ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στη «λαιμητόμο» της κυβέρνησης

Γ. Δρυς και Β. Αργύρης κάνουν πως δε γνωρίζουν τώρα ποια θα είναι η τελική τιμή. Ανακοίνωσαν όμως ότι δε θα επιδοτηθεί ολόκληρη η παραγωγή βαμβακιού!

Κάτι παραπάνω από εξοργιστικές διαστάσεις αποκτά πλέον η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική κοροϊδίας και ταλαιπωρίας των βαμβακοπαραγωγών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, στην προσπάθειά της να «κουκουλώσει» τις ολέθριες συνέπειες του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι και της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στη συνέχεια, κάνει τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να εμπαίξει ασύστολα τους βαμβακοπαραγωγούς και να υπονομεύσει τις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Ωστόσο, όμως, τα μεγάλα ψέματα δεν μπορούν να κρυφτούν, παρά τις δηλώσεις αποπροσανατολισμού που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας την περασμένη Παρασκευή και παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειές της να φέρει την υπόθεση βαμβάκι στα μέτρα της... Με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες δεν ξέρει κανείς από πού ν' αρχίσει.

Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς δήλωσε εκτός των άλλων πως πρώτα «Θα πρέπει να κλείσει η εκκοκκιστική περίοδος και μετά θα ξέρουμε ποια θα είναι η τελική τιμή στο βαμβάκι». Σε εύλογο ερώτημα που τέθηκε από το «Ρ» πώς γίνεται τον περασμένο Νοέμβρη ο ίδιος να ανακοινώνει την τελική τιμή στο βαμβάκι και τώρα να λέει ότι δεν ξέρει, ο Γ. Δρυς έκανε πως δεν άκουσε... Να σημειωθεί ότι στις 23/11/2001, λίγο πριν τις τότε πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Γ. Δρυς μαζί με τον υφυπουργό Β. Αργύρη είχαν ανακοινώσει ότι η παραγωγή βαμβακιού θα είναι 1.146.787 τόνοι και πως η τελική τιμή θα είναι 271 με 281 δραχμές το κιλό, για να τη φτάσουν με άλλες δηλώσεις στις 300 - 310 δραχμές το κιλό. Τώρα, ξέχασαν τι είχαν αναφέρει τότε και καλούν τους βαμβακοπαραγωγούς να περιμένουν τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου στις 31 του Γενάρη...

Μπορεί, βέβαια, για τελική τιμή να μην είπαν κουβέντα, αλλά για το ύψος της παραγωγής ανέφεραν ένα παρεμφερές νούμερο, που τους βόλευε. Εμφάνισαν ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή, είχαν τιμολογηθεί από τα εκκοκιστήρια 1.022.000 τόνοι. Μόνο που το νούμερο αυτό, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, αφορά τιμολόγηση επιλέξιμων ποσοτήτων, που έγινε πριν από 15 μέρες. Και στο διάστημα που μεσολάβησε, υπολογίζεται ότι παραδόθηκαν στα εκκοκιστήρια περισσότεροι από 100.000 τόνοι, βαμβάκι. Κι αν συνυπολογιστούν οι 120.000 τόνοι τουλάχιστον, που σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ήταν μη επιλέξιμοι μέχρι 31/12/2001, τότε τα πράγματα περιπλέκονται για τα καλά.

Πέρα από αυτά όμως, οι Γ. Δρυς και Β. Αργύρης, ούτε που ανέφεραν ποιες είναι τελικά οι υπάρχουσες μη επιλέξιμες ποσότητες, για λόγους καθαρά σκοπιμότητας. Και για λόγους σκοπιμότητας είπαν ότι ήδη δικαιώθηκαν 7.500 ενστάσεις, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμα η εξέταση πολλών δεκάδων χιλιάδων ενστάσεων. Παρά την προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της πραγματικότητας, υπάρχουν πληροφορίες ότι στα εκκοκιστήρια έχουν μπει ήδη 1.220.000 τόνοι και πως πάνω από 50.000 τόνοι βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Ο Γ. Δρυς και ο Β. Αργύρης, που προφανώς γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους το τι ακριβώς συμβαίνει, είπαν στη διάρκεια της συνάντησης της περασμένης Παρασκευής με την πανελλαδική αντιπροσωπεία της μαχόμενης αγροτιάς, πως όσοι τους αμφισβητούν θα τρίβουν τα μάτια τους για το τελικό ύψος της παραγωγής που θα ανακοινωθεί. Αν και δε διευκρίνισαν τι ακριβώς εννοούσαν (!) φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι δε θα πάρουν επιδότηση μεγάλες ποσότητες υπαρκτού βαμβακιού. Τα «επιχειρήματά» τους ήταν, πως δε θα επιδοτηθούν τα στρέμματα, πέραν του εμφανιζόμενου νούμερου του ΟΣΔΕ (3.805.219 στρέμματα) και πάνω από τις δηλώσεις στρεμμάτων που έκαναν οι βαμβακοπαραγωγοί. Το ίδιο ισχύει για τα υπερβολικά κιλά στρεμματικής απόδοσης... καθώς και τα στρέμματα, που φέρεται, να δηλώθηκαν με άλλες καλλιέργειες και εμφανίστηκαν ως βαμβάκι... Ολα τα παραπάνω, βέβαια, σηκώνουν πολλά ερωτηματικά. Και τα ερωτηματικά αυτά ενισχύει μια κατά λάθος σπόντα, που ξέφυγε από το στόμα του υπουργού Γεωργίας για το ότι η τελική παραγωγή σύσπορου βαμβακιού, θα είναι 1.164.000 τόνοι...

Εκτός αυτών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε χτες μια ακόμα αλλοπρόσαλλη εγκύκλιο, επιβάλλοντας τη διενέργεια ενός ακόμα ισοζυγίου στα εκκοκκιστήρια. Με άλλα λόγια ξαναέκλεισαν τα εκκοκκιστήρια για άγνωστο αριθμό ημερών, τη στιγμή που χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί περίμεναν απ' έξω, προκειμένου να παραδώσουν την παραγωγή τους. Η ενέργεια, που διόλου τυχαία δεν είναι, αποσκοπεί από ό,τι φαίνεται στο να δημιουργηθούν τεχνηέντως συνθήκες παράτασης της εκκοκκιστικής περιόδου πέραν της 31ης Γενάρη - ο κοινοτικός κανονισμός δίνει δυνατότητα να λήξει η εκκοκκιστική περίοδος στις 31 Μάρτη- ώστε να παραταθεί, για ευνόητους λόγους... και η ανακοίνωση της «λυπητερής» στους βαμβακοπαραγωγούς.

Επικίνδυνα ιχθυάλευρα

Και ξανά καθησυχαστικές κυβερνητικές δηλώσεις...

Νέο διατροφικό ευρω-σκάνδαλο αποκαλύφτηκε για άλλη μια φορά ετεροχρονισμένα, προς μεγάλη απογοήτευση των καταναλωτών. Αυτή τη φορά πρόκειται για «άρρωστα» ιχθυάλευρα που έγιναν ζωοτροφές.

Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Γεωργίας, μια παρτίδα γαρίδων 27.526 κιλών προέλευσης Απω Ανατολής ακατάλληλη για ανθρώπινη χρήση λόγω της ρύπανσής της με το απαγορευμένο αντιβιοτικό χλωραμφενικόλη, διακινήθηκε παρανόμως στην Ολλανδία και μετά την ανάμειξή τους με υποπροϊόντα επεξεργασίας ψαριών απεστάλη σε γερμανική εταιρία παρασκευής ιχθυαλεύρων. Η ποσότητα των ρυπανθέντων υποπροϊόντων ψαριών ανέρχεται περίπου στους 188 τόνους.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε γενικώς και αορίστως τα παραπάνω, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, ούτε εγγυήθηκε επί της ουσίας για τη διατροφική ασφάλεια των ζώων, μια και εισάγονται ανεξέλεγκτα ζωοτροφές από την ΕΕ, ούτε για την ασφάλεια των καταναλωτών, μια και εισάγονται ανεξέλεγκτα από την ΕΕ κρέατα και ψάρια, που κανείς δεν ελέγχει με τι έχουν τραφεί και πόσα υγιεινά είναι. Το ζήτημα για άλλη μια φορά είναι πως και το πρόβλημα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση το γνώριζαν, όπως φαίνεται, εδώ και μήνες, αλλά πάλι γίνεται γνωστό με καθυστέρηση...

Κι ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης προχώρησε και χτες σε νέες καθησυχαστικές δηλώσεις του τύπου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και πως όλα είναι υπό έλεγχο... Μάλιστα για να γίνει πειστικός... ανακοίνωσε πως τα βοοειδή δεν τρέφονται με ιχθυάλευρα... Αλλά πόσο μπορούν τέτοιες δηλώσεις να λειτουργήσουν καθησυχαστικά για τους καταναλωτές, μετά από όσα έχουν προηγηθεί και από όσα εξακολουθούν να γίνονται; Γιατί, μπορεί ο υφυπουργός να διαβεβαίωσε ότι τα βοοειδή της ΕΕ δεν τρέφονται... με ιχθυάλευρα, αλλά τα χοιρινά, τα κοτόπουλα, και τα ψάρια ιχθυοτροφείων με τι... τρέφονται; Και τελικά μήπως οι εγγυήσεις του υφυπουργού κατοχυρώνονται από το ότι στα μέσα Γενάρη ανακοίνωσε πως πριν ένα μήνα περίπου δεσμεύτηκαν στην Ελλάδα τρία φορτία γαρίδες προέλευσης Κίνας, μια και στους σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκε το αντιβιοτικό χλωραμφενικόλη;

ΠΑΣΕΓΕΣ
Να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ αλλά... μόνο ως το 49%

Το πράσινο φως για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση έως και το 49% της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ) έδωσε με ομόφωνή του απόφαση του Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αναγγείλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, καθώς και των θυγατρικών της επιχειρήσεων (ήδη ένα μεγάλο πακέτο περίπου 15% της ΑΤΕ είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο) και ενώ οι αγρότες είναι ξανά στους δρόμους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ φόρεσε το φιλοαγροτικό της μανδύα. Στα πλαίσια αυτά και ενώ οι κυβερνητικές θέσεις για το ξεπούλημα της ΑΤΕ και των θυγατρικών της έχουν ανακοινωθεί από τον τον περασμένο Δεκέμβρη, χτες η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ διευκρίνισε πως δεν έχει πρόβλημα να ιδιωτικοποιηθεί έως και το 49% της ΑΤΕ, αρκεί να το υπόλοιπο ποσοστό να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο όπως και το μάνατζμεντ (διοίκηση)!

Στο ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο, η ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε, επίσης ομόφωνα, να στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες που θα αποσκοπούν στο να περιέλθουν οι συνεταιριστικού ενδιαφέροντος βιομηχανίες, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται σε ευαίσθητες και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, στην κυριότητα του συνεταιριστικού κινήματος.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Υπόσχονται δυναμική συνέχεια

Εδωσαν ραντεβού με τα τρακτέρ στις 28 του Γενάρη στον κόμβο Ανθήλης και στο Δρούγο Δομοκού

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δυναμική, μαχητική και με συνέχεια θα είναι η απάντηση των αγροτών της Φθιώτιδας, όπως αποφασίστηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση, στο Αμούρι, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών του νομού της ΠΑΣΥ, με μέρα έναρξης των νέων αγώνων τη Δευτέρα 28 του Γενάρη, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των αγροτών στα Φάρσαλα.

Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε αυτή τη φορά στον κόμβο Ανθήλης στα διόδια Πελασγίας και στο Δρούγο Δομοκού, όπου οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα, αντιμέτωποι με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Η σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής, αφού επιβεβαίωσε το πλαίσιο διεκδικήσεων και αποφάσεων της μαχόμενης αγροτιάς, πρόσθεσε στο πλαίσιο των αιτημάτων την άμεση αποζημίωση των παραγωγών και της παραγωγής με βάση την πραγματική ζημιά στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία.

Από εδώ και πέρα και μέχρι τη μέρα που το «κομβόι» των ξωμάχων θα «ροβολήσει» για την Εθνική Οδό, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών θα «αλωνίσουν» κάμπους, χωράφια και χωριά, καφενεία και πλατείες για να ενημερώσουν και ως άλλος «Αντύπας» να ξεσηκώσουν την αγροτιά ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πρακτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και δίωξής τους από τη γη που κατέχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ