ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΗΝΑ
Στους δρόμους του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι, οι 82 φορείς, που διοργανώνουν το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης 13 του Δεκέμβρη, καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στα γραφεία της ΕΕ στο Σύνταγμα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ στο Σύνταγμα (οδός Αμαλίας), πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη στις 13.00 το μεσημέρι, οι φορείς που διοργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη 13 Δεκέμβρη το συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 6.30 μ.μ και την πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας, όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς, θα εκφραστεί η διαμαρτυρία των συνδικάτων, των αντιπολεμικών κινήσεων και των μελών των μαζικών φορέων, «ενάντια στα πολεμικά σχέδια της Νέα Τάξης Πραγμάτων, ενάντια στην πολιτική του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που απεργάζονται, ενάντια στον ευρωστρατό και την ευρωαστυνομία». Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ θέλει να τονίσει τις τεράστιες ευθύνες της και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην προώθηση όλων των παραπάνω αντιλαϊκών επιλογών.

Εξάλλου, με πυρετώδεις ρυθμούς, προετοιμάζεται από τους διοργανωτές το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Σε καθημερινή βάση, σύλλογοι, συνδικάτα και πολλοί μαζικοί φορείς, με ανακοινώσεις και διακηρύξεις τους, καλούν τα μέλη τους, αλλά και όλο το λαό του Λεκανοπεδίου να πάρει μέρος στην κινητοποίηση. Σε μια κινητοποίηση που ο λαός της Αττικής θα στείλει το δικό του αγωνιστικό μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συνεδριάζει στο Λάακεν, ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, εναντίον της πολιτικής του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που απεργάζονται, ενάντια στον ευρωστρατό και την ευρωαστυνομία.

Το συλλαλητήριο της Πέμπτης, αλλά και η πορεία που θα ακολουθήσει στην πρεσβεία των «γερακιών» του πολέμου, θα αποτελέσουν άλλη μια δυναμική και μαχητική απάντηση του ανυπόταχτου λαϊκού κινήματος, το οποίο αποδεικνύει για πολλοστή φορά και στην πράξη, ότι καταδικάζει τον πόλεμο και αντιτείνεται στα βρώμικα σχέδια των επιτελείων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο λαός της Αθήνας, ο λαός όλη της χώρας με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί καταδικάζει και τους σχεδιασμούς της ντόπιας ολιγαρχίας, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συμμετέχουν ενεργά και δηλώνουν αποφασισμένοι να στείλουν τα παιδιά του ελληνικού λαού στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Σχέδια που χρηματοδοτούν, δίνοντας τεράστια χρηματικά ποσά για στρατιωτικές δαπάνες, που υπηρετούν επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, προχωρώντας ταυτόχρονα σε περικοπές για τις κοινωνικές δαπάνες.

Η ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, δηλώνει ότι «συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Πέμπτης που οργανώνουν συνδικαλιστές και συνδικάτα για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του λαού του Αφγανιστάν που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της ΕΕ». Ενα γενικευμένο σχέδιο επίθεσης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «εναντίον χωρών και λαών με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την ανθρωπότητα. Εμπρός να τους σταματήσουμε!».

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές ειρήνης, το λαό και τη νεολαία της Αθήνας και του Πειραιά να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο.

  • Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΔΤΠ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλώνει τη συμμετοχή του στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και στην πορεία, που θα ακολουθήσει και καλεί τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολονύκτια διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική του κέρδους

Την Πέμπτη, 13 του Δεκέμβρη, από τις 5 το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως

Eurokinissi

«Φέρτε κιθάρες, πάρτε την παρέα σας κι ελάτε να γιορτάσουμε την αντίστασή μας στον πολιτισμό των βομβαρδισμών, της εμπορευματοποίησης, του αυταρχισμού και της χυδαιότητας». Αυτή την πρόσκληση απευθύνει στη νεολαία ο Μ. Κωνσταντινίδης, μέλος της Γραμματείας της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, και την καλεί σε μαζική συμμετοχή στην ολονύχτια συγκέντρωση αντίστασης, που διοργανώνεται την Πέμπτη από τις 5 το απόγευμα στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως.

Μάλιστα σημειώνει: «Στις 13 του Δεκέμβρη στην Πλατεία Αριστοτέλους κρινόμαστε όλοι. Στον ίδιο χώρο που η άρχουσα τάξη στήνει πλαστικές γιορτές και φτηνά θεάματα για να κρύψει τον πόλεμο, τη μιζέρια και τη δυστυχία, εμείς σηκώνουμε το λάβαρο της αξιοπρέπειας των ανθρώπων και της ελπίδας. Για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς άδικους πολέμους, αιματοχυσίες, "έξυπνες" βόμβες και παράπλευρες απώλειες».

Η Αντιπολεμική Επιτροπή, η ΕΔΥΕΘ, η ΝΔΕ, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και το ΠΑΜΕ καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης να εκφράσει την αντίθεσή του στην πολιτική του κέρδους, που εξασφαλίζεται με πολέμους και με συρρίκνωση δημοκρατικών δικαιωμάτων, με ανέχεια, ανεργία και κοινωνική περιθωριοποίηση. Να διατρανώσουν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των δρακόντειων μέτρων για την καθυπόταξη των λαϊκών αντιδράσεων, που ετοιμάζονται να επικυρώσουν οι πρωθυπουργοί των χωρών της ΕΕ στις 13 του Δεκέμβρη.

Οι διοργανωτές φορείς της πρωτότυπης αυτής εκδήλωσης έχουν ήδη φροντίσει να απαλύνουν την ενδεχόμενη ταλαιπωρία από το ψύχος. Προνόησαν και διασφάλισαν την τροφοδοσία με ανάλογα της εποχής εδέσματα. Φασολάδα και κάστανα βραστά, που θα συνοδεύονται από χύμα κρασί και τσίπουρο, τα οποία προσφέρουν παραγωγοί της περιοχής. Και η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά με παραδοσιακή μουσική, ροκ και λαϊκά.

Επίσης, στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν δώρα στις πρεσβείες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ρωσίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και διάφορα θεατρικά και άλλα δρώμενα.

Οι διοργανωτές διευκρινίζουν προς όλους τους ενδιαφερόμενους πως μπορούν να προσέλθουν άφοβα, «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε ο Μπιγκ Μπράδερ να μη μας παρακολουθεί».

Πανεργατικά συλλαλητήρια σε Πάτρα - Βόλο

Δυο πανεργατικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 του Δεκέμβρη σε δυο μεγάλες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα:

- Στην Πάτρα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει πανεργατικό συλλαλητήριο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Πάτρας δίνουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση.

- Στο Βόλο, πανεργατική συγκέντρωση, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Αντιπολεμική συναυλία

Η Αντιπολεμική Κίνηση Φορέων του νομού Ευβοίας, διοργανώνει αντιπολεμική συναυλία υπό την αιγίδα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, με τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Παρασκευή 14 του Δεκέμβρη και ώρα 8 μ.μ, στο κλειστό γήπεδο ΕΑΚ (δίπλα στο κολυμβητήριο της πόλης)

Στην αντιπολεμική συναυλία συμμετέχουν: η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, ο Δήμος Χαλκίδας και Ν. Αρτάκης. Τα Σωματεία: ΠΕΤ - ΟΤΕ, «Ιντερκεμ», ΚΕΜ, Κελαϊδίτη, Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η Ενωση Τεχνικών Οικοδόμων, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΠΕΑΕΑ, το Παράρτημα της ΟΓΕ στη Χαλκίδα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΔΟΣΤΕΦ ΤΕΙ Χαλκίδας, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο Βαγγέλης Σταματούκος, ΓΓ του Συλλόγου Υπαλλήλων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, ο Γιώργος Μητροπέτρος, μέλος του ΔΣ του 9ου Περ. Τμήματος του ΟΕΕ. Την εκδήλωση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ