ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Μεγάλες ζημιές σε όλη τη χώρα

Κακοκαιρία και κυβέρνηση κάνουν τη ζωή δύσκολη σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Eurokinissi

Ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής ζημιές στη γεωργία και την κτηνοτροφία προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων βδομάδων, σε πολλές περιοχές της χώρας. Παγετός, χιόνια, χαλάζι, ανεμοθύελλες έπληξαν, πρωτίστως, την παραγωγή εσπεριδοειδών και ακολούθως την ελαιοκαλλιέργεια και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά. Οπως αναφέρουν παραγωγοί, μεγάλες ζημιές υπάρχουν και στο φυτικό κεφάλαιο, παραγωγικά δέντρα και αμπέλια, καθώς και σε θερμοκηπιακές και αποθηκευτικές και σταβλικές εγκαταστάσεις. Οσον αφορά την κτηνοτροφία, όπως επίσης αναφέρεται, σε κάποιες περιπτώσεις σκοτώθηκαν ζώα από υποχωρήσεις στεγάστρων, ή ψόφησαν από το δριμύ ψύχος και την παρατεταμένη κάλυψη των βοσκοτόπων από το χιόνι. Ζημία επίσης έχουν πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω της κατακόρυφης μείωσης της γαλακτοπαραγωγής και της αδυναμίας διάθεσης της παραγωγής τους.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τεράστιες ζημιές που φτάνουν και το 100% έχουν γίνει στην παραγωγή πορτοκαλιών στους Νομούς Αρτας και Αργολίδας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Λακωνίας, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν και στην παραγωγή λεμονιών στην Πρέβεζα. Για παράδειγμα στην Αρτα εκτιμάται ότι καταστράφηκε το 80% σχεδόν της παραγωγής πορτοκαλιών. Καταστροφές σε εσπεριδοειδή και ελιές έγιναν ακόμα και σε διάφορες άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Για παράδειγμα στη Μεσσηνία το χαλάζι προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της. Επίσης στη Σπάρτη επλήγη σοβαρά η παραγωγή ελιών.

Πορτοκαλοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών εκφράζουν φόβους ότι τα δέντρα τους έχουν «χτυπηθεί» από τον παγετό και θα ξεραθούν, στην περίπτωση των πορτοκαλιών, λεμονιών και μανταρινιών, ή θα κάνουν χρόνια να ξαναδώσουν καλή παραγωγή όπως ισχύει και για τα ελαιόδεντρα. Οσον αφορά τα ελαιόδεντρα, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές της χώρας, ζημιές έγιναν και από σπασίματα στα κλαδιά, από το βάρος του χιονιού και τους δυνατούς ανέμους.

Τέτοιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα ελαιόδεντρα έγιναν στην Αν. Στερεά και πιο ειδικά στους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στην Β. Εύβοια. Στην Αν. Φθιώτιδα ελαιοπαραγωγοί αναφέρουν πως έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις βρώσιμες ελιές και τονίζουν πως οι επιπτώσεις στα ελαιόδεντρα θα φανούν μόλις ζεστάνει ο καιρός. Στην Αν. Στερεά μεγάλες ζημιές έχουν γίνει επίσης και στα κηπευτικά. Στη θεσσαλία ζημιές έχουν αναφερθεί στα κηπευτικά και τα αμπέλια και στις ελιές στο Νομό Μαγνησίας, ενώ πλήγματα δέχτηκαν και οι κτηνοτρόφοι των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Στην κεντρική Μακεδονία, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, ζημιές σημειώθηκαν σε κηπευτικά στην Σιθωνία της Χαλκιδικής, ενώ οι ροδακινοπαραγωγοί των Νομών Πέλλας - Ημαθίας, εκφράζουν φόβους ότι έχουν πληγεί σοβαρά οι ροδακινιές. Στην Κρήτη, τέλος, έχουν αναφερθεί ζημιές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και σε ελιές.

Ηδη σε κάποιες περιοχές έχουν βγει κλιμάκια του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν τις ζημιές, ωστόσο όμως το ζήτημα είναι σε ποια έκταση και σε τι ύψος θα αποζημιωθούν οι ζημιές, μιας και από φέτος ισχύει το νέο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, που φέρει τον τίτλο «Ησίοδος» ή αλλιώς Εθνικό Σύστημα Προστασίας Αγροτικής Δραστηριότητας (ΕΣΠΑΔ). Με βάση το σύστημα αυτό, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν βαριές εισφορές - χαράτσια για να έχουν χειρότερη ασφαλιστική κάλυψη. Και για το 100% της ζημιάς θα αποζημιώνεται το 80% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το 70% για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από τον ΕΛΓΑ και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, με τι χρηματικά ποσά θα καλύπτονται, αυτές οι από χέρι «μισοκαλυμμένες» ζημιές...

Το παραπάνω σημαίνει ότι όχι μόνο δε θα καλυφτούν πλήρως οι ζημιές όπως απαιτούν οι αγρότες, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος στο εξής να δίνονται ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις. Και άλλο ένα ζήτημα που τίθεται, είναι ότι οι ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, όπως για παράδειγμα η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου, δηλαδή τα δέντρα και τα αμπέλια που «έκαψε» ο παγετός, υπάρχει ενδεχόμενο να μην αποζημιώνονται πλέον από πουθενά, αφού τα κονδύλια που προβλέπονται από φέτος για τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του υπουργείου Γεωργίας), είναι ακόμα πιο πενιχρά. Κι οι αγροτοκτηνοτρόφοι εκτός από την παρατεταμένη «θεομηνία» της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, βρίσκονται αντιμέτωποι από χτες με νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας...

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Κανονισμός - «σφαγείο»

Από το 2002 έρχονται νέα ευρωπλήγματα για τους Ελληνες κτηνοτρόφους και τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας

Αντιμέτωποι με ακόμα χειρότερα μέτρα θα βρεθούν από φέτος οι Ελληνες αιγοπροβατοτρόφοι, ως απόρροια του κανονισμού για το αιγοπρόβειο κρέας που ψήφισε η κυβέρνηση στις 19/12 στις Βρυξέλλες.

Ο νέος αυτός κανονισμός της ΕΕ είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στους Ελληνες αιγοπροβατοτρόφους και το εισόδημά τους. Θα λειτουργήσει επίσης, ως μηχανισμός συρρίκνωσης του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας και ερήμωσης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Η όλη φιλοσοφία του κινείται στην ευρωλογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή μειώνει δραστικά τη στήριξη και στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας. Στην κατεύθυνση αυτή συρρικνώνονται τεχνηέντως οι επιδοτήσεις, παραμένει παγωμένη η κοινοτική και εθνική ποσόστωση κι ας είναι ελλειμματική η ΕΕ κατά 20% και πλέον, σε αιγοπρόβειο κρέας. Παράλληλα ικανοποιούνται και τα κερδοσκοπικά «αιτήματα» των εμπόρων - βιομηχάνων και πολυεθνικών. Ολοι αυτοί, θα μπορούν να αγοράζουν στο εξής σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές, αφού καταργήθηκε και η τιμή βάσης, που προσέφερε έστω και μια ελάχιστη προστασία στους παραγωγούς. Ακόμα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η πολιτική της ΕΕ ενισχύει τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις των οικονομικά ανεπτυγμένων περιοχών σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών των άγονων, ορεινών και προβληματικών περιοχών της ΕΕ.

Ομως ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, κατά την πάγια «εκσυγχρονιστική» τακτική, επιχείρησε να εμφανίσει ως μεγάλη επιτυχία τα νέα καταστροφικά μέτρα που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, σε βάρος των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων. Ανακοίνωσε με αθροιστικές αλχημείες πως οι αιγοπροβατοτρόφοι θα κερδίζουν ετησίως 46,9 εκατ. ευρώ, για να φανούν πολλά τα λεφτά... Βέβαια, όταν αρχίσουν οι κτηνοτρόφοι να εισπράττουν τις σταθερές πλέον πριμοδοτήσεις των 5.724 δραχμών, ανά ζώο θα καταλάβουν τη διαφορά... Παράλληλα ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως οι πριμοδοτήσεις θα αυξηθούν έως και 30%, χωρίς βέβαια να εξηγεί από πού το έβγαλε αυτό. Γιατί δε νομίζουμε... ότι οι 5.724 δραχμές είναι περισσότερες, ή αυξημένες, αν γίνει μια σύγκριση για παράδειγμα, με το πριμ στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα του 1995 που ήταν 6.763 δρχ. ή του 1998 που ήταν 6.132 δραχμές. Επιπρόσθετα ο υπουργός Γεωργίας δεν εξήγησε γιατί αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι καταργήθηκαν οι «ελλειμματικές πληρωμές», η διατήρηση των οποίων συνιστά κυβερνητική επιτυχία για το βαμβάκι. Οπως επίσης, ο υπουργός Γεωργίας δεν εξήγησε γιατί ψήφισε έναν κανονισμό ο οποίος εκτός των άλλων προβλέπει ρυθμίσεις τέτοιες, ώστε να ενισχύονται καλύτερα οι μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των βορείων χωρών της ΕΕ.

Ετσι έχουν τα χειρότερα

Πιο ειδικά πάντως, στο νέο κανονισμό αποφασίστηκε να παραμείνει η κοινοτική ποσόστωση των επιλέξιμων αιγοπροβάτων στα 79.164.000 κεφάλια, όταν ο συνολικός αριθμός των αιγοπροβάτων των χωρών της ΕΕ, ξεπερνάει τα 111.000.000. Για την Ελλάδα, η εθνική ποσόστωση διατηρείται στα ίδια επίπεδα των 11.023.000 επιλέξιμων αιγοπροβάτων, όταν ο αριθμός τους σήμερα στη χώρα φτάνει και ξεπερνάει τα 14.500.000 κεφάλια. Φαίνεται, δηλαδή, ότι ο νέος κανονισμός δεν αφήνει στην Ελλάδα κανένα περιθώριο ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας, ενώ 3.500.000 αιγοπρόβατα θα συνεχίσουν να μη δικαιούνται επιδότησης και πολλοί νέοι αγρότες δε θα μπορούν, λόγω της ποσόστωσης, να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο.

Το πιο οδυνηρό μέτρο είναι η κατάργηση της τιμής βάσης και του συστήματος των ελλειμματικών πληρωμών, που εξασφάλιζαν ένα ελάχιστο, αλλά όχι όμως ικανοποιητικό εισόδημα στους αιγοπροβατοτρόφους. Αλλά αντί της περαιτέρω ενίσχυσής τους σε όφελος των κτηνοτρόφων, καταργήθηκαν. Η κατάργηση αυτή διαλύει και το τελευταίο δίχτυ προστασίας των αιγοπροβατοτρόφων και του εισοδήματός τους. Και είναι βέβαιο πως οι αιγοπροβατοτρόφοι θα ριχτούν πλέον στα «σαγόνια» των εμποροβιομηχάνων και της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς. Δηλαδή, θα πάθουν και αυτοί ό,τι οι ελαιοπαραγωγοί, οι σταφιδοπαραγωγοί κ.ά., μετά την κατάργηση της τιμής παρέμβασης, οπότε οι τιμές των προϊόντων τους κατρακύλησαν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Το υποτιθέμενο «δέλεαρ» είναι ότι καθορίστηκε σταθερή επιδότηση, η οποία θα δίνεται στο εξής σε μια δόση μέχρι 31/3 κάθε έτους. Η επιδότηση θα είναι 21 ευρώ ανά ζώο (7.155,7 δρχ) για τους προβατοτρόφους, που παράγουν μόνο κρέας και στα 16,8 ευρώ ανά ζώο (5.724,4 δρχ) για όλους ανεξαιρέτως τους αιγοτρόφους, καθώς και για τους προβατοτρόφους που παράγουν κρέας και γάλα. Ομως, τα ποσά αυτά είναι πολύ χαμηλά, σχεδόν εξευτελιστικά για τα τωρινά δεδομένα, αφού το ύψος της επιδότησης καθορίζεται στα επίπεδα του μέσου όρου της δεκαετίας του 1990. Το αποτέλεσμα θα είναι στην πράξη οι Ελληνες αιγοπροβατοτρόφοι να εισπράττουν στο εξής επιδότηση μικρότερη από αυτή που εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτός από το ύψος της σταθερής επιδότησης και στο νέο κανονισμό αποφασίστηκε να διατηρηθεί η διαφορά της επιδότησης στους προβατοτρόφους που παράγουν μόνο κρέας και αυτούς που έχουν μεικτή παραγωγή (γάλα και κρέας), με το αιτιολογικό ότι οι προβατοτρόφοι μεικτής παραγωγής έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από το γάλα. Η διατήρηση αυτής της διαφοράς είναι αρνητική για τους προβατοτρόφους των νοτίων χωρών της ΕΕ και κυρίως της Ελλάδας, όπου η προβατοτροφία είναι μεικτής παραγωγής. Κι αυτό γιατί οι μονάδες μεικτής παραγωγής που υπάρχουν στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, με το χαμηλότερο εισόδημα στην ΕΕ.

Και οι ουρές...

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως η ονομαστική αύξηση που αποφασίστηκε στο νέο κανονισμό για την ειδική επιδότηση (εξισωτική) των ορεινών και προβληματικών περιοχών από 5,97 σε 7 ευρώ/ζώο, δηλαδή 350 δραχμές παραπάνω, δεν μπορεί να θεωρηθεί πραγματική αύξηση, αφού στην καλύτερη περίπτωση δεν αντιμετωπίζει ούτε τις συνέπειες του πληθωρισμού. Ακόμα, φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά και αξεπέραστα προβλήματα ειδικά στη χώρα μας, αν για την καταβολή αυτής της επιδότησης απαιτηθεί να εφαρμοστεί το μητρώο ζώων και οι κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, μια και τα παραπάνω δεν έχουν γίνει ακόμα και ενδεχομένως περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να τα βάλει μπρος η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας.

Τέλος, ο λεγόμενος εθνικός φάκελος, ο οποίος θα περιλαμβάνει πρόσθετους πόρους 8,8 εκατ. ευρώ (3 δισ. δραχμές), για κατανομή ενισχύσεων σε περιοχές, ή μορφές παραγωγής οι οποίες έχουν πρόβλημα, αποτελεί ένα ελάχιστο ποσό, που σε καμία περίπτωση δε θα αντιμετωπίσει τα επερχόμενα προβλήματα. Με άλλα λόγια αν το ποσό αυτό δινόταν ως πρόσθετη ενίσχυση στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα της χώρας, θα αντιστοιχούσαν 272 δραχμές παραπάνω, επιδότηση ανά ζώο.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΚΚΕ
Αποζημιώσεις για χαλαζόπληκτους αγρότες

Παρέμβαση για τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι σε αγροτικές καλλιέργειες στο Δήμο Χιλιοχωρίου Ν. Μεσσηνίας

Το ζήτημα των αποζημιώσεων στους χαλαζόπληκτους αγρότες του Δήμου Χιλιοχωρίου Ν. Μεσσηνίας έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Παναγιώτης Κοσιώνης και Σπύρος Στριφτάρης, και στην οποία αναφέρουν:

«Η πρωτοφανής χαλαζόπτωση, που έπληξε τα χωριά του Δήμου Χιλιοχωρίου Ν. Μεσσηνίας στις 28/12/01, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και ειδικότερα στην ελαιοκαλλιέργεια, που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της συγκομιδής, με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής αυτής να βρίσκονται σε απόγνωση.

Η άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και η καταβολή των αποζημιώσεων, που θα καλύπτουν ολόκληρη τη ζημιά, καθώς και το πάγωμα των χρεών τους προς την ΑΤΕ, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για να αποφευχθεί η χρεοκοπία των αγροτών της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ, λοιπόν, ο κ. υπουργός, εάν θα πάρει μέτρα, ώστε: 1) Να αποζημιωθούν άμεσα και στο σύνολο της ζημιάς τους οι χαλαζόπληκτοι του Δήμου Χιλιοχωρίου και 2) Να ανακουφιστούν οικονομικά αυτοί οι αγρότες».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ
Αγωνιστική σύσκεψη

Με στόχο την ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα και το συντονισμό της πάλης με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας και ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών καλεί σε συγκέντρωση - σύσκεψη, σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. στην Κάτω Αχαγιά (αίθουσα Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, στην πλατεία Δημοκρατίας). Στα θέματα που θα τεθούν στη σημερινή σύσκεψη, είναι τα άμεσα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες αυτήν την περίοδο, καθώς και η οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος.

Οι επιδοτήσεις δεν έφτασαν στον Εβρο

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

«Μαύρες» γιορτές πέρασαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Εβρου. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Γεωργίας ότι μέχρι 31 Δεκέμβρη θα έχουν καταβληθεί επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, κάτι τέτοιο δεν έγινε ακόμα. Δεν είναι μόνο όμως μόνο οι παραγωγοί, με πρώτους τους σιτοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, που στερήθηκαν ακόμα και τα πιο απαραίτητα για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, αλλά σοβαρό πλήγμα δέχτηκε και ο εμπορικός κόσμος της περιοχής του οποίου ο τζίρος εξαρτάται από το εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά, με αποτέλεσμα «το καζάνι να βράζει» στην ύπαιθρο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ, τονίζει τα παρακάτω:

«Τελικά για άλλη μια φορά το Υπουργείο Γεωργίας τα κατάφερε και κορόιδεψε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν τους χορηγήθηκαν χριστουγεννιάτικα οι ετήσιες προβλεπόμενες αντισταθμίσεις και αποζημιώσεις, αναγκάζοντάς τους έτσι να περάσουν «μαύρα» Χριστούγεννα, στερώντας από τις οικογένειές τους ακόμα και τα απαραίτητα.

Η ανάλγητη αυτή πολιτική είχε πολύ άσχημες επιπτώσεις και στην εμπορική κίνηση του νομού μας. Ο τζίρος των καταστημάτων περιορίστηκε σημαντικά, φέρνοντας κυριολεκτικά σε απόγνωση τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, που άδικα περίμεναν τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους πελάτες τους.

Σ' αυτήν την κοροϊδία, σ' αυτήν την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, οι αγρότες πρέπει να δώσουν την πρέπουσα απάντηση στις 28 Ιανουαρίου, τότε που αρχίζει και ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μαζί τους και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, γιατί είναι η ίδια πολιτική που χτυπάει αγρότες και επαγγελματίες».

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Να αποκατασταθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων της περιοχής από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις και παγετούς, ζητά ο δήμαρχος Μανταμάδου Δημ. Καρατζιτζής, με έγγραφό του στους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών, στους βουλευτές Λέσβου, στο νομάρχη και τη γενική γραμματέα Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ζητάει να αποζημιωθούν στην πραγματική τους αξία, αφού καταγραφούν όλες οι περιπτώσεις, οι απώλειες του ζωικού κεφαλαίου, να καταγραφούν οι υλικές ζημιές στις υποδομές, να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες και να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος με 50.000.000 δρχ. για την αποκατάσταση των ζημιών και της βατότητας στο αγροτικό δίκτυο που έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο, όλοι οι πληγέντες κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού με τις θεομηνίες που έπληξαν τελευταία την περιοχή του Δήμου Μανταμάδου, βλέπουν την περιουσία τους να καταστρέφεται και να οδηγούνται σε οικονομικό αφανισμό και καταστροφή, και, αν αναλογιστεί κανείς τη μεθοδευμένη χαμηλή τιμή αγοράς γάλατος, την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, τον περιορισμό των επιδοτήσεων και ενισχύσεων, γίνεται φανερό ότι το μέλλον τους είναι σίγουρα ο αφανισμός τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ