ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιδιώκουν την αθώωση της πολιτικής τους

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις «επιθέσεις φιλίας» του Κ. Λαλιώτη στην Αριστερά

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοτικές εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, μετά και τις «επιθέσεις φιλίας» του Κ. Λαλιώτη στην Αριστερά, τόνισε:

«Αν σας απαντούσα ναι - που δεν απαντώ ναι - αυτό θα σήμαινε ότι όλα αυτά τα χρόνια, όλα όσα λέγαμε για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο βιοτικό επίπεδο του λαού, στα δικαιώματα στη δουλιά, στα λαϊκά προβλήματα, όλα αυτά ήταν θέματα υπερβολικά. Δεν είναι θέμα εγωισμού. Αν το ΠΑΣΟΚ, π.χ., εμφανιζόταν σήμερα με μια άλλη πολιτική, δε θα το πολυπιστεύαμε, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει ένα κυβερνητικό κόμμα την πολιτική του από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά, εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί δεν κοιτάτε την αλλαγή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και να ανατοποθετηθείτε; Αλλά έχουμε καμιά αλλαγή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ; Εχουμε καν διακήρυξη;

Εμείς δεν μπορούμε να πάμε στις δημοτικές εκλογές με μια άλλη πολιτική γραμμή, τεχνητά διαχωρισμένη - στο γενικό πολιτικό επίπεδο καταγγέλλουμε την κυβέρνηση σαν υπεύθυνη για την όξυνση των προβλημάτων, πέρα από τις ευθύνες που υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε άλλους παράγοντες - και να πούμε οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι ένα άλλο πεδίο. Θα είμαστε αφερέγγυοι και ψεύτες. `Η πρέπει να αλλάξουμε τη θέση μας συνολικά για το ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, ή πρέπει να μείνουμε σ' αυτή τη θέση. Δηλαδή, καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ακριβώς γιατί θα του δώσουμε τη δυνατότητα να ανεβάσει την επίθεσή του στα δικαιώματα του λαού και να προχωρήσει την πολιτική του».

Θα συνεργαστούμε με αγωνιστές

«Αυτό δε σημαίνει - επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα - ότι δε θα επιδιώξουμε με εργαζόμενους, με ανθρώπους του λαού μας, είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ, να έχουμε κοινή στάση στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων, με ανθρώπους που συνεργαστήκαμε μέσα στο μαζικό λαϊκό κίνημα, με ανθρώπους που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και καταλαβαίνουν ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πρέπει να βοηθήσουν στη σαφή καταδίκη της πολιτικής τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Είναι διαφορετικό πράγμα. Η στάση μας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ δεν είναι μια στάση η οποία παραγνωρίζει ότι δυνάμεις λαϊκές απ' αυτά τα κόμματα πήραν μέρος στους αγώνες.

Αυτή η συνεργασία που προτείνει ο κ. Λαλιώτης είναι συνεργασία αθώωσης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεών του μέσα στην ΤΑ, που σε μεγάλο μέρος έγιναν αγωγοί αυτής της πολιτικής. Εμείς δε θέλουμε να αθωωθεί ούτε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, ούτε και οι βαρύτατες ευθύνες που έχουν στις συνολικές εξελίξεις ο ένας σαν κυβέρνηση ο άλλος σαν αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεργασία που αθωώνει αυτά τα δύο κόμματα δε συμβάλλει ούτε στην ανάπτυξη των αγώνων του λαϊκού κινήματος ούτε στην ανάδειξη τοπικών αρχών διατεθειμένων να τους αντιπαλέψουν».

Σε δεύτερη σχετική ερώτηση, υπογράμμισε: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε αποδέκτες μιας τέτοιας πρότασης. Από την πλευρά του καλά κάνει και το λέει διότι ενδιαφέρεται το ΠΑΣΟΚ να βάλει στο μαντρί όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις, παράγοντες και ανθρώπους. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η ΝΔ με τα δήθεν ανοίγματα προς τις αριστερές δυνάμεις σε μια αντιΠΑΣΟΚ βάση. Για άλλη μια φορά θα σας πω: Εμείς δεν είμαστε ούτε αντιΠΑΣΟΚ ούτε αντιΝΔ, υπερασπιζόμαστε μια πολιτική πρόταση, μια εναλλακτική λύση, αλλά και συγκεκριμένους στόχους στο κίνημα και πάνω εκεί κάνουμε τη συσπείρωση, ούτε με το ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ, ούτε με τη ΝΔ κατά του ΠΑΣΟΚ».

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Αναζητώντας δεκανίκια...

Επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και των πρωτοβουλιών που ο ίδιος έχει πάρει, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει ο Κ. Λαλιώτης, αξιοποιώντας τις απαντήσεις που δόθηκαν σε γενικόλογα ερωτήματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης, κατά παραγγελία του ΠΑΣΟΚ, την οποία παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κήρυξε εκστρατεία για «μία κοινή μεγάλη πορεία και σύμπλευση» με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και κινήσεις πολιτών και ιδιαίτερα με τα κόμματα της Αριστεράς, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις κάλπες.

Ο Κ. Λαλιώτης παρουσίασε την εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της MRB για το Δεκέμβρη, που αφορά το λεγόμενο διάλογο του ΠΑΣΟΚ με κοινωνικούς φορείς, κόμματα της Αριστεράς και το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, διαπίστωσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία, η οποία διαπερνά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, βλέπει θετικά το διάλογο και τον χαιρετίζει». Προανήγγειλε, δε, κλιμάκωση της πρωτοβουλίας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και μάλιστα... «χωρίς προκαταλήψεις και μικρομεγαλισμούς».

Κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις «διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς» και συνεργασία «ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς», διακήρυξε ότι «έχει έρθει η ώρα, ο διάλογος να αποκτήσει αξία και περιεχόμενο», με στόχο «να συγκροτηθεί ένα πλειοψηφικό, πολυκομματικό ρεύμα της Κεντροαριστεράς». Παραδέχτηκε επίσης ότι υπάρχει, μέσα στη δίνη των τελευταίων δεκαπέντε ετών, μία ...αρνητική κληρονομιά από λάθη του ΠΑΣΟΚ και ότι είναι αναγκαίο να ξεπεραστούν ορισμένα «φοβικά και αλαζονικά σύνδρομα» του παρελθόντος. Για να σημειώσει συμπερασματικά ότι «οι πρωτοβουλίες του κόμματος πρέπει να είναι, κάθε φορά και σε κάθε επίπεδο, αξιόπιστες και συνεχείς, τόσο προς τις ηγεσίες, όσο και ως προς τη βάση των κομμάτων του ΣΥΝ, του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και του ΚΕΠ».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και καθιέρωσης της απλής αναλογικής στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είπε ότι το εκλογικό σύστημα θα μείνει το ίδιο.

«Μαγκιά» η συναίνεση!

Νέες αξίες και πρότυπα συμπεριφοράς υποχρεώνονται να δημιουργούν διαρκώς οι καθεστωτικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να κρατάνε υποταγμένες τις λαϊκές μάζες. Ως τέτοια αξία, με ανεβασμένη μάλιστα τιμή στο χρηματιστήριο των σύγχρονων αξιών της πλουτοκρατίας, είναι η συναίνεση και μάλιστα περίπου ως αυτοσκοπός. Βασικός εκφραστής και φορέας αυτής της αξίας είναι ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κ. Καραμανλής με εύγλωττο και παραστατικό τρόπο, προχθές στη Βουλή καυχήθηκε: «Είχε ποτέ κυβέρνηση τέτοια υπεύθυνη αντιπολίτευση; Νομίζετε ότι δεν έχω να σας κάνω κριτική για το πόσο άθλια χειριστήκατε ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα, αυτό του ευρωστρατού; Είχαμε όμως το θάρρος να έρθουμε εδώ στη Βουλή, πριν από το ταξίδι σας στις Ηνωμένες Πολιτείες και να στηρίζουμε τις εθνικές θέσεις. Το έχετε κάνει ποτέ εσείς αυτό ως παράταξη;». Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπεται «προς τα κάτω»; (Αυτό)παραίτηση του δικαιώματος κριτικής και άσκησης αντιπολίτευσης στο όνομα των εθνικών συμφερόντων ακόμα και όταν αυτά δεν υπηρετούνται «σωστά» από την κυβέρνηση! Είναι «μαγκιά» και «υπεύθυνη στάση» να παραμένεις σιωπηλός παρ' όλο που βλέπεις ότι η κυβέρνηση «πηγαίνει στο γκρεμό» ένα «τεράστιο εθνικό ζήτημα». Ετσι προσφέρεις «εθνική υπηρεσία», αν πρόκειται βέβαια για «το καλό» της νέας τάξης και των ΗΠΑ. Η «συστράτευση όλων» για τον «εθνικό σκοπό» (σ.σ. η άρχουσα τάξη εμφανίζει πάντα το ταξικό συμφέρον της ως εθνικό), είναι αυτοσκοπός και υπεράνω κριτικής.

Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει, όπως οφείλει, το παράδειγμα της συμμόρφωσης και της υποταγής στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Κάνει ό,τι μπορεί να την εμφανίσει ως μονόδρομο. Η συναίνεσή της όμως επιβεβαιώνει πανηγυρικά τη συνυπευθυνότητα και συνενοχή της. Και γι' αυτό πρέπει να πληρώσει.


Π. Κ.

«Προειδοποίηση» για ασυμβίβαστο

Θέμα ασυμβίβαστου του ΔΟΛ σε περίπτωση που συμμετέχει στην κοινοπραξία «Φτερωτός Ερμής» στο πλαίσιο της κυοφορούμενης ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, θέτει με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το μέλος του ΕΣΡ Νίκος Κουλούρης. Ουσιαστικά θέτει θέμα για τον «Τηλέτυπο» και για τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αφού ο ΔΟΛ είναι μέτοχος της εταιρίας.

Ο Νίκος Κουλούρης υπενθυμίζει στην επιστολή του τις διατάξεις του νόμου για το ασυμβίβαστο συμμετοχής σε εταιρία ΜΜΕ και σε προμήθειες του δημοσίου. Το μέλος του ΕΣΡ τονίζει ότι το ΕΣΡ θα πρέπει να απευθυνθεί προς την εταιρία «Τηλέτυπος» με επιστολή - σύσταση, με την οποία να προειδοποιεί την εταιρία ότι σε περίπτωση ανάδειξης της Κοινοπραξίας «Φτερωτός Ερμής» ως πλειοδότη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, τότε θα προκύψουν ζητήματα νομιμότητας ως προς την αδειοδότησή της και αφ' ετέρου έναρξη κυρωτικής διαδικασίας σε βάρος της. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι το ΕΣΡ ήδη έχει επιβάλει διοικητική κύρωση στον «Τηλέτυπο» για παρόμοια παράβαση.

ΟΓΕ
Την Κυριακή η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με ανακοίνωσή της «καλεί και φέτος στην κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας στις 20 Γενάρη 2001 και ώρα 6.00 μ.μ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ», όπου θα τιμηθεί η Γυναίκα της ελληνικής υπαίθρου. Θα ακολουθήσει μεγάλο ποιοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Νάντια Καραγιάννη και την ορχήστρα της.

Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε από τους Συλλόγους και τα Γραφεία της ΟΓΕ (Ιπποκράτους 120, τηλ: 36.29460 και 36.18951).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ