ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το καθεστώς των δύο πλευρών πρώτο θέμα στις απευθείας συνομιλίες

Το θέμα του καθεστώτος των δύο πλευρών θα αποτελέσει το πρώτο θέμα στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, που αρχίζουν στις 16 του Γενάρη στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι μεσολαβητές θεωρούν πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα αυτό, ώστε να «είναι ευκολότερο το έργο των διαπραγματευτών για τις διάφορες άλλες παραμέτρους του Κυπριακού». Η λογική για έναρξη συζητήσεων «από το τέλος», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στηρίζεται στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για εκ προοιμίου «αναγνώριση του ισότιμου καθεστώτος των μερών» και για τη δημιουργία νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο.

Στη συζήτηση του θέματος αυτού, στην προέκταση του οποίου θα τεθεί και το ζήτημα της κυριαρχίας, θα εγερθεί από την τουρκική πλευρά η αξίωση για αναγνώριση των «πραγματικοτήτων». Στο θέμα αυτό οι μεσολαβητές καθησυχάζουν την ελληνική πλευρά υποδεικνύοντας την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν της 4ης του Δεκέμβρη, πως «τίποτα δε θεωρείται ότι συμφωνήθηκε πριν συμφωνηθούν όλα». Αυτό, σύμφωνα με τους μεσολαβητές, καλύπτει τις ελληνικές ανησυχίες.

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Βρετανία θεωρούν πως δεν υπάρχει χρόνος για ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό και πως όλο το βάρος θα δοθεί τώρα για την επίτευξη συνολικής και τελικής λύσης.

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται λόγω της ολοκλήρωσης των ενταξιακών συνομιλιών της Κύπρου με την ΕΕ δεν επιτρέπουν συζητήσεις για ενδιάμεση συμφωνία ή και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εκτός εάν υπάρξουν μονομερείς χειρονομίες καλής θέλησης από τους εμπλεκόμενους στις συνομιλίες.

Επί τούτου, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει διαμορφώσει κάποιες ιδέες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που θεωρήσει ότι θα πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ι. Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι δε θα τον εξέπληττε αλλαγή της τουρκικής ρητορικής.

Ωστόσο, είπε, πρέπει να αναμένουμε την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, όπου θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών εάν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό. Ο Ι. Κασουλίδης επισήμανε ακόμα ότι η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να είναι διαρκείας, διότι για την ΕΕ το σενάριο μιας λύσης η οποία θα καταρρεύσει όταν η Κύπρος θα είναι μέλος της επειδή δε θα στηρίζεται σε αρχές θα ήταν χειρότερο από το σενάριο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ι. Κασουλίδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη διυπουργική συνάντηση της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθούν και θα επικυρωθούν ακόμα δυο κεφάλαια που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν στο περιβάλλον και στη Δικαιοσύνη.

ΚΝΕ
Πλούσιες εκδηλώσεις μπροστά στο Συνέδριο

- «Σοσιαλισμός επίκαιρος όσο ποτέ» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν οι ΤΟ ΤΕΙ της ΚΝΕ, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμήν του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ και θα μιλήσει η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

- Σήμερα Τετάρτη, εκδήλωση της ΤΟ Μαθητών Α` Πειραιά, στις 5 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΠ (Καραΐσκου 119), με ομιλητή τον εκπαιδευτικό Γιώργο Μωραΐτη και θέμα «Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής».

- Το Σάββατο 15/12, η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση για τα 83 χρόνια του ΚΚΕ, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου. Θα προβληθεί η ταινία του Π. Βούλγαρη «Τα πέτρινα χρόνια», ενώ θα παρευρεθούν οι αγωνιστές Μπάμπης Γκολέμας και Ελένη Βούλγαρη, για τη ζωή των οποίων γυρίστηκε η ταινία.

- Την Κυριακή 16/12 το ΣΠ Πειραιά διοργανώνει εκδρομή στα Καλάβρυτα, με περιήγηση στα ιστορικά σημεία τους (αναχώρηση στις 7 π.μ. από το Δημοτικό Θέατρο, συμμετοχή 2.500 δρχ.).

Στη Θεσσαλία

Εκδηλώσεις ενόψει του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες και στους νομούς της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα:

- Σήμερα Τετάρτη, η ΤΟ ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ με θέμα τα δημοκρατικά δικαιώματα στη 1 το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ, με ομιλητή τον Αγη Παπαστεργίου, μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» Λάρισας.

- Την Παρασκευή 14/12, το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις 7 μ.μ., με θέμα «Σοσιαλισμός, αναγκαιότητα, επικαιρότητα σήμερα». Θα μιλήσει η Ελένη Κουτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Το Σάββατο 15/12, το ΝΣ Τρικάλων της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα «Σοσιαλισμός, αναγκαιότητα, επικαιρότητα σήμερα». Θα μιλήσει η Λίτσα Ούντρια, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

- Το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνει το Σαββατοκύριακο διήμερες εκδηλώσεις στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το πρόγραμμα των οποίων περιλαμβάνει προβολές ταινιών, πολιτικές συζητήσεις, αφιερώματα και εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- H ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στον Εμπορικό Σύλλογο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Μπάτσικας, γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Κοινωνικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα: «Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Σταύρος Βαρουτσής, υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του Κόμματος.

- Οι ΚΟΒ Αγίου Δημητρίου του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση για τις θέσεις του Κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο.

- Οι ΚΟΒ Δάφνης του ΚΚΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Δάφνης για τις θέσεις του Κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Φρούριο, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Παγκοσμιοποίηση: Μύθος και πραγματικότητα». Ομιλήτρια θα είναι η Ελένη Μπέλλου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή, 21/12, η ΝΕ θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνεστίασή της στο κέντρο «Αναμνήσεις», στην Αγία Κυριακή.

- Η ΚΟΒ του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής πραγματοποιεί συνεστίαση στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης, την Παρασκευή, 14/12, στις 9.30 μ.μ., στη ρεμπέτικη γωνιά «Ο Σεβντάς».

- Η ΚΟΒ Ελληνικού του ΚΚΕ στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης πραγματοποιεί συνεστίαση την Κυριακή, 16/12, στις 9μ.μ., στην ταβέρνα «Τα λιθαρίτσια».

- H Αχτίδα Υγείας Πρόνοιας του ΚΚΕ πραγματοποιεί την Κυριακή, 16/12, συνεστίαση στη ρεμπέτικη γωνιά «Ο Σεβντάς», ώρα προσέλευσης από τις 9 μ.μ.

- Οι ΚΟ Αερομεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν την Παρασκευή, 21/12, συνεστίαση στο κέντρο «Το κουτούκι του Κώστα» (Πεντέλης 104, Μαρούσι), προς τιμήν της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης παραχώρησε χτες ο Δ. Τσοβόλας στα γραφεία του κόμματός του.

Αναφερόμενος στις ερχόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση τόνισε ότι το ΔΗΚΚΙ θα έχει δικούς του υποψήφιους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και στους δήμους που είναι πρωτεύουσες των νομών. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «το ΔΗΚΚΙ, θα επιμείνει και θα προσπαθήσει εφόσον θελήσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι αριστερές και οι προοδευτικές, να στηριχτούν αυτές οι υποψηφιότητες, από ευρύτερο αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο».

Σχολιάζοντας στην κατάθεση του νέου προϋπολογισμού από την κυβέρνηση τόνισε πως «συνεχίζει με εντονότερους μάλιστα ρυθμούς μονόπλευρη πολιτική λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα και παρέχει από την άλλη μεριά ευκαιρίες για υπερκέρδη στους ολίγους, στους οικονομικά ισχυρούς, μέσα και από τις άκρατες ιδιωτικοποιήσεις που προβάλλονται σ' αυτό τον προϋπολογισμό».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο την οικονομική δυσχέρεια, στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της έλλειψης ελληνικής αγροτικής πολιτικής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για τον ευρωστρατό σημείωσε ότι «συγκροτείται για να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός του ΝΑΤΟ», αφού όπως συμπλήρωσε «δεν επιχειρείται να συγκροτηθεί για να προωθηθεί ευρωπαϊκή αμυντική ή άλλη πολιτική, η οποία δεν υπάρχει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ