοντάδες Βέρβερων πραγματοποίησαν χτες νέα διαδήλωση απαιτώντας από την κυβέρνηση περισσότερα δικαιώματα για τη μειονότητα, και σύμφωνα με την αστυνομία υπήρξαν επεισόδια όταν νεαροί «πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ» στις οποίες υπήρξε «απάντηση» με δακρυγόνα. Οι αψιμαχίες διήρκεσαν ώρες και ο καπνός από τις φωτιές σε λάστιχα που είχαν ανάψει οι διαδηλωτές ήταν ορατός από χιλιόμετρα μακριά στο Τιζί Ουζού, την πρωτεύουσα της Καβιλίας - της περιοχής των Βέρβερων. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» οι διαδηλωτές άναψαν μια φωτιά στην αυλή τοπικού αστυνομικού τμήματος.

Η συνέχιση των ταραχών στην περιοχή όπου τον Απρίλη 60 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί από αστυνομική επέμβαση, έρχεται ταυτόχρονα με την «διαπραγμάτευση» εκπροσώπων των Βέρβερων με τον πρωθυπουργό. Ανάμεσα στα αιτήματα των μειονοτικών ηγετών είναι η απόσυρση της στρατοχωροφυλακής από τις περιοχές τους και η επίσημη αναγνώριση της βερβέρικης γλώσσας, Ταμαζάιτ.

ΙΤΑΛΙΑ
Μαζικές παραιτήσεις δικαστών

ΡΩΜΗ.-

Ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης - δικαστικού σώματος ξέσπασε αυτές τις μέρες στην Ιταλία.

Η παραίτηση του υφυπουργού Εσωτερικών Κάρλο Ταορμίνα, μετά το σάλο που προκάλεσε η διατύπωση της άποψής του πως οι δικαστές που ερεύνησαν στο παρελθόν σκάνδαλα διαφθοράς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι«θα έπρεπε να συλληφθούν και να δικαστούν οι ίδιοι» - πράγμα καθόλου περίεργο, αφού ο Ταορμίνα έχει υπάρξει δικηγόρος μεγαλομαφιόζων... - φαίνεται πως ήταν το πρελούδιο μόνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης τού, επιλεγόμενου και «καβαλιέρε», Ιταλού πρωθυπουργού με το δικαστικό Σώμα. Χτες μια ομάδα κορυφαίων Ιταλών δικαστικών, το Συμβούλιο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ANM) εκφράζοντας την αντίθεσή του στην κυβερνητική απόφαση να επιταχυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων για μια δραστική αναμόρφωση του νομικού συστήματος της χώρας, υπέβαλαν ομαδόν τις παραιτήσεις τους, μιλώντας περί «επιθέσεων» του Μπερλουσκόνι οι οποίες «απειλούν την ανεξαρτησία» του δικαστικού Σώματος.

Οπως αναφέρουν σχετικές ανταποκρίσεις του «Γερμανικού Πρακτορείου» και της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Μπερλουσκόνι έχει πολλές φορές μιλήσει για «βεντέτα» των δικαστικών εναντίον του. Οι δικαστικοί τονίζουν ότι τόσο ο ίδιος ο ηγέτης της «Φόρτσα Ιτάλια» όσο και υπουργοί του προσπαθούν να αλλάξουν τη νομοθεσία ώστε να απαλλαγούν σωρείας διώξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ