ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του συστήματος

Την αξιοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον «αγώνα για μια κοινωνία συνοχής», δηλαδή στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων διαιώνισης της εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας των λίγων πάνω στους πολλούς, πρόβαλε ως «διαχρονική αξία των σοσιαλιστών» ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.

Στην ομιλία του, χτες, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη δημάρχων της σοσιαλιστικής διεθνούς, ο Κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί αποκέντρωσης και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό πρέπει να υπηρετούν τη διαιώνιση του πολιτικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό του, όπως ονομάζεται η λειτουργία του σε ακόμα συντηρητικότερη κατεύθυνση.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό επίπεδο μέσα στο οποίο εφαρμόζουμε τη σύγχρονη σοσιαλιστική πρόταση για μια ισχυρή κοινωνία πολιτών, για μια κοινωνία ανάπτυξης και προόδου, για μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης», είπε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αποκέντρωση ως το «επίκαιρο σύνθημα», για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης. Η αποκέντρωση που προωθείται στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), στόχο έχει την αφομοίωση της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, αυτό που αποκεντρώνεται δεν είναι η εξουσία, αλλά η αρμοδιότητα για την άσκηση της εξουσίας που έχει χαραχτεί από την ΕΕ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ
Στη ρότα της οικονομικής και διοικητικής σύγκλισης με την ΕΕ

«Τα προβλήματα του λαού, η ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας, δε λύνονται με διοικητικές αναδιαρθρώσεις, με αναγκαστικές πράξεις, όπως ο "Καποδίστριας", με μείωση των περιφερειών, των νομών κλπ. Απαιτούν ριζοσπαστικές αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας τις εργασίες του 6ου Συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), που άρχισαν χτες στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή.

Ενα συνέδριο, που, με βάση και τις κεντρικές εισηγήσεις, επιβεβαιώνει ότι η ΝΑ δεν ασχολείται με τα βασικά πολιτικά προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει. Αντίθετα, συναινεί και υιοθετεί την προοπτική μετατροπής της σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, των επιλογών της ΕΕ, για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ.

Από το βήμα του συνεδρίου, χτες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) διαγκωνίστηκαν για την πρωτοκαθεδρία στο βάθρο του καλύτερου υπέρμαχου των αλλαγών για την οικονομική και διοικητική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, πλειοδότησε - όπως ήταν αναμενόμενο - σε υποσχέσεις και ανακοίνωσε πως το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας δεσμεύτηκε να χορηγήσει πρόσθετους πόρους 25 δισ. δραχμών για το 2002. Επίσης, προανήγγειλε πως στόχος της κυβέρνησης είναι στον προϋπολογισμό του 2003 να περιληφθεί ο αναπτυξιακός πόρος για τη ΝΑ.

Τέλος, προκειμένου να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα στη συζήτηση για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ΤΑ, δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα κατάργησης των αιρετών νομαρχών, αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των νομών, και οι υπηρεσίες της ΝΑ θα παραμείνουν ως έχουν».

Από τη μεριά του ο Κ. Καραμανλής μίλησε για ανάγκη επανίδρυσης του κράτους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στις ρήξεις και στις τομές που χρειάζεται η νέα εποχή.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Την ανάγκη η ΝΑ να υιοθετήσει μιαν άλλη στάση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η οποία βάλλεται και που σήμερα βρίσκεται στους δρόμους και στα μπλόκα, αγωνιζόμενη για να μην ξεκληριστεί από τις πολιτικές της ΕΕ που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση και στηρίζονται από όσους αποδέχονται την ΟΝΕ, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής.

«Είναι ανάγκη με όση δύναμη διαθέτει η ΝΑ να καταγγείλει από τη μια μεριά, και από την άλλη να ενισχύσει τα φιλειρηνικά κινήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις επεμβάσεις και να ζητήσει να μη συμμετάσχει η χώρα μας με κανέναν τρόπο σε αυτά και να μη στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στα μέτωπα», πρόσθεσε, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την πλήρη απουσία έστω και αναφοράς στον πόλεμο, που ξεκίνησε ξανά η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Για να μπορέσει η ΝΑ να γίνει διεκδικητής ανάπτυξης της χώρας προς όφελος των εργαζομένων, για να ξεφύγει από την οικονομική λειτουργική μιζέρια, για να αποκτήσει αυτοτέλεια, απαιτείται μια άλλη πολιτική», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και ξεκαθάρισε πως «η ανάπτυξη δεν είναι μια διαδικασία με τεχνοκρατικές, διοικητικές επιλογές, που προβάλλονται δήθεν σαν ουδέτερες, ενώ στην ουσία έχουν ένα σαφές ταξικό αντιλαϊκό περιεχόμενο. Η ανισόμετρη, λοιπόν, ανάπτυξη της χώρας είναι αποτέλεσμα του συστήματος».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
Εκπέμπει ... «προχειρότητα», αλλά να κτιστεί

Σοβαρές επιφυλάξεις για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου πινγκ - πονγκ και γυμναστικής στο Γαλάτσι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέφρασε κατά τη χτεσινή συζήτηση προσφυγής οικολογικών οργανώσεων και εξωραϊστικών συλλόγων, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Αθ. Ράντος. Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις, ο εισηγητής άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του Ολυμπιακού έργου, προτείνοντας να απορριφθεί από το δικαστήριο η προσφυγή.

Σχετικά με τη μελέτη κατασκευής του έργου, ο εισηγητής είπε ότι υπάρχει «προχειρότητα» από τη μεριά της Πολιτείας, ενώ ελλείψεις είδε ο δικαστικός λειτουργός και στην οικοδομική άδεια, για την οποία τόνισε ότι «αποτελεί γυμνό έγγραφο».

Παρ' όλες τις παραπάνω επισημάνσεις, ο Αθ. Ράντος ανέφερε ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές. Επίσης, σύμφωνα με τον εισηγητή, δεν τίθεται θέμα δασικού ή αναδασωτέου χαρακτήρα της περιοχής.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο θα κτιστεί σε έκταση 169 στρεμμάτων στη θέση Ομορφοκκλησιά του κτήματος Βεΐκου στο Γαλάτσι Αττικής, ενώ το γυμναστήριο θα έχει έκταση 92 στρεμμάτων και το ύψος του θα κυμαίνεται από 38 μέχρι 45 μέτρα.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των προσφευγόντων, κατά τη χτεσινή συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, επικαλέστηκαν έγγραφο της Β` Εφορείας Αρχαιοτήτων, όπου η κατασκευή του γυμναστηρίου χαρακτηρίζεται «βάναυση επέμβαση» στον περιβάλλοντα χώρο της Ομορφοκκλησιάς και πως η συγκεκριμένη έκταση είναι αναδασωτέα, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η δασική νομοθεσία.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Αλευράς, με ανακοίνωση λίγο μετά τη γνωστοποίηση της εισήγησης στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, καταφέρθηκε με αφορισμούς εναντίον αυτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ, σημειώνοντας ότι «προτιμούν το χώρο όπως είναι γεμάτος σκουπίδια παρά μια όαση ψυχαγωγίας, πρασίνου και άθλησης»!

Χωρίς λογαριασμούς ΟΤΕ

Δε θα εκδώσει λογαριασμούς το χρονικό διάστημα 11/12/01 - 06/01/02 ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης στο ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, όσων πελατών οι λογαριασμοί επρόκειτο να εκδοθούν στο παραπάνω διάστημα, εκδίδονται νωρίτερα και θα λήξουν εντός του Δεκέμβρη. Οι λογαριασμοί αυτοί αφορούν περίοδο χρήσης περίπου ενός μήνα και είναι οι τελευταίοι σε δραχμές.

Οι επόμενοι λογαριασμοί των παραπάνω πελατών θα αφορούν περίοδο χρήσης περίπου τριών μηνών, θα λήγουν το Μάρτη 2002 και θα είναι αποκλειστικά σε ευρώ.

Ανάρπαστα τα εισιτήρια του ΟΣΕ

Να προμηθευτούν έγκαιρα εισιτήρια, προκειμένου να ταξιδεύσουν στον προορισμό τους τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνιστά ο ΟΣΕ στους επιβάτες των τρένων και των λεωφορείων με προορισμό το εξωτερικό.

Κι αυτό, γιατί, όπως επισημαίνει, ήδη παρατηρείται έντονη ζήτηση εισιτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι εισιτήρια του ΟΣΕ μπορούν να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι και τηλεφωνικώς: Στον αριθμό κλήσης 52.97.313 για την περιοχή της Αττικής και στο 031 59.91.43 για τη Θεσσαλονίκη. Στην περίπτωση τηλεφωνικής παραγγελίας, τα εισιτήρια αποστέλλονται με «κούριερ», φυσικά με κάποια οικονομική επιβάρυνση, «ελάχιστη» κατά τον ΟΣΕ.

Συνεχίζεται η Οδύσσεια των προσφύγων Αφγανών

Οδύσσεια χωρίς Ιθάκη εξελίσσεται η ζωή για 27 οικογένειες Αφγανών προσφύγων που έφτασαν στη Ζάκυνθο τον περασμένο μήνα. Κάποια από τα άτομα αυτά βρέθηκαν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων Κοκκινοπλού Ελασσόνας όπου μεταφέρθηκαν χτες το πρωί.

Δεν άντεξαν, όμως, τις συνθήκες διαμονής, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι. Ο εφιάλτης τους δεν τελείωσε και χτες το απόγευμα «δραπέτευσαν» από το Κέντρο Υποδοχής. Οπως ανέφεραν οι ίδιοι το κρύο ήταν ιδιαίτερα τσουχτερό, καθώς το χωριό Κοκκινοπλό βρίσκεται σε πλαγιά του Ολύμπου σε υψόμετρο 800 μέτρων. Τελικά, βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία του γειτονικού χωριού Πύθιο, το οποίο βρίσκεται νοτιότερα. Εκεί οι κάτοικοι του χωριού έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους φροντίσουν προσφέροντάς τους φαγητό, κουβέρτες κλπ.

Κυκλοφοριακή διακοπή στην Αττική Οδό

Κλειστή θα παραμείνει η Αττική Οδός σήμερα και αύριο στον κλάδο της εισόδου από τη Λεωφόρο Κύμης προς τον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης. Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, η διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα αυτό της Αττικής Οδού θα γίνει λόγω εκτέλεσης εργασιών κατασκευής αντιολισθηρού ασφαλτοτάπητα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών οι εργασίες είναι πιθανόν να συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα.

Επιστολή από τον Δ. Ευσταθιάδη

Στο ζήτημα που προέκυψε από τηλεοπτική εκπομπή στην οποία φερόταν ως ιδιοκτήτης μεγάλης αυθαίρετης κατοικίας αναφέρεται με επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης. Στην επιστολή σημειώνεται ότι η σχετική, δευτερεύουσα, κατοικία της οικογένειάς του ανήκει τυπικά στη σύζυγό του, αποκτήθηκε στα μπετά το 1988 και αποπερατώθηκε το 1991. Στην επιστολή σημειώνεται ότι «με την αυτοψία του Πολεοδομικού Γραφείου που έγινε μετά τις τηλεοπτικές καταγγελίες προέκυψε ένα ζήτημα υπέρβασης της οικοδομικής άδειας κατά 6,20 τετραγωνικά μέτρα στο ισόγειο», κάτι που «πρόκειται για καταστάσεις που ανατρέχουν στο παρελθόν (έτος 1988 αγορά, 1991, περάτωση)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ