ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Ποιος ακολουθεί στη λίστα των επεμβάσεων;

Ετοιμοι γι' άλλες εκστρατείες...

Associated Press

Ετοιμοι γι' άλλες εκστρατείες...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ-ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ.-

Ιράκ, Σομαλία κοντά στα σύνορα με την Κένυα, Ινδονησία (και δη στην επαρχία Ατσέι), Φιλιππίνες ή ΛΔ Κορέας; Ολα τα σενάρια για τους επόμενους στόχους των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων με το πρόσχημα καταπολέμησης της «διεθνούς τρομοκρατίας» μέσω εξάρθρωσης πυρήνων ή βάσεων του Οσάμα Μπιν Λάντεν, φαίνονται πιθανά... Δεν είναι δε τυχαίο πως οι έως τώρα ενδείξεις σχετικά με τον επόμενο στόχο, κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις. Ομως, σε αντιδιαστολή με τις γνωστές δηλώσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων που φανερώνουν την επιθυμία της Ουάσιγκτον να επιτεθεί, μετά το Αφγανιστάν, στο Ιράκ, τελευταία δημοσιεύματα φαίνεται να προσδιορίζουν ως πιθανότερο επόμενο στόχο τη νότια και νοτιοδυτική Σομαλία κοντά στη μεθόριο με την Κένυα. Το πρόσχημα για την εκεί εξαπόλυση αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης; Παλιά στρατόπεδα που είχε στη Σομαλία η οργάνωση αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν...

Σύμφωνα με μερίδα του βρετανικού Τύπου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους φαίνεται να διστάζει - επί του παρόντος - να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράκ, λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν στους κόλπους των Ευρωπαίων συμμάχων του. Γι' αυτό, και λένε χτεσινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ότι οι ΗΠΑ μελετούν επισταμένα άλλους λιγότερο «διπλωματικά ευαίσθητους» στόχους, σχεδιάζοντας να βάλουν στο στόχαστρο χώρες με αδυναμία συγκρότησης κεντρικών κυβερνήσεων ή ελέγχου της εδαφικής τους κυριαρχίας (όπως η Σομαλία).

Ετσι, η βρετανική «ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ», επικαλούμενη αξιωματούχους της CIA, αναφέρει πως οι ΗΠΑ εμφανίζονται να έχουν ήδη σχεδιάζει μία λεπτομερή λίστα «τρομοκρατικών βάσεων» σ' όλη την υφήλιο και πως τώρα οι Αμερικανοί «εξετάζουν και εκτιμούν με αίσθηση του επείγοντος» τους κινδύνους που θα έθεταν επιχειρήσεις στην επαρχία Ατσέι στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, στην περιοχή Χαντραμαούτ της Υεμένης και στην περιοχή Ρας Κομπόνι της νότιας Σομαλίας (κοντά στα σύνορα με την Κένυα) με βάση «έγραφα και καταθέσεις που απέσπασαν από αιχμάλωτους μαχητές» στο Αφγανιστάν, ή συλλαμβάνοντας άλλα πρόσωπα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και αλλού.

Αλλο ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας «Τάιμς του Λος Αντζελες» επανέρχεται στο σενάριο εξαπόλυσης επέμβασης στη Σομαλία αναφέροντας πως η «εκεί αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης προβληματίζει την Ουάσιγκτον» και πως ο γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αφρική, Γουόλτερ Κανστάινερ, δήλωσε την Παρασκευή πως «άνθρωποι με σχέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν εμπλέκονται με το μεταβατικό καθεστώς επιχειρώντας να καταλάβουν την εξουσία στο Μογκαντίσου».

Το σενάριο εξαπόλυσης επέμβασης στη Σομαλία ενισχύεται και από προχτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Σάντεϊ Ομπσέρβερ», που επισημαίνει πως αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικού ξεκίνησαν ήδη «αναγνωριστικές πτήσεις στη Σομαλία» κοντά στη μεθόριο με την Κένυα με στόχο την προετοιμασία πιθανής αεροπορικής επιδρομής στα στρατόπεδα της... αλ-Κάιντα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αμερικανικά πολεμικά σκάφη έχουν πάρει θέση στα ανοιχτά της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, σε μια προσπάθεια να «εμποδίσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν αν προσπαθήσει να βρει καταφύγιο στη χώρα αυτή και να προετοιμάσουν τους βομβαρδισμούς αν αποδειχτούν αναγκαίοι». Η εφημερίδα «Σάντεϊ Ομπσέρβερ» επικαλούμενη δηλώσεις μελών διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών που βρίσκονται στο Κέρας της Αφρικής αναφέρει πως αυτοί προειδοποιήθηκαν ήδη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να ετοιμαστούν για πιθανή απομάκρυνσή τους απ' την περιοχή...

Επιπλέον, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δηλώσεις Σομαλών πολέμαρχων μετέδωσαν χτες πως την Κυριακή πέντε αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού μετέβησαν στην πόλη Μπαϊντόα και συναντήθηκαν με Σομαλούς στελέχη της παράταξης «RRA» που αντιτίθενται στην κεντρική μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας σχετικά με τον προσδιορισμό ενδεχόμενων στόχων «τρομοκρατών». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ανακοινώνοντας πως οι Αμερικανοί συζήτησαν «για το εάν γνωρίζουν οι Σομαλοί πολέμαρχοι πληροφορίες για... βάσεις τρομοκρατών στη νότια και νοτιοδυτική Σομαλία»...

Η ΛΔ Κορέας αντιδρά στα σενάρια

Με δεδομένο τον κυκεώνα πληροφοριών και σεναρίων περί των επόμενων στόχων η ΛΔ Κορέας, που κατά καιρούς έχει εμφανιστεί να κατέχει θέση στη μαύρη λίστα των χωρών που κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζουν την «τρομοκρατία», αντέδρασε κατηγορώντας ανοιχτά τις ΗΠΑ πως ετοιμάζουν επιθέσεις στο έδαφός της.

«Η επιλογή της ΛΔ Κορέας ως του επόμενου στόχου μετά το Αφγανιστάν, υποχρεώνει τον κορεατικό λαό να είναι σε πλήρη ετοιμότητα μάχης και να θυσιάσει τη ζωή του για την πατρίδα. Η ΛΔ Κορέας δεν είναι Αφγανιστάν. Η χώρα μας είναι έτοιμη να αμυνθεί και να επιτεθεί» σχολίαζε εν είδει απάντησης σε σχετικό άρθρο, η εφημερίδα της Πιονγκ Γιανγκ, «Ροντόνγκ Σινμούν».

Απρακτος έφυγε ο Πάουελ απ' τη Μόσχα...

ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εγκατέλειψε χτες το απόγευμα τη Μόσχα μήτε πείθοντας το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως θα μπορούσε να κάμψει τις αντιρρήσεις του έναντι της πυραυλικής ασπίδας που επιθυμεί να στήσει η κυβέρνηση Μπους πάνω απ' τις ΗΠΑ, μήτε αποσπώντας μία σταθερή δέσμευση απ' τους Ρώσους σχετικά με μειώσεις στο οπλοστάσιο των πυρηνικών τους κεφαλών.

Ωστόσο, ο Κόλιν Πάουελ και ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβάνοφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Μόσχα υποστήριξαν πως αμφότερες οι πλευρές «βρέθηκαν κοντά στη σύναψη μίας συμφωνίας για συγκεκριμένες μειώσεις στο ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο»... Το βέβαιο είναι εντούτοις πως η σχετική συμφωνία δεν έγινε, ούτε δημοσιοποιήθηκε εάν οι σχετικές προθέσεις της Ρωσίας πλησίαζαν τον αριθμό τής κατά προσέγγισης μείωσης «1.700 έως 2.200» πυρηνικών κεφαλών που ανακοίνωσε το Νοέμβρη ο πρόεδρος Μπους... Εάν πάντως γίνει κάτι τέτοιο, αυτό - σύμφωνα με σύντομες δηλώσεις του προέδρου Πούτιν σε δημοσιογράφους - δε θα ανακοινωθεί πριν την προγραμματισμένη για το ερχόμενο καλοκαίρι επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Κατά τ' άλλα, οι υπουργοί Πάουελ και Ιβάνοφ ανακοίνωσαν πως κατά τις επαφές του πρώτου στη Μόσχα συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως «η βία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση του πολέμου έναντι της τρομοκρατίας και η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και η συνεχιζόμενη σύρραξη στην Τσετσενία».

Η Μόσχα εντάσσεται στο πλαίσιο της οκταήμερης περιοδείας του Κόλιν Πάουελ στην Ευρώπη. Επόμενος σταθμός είναι το Βερολίνο, όπου θα έχει σήμερα επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους, και έπονται Παρίσι και Λονδίνο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαδηλωτές «ύποπτοι εγκληματικής δράσης»!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το «έγκλημά» τους ήταν πως σκέφτηκαν και έκαναν χτες το μεσημέρι ειρηνική αντιπολεμική διαδήλωση έξω από το υπουργείο Αμυνας στο Νόρθγουντ, του βόρειου Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν άρεσε ούτε στους αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, ούτε και στην αστυνομία που επενέβη να διαλύσει την κινητοποίηση των μερικών δεκάδων ατόμων, προχωρώντας στη σύλληψη οκτώ εξ αυτών.

Προηγουμένως, ωστόσο, οι διαδηλωτές είχαν προλάβει να πετάξουν φιάλες με ψεύτικο αίμα στο έμβλημα της εισόδου του υπουργείου Αμυνας, είχαν σκορπίσει δεκάδες φωτογραφίες πληγωμένων και πεινασμένων παιδιών απ' το Αφγανιστάν και το Ιράκ, με τον επικεφαλής της αντιπολεμικής εκδήλωσης, Ρίτσαρντ Μπαρν, να δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Στιγματίσαμε αυτό το στρατιωτικό έμβλημα με κόκκινο χρώμα για να αναδείξουμε πως πρόκειται για μία πηγή νεκρών παρελθόντος, παρόντος αλλά και των μελλοντικών θυμάτων της κρατικής τρομοκρατίας που αναβλύζει και απ' αυτήν εδώ τη στρατιωτική βάση».

Οσο για το λόγο που έκανε τους αστυνομικούς να συλλάβουν οκτώ απ' τους διαδηλωτές; Η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε πως συνελήφθησαν... «ως ύποπτοι πρόκλησης εγκληματικής βλάβης»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ