ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ντίνος Κάτσιος
Ντίνος Κάτσιος
-Φωτ.

Στις 2 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

Παρά το πέρασμα του χρόνου, η μνήμη του παραμένει άσβεστη, τόσο για την οικογένειά του, όσο και για τους συντρόφους του.

Τον θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 300 ευρώ στην ΚΟ Θεσπρωτίας, της οποίας ήταν μέλος ο Ντίνος Κάτσιος.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ. 2

Οι γονείς μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ΛΙΛΙΚΑ ΜΩΡΑΪΤΟΥ ήταν στελέχη του ΚΚΕ και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο πατέρας μας στην Κατοχή ήταν διοικητής στο Σουφλί και μετά την Απελευθέρωση υπεύθυνος της Θάσου.

Για την πατριωτική δράση του, διώχτηκε γιατί αρνήθηκε να αποκηρύξει τα ιδανικά του.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 40.000 δρχ. στην ΚΟΒ Πολίχνης.

Αννα Μωραΐτου - Παναγιωτοπούλου και Π. Παναγιωτόπουλος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή - κομμουνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΥΝΤΡΙΑ, τα ανίψια του Ανδροκλής Γκέλιας και Αρετή Νίκου προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΦΩΤΗ ΣΕΡΕΤΗ, μέλους του ΚΚΕ από το Αγρίνιο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 30 Νοέμβρη 1978, και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρω 15.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Φώτης Σερέτης
Φώτης Σερέτης
Η σύζυγός του Ανδρομάχη Σερέτη

* * *

Φωτ.

Τον Αύγουστο του 2001 έφυγε από τη ζωή η ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Θεόδωρος και η οικογένειά της πρόσφεραν για την Οικονομική Εξόρμηση 50.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 30 του περασμένου Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου αδελφού μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΣΙΑΛΗ. Γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών. Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και τον ίδιο χρόνο πέρασε στον ΕΛΑΣ. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1943. Διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση και το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, μετά το τέλος του Εμφύλιου, σπούδασε γιατρός παθολόγος και δούλεψε σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης.

Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη και είχε την εκτίμηση των πολιτικών προσφύγων.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Γαλάτεια Πασιαλή - Τσιούμαρη προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κληματαριάς Κάτω Τούμπας, 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣΙΔΗΣ, 16 χρόνων στην Κατοχή, ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Βελισσάριος. Στα 18 χρόνια του, το 1947, γραμματέας της ΝΕ της ΕΠΟΝ Πιερίας, πολεμούσε ως ελεύθερος σκοπευτής και σκοτώθηκε από τμήμα του κυβερνητικού στρατού.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου αδελφού της, η Ελένη Καρτασίδου πρόσφερε 100.000 δρχ. προς τιμήν του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

* * *

Ο Νίκος Πεφάνης προσφέρει 100.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείας, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών συγχωριανών του από τη Δάμιζα και στη μνήμη όλων των αγωνιστών από το Νομό Ηλείας, οι οποίοι «έπεσαν» πολεμώντας τους κατακτητές και τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αδελφών μου ΓΙΩΡΓΟΥ και ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΤΑΒΑΝΤΖΗ, καθώς επίσης στη μνήμη των συγχωριανών μου από την Κυψέλη (Χόσεψη) Αρτας ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ, ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑ, ΑΝΤΩΝΗ και ΜΑΝΘΟΥ ΑΓΓΕΛΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΜΑΚΑΒΕΛΑ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΑΛΑΦΑ και ΗΛΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗ, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίο σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

Γιαννούλα Λαμπροπούλου
Γιαννούλα Λαμπροπούλου
* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΕΛΕΝΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία πέθανε πριν από 5 χρόνια και του αδελφού μας ΚΩΣΤΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε στη Δράμα με απόφαση του έκτακτου Στρατοδικείου Καβάλας, προσφέρουμε 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ροδοχωρίου Συκεών, για την Οικονομική Εξόρμηση.

Λευτέρης και Μάρθα Ξανθοπούλου

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 2 Δεκέμβρη 2001, γεννήθηκε το 1910 στο χωριό Κολοκυθάκι Γρεβενών. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε τους κατακτητές ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, κυνηγήθηκε και αυτός και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Από το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη με την οικογένειά του, φοίτησε σε Υγειονομική Σχολή. Ολα τα χρόνια της προσφυγιάς, εργάστηκε ως νοσοκόμος.

Επαναπατρίστηκε το 1978 και ζούσε στη Θεσσαλονίκη με τα παιδιά του.

Στη μνήμη του, τα παιδιά, οι νύφες και τα εγγόνια του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση 30.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Ευόσμου.

* * *

Φωτ

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ (Καρανίκας), ο οποίος πέθανε στις 14 Οκτώβρη 2001 στην Κομοτηνή, γεννήθηκε το 1922, από γονείς αγρότες με αγωνιστικές παραδόσεις. Αντιστασιακός στην Κατοχή, το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ και πολέμησε ως αξιωματικός του. Τραυματίστηκε πέντε φορές. Την τελευταία φορά, το 1949 στο Γράμμο, πολύ βαριά, μεταφέρθηκε στην Πολωνία, όπου παρέμεινε δύο χρόνια για θεραπεία. Αργότερα πήγε στην Τσεχοσλοβακία, όπου ζούσαν οι γονείς και τα τρία αδέρφια του, που ήταν όλοι μαχητές του ΔΣΕ.

Το 1967 επέστρεψε στην πατρίδα. Πιάστηκε, πέρασε από δίκη και κρατήθηκε στις φυλακές ως τη Μεταπολίτευση. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, συνδέθηκε με το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ.

Γιώργος Ούντριας
Γιώργος Ούντριας
Στη μνήμη του, η γυναίκα του προσφέρει στην ΠΕΑΕΑ 30.000 δρχ. και οι συναγωνιστές του 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 5

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1898.

Πέθανε το 1990.

Η σύζυγός του ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε το 1900 και πέθανε το 1970. Στον Εμφύλιο, οι παρακρατικοί έβαλαν φωτιά στο σπίτι της για να την κάψουν, αλλά αυτή μόλις γλίτωσε.

Ο ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ (Χαριζόπουλος) γεννήθηκε το 1925, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και λοχαγός του ΔΣΕ.

Πέθανε το 1976.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1931, μέλος του ΚΚΕ, πέθανε το 1993.

Ο ΘΩΜΑΣ ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1934, μέλος του ΚΚΕ, πέθανε το 1993.

Η οικογένεια του Γιάννη Χαριζόπουλου, από το χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και μετά το 1945 ο άγριος διωγμός από το μοναρχοφασιστικό κράτος τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το χωριό και να καταφύγουν στο ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949, έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στις ανατολικές χώρες.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, η Κλεάνθη Χαριζοπούλου - Μπαρμπούνη και ο Βασίλης Μπαρμπούνης πρόσφεραν 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Καστοριάς, για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Η ΕΥΑ ΠΙΤΤΟΥ γεννήθηκε το 1952 στην Ουγγαρία και μεγάλωσε στην Τσεχοσλοβακία.

Αριστείδης Ιωαννίδης
Αριστείδης Ιωαννίδης
Στην Ελλάδα ήρθε το 1977.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό της, ο σύζυγός της Χρίστος Πίττος πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Γεωργίου» Νάουσας, 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας για πάντα ο αγαπημένος σύζυγός μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΡΗΝΙΑΣ, κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στο χωριό Χωριστή Δράμας. Για πολλά χρόνια συμμετείχε στη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Για την αντιστασιακή δράση του, εξορίστηκε για πολλά χρόνια στα Γιούρα και τη Λέρο, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η υγεία του.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε συνεπής αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Κάτω Νεάπολης Θεσσαλονίκης, και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Νεάπολης της ΠΕΑΕΑ.

Μαρίκα Δρήνια

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 3 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 6 μήνες από τότε που έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1917. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του το 1922. Ζούσαν στο Μετόχι Δήμου Βεργίνας Ημαθίας. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του '40. Με την κατάρρευση του μετώπου επέστρεψε στο χωριό του και στα τέλη του 1941 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Κυνηγήθηκε και αυτός μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε, βασανίστηκε, πέρασε από έκτακτο Στρατοδικείο και εξορίστηκε στο Μακρονήσι, όπου κρατήθηκε 2 χρόνια, χωρίς να υποχωρήσει.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, συνέχισε τον αγώνα του.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή Σοφία, αγωνίστρια και αυτή της Εθνικής Αντίστασης και τα παιδιά, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Πασά - Κιόσκι, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΡΑΠΤΗ, με τη συμπλήρωση 16 χρόνων από το θάνατό της, ο σύζυγός της Γεώργιος Ράπτης και η κόρη της Αθανασία Ράπτη προσφέρουν στη ΝΕ Ιωαννίνων για την Οικονομική Εξόρμηση και την ανέγερση Γραφείων του ΚΚΕ στα Γιάννενα 100.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 31 Γενάρη συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από την ημέρα που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, από την Αγόριανη Δομοκού.

Από το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από όπου επαναπατρίστηκε το Δεκέμβρη του 1985.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή και μαχητή του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, προσφέρουμε 150 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ πόλης Κοζάνης.

Η σύζυγος Ζαχαρένια

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, η γυναίκα του Μαργαρίτα προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 20.000 δρχ. και 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Μαρουσίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ και του αδελφού μου ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΙΑΝΙΔΗ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Καρατάσου» Θεσσαλονίκης.

Παρασκευούλα Εφραιμίδη

* * *

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο σύζυγός της Γιώργος προσφέρει 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και οι αδελφές της 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ