ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
Σελ. /32
Το καλύτερο σεκόντο

Τα Μέσα Ενημέρωσης στο σύνολό τους σχεδόν πανηγυρίζουν τις μέρες αυτές για την εισαγωγή του ευρώ, για την πορεία ενοποίησης και όλα τα άλλα που λίγο - πολύ είναι γνωστά. Ομως το μεγαλύτερο σεκόντο στη διαφημιστική καμπάνια όλων όσοι υποστηρίζουν ότι τώρα πια ανοίγουν οι λεωφόροι της ευημερίας και της ευμάρειας για το λαό, το κάνει η «ΑΥΓΗ», η οποία στο χτεσινό πρωτοσέλιδό της θέμα... ζητωκραυγάζει ότι στη χώρα μας θα έχουμε «χαμηλούς μισθούς και ανεργία για άλλα πέντε χρόνια».

Βέβαια, οι άνθρωποι της εφημερίδας θα μπορούσαν να αντιτείνουν ότι η εκτίμηση που διατυπώνουν δεν είναι θετική, αλλά... καταγγελτική για την κυβέρνηση και την πολιτική της, όμως η ουσία της διατύπωσης κάθε άλλο παρά αυτό υποδηλώνει. Γιατί; Μα επειδή προεξοφλεί ότι μετά τα...«άλλα πέντε χρόνια» οι μισθοί δε θα είναι χαμηλοί και δε θα έχουμε ανεργία. Ομως αυτό ακριβώς λένε κυβέρνηση και οικονομική ολιγαρχία. Οτι, μετά από μια σχεδόν εικοσαετή (από το 1985) περίοδο άγριας αντιλαϊκής πολιτικής και λιτότητας, οι εργαζόμενοι μπορούν να ποντάρουν ότι τώρα με το ευρώ και μετά από μια πενταετία, τα πάντα θα αλλάξουν. Αυτή είναι η προπαγανδιστική τους γραμμή. Να δημιουργήσουν -όπως και η «ΑΥΓΗ»- την ψευδαίσθηση πως έρχεται το τέλος των δεινών και πως, τάχα, σε μια πενταετία κάτι διαφορετικό θα ξημερώσει για τους εργαζομένους.

Κι ο Καραγκιόζης Βέλγος...

«Στο στοιχείο του χθες ο κ. Πρωθυπουργός, πήρε σβάρνα τις Τράπεζες (με τα κανάλια κατά πόδας -το- κατόπιν του) να δει τις ευρω-συναλλαγές, μέσ' στο χαμόγελο κι ο ίδιος και ο κ. Πανταγιάς που του οργανώνει κάτι τέτοιες (επικοινωνιακές) εκστρατείες (ως την απέναντι όχθη του Τίβερη)...

Πλην όμως, φευ, του τη χάλασε την επικοινωνιακή πασαρέλα, τυχαίος τις συνταξιούχος: "μη γελάς, να κλαις μ' αυτά που γίνονται" δήλωνε στην κάμερα ότι είπε στον κ. Πρωθυπουργό ο θρασύς θερσίτης!..

Τσσσ! κάπως υπερβολικός πράγματι ο αψύς συνταξιούχος! Μπορεί να γίνεται της επί χρήμασι (αλλά είναι πλέον Ευρωπαία) -κι εκτός αυτού, σιγά - σιγά όλα θα βρουν το ρυθμό τους, και στις συναλλαγές, και σ' όλα! Οι φτωχοί θα είναι ευρωφτωχοί, τα χρέη ευρωχρέη, οι Τούρκοι ευρωστρατιώτες, οι υφύπ ευρωυφύπ κι ο Καραγκιόζης Βέλγος...».

Από το χθεσινό «Ναυτίλο» του Στάθη.

«Γράμματα» από την Αργεντινή

Ποιο είναι το αγωνιώδες ερώτημα που πλανάται με αφορμή την κρίση στην Αργεντινή; Το διατυπώνει αρθρογράφος των χτεσινών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»: «Αν αποτύχουν (σ.σ. οι προσπάθειες του πέμπτου Προέδρου) θα αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες ότι δυνάμεις εκτός πολιτικού συστήματος θα επιχειρήσουν να καλύψουν το πολιτικό κενό». Με έκδηλη ανησυχία διαπιστώνει επίσης ότι «κανένα πολιτικό κόμμα δεν κατόρθωσε να συμφιλιώσει τα συμφέροντα των ανταγωνιστικών ομάδων και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος». Γι' αυτό και η προτροπή είναι: «Η Αργεντινή χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να λάβει σκληρές αποφάσεις, για να εξέλθει από την κρίση και να σταματήσει τη βία σε εθνικό επίπεδο». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι, με πρώτη την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα πέσουν με τα μούτρα για να ελέγξουν τις εξελίξεις, να χειραγωγήσουν και εξουδετερώσουν την «εξέγερση των πεινασμένων». Ομως, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν όλα αυτά τα χρόνια της νεοφιλελεύθερης επέλασης είχε καλλιεργηθεί και «ωριμάσει» η εναλλακτική λύση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων;

Μπερδέματα...

Δε λέμε, η ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο βιβλίων για τον Χαρίλαο Φλωράκη δημιουργεί αντικειμενικά πρόσφορο έδαφος για μπερδέματα. Το γεγονός, όμως, δε νομίζουμε πως δικαιολογεί όποιους βιβλιοπώλες προσφέρουν το «Κι σεν' πως σ' λεν;» της Αννας Παναγιωταρέα (εκδόσεις «Καστανιώτη»), όταν τους ζητούν το βιβλίο «Χαρίλαος Φλωράκης και το λαϊκό κίνημα» του Χρήστου Θεοχαράτου (εκδόσεις «Τυποεκδοτική»).

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί δεχτήκαμε ανάλογα τηλεφωνήματα από αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε.

Ευρω-ταλαιπωρίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΜ, ΒΕΒΑΙΑ, επιτυχία θα χαρακτήριζε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντουίζεμπεργκ, τη διαδικασία μετάβασης στο ευρώ. Πώς αλλιώς; Είδατε εσείς καμιά τράπεζα να ζημιώθηκε από την όλη ιστορία; Αντιθέτως, μάλιστα!

Ολοι αυτοί που στριμώχνονται στις ουρές των καταστημάτων, δεν το κάνουν για να πάρουν, για να δώσουν το κάνουν. Ακόμα κι αν πάρουν, άλλωστε, πίσω στις τράπεζες θα ξαναγυρίσουν τα λεφτά, αφού όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στο εμπόριο, μια τράπεζα (ή μια θυγατρική της) βρίσκεις από κάτω.

Εχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο γύρω μας, μια νομισματική αλυσίδα, στην οποία παίζουμε έναν και μοναδικό ρόλο: Πληρώνουμε!

Αν συνεχίσουμε έτσι πάντως, θα καταλήξουμε να αλλάζουμε δραχμές σε ευρώ, ευρώ σε επιταγές, επιταγές σε ρευστό, ρευστό σε πιστωτικά προϊόντα, πιστωτικά προϊόντα σε πληρωμές, πληρωμές σε απαιτήσεις και απαιτήσεις πάλι σε ευρώ 12 ώρες το 24ωρο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ στην αγορά, σε λίγο θα μας πείσουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός για την τσέπη μας είναι ο μπακάλης της γειτονιάς και ο περιπτεράς, οι οποίοι, στη χειρότερη περίπτωση, θα μας κοστίσουν μερικά «σεντς».

Μάλλον ευκαιρία για να βγάλει κανένα φράγκο από έξτρα ελέγχους βρήκε το υπουργείο Οικονομίας, παρά ενδιαφέρεται για την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του κόσμου με το νέο νόμισμα.

Αν ήθελαν, ας υποχρέωναν οι κυβερνώντες τους φίλους τους τους τραπεζίτες να τροφοδοτήσουν την αγορά με ευρώ σε όλο τους το εύρος (όχι μόνο χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ), ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι συναλλαγές. Αλλα αυτό κόστιζε, βλέπετε.

Πάντως, για σήμερα και αύριο, εκτός από το ευρώ, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με το Ν(ευρώ)κοπι! Διότι τέτοιες θερμοκρασίες θα έχει ο ελληνικός χειμώνας, που αποδεικνύεται αρκετά βαρύς.

Αρρωστήστε!

Και αίφνης εκεί που ο κόσμος είχε προετοιμαστεί για να ευχηθεί «καλές γιορτές με υγεία», ήρθαν οι δραστηριότητες του υπουργείου Υγείας, που αντικατέστησαν τις ευχές με την κατάρα: «Αρρωστήστε»! Ετσι εξηγείται η σπουδή, η επιμονή και η αγωνία να... λειτουργήσουν απ' τις αρχές του 2002 τα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία και με τσουχτερή μάλιστα επίσκεψη για τους ασθενείς!

Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα - και μέρα Σάββατο - κλήθηκαν οι συντάκτες του υπουργείου Υγείας για ενημέρωση απ' τον υφυπουργό Υγείας, Εκτορα Νασιώκα, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου θα έκανε αυτοψία για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων. Για την ιστορία, οι συντάκτες του υπουργείου Υγείας είχαν βρεθεί επί ποδός για ρεπορτάζ τέτοιες μέρες στο τέλος της δεκαετίας του 1980, όταν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έκαναν πολυήμερη κινητοποίηση, που έφτασε μέχρι τα Χριστούγεννα. Και η - τότε - κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρήκε τη «λύση» της επιστράτευσης...

Και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει τις επικοινωνιακές δυνατότητες για να παρουσιάσει την εμπορευματοποίηση της Υγείας ως μέγα μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, που ωφελεί τον άρρωστο - που επιπλέον θα αναγκαστεί να αλμυροπληρώνει! Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έρχεται να ξεμπλοκάρει τις φρακαρισμένες λίστες - που δημιούργησε η πολιτική της - και να εξασφαλίσει στον άρρωστο την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου με το γιατρό της επιλογής του!!!

Πρόκειται για συγκάλυψη των πραγματικών επιδιώξεων του κυβερνώντος κόμματος, που -μετά τις δραματικές περικοπές στην Υγεία και Πρόνοια - προσπαθεί να φέρει στα νοσοκομεία ένα μέρος των τεράστιων ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία, οι οποίες φτάνουν στο 43,7% των συνολικών δαπανών Υγείας και εξασφαλίζουν την πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με αιτιολογικό το «φακελάκι» - και ακολουθώντας την αρχαία ρήση «τα όμοια διά των ομοίων θεραπεύονται» - η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αντιμετωπίσει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας με μια ακόμα αγοραία πράξη: Την απογευματινή διατίμηση του αγαθού της υγείας.

Στο κάτω κάτω, τα απογευματινά ιατρεία -και η λειτουργία σε 24ωρη, 16ωρη βάση των νοσοκομείων πέραν των εφημεριών - θα διευκόλυναν τους αρρώστους αν αυτή η λειτουργία γινόταν με επιστημονικούς όρους σε σπάνιες ειδικότητες ή σε ειδικότητες με μεγάλο χρόνο αναμονής για εξέταση. Αυτές οι προοπτικές θα μπορούσαν να συζητηθούν εφόσον συνοδεύονταν από ένα σχέδιο ανάπτυξης ενός δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα εξασφαλίζει την πλήρη και δωρεάν πρόληψη και περίθαλψη σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο για τον ασθενή και αξιοπρεπείς μισθούς για τους λειτουργούς της Υγείας. Κάθε άλλη επιλογή υπακούει στη λογική της αγοράς, που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ