ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» στο μεγάλο κεφάλαιο

Φοροελαφρύνσεις και άλλα δώρα στους έχοντες και κατέχοντες, με στόχο την επιτάχυνση των συγχωνεύσεων, προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας»

Την προώθηση μιας σειράς από κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, με στόχο της ενίσχυση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης στους δημοσιογράφους των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο (μείωση μέχρι και 12,5 ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολογίας κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, γενναίες επιχορηγήσεις κλπ), αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Ο υπουργός δεν έκρυψε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι «να επιταχυνθεί η τάση συγχώνευσης και συνεργασίας επιχειρήσεων». Ετσι κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι επέλεξαν να ανακοινώσουν ταυτόχρονα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την «επιχειρηματικότητα» και την απόφαση για «αποκρατικοποίηση» της ΑΤΕ και το ξεπούλημα των σημαντικότερων κερδοφόρων θυγατρικών εταιριών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οπως μάλιστα εξήγησε ο υπουργός, οι θυγατρικές της ΑΤΕ «θα πάνε σε στρατηγικό επενδυτή και το πακέτο θα είναι προφανώς όσο το δυνατό μεγαλύτερο».

Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο δικαιολόγησε και υπεραμύνθηκε των διατάξεων που αφορούν:

  • Στη μείωση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης. Η διάταξη προβλέπει μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων που ισχύει σήμερα ή θα ισχύει του χρόνου «κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες με βάση το κριτήριο αύξησης της απασχόλησης».
  • Στα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών, τα οποία, όπως είπε ο υπουργός «δε θα φορολογούνται ως Οργανισμοί, αλλά η φορολογία θα ασκείται μόνο στα εισοδήματα των μετόχων». Δικαιολόγησε την πλήρη φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων αυτών, λέγοντας πως «δεν έχουν προστιθέμενη αξία»...
  • Στην κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), το οποίο αναλαμβάνει να δίνει ζεστό δημόσιο χρήμα στους διάφορους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στους αγροτικούς συνεταιρισμούς για τους οποίους προωθούνται κίνητρα συγχώνευσης ανάλογα με αυτά των άλλων επιχειρήσεων, και έκανε λόγο για τα κίνητρα που παρέχονται στο ποντοπόρο εφοπλιστικό κεφάλαιο, στις φοροελαφρύνσεις μεγάλων επιχειρήσεων για «επιστημονική έρευνα», στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.ά.

Από το χτεσινό... πληροφοριακό «μπαχτσέ» δε θα μπορούσε να λείψουν οι αναφορές στους πόρους του Γ` ΚΠΣ, με τον υφυπουργό Χ. Πάχτα να ισχυρίζεται πως «κερδίζουμε οριστικά τη μάχη της απορροφητικότητας» και να κάνει λόγο για εισροή 520 δισ. δρχ. από την αρχή του έτους.

Φοροπρονόμια για μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Νέα προκλητικά φορολογικά κίνητρα παραχωρούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες και εφοπλιστές με το Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

Φορολογικά κίνητρα που ευνοούν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου (εξαγορές - συγχωνεύσεις) δίνονται με το Σχέδιο Νόμου με τον τίτλο «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Με το ίδιο Σχέδιο Νόμου παραχωρούνται νέα προκλητικά φορολογικά προνόμια στο τραπεζικό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο καθώς: εξαιρούνται από κάθε φορολογία οι εταιρίες και τα Αμοιβαία Κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων, καθώς και οι Εταιρίες και τα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Πρόκειται για δύο τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται πρωτίστως το τραπεζικό κεφάλαιο. Προτείνεται επίσης η επαναφορά της συμβολικής φορολογίας του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου (ποντοπόρος ναυτιλία) στα απόλυτα επίπεδα του 1975 (!) και η διατήρηση του καθεστώτος αυτού μέχρι το 2005. Με στόχο, τέλος, την εισαγωγή του εφοπλιστικού κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, καθορίζεται το πλαίσιο δημιουργίας των Εταιριών Επενδύσεων Ποντοπόρου Ναυτιλίας (ΕΕΠΝ). Δικαίωμα δημιουργίας τέτοιων εταιριών έχουν οι ιδιοκτήτες ποντοπόρων πλοίων (εφοπλιστές), οι οποίες επίσης απαλλάσσονται από κάθε φορολογική επιβάρυνση.

Φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων

Στο άρθρο 1 για τις περιπτώσεις συγχώνευσης - απορρόφησης Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ, για την περίοδο 2002 - 2004, χορηγούνται φορολογικά κίνητρα όπως: η μείωση του συντελεστή φορολογίας κατά 10 μονάδες τον πρώτο χρόνο μετά τη δημιουργία της νέας εταιρίας και κατά 5 μονάδες το δεύτερο χρόνο της λειτουργίας της. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να σχηματίσουν ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων από τα αδιανέμητα κέρδη των χρήσεων 2002 - 2005. Τα ίδια φορολογικά κίνητρα χορηγούνται και στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) που συγχωνεύονται ή απορροφούν άλλες ΑΣΟ, ενώ δεν ισχύει για συγχωνεύσεις - εξαγορές συνδεδεμένων μεταξύ τους εταιριών, δηλαδή μεταξύ μητρικής και θυγατρικής εταιρίας.

Στο άρθρο 2 παρατίθεται η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2002 με την οποία:

  • Καθιερώνεται νέο αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους στα 2.870.000 δραχμές
  • Μειώνεται ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων στο 40% από 42,5% το 2001.
  • Μειώνεται μέχρι 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 35% στο 32,5%) ο συντελεστής φορολογίας κερδών των ΑΕ, των ΕΠΕ και των υποκαταστημάτων ξένων εταιριών, οι οποίες μέσα στο 2002 θα προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού.

Με το άρθρο 3 προτείνεται για το 2002 και μετά, τα εισοδήματα των αξιωματικών του εμπορικού Ναυτικού να φορολογούνται με συντελεστή 6% και για το κατώτερο πλήρωμα με 3%. Το σκανδαλώδες όμως στο άρθρο αυτό είναι ότι προτείνεται η επαναφορά της φορολογίας των πλοίων - ποντοπόρος ναυτιλία - στα επίπεδα του 1975, η οποία θα διατηρηθεί αμετάβλητη μέχρι το 2005!

Στο άρθρο 4 προτείνεται:

  • Να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, οι δωρεές που χορηγούνται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δημοσίου ή και ιδιωτικού δικαίου στο όνομα ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας.
  • Οι επιχειρήσεις να εκπίπτουν ποσά που χορηγούνται υπό τύπο δωρεών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου καθώς και σε ναούς, πατριαρχεία κλπ.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκπίπτουν χωρίς δικαιολογητικά από 0,5% μέχρι και το 2% των ακαθάριστων δαπανών τους. Ο νομοθέτης με τη ρύθμιση αυτή έρχεται να καλύψει τις «μίζες» που χορηγούν οι επιχειρήσεις αυτές σε διάφορους... Γίνεται επίσης μια πρώτη προσπάθεια φορολογικής προσέγγισης των περιβόητων παράκτιων εταιριών (οff shore) που επενδύουν στα ακίνητα καθώς υποχρεώνει «τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητο να υποβάλουν δήλωση εισοδήματος ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι εισόδημα από το ακίνητο».

Με το άρθρο 7 καταργείται σε δύο φάσεις ο αναγκαστικός νόμος 89/67 που αφορά την εγκατάσταση αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιριών στην Ελλάδα. Για μεν τις ξένες επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν από 1/1/2002, η αναστολή ισχύει άμεσα, ενώ για τις ήδη εγκαταστημένες, συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι 31/12/2005. Πρόκειται φυσικά για αναγκαστική και παράλληλα τυπική προσαρμογή καθώς από 1/1/2002 ισχύουν πλέον τα νέα πλαίσια της ευρωζώνης των 12.

Με το άρθρο 40 τέλος, προτείνεται να χορηγηθεί από 1/1/2002 ειδική μηνιαία αποζημίωση στο προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στη διεύθυνση ασφάλειας Ολυμπιακών αγώνων 2004. Στο ίδιο άρθρο προτείνεται επίσης το 10% των εσόδων των αθλητικών σωματίων που προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα από τη μετάδοση αθλητικών αγώνων, να αποδίδεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τη μορφή αποζημίωσης στο προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας, που ασχολείται με την τήρηση της τάξης στη διάρκεια αθλητικών αγώνων.

Η φαιά προπαγάνδα για το ευρώ

Αφεση αμαρτιών σε κάθε είδους κερδοσκοπία ενόψει του ευρώ έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Στόχος του ίδιου και της κυβέρνησης δεν είναι το κύμα ανατιμήσεων, αλλά η προσπάθεια αποενοχοποίησης του ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ «για την ΕΥΔΑΠ ή για ορισμένες άλλες ενδεχομένως... είναι ένα άλλο θέμα που καμία σχέση δεν έχει με την έλευση του ευρώ και καμία σχέση δεν έχει με τις στρογγυλοποιήσεις». Με άλλα λόγια, δε φταίει το ευρώ αλλά οι ανατιμήσεις που συνεχίζονται έτσι κι αλλιώς.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης προέτρεψε όσους διατηρούν αποταμιεύσεις στο σπίτι τους, «να σπεύσουν στις τράπεζες, να τις κάνουν τραπεζικές αποταμιεύσεις ανοίγοντας ένα λογαριασμό στις τράπεζες, έτσι ώστε αυτομάτως να περιέλθουν μετά σε ευρώ». Το όποιο κομπόδεμα διατηρεί κανείς στο σπίτι του μπορεί να μετατραπεί σε ευρώ με μια απλή επίσκεψη στην τράπεζα (ή σε κάποια εφορία) και χωρίς να χρειάζεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ έκρυψε επίσης και το γεγονός ότι η κατάθεση μικροποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς είναι σε πολλές περιπτώσεις ζημιογόνα για τους καταθέτες.

Μέχρι αύριο το «τελόσημο»

Αύριο Παρασκευή 14 Δεκέμβρη είναι η τελευταία μέρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2002. Μετά την ημερομηνία αυτή, η προμήθεια του ειδικού σήματος θεωρείται εκπρόσθεσμη και θα επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε χτεσινή ανακοίνωση, αναφέρει ότι δεν πρόκειται να παρατείνει την προθεσμία. Οσοι από τους ενδιαφερόμενους δεν παρέλαβαν το ειδοποιητήριο ή το έχουν χάσει θα πρέπει, πρώτα, να περάσουν από κάποια ΔΟΥ.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ανέστειλε τις δραστηριότητες η TVX

Σε μία ακόμη εκβιαστική κίνηση που αποσκοπεί στην παραχώρηση «γης και ύδατος» από το ελληνικό δημόσιο, η καναδική πολυεθνική TVX, όπως είχε προαναγγείλει, ανέστειλε τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Η πολυεθνική, πριν λίγες μέρες απέστειλε τελεσίγραφο από το Τορόντο του Καναδά, με το οποίο γνωστοποιούσε ότι θα αναστείλει τις εργασίες της, αν δεν της δοθεί η άδεια, για επέκταση των εργασιών στο Στρατώνι, όπου έχει διαπιστώσει πολύ πλούσια κοιτάσματα σε κασσίτερο και μόλυβδο. Η ίδια όμως, ακόμη πριν καταθέσει αίτηση για επέκταση στο Στρατώνι, είχε προχωρήσει στην παράνομη εξόρυξη μεταλλεύματος, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον οικισμό. Με παρέμβαση των κατοίκων και της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, αποτράπηκε η παράνομη εξόρυξη μεταλλεύματος από την TVX. Ετσι σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει άδεια, εκβιαστικά, προχώρησε στην παύση του συνόλου των μεταλλευτικών της δραστηριοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ