ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνειδητά στον κοινό αγώνα για δωρεάν Υγεία

Εξόρμηση ενημέρωσης των ασθενών στον «Ευαγγελισμό»

«Αντί να μπεις
«Αντί να μπεις "εθελοντικά"στα ιδιωτικά ιατρεία, μπες εθελοντικά και συνειδητά στον κοινό αγώνα, στο κοινό μέτωπο για ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους», επισημαίνει το Συντονιστικό προς τους υγειονομικούς
«ΟΧΙ στα απογευματινά ιατρεία. ΟΧΙ στη νομιμοποίηση της συναλλαγής μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Να τους σταματήσουμε!». Αυτό το μήνυμα αντίστασης προς τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και όλους τους πολίτες, ενάντια στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, απηύθυναν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Σωματείων- Συνδικάτων-Συνδικαλιστών Αθήνας, που βρέθηκαν χτες στον «Ευαγγελισμό».

Οι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των σωματείων επισκέφτηκαν τον «Ευαγγελισμό», ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και επισκέπτες του νοσοκομείου για το απαράδεκτο μέτρο των ιδιωτικών ιατρείων και μοίρασαν φυλλάδια με την ανακοίνωση των σωματείων της Αθήνας. «Με τη δική μας περιουσία φτιάχνουν τα ιδιωτικά ιατρεία. Να μην πάει κανένας. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει εμπορευματοποίηση μέσα στο νοσοκομείο». «Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει τέτοια ποσά ένας εργαζόμενος και στο κάτω κάτω γιατί πληρώνουμε τόσα χρόνια στο ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, για να μην έχουμε Ασφάλιση και Υγεία;». Ηταν μερικά από τα λόγια αγανάκτησης που αντάλλασσαν με τους συνδικαλιστές οι περαστικοί, οι οποίοι κοντοστέκονταν και διάβαζαν την ανακοίνωση.

«Η επιχείρηση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, προσθέτει άλλον έναν κρίκο στην ιδιωτικοποίηση του σημερινού συστήματος. Η Υγεία σαν λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση μετατρέπεται ακόμα πιο πολύ σε εμπόρευμα. Αυτό το μέτρο είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής πολιτικής, που αφαιρεί δικαιώματα, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις λαϊκές ανάγκες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Εμείς με τη δουλιά μας, τονίζεται ακόμα, παράγουμε τον πλούτο αυτής της χώρας. Εχουμε ήδη χρυσοπληρώσει με τις εισφορές μας και τη φορολογία. Αποτελεί πρόκληση από τη μια να θησαυρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα και από την άλλη να καλούν εμάς να ξαναπληρώσουμε αυτό, που εμείς δημιουργούμε και δικαιούμαστε».

«Αυτή η πολιτική δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας να έχουν μόνο αυτοί που έχουν να πληρώσουν. Με τη σημερινή κατάσταση της λαϊκής οικογένειας, της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της λιτότητας και της ακρίβειας, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού οδηγείται σε παροχή υπηρεσιών που απλά να καλύπτουν την εξαθλίωση», συνεχίζει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει: «Αποτελεί πολιτική απατεωνιά ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι τα ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία γίνονται για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, για να χτυπήσει τα φακελάκια. Αποτελεί προσπάθεια εξανδραποδισμού και εκμαυλισμού της συνείδησης των συναδέλφων υγειονομικών ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα βελτιώσουν το εισόδημά τους. Αξιοποιούν τα χάλια της δημόσιας Υγείας που οι ίδιοι δημιούργησαν με την πολιτική τους και τη χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα για να περάσουν τα αντιλαϊκά τους μέτρα. Στόχος τους είναι το ξεπούλημα, το εμπόριο, η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και του κεφαλαίου».

Ιδιαίτερο μήνυμα όμως απευθύνουν τα σωματεία και στους υγειονομικούς: «Ακύρωσε στην πράξη το αντιλαϊκό μέτρο της κυβέρνησης. Μη δεχτείς να σε χρησιμοποιήσουν σαν φοροεισπράκτορα, σαν έμπορα της Υγείας. Αντί να μπεις "εθελοντικά" στα ιδιωτικά ιατρεία, μπες εθελοντικά και συνειδητά στον κοινό αγώνα, στο κοινό μέτωπο για ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Στην πάλη για σύστημα Υγείας πλήρως επανδρωμένο, με υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως αναπτυγμένο σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, με καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αξονες πλήρους εκχώρησης

Την εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε πολλά επίπεδα προαγγέλλουν οι βασικοί άξονες ενός σχεδίου του υπουργείου Υγείας που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Σύλλογος των Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ και κατ' επίφαση αναφέρεται σε «ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα στην ΠΦΥ». Στην ουσία και μέσα απ' την περιγραφή των εργασιακών σχέσεων που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν οι γιατροί του Ιδρύματος ΠΦΥ εξαντλείται στην περιγραφή των συμβάσεων που θα μπορεί να κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) κυρίως με τον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιο αυτό δόθηκε απ' το περασμένο φθινόπωρο στην Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και χρησίμευσε ως βάση για το λεγόμενο διάλογο που δεν κατέληξε πουθενά. Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας μετά τη συνάντησή του με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ (28.11.2001), επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο Γενάρη του 2002. Νεότερες όμως πληροφορίες θέλουν τη δημοσιοποίησή του το Μάρτη του 2002.

Σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού προσωπικού που θα πάρουν μέρος στο υποτιθέμενο ενιαίο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ στο σχέδιο του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

  • Προσωπικοί γιατροί και προσωπικοί παιδίατροι: Θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι και θα συμβάλλονται με τον ΟΔΙΠΥ και το αντίστοιχο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Με άλλα λόγια εξοβελίζεται και ως έννοια ο οικογενειακός γιατρός.

  • Γιατροί ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας: Θα ανήκουν στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ και θα προσλαμβάνονται μετά από κρίση από τα αντίστοιχα όργανα αξιολόγησης των γιατρών του ΕΣΥ και θα εξελίσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
  • Γιατροί ειδικοτήτων συμβεβλημένοι με τον ΟΔΙΠΥ: Θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα συμβάλλονται με τον ΟΔΙΠΥ και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΟΔΙΠΥ, στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Στο μεταβατικό στάδιο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρξουν διαφορετικές εργασιακές σχέσεις «προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του υπηρετούντος σήμερα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς που θα ενταχθούν στον ΟΔΙΠΥ ιατρικού προσωπικού».

Ειδικότερα για τους υπηρετούντες σήμερα γιατρούς και οδοντιάτρους στο ΙΚΑ προτείνονται οι παρακάτω δυνατότητες:

Οι μόνιμοι γιατροί να διατηρήσουν το σημερινό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας, έχοντας παράλληλα και το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου. Να διεκδικήσουν την κατάληψη θέσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία, έχοντας κατά τη διαδικασία αξιολόγησης ειδικό πλεονέκτημα (bonus) έναντι των λοιπών υποψηφίων, ανάλογο με το χρόνο προϋπηρεσίας τους στο ΙΚΑ. Να καταλάβουν θέση προσωπικού γιατρού. Να παραμείνουν στο ΙΚΑ με το σημερινό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς.

Για τους υπηρετούντες σήμερα οικογενειακούς γιατρούς εφόσον δεν επιθυμούν την υπαγωγή τους σε μια εκ των παραπάνω κατηγοριών προτείνεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προσωπικού γιατρού σύμφωνα με το σχέδιο.

ΙΚΑ
Μετέωροι οι συμβασιούχοι γιατροί

Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών του ΙΚΑ Αττικής αποφάσισε να κάνει τετράωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) στις 23.1.2002 και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Μετέωροι εξακολουθούν να παραμένουν οι 5.500 συμβασιούχοι γιατροί που υπηρετούν στο ΙΚΑ, ενώ μια απ' τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας είναι να παραμείνουν στο ίδιο με το σημερινό καθεστώς: Δηλαδή χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και υγειονομική κάλυψη!

Χτες ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών του ΙΚΑ Αττικής αποφάσισε να κάνει τετράωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) στις 23.1.2002, συγκέντρωση στην Ομόνοια, ώρα 11.30 πμ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Επίσης ο Σύλλογος θα ζητήσει απ' την Ομοσπονδία να προκηρύξει προειδοποιητική απεργία.

Ο Σύλλογος ζητά να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΙΚΑ στη φημολογούμενη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ προβλέπονται τα εξής:

  • Να διεκδικήσουν θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία, έχοντας ειδικό πλεονέκτημα έναντι των λοιπών υποψηφίων, ανάλογο με το χρόνο προϋπηρεσίας τους στο ΙΚΑ.
  • Να καταλάβουν κατά προτεραιότητα θέση προσωπικού γιατρού.
  • Να ζητήσουν την παραμονή τους στο ΙΚΑ, με διατήρηση του σημερινού τους εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος και να προσφέρουν υπηρεσίες σε θέση ελεγκτών ιατρών, επιθεωρητών ή θέση διοικητικής - υγειονομικής ευθύνης του κλάδου υγείας ή να καταλάβουν θέση ελεγκτών ιατρών στον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ). Κριτήριο προτεραιότητας για την κατάληψη θέσης αποτελεί πέραν των ειδικών προσόντων ο χρόνος προϋπηρεσίας στο ΙΚΑ.
  • Οσοι συμβασιούχοι δεν επιλέξουν κάποια από τις παραπάνω δυνατότητες μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας, με εργασιακό καθεστώς αντίστοιχο με το σημερινό, μέχρι την πλήρη μετατροπή των θέσεών τους σε οργανικές θέσεις, της αντίστοιχης μονάδας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ