ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σώοι στην Ιεράπετρα οι 246 πρόσφυγες

Με επιτυχία έληξε η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης. Ζητούμενο πλέον, η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσής τους. Στο πλευρό τους, η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και μαζικοί φορείς

Eurokinissi

Σε ξενοδοχείο της Ιεράπετρας μεταφέρθηκαν, τελικά, χτες οι 246 οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες, που επέβαιναν σε σκάφος το οποίο εντοπίστηκε νοτιοανατολικά της Κρήτης να δίνει μάχη με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Από το ακυβέρνητο σκάφος μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα γυναίκες και παιδιά, ενώ με τον κατάπλου του στο λιμάνι της Ιεράπετρας, έληξε αισίως η διήμερη δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν πλοία που παρέπλεαν στη θαλάσσια περιοχή.

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ επισκέφτηκε τους πρόσφυγες, στους οποίους εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της. Επίσης, τους τόνισε ότι οι κομμουνιστές θα παλέψουν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο και να τους εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Μαζικοί φορείς της περιοχής ετοιμάζονται να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Στην επιχείρηση διάσωσης, η οποία συντονίστηκε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έλαβαν μέρος εμπορικά πλοία, τα οποία παρέπλεαν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, μια ελληνική, μια ισπανική και μια ολλανδική φρεγάτα, ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερα και ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος μέσης αλιείας, το οποίο και ρυμούλκησε το δουλεμπορικό.

Στο σκάφος επέβαιναν 246 πολίτες και 2 μέλη πληρώματος, οι οποίοι συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στον εισαγγελέα. Το σκάφος, το οποίο κατασχέθηκε, όπως προκύπτει από κάποια έγγραφα, ονομάζεται ALDIN KAPTAN, και φέρεται ως τουρκικού νηολογίου.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έπνεαν στην περιοχή χθες (άνεμοι εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ), οι προσπάθειες για ρυμούλκηση του κινδυνεύοντος πλοίου ήταν δύσκολες. Γι' αυτό και αποφασίστηκε η απομάκρυνση με ελικόπτερο από το πλοίο που μετέφερε τους πρόσφυγες, των παιδιών, γυναικών και κάποιων ατόμων που είχαν άμεση ανάγκη μεταφοράς. Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, άρχισε χτες τα ξημερώματα η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους με τους πρόσφυγες.

ΒΟΛΟΣ
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης
  • Σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Διογκώνεται το κύμα συμπαράστασης
  • Τη χορήγηση ασύλου και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης ζητούν φορείς και λαός της Μαγνησίας

Σήμερα στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους 192 Ασιάτες πρόσφυγες που διαμένουν στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου και ζουν με το φόβο της επαναπροώθησης στις χώρες τους. Το ΠΑΜΕ, η «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Θεόφιλος», που διοργανώνουν το συλλαλητήριο, καλούν σε μαζική συμμετοχή τους φορείς και το λαό της Μαγνησίας, για να απαιτήσουν τη χορήγηση ασύλου και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

Και χτες πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού επισκέφτηκαν το χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, όπου συζήτησαν μαζί τους και τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. Μεταξύ των άλλων, στο πλευρό των προσφύγων βρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001», της Επιτροπής «Βόλος - Γένοβα 2001», της «Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας» Θεσσαλονίκης, της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, του «Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα», του Δικηγορικού Συλλόγου Μαγνησίας και πολλοί κάτοικοι του Βόλου. Ο λαός της Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή εξέφρασε έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, προσφέροντας με κάθε τρόπο ηθική και υλική βοήθεια.

Χτες εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Μαγνησίας και δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκαν την Ασφάλεια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας ζητώντας να έρθουν σε επαφή με το σύνολο των προσφύγων για να «κινηθούν» οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου σε όσους το επιθυμούν. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας διέταξε τη διοικητική απέλαση των προσφύγων, δίνοντάς τους περιθώριο ενός μηνός. Οι 192 πρόσφυγες, που ήρθαν από Ιράκ, Πακιστάν, Αφγανιστάν, καλούν την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μπει τέλος στο δράμα του ξεριζωμού τους. Η Οδύσσειά τους, όπως όλα δείχνουν, δεν τέλειωσε στ' ανοιχτά της Γιούρας, όπου βούλιαξε το σαπιοκάραβο όπου τους πέταξαν τέσσερις Τούρκοι δουλέμποροι. Η δραματική έκκληση που απευθύνουν με ανακοίνωσή τους είναι χαρακτηριστική: «...Παρακαλούμε την ελληνική κυβέρνηση για το μέλλον μας. Ολοι εμείς επιθυμούμε να παραμείνουμε στη χώρα σας. Λόγω των διαφόρων καταστάσεων και προβλημάτων στις δικές μας χώρες, είναι αδύνατη η επιστροφή μας εκεί».

ΠΑΤΡΑ
Καταδίκασαν την τρομοκρατία και το ρατσισμό

Κινητοποίηση - απάντηση στην απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση Λιμενικών σε Αφγανούς πρόσφυγες

Συλλαλητήριο ενάντια στην τρομοκρατία, την ξενοφοβία και το ρατσισμό έκαναν χτες βράδυ στην Πάτρα εκατοντάδες κομμουνιστές, μαζί με Αφγανούς και Κούρδους οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες χτες το βράδυ. Αφορμή, η βάρβαρη και απρόκλητη προχτεσινή επίθεση από άντρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος ενάντια σε Αφγανούς πρόσφυγες μπροστά από την πύλη «7» του λιμανιού της πόλης.

Κορυφαία στιγμή της χτεσινής κινητοποίησης που διοργάνωσε η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, αποτέλεσε η είσοδος δεκάδων ξένων μεταναστών που βρίσκονταν έξω από το λιμάνι, τη στιγμή που η πορεία περνούσε μπροστά από το λιμάνι, στέλνοντας το μήνυμα της ενότητας και δράσης ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι το μεγάλο κεφάλαιο και η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων. Με κοινό βηματισμό, κόκκινα λάβαρα και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα -«Λαοί του κόσμου εμπρός να ενωθούμε στον ιμπεριαλισμό μαζί να αντισταθούμε», «Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω το δίκιο των λαών»- η πορεία, αφού συνέχισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, από όπου ξεκίνησε.

Το πρωί, αντιπροσωπεία της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Λαϊκών Ελευθεριών έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο Πάτρας. Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση απαιτεί ανάμεσα στα άλλα, να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης των προσφύγων, νοικιάζοντας ξενοδοχεία ή άλλους χώρους κοντά στο λιμάνι, αποκλείοντας τη λύση των καταυλισμών, να δίνεται μια μικρή οικονομική βοήθεια που θα εξασφαλίζει τη διατροφή τους και να χτυπηθούν τυχόν κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται.

Την ίδια στιγμή σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι το θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Ρίου το ίδιο βράδυ που μεταφέρθηκε, καθώς ένα τέτοιο περιστατικό - όπως κατήγγειλε αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ που πήγε το πρωί να επισκεφθεί τον άτυχο πρόσφυγα - ακόμα και για προληπτικούς λόγους έπρεπε να παραμείνει σε μονάδα βραχείας νοσηλείας.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, χαιρετίζει τη συμμετοχή Αφγανών και Κούρδων οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων στη χτεσινή πορεία και παράλληλα καταγγέλλει τη βάρβαρη, τρομοκρατική και απρόκλητη επίθεση των λιμενικών και υπογραμμίζει:. «Είναι φανερή η προσπάθεια να κουκουλωθούν οι ευθύνες όχι μόνο των δυνάμεων καταστολής, αλλά κυρίως της κυβέρνησης που στα πλαίσια της γενικότερης αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ με βάση τη συνθήκη Σένγκεν και τις τελευταίες αποφάσεις στο Λάακεν, υλοποιεί την ελεγχόμενη προώθηση των οικονομικών μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, αλλά την αντιδραστική επαναπροώθησή τους, αγνοώντας ακόμα και αυτή τη συνθήκη της Γενεύης». Επισημαίνει ότι ευθύνες έχουν και «οι τοπικές αρχές, η Νομαρχία, ο Δήμος και μια μερίδα κεντρικών και τοπικών ΜΜΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο δε δημιουργούσαν τους όρους παραμονής και διαβίωσης των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, αλλά και καλλιεργούσαν ένα κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, της νέας τάξης πραγμάτων, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων», τονίζει η ΝΕ Αχαΐας και καταλήγει: «Οι εργάτες όλου του κόσμου έχουν ένα δρόμο, μια επιλογή. Με την κοινή διεθνοποιημένη πάλη τους να οικοδομήσουν ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού, να ανατρέψουν την εξουσία του κεφαλαίου, της νέας τάξης πραγμάτων, του ιμπεριαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ