ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Οι τιμές μένουν στο... «ύψος» τους

Παρά την περιορισμένη κίνηση στην αγορά, οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα

Καμία αλλαγή που θα μπορούσε να θυμίζει «χριστουγεννιάτικο» κλίμα δεν παρουσίαζε χτες η εικόνα στην αγορά της Βαρβακείου, αλλά και τα συνοικιακά κρεοπωλεία και μανάβικα, αφού οι καταναλωτές, όπως φαίνεται, περιμένουν να εισπράξουν το 13ο μισθό προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες για τις ημέρες αγορές. Πάντως, οι τιμές στα κρέατα παραμένουν στα περσινά υψηλά επίπεδα, ενώ κατά πολύ ακριβότερα είναι τα οπωροκηπευτικά, στα οποία αναμένονται κι άλλες αυξήσεις με δεδομένη την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, η ντόπια νωπή γαλοπούλα που η παράδοση θέλει να έχει την «τιμητική» της στο τραπέζι της γιορτής, έκανε χτες τη «γιορταστική» της εμφάνιση σε τιμή που έφτασε και τις 2.600 δρχ. το κιλό στη Βαρβάκειο, τιμή στην οποία είχε αρχίσει να πωλείται και πέρσι πριν τα Χριστούγεννα. Κι αυτό, παρόλο που στη χονδρική η τιμή της είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά 50-300 δρχ. το κιλό. Η κατεψυγμένη γαλοπούλα εισαγωγής από την Ιταλία πωλούνταν προς 1.200 δρχ. το κιλό. Από τα άλλα κρέατα, το ντόπιο κατσίκι και το αρνί πωλούνταν μέχρι 3.000 δρχ. το κιλό, το αγριογούρουνο στις 3.500 δρχ. το κιλό, το γουρουνόπουλο προς 1.900-2.600 δρχ. το κιλό και το χοιρίδιο στις 1.600 - 2.000 δρχ. το κιλό, ενώ στις 600-850 δρχ. το κιλό πωλούνταν τα κοκόρια, το μοσχάρι προς 1.100-1.300 δρχ. το κιλό και οι χοιρινές μπριζόλες στις 1.000 δρχ. το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά, οι τιμές τους σε σχέση με πέρσι έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, αφού παρουσιάζονται αυξήσεις που ξεπερνούν και το 200%! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα συνοικιακά μανάβικα, απ' όπου πραγματοποιείται ένα μεγάλο -ίσως το μεγαλύτερο - μέρος των αγορών οπωροκηπευτικών, το λάχανο έφτασε χτες να πωλείται στις 300 δρχ. το κιλό, οι ντόπιες ντομάτες μέχρι και 700 δρχ., το κουνουπίδι στις 650 δρχ., το μαρούλι στις 300 δρχ. το ένα, το σπανάκι προς 875 δρχ. το κιλό, τα πατζάρια στις 370 δρχ. και τα αγγουράκια στις 275 δρχ. το κιλό. Χαρακτηριστικές είναι οι διαφορές που παρουσιάζονται στις χονδρικές τιμές των οπωροκηπευτικών που καθορίζουν και τη διαμόρφωση των λιανικών όπου οι αυξήσεις στην τιμή της ντομάτας σε σχέση με πέρσι κυμαίνεται αυτές τις μέρες μεταξύ 70% και 90%, στο κουνουπίδι μεταξύ 200% και 230%, στο μαρούλι και στο λάχανο η αύξηση ανέρχεται σε 50% σε σύγκριση με πέρσι και στις πατάτες σε 33%. Να σημειωθεί ότι αυξήσεις παρατηρούνται στις χονδρικές τιμές ακόμα και από την Παρασκευή μέχρι χτες, όπως για παράδειγμα στο σπανάκι κατά 9% - 22%, στις ντομάτες κατά 9%, στο κουνουπίδι κατά 10%-16% και στα καρότα κατά 7,5%-9%.

Β` ΚΠΣ
Αρνητικός απολογισμός για τους εργαζόμενους

Και επίσημα ολοκληρώνονται οι εργασίες του Β` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) της περιόδου 1994-1999. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η συνολική εθνική και κοινοτική δαπάνη των έργων της περιόδου, ανήλθε σε 7,1 τρισ. δραχμές. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ολοκλήρωση 26.197 έργων και 69.189 υποέργων που είχαν ενταχθεί στα Επιχειρησιακά αυτά Προγράμματα. Φυσικά το υπουργείο δίνει μια αρκετά μονομερή άποψη για την αποτελεσματικότητα των έργων του Β` ΚΠΣ, καθώς το ενδιαφέρει να απαντήσει στην κριτική της ΝΔ, η οποία εστίαζε το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στο βαθμό απορροφητικότητας των έργων.

Αλλες όμως πλευρές, πιο ουσιαστικές, αφήνονται στο απυρόβλητο του «δικομματισμού». Ετσι την περίοδο 1994-1999, όπου οι κοινοτικές και εθνικές δαπάνες ώθησαν ανοδικά τις ιδιωτικές και τις δημόσιες επενδύσεις, αυξήθηκε εντυπωσιακά η ανεργία, η οποία έχει καθηλωθεί σε διψήφια ποσοστά. Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει ότι το αυξημένο προϊόν που δημιουργήθηκε την περίοδο αυτή, το καρπώθηκαν αποκλειστικά κατασκευαστικές εταιρίες, τράπεζες, διάφοροι, αμφίβολης ποιότητας, σύμβουλοι έργων κλπ. Το δεύτερο στοιχείο είναι αυτό της κακοδιαχείρισης έργων, ακόμα και διασπάθισης χρήματος... Σημαντική καθυστέρηση έχει σημειωθεί στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, ενώ για μια ακόμα περίοδο, η λεγόμενη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων - μέτρα αμυντικού χαρακτήρα για να κάνουν πιο ανώδυνες τις επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς την απορρόφηση των σχετικών δαπανών. Αφήνουμε στο τέλος το περιβόητο Κτηματολόγιο για το οποίο η ίδια η ΕΕ κάνει λόγο για διασπάθιση χρήματος...

Σε ιδιώτες και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Στην παραχώρηση σημαντικού ποσοστού των δυνατοτήτων εισαγωγής και ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας (είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού), προχώρησε ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Με τη διαδικασία της «δημοπράτησης» και σε μια προσπάθεια «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση, παρέδωσε σε 4 ξένες πολυεθνικές, τη δυνατότητα να δεσμεύσουν και εισάγουν στην ελληνική αγορά ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που η εμπορία και χρήση της θα εξαρτάται αποκλειστικά από τους αδειοδοτούμενους. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπήρξε δημοπράτηση, διότι, οι 4 εταιρίες, ήταν οι μοναδικές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει δημοπρασία, αλλά παραχώρηση! Ετσι, για να μην υποχρεούνται οι αδειοδοτούμενοι να καταβάλουν ούτε δραχμή ή ακριβέστερα λεπτό για τη χρήση του συστήματος.

Συνολικά, παραχωρήθηκε η ισχύς 135 μεγαβάτ (MW), από τα οποία στην αμερικανική Synergi 40 MW, στην ελβετική Atel 40 MW, στην ιταλική Enel 35 MW και στη γαλλική ΠΕΣΙΝΕ ή «Αλουμίνιον της Ελλάδος» 20 MW. Η ισχύς του διασυνδεμένου συστήματος στα Βόρεια σύνορα, είναι περίπου 550 - 600MW και η παραχώρηση του ποσοστού αυτού, είναι βέβαιο, ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ανταλλαγές ενέργειας της ΔΕΗ με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Μειώνεται έτσι η δυνατότητα εισαγωγής ενέργειας στις περιπτώσεις έλλειψης και, αποσταθεροποιείται ακόμα περισσότερο η ποιότητα της τάσης του ρεύματος, κάτι που μπορεί να έχει απροσδιόριστες αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές, αλλά και το σύστημα.

Ηδη τα δύο τελευταία χρόνια με την καταστροφή των δικτύων της Γιουγκοσλαβίας, από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, έχει προκύψει οξύ πρόβλημα με την ποιότητα της τάσης. Την περίοδο αυτή, οι συχνές, βυθίσεις της τάσης, έχουν ως αποτέλεσμα την απορύθμιση ή ακόμα και την καταστροφή οικιακών συσκευών, τηλεοράσεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά. Αλλωστε, το γεγονός ότι η παράδοση του δικτύου, είχε προγραμματιστεί για το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά ο φόβος πρόκλησης μπλακ άουτ και όλες οι υπόλοιπες συνέπειες, το ανέβαλαν για αυτή την περίοδο, καταδεικνύει σε ένα μεγάλο βαθμό και τους επερχόμενους κινδύνους.

Το ωράριο των καταστημάτων

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα και τα πολυκαταστήματα την ερχόμενη Κυριακή 23 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των φορέων τους, το ωράριο των καταστημάτων τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 22 Δεκέμβρη 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Κυριακή 23 Δεκέμβρη 10.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Δευτέρα 24 Δεκέμβρη (παραμονή Χριστουγέννων): 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 29 Δεκέμβρη 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Δευτέρα 31 Δεκέμβρη (παραμονή Πρωτοχρονιάς): 9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την Τετάρτη 2 Γενάρη 2002 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κατά τις ημέρες των γιορτών, όπως λειτουργούσαν και με το κανονικό ωράριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Κυριακή 23 Δεκέμβρη που τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ, ενώ κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 2 Γενάρη 2002.

Κλείνουν τα περίπτερα

Χωρίς περίπτερα θα παραμείνει η Αθήνα την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη, καθώς οι περιπτερούχοι αποφάσισαν να κλείσουν τα περίπτερά τους διεκδικώντας απαντήσεις και λύσεις σε μια σειρά αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων η Ενωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «αυτοί που θέλουν να διώξουν τα περίπτερα από την Ομόνοια εξυπηρετούν συμφέροντα μεγάλης διαφημιστικής εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ