ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στις επάλξεις των μπλόκων

Ενισχύθηκαν και χτες τα αγροτικά μπλόκα. Αύριο το εργατικό κομβόι συμπαράστασης

Ενισχύθηκαν και χθες τα μπλόκα των αγροτών στο Ν. Θεσσαλονίκης στα Μάλγαρα, στη Χαλάστρα, στη Χαλκηδόνα και το Ν. Ρύσιο.

Στη μία το μεσημέρι, αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων απέκλεισαν για πάνω από μια ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Αθηνών, ενώ το ίδιο επανέλαβαν και στις 6 το απόγευμα. Επίσης οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο μπλόκο έχυσαν στο δρόμο γάλα και ρύζι, σε μια συμβολική διαμαρτυρία τους για τη χαμηλή τιμή των προϊόντων και έκαψαν ποσότητες από το μη τιμολογημένο βαμβάκι. Και στα υπόλοιπα μπλόκα χθες το μεσημέρι οι αγρότες απέκλεισαν τους δρόμους, ενώ με τις εκδηλώσεις τους δήλωναν ότι θα παραμείνουν στις οδούς και κάλεσαν όσους συναδέλφους τους δε συμμετείχαν μέχρι τώρα στον αγώνα να το κάνουν τώρα.

Σήμερα το πρωί, στο χώρο της Εκθεσης, όπου πραγματοποιείται η 18η AGROTIKA, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - σύσκεψη των αγροτών. Την Κυριακή το πρωί, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θα μεταβούν με κομβόι αυτοκινήτων στα σημεία του νομού όπου έχουν συγκεντρωθεί διαδηλώνοντας οι αγρότες με τα μηχανήματά τους. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί από την πύλη 11 του λιμανιού, θα ξεκινήσουν τα αυτοκίνητα που θα κινηθούν δυτικά και στις 10.30 π.μ. όσα αυτοκίνητα θα κατευθυνθούν στα μπλόκα ανατολικά του νομού.

Από τις 12 μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι, απέκλεισαν το δρόμο οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, ενώ την ίδια ώρα το ίδιο έπραξαν και οι συνάδελφοί τους του Νομού Πέλλας, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Παραλίμνης, στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας. Δηλώνουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα σκληρύνουν τις επόμενες μέρες τη στάση τους.

Με τον αιφνιδιαστικό αποκλεισμό των δρόμων, κλιμάκωσαν χτες τον αγώνα τους οι αγρότες του Νομού Κιλκίς, που βρίσκονται στο μεγάλο μπλόκο στο Πολύκαστρο. Από τη μία μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι, απέκλεισαν το Τελωνείο των Ευζώνων, από όπου δεν μπόρεσε να περάσει ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας και η συνοδεία του, που ερχόταν από την ΠΓΔΜ. Επίσης, από τις 3 μέχρι τις 4 το απόγευμα που διήρκεσε ο άλλος αποκλεισμός, εγκλωβίστηκαν στα σύνορα Γερμανοί στρατιώτες και οχήματα της KFOR που κατευθύνονταν στη γειτονική μας χώρα. Επίσης πολύωρο αποκλεισμό του Τελωνείου Δοϊράνης πραγματοποίησαν άλλοι αγρότες του Νομού Κιλκίς.

Από το μπλόκο στα Μάλγαρα

Eurokinissi

Από το μπλόκο στα Μάλγαρα
Στα Γρεβενά, οι αγρότες κατά διαστήματα προχωρούσαν σε αποκλεισμούς της Εγνατίας οδού, ενώ το ίδιο έκαναν και οι συνάδελφοί τους, που βρίσκονται στο τμήμα της Εγνατίας που ανήκει στο Νομό Κοζάνης, στο ύψος του Πολύμυλου.

Συμβολικά έκλειναν κατά περιόδους την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας και οι αγρότες της Ημαθίας, που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο των Καβασσύλων. Αγανακτισμένος αγρότης στη διάρκεια εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έκαψε το τρακτέρ του. Ο Αγροτικός Σύλλογος της Νικομήδειας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού, επισημαίνοντας ότι δεν κινήθηκαν δυναμικά.

Αυξάνει καθημερινά η παρουσία των αγροτών στα τρία μπλόκα της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο Νομό Πιερίας. Στις 11 το πρωί, οι παραγωγοί στο μπλόκο του Αιγινίου απέκλεισαν για μια ώρα την εθνική οδό, ενώ παραταγμένα στις άκρες της οδού είχαν τα τρακτέρ τους οι συνάδελφοί τους στον κόμβο του Λιτόχωρου και και του Βαρικού.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής, που για δεύτερη βδομάδα έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στον κόμβο της Σωζόπολης, απέκλεισαν χθες το δρόμο για μια ώρα περίπου. Επίσης, στη Ν. Φώκαια οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής απέκλεισαν χθες για μια ώρα το δρόμο Μουδανιών - Κασσανδρείας. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι οι καταστάσεις για την πληρωμή των επιδοτήσεων του σκληρού σίτου περιέχουν πολλά λάθη. Οι αγρότες της Ν. Φώκαιας σήμερα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν με τα τρακτέρ τους πορεία από τη Ν. Φώκαια μέχρι την Κασσάνδρα.

Στην κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ Ορεστιάδας, προχώρησαν το πρωί οι αγρότες του Βόρειου Εβρου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξουν την αντίθεσή τους στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας. Μαθητές του 1ου Λυκείου Ορεστιάδας έκαναν αποχή από τα μαθήματα, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Το μεσημέρι οι αγρότες με τα μηχανήματά τους απέκλεισαν για μια ώρα το Τελωνείο Ορμενίου.

Στο Νότιο Εβρο, οι αγρότες από το μπλόκο του Προβατώνα προχώρησαν στις 12 το μεσημέρι και για μια ώρα στον αποκλεισμό του Τελωνείου της Γέφυρας Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Βγαίνουν κι άλλοι αγρότες στους δρόμους

Αποψη από το μπλόκο στον Εύηνο

Eurokinissi

Αποψη από το μπλόκο στον Εύηνο
Ενισχύεται συνεχώς το μπλόκο των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας στη γέφυρα του Εύηνου, ενώ, παράλληλα, διογκώνεται το κύμα λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς. Χθες έσπευσαν στο πλευρό των αγροτών μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της περιοχής, εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων και τοπικοί άρχοντες για να συμπαρασταθούν έμπρακτα στο δίκαιο αγώνα που κάνουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν χθες πλήθος φορέων και συλλόγων, ανάμεσά τους η ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος των φοιτητών στα ΤΕΙ Μεσολογγίου (Τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας). Το μεσημέρι, οι αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό Ιωαννίνων - Αντιρρίου για τρεις ώρες περίπου, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει άμεσα, βασικά προβλήματα των αγροτών.

Στο μεταξύ στην Πελοπόννησο, την καυτή ανάσα των αγροτών θα αρχίσει από τις επόμενες μέρες να νιώθει για τα καλά η κυβέρνηση, καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των αγροτών και προχωρούν αποφασιστικά στο στήσιμο νέων μπλόκων με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Μετά την Ηλεία και συγκεκριμένα την περιοχή της Πηνείας, όπου οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα κατά μήκος του δρόμου στη θέση Τζαμί από το πρωινό της Κυριακής και στην Αχαΐα, την Κυριακή, οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τα μηχανοκίνητα εργαλεία της δουλιάς στον κόμβο των Καρέικων. Αυτό αποφασίστηκε αργά προχτές το βράδυ σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, ο Σύλλογος Λαϊκών Αγορών Αχαΐας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας. Οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και η παγοπληξία από την τελευταία κακοκαιρία έχει φέρει στα όριά της την αντοχή των αγροτών, που βλέπουν κόπους χρόνων να χάνονται στον Καιάδα της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Στο Αργος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Αργολίδας της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε συλλαλητήριο μετά και από την κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες από την κακοκαιρία. Η ογκώδης και μαχητική παρουσία των αγροτών στις κινητοποιήσεις της περασμένης Δευτέρας δίνει το έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και κλιμάκωση του αγώνα, με στόχο να καμφθεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, στη Μεσσηνία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών θα συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή στη Γλυφάδα Πυλίας, με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα και τον καθορισμό της δράσης το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι ενημερωτικές περιοδείες και εξορμήσεις σε όλα τα χωριά του Μοριά για τον ξεσηκωμό της αγροτιάς, ενόψει και των εξελίξεων που αναμένεται να διαμορφωθούν από την αρχή της επόμενης βδομάδας, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των αγροτών με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Στην Ηπειρο, σήμερα Σάββατο 2 Φλεβάρη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Πρέβεζας και της Αρτας έχουν αποφασίσει να «στρατοπεδεύσουν» στη γέφυρα Καλογήρου, από τις 10 το πρωί, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, κλιμακώνοντας και συντονίζοντας τον αγώνα, με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα. Τα κεντρικά αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων εστιάζονται στη μη ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και της Αγροτικής Τράπεζας.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμώνει το αγροτικό μέτωπο

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Φουσκώνει το «ποτάμι» των ξωμάχων που καθημερινά «εκβάλλει» στα μπλόκα, με νέες δυνάμεις που κατεβαίνουν και προστίθενται στις υπάρχουσες, ενώ «μαζικό κύμα εξόδου» απ' τα αγροτοχώρια της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας προς τους δρόμους του αγώνα και τους κόμβους συγκέντρωσης αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πέμπτη μέρα χτες των αγροτικών κινητοποιήσεων και τα μπλόκα της Λιβαδειάς και της Ανθήλης ενισχύθηκαν, ενώ στο τελευταίο έσπευσαν προς ενίσχυση και οι αγρότες της Στυλίδας, μετά τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ. Στο ίδιο μπλόκο καθημερινά γίνονται αποκλεισμοί της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, ενώ συγκεντρωμένα τρακτέρ επί της Εθνικής Οδού υπάρχουν στο Μώλο και στο Κάστρο Βοιωτίας.

Στο Δρούγο Δομοκού από προχθές το απόγευμα οι αγρότες κάνουν συμβολικό αποκλεισμό στην Παλιά Εθνική Οδό Λαμίας - Λάρισας. Στο μπλόκο συμμετέχουν αγρότες του Δήμου Θεσσαλονίκης και Ξυνιάδας. Μάλιστα χτες στα χωριά του οροπεδίου του Δομοκού περιόδευσαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, για να ενημερώσουν τους ξωμάχους και να τους καλέσουν να πάρουν μέρος στο δίκαιο αγώνα τους.

Στο Νομό Βοιωτίας, Συντονιστική Επιτροπή και αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη οργανώνουν καλύτερα τον αγώνα τους. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για συνεχή συγκέντρωση και ένταξη νέων δυνάμεων στα μπλόκα. Για τους λόγους αυτούς καθημερινά κάνουν περιοδείες στα χωριά, συμμετέχουν σε συσκέψεις, συζητάνε με τους αγρότες που ακόμα παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στα εκκοκκιστήρια. Σ' αυτή την κατεύθυνση και με αυτό το περιεχόμενο κινήθηκε η σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, που έγινε χτες το πρωί στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήβας.

Χτες το μεσημέρι νέο μπλόκο με τρακτέρ στήθηκε στις Ερυθρές (Κριεκούκι), στην Παλιά Εθνική Οδό Θήβας - Αθήνας - μέσω Κάζας - στο οποίο σήμερα αναμένονται προς ενίσχυση οι αγρότες απ' το Καπαρέλι.

Στην επαρχία Θήβας, στην Εθνική Οδό Θήβας - Λιβαδειάς, στο ύψος του κόμβου των Βαλίων, έκαναν χτες την εμφάνισή τους πάνω από 30 τρακτέρ. Στη Λιβαδειά και στον κόμβο του Αϊ - Γιάννη, οι αγρότες συνεχίζουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δύο φορές την ημέρα, ενώ καθημερινά συμπαρατάσσονται αγροτικά μηχανήματα στα πάνω από 300 που ήδη βρίσκονται εκεί. Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες εκφράζουν με ψηφίσματά τους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς.

ΣΕΡΡΕΣ
«Ενωμένοι, μια γροθιά και μια ψυχή»

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι το τέλος

Eurokinissi

Οι αγρότες των Σερρών συνεχίζουν τον αγώνα, συντονισμένα με την αγροτιά της υπόλοιπης Ελλάδας, που εδώ και μια βδομάδα έχει βγει στους δρόμους από τον Εβρο μέχρι και την Κρήτη και διεκδικεί το αυτονόητο: Να παράγει η χώρα σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού, για να δουλέψουν τα εργοστάσια, για να δουλέψουν και οι αγρότες.

Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει θετικά στα αιτήματά τους, δυναμώνουν τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον Προμαχώνα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος των Κερδυλλίων, που από χθες ενισχύθηκε με τους αγρότες της Δράμας.

«Ολοι μαζί»

«Είμαστε ενωμένοι, μια γροθιά και μια ψυχή», είπε ο Κ. Σιάκας, εκπρόσωπος της ΣΕΑ στο μπλόκο του Προμαχώνα, υποδεχόμενος τον Β. Μπούτα που επισκέφθηκε τους συναδέλφους του, για να μεταφέρει τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των Θεσσαλών αγροτών.

Ο Β. Μπούτας έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα από τους ταλαιπωρημένους ξωμάχους, που συνεχίζουν για 6η μέρα σήμερα το δύσκολο αγώνα, χιλιόμετρα μακριά από τα χωριά τους. Στο πρόσωπο του Β. Μπούτα, χαιρετούσαν τους Θεσσαλούς αγρότες, τους συναγωνιστές τους από το μπλόκο των Τεμπών. «Σας μεταφέρω το χαιρετισμό όλων των αγροτών της Θεσσαλίας, που υποφέρουν από την ίδια αιτία και έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν και στην άλλη Ελλάδα. Ο αγώνας δυναμώνει παρ' όλες τις προσπάθειες που έγιναν από τη μεριά της κυβέρνησης να εγκλωβίσει τα τρακτέρ στα εκκοκκιστήρια. Από σήμερα, εκατοντάδες τρακτέρ από όλα τα χωριά της Θεσσαλίας κατευθύνονται στα Τέμπη για να δυναμώσουν το μπλόκο», είπε, και τα λόγια του έσβησαν μέσα στα χειροκροτήματα.

Και λίγο μετά, εκφράζοντας τους χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους, κάλεσε όλους όσοι απέχουν από τη μάχη για την επιβίωση της αγροτιάς, ελπίζοντας πως άλλοι θα «βάλουν πλάτες για να κερδίσουν όλοι», να πυκνώσουν τα μπλόκα. Κατήγγειλε τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, δηλώνοντας πως, ουσιαστικά, τάχθηκαν ανοιχτά εναντίον του αγώνα της αγροτιάς. «Τους καλούμε να έρθουν και να μπουν στον αγώνα. Να καλέσουν τους αγρότες να βγουν στα μπλόκα, για να πιεστεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματά μας. Να μην παίζουν το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και δύσκολα».

Αμέσως μετά, οι αγρότες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθείται στον καπνό, έβαλαν φωτιά σε αρμάθες καπνού πάνω στη γέφυρα. Το αδιέξοδο οξύνεται, αν αναλογιστεί κανείς πως από τις 2.200 δρχ. που εισπράττουν σήμερα για τον Μπασμά, οι 1.200 είναι επιδότηση, η οποία σε τρία χρόνια προβλέπεται να καταργηθεί.

Στη συνέχεια, ο Β. Μπούτας επισκέφθηκε και το μπλόκο της Μπάφρας που έστησαν χθες οι αγρότες της Δράμας, στη διάρκεια της καθόδου τους προς την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Τελικός προορισμός όλων, το μπλόκο στα Κερδύλλια, που από χθες ενισχύθηκε με δεκάδες τρακτέρ Σερρέων και Δραμινών αγροτών.

Ολοι στο πλευρό των αγροτών

Ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης εργαζομένων, συνταξιούχων και άλλων φορέων

Την ολόπλευρη συμπαράσταση της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων και οργανώσεων από όλη την Ελλάδα στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών συνεχίζουν να εκφράζουν με ανακοινώσεις Ομοσπονδίες, Συνδικάτα συνταξιουχικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς.

Συγκεκριμένα:

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια επιτακτική εθνική και κοινωνική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες», καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα των αγροτών και τονίζει ότι «αγρότες και εργαζόμενοι απαιτούν την επίλυση των προβλημάτων τους που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας δηλώνει τη συμπαράσταση του στο αγώνα τον αγροτών και επισημαίνει πως «η συνεχιζόμενη αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και η βάρβαρη επίθεση σε όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων απαιτεί τη συντονισμένη αντίσταση και πάλη από όλους που θίγονται και να χτυπάει στον πυρήνα της πολιτικής».
  • Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα επισημαίνει ότι «ο αγώνας της αγροτιάς είναι ο αγώνας όσων δε σκύβουν το κεφάλι και αγωνίζονται για το ξερίζωμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι άρρηκτοι αγωνιστικοί δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ εργατιάς και αγροτιάς αποτελούν εγγύηση ότι κανένας βρώμικος και αποπροσανατολιστικός σχεδιασμός δεν μπορεί να κλονίσει αυτόν τον δίκιο αγώνα».
  • Το Σωματείο Επισκευαστών Ψυκτικών Νομού Τρικάλων υπογραμμίζει ότι απ' την ίδια πολιτική που προσπαθεί να εξοντώσει τους αγρότες κινδυνεύουν οι μικροί ΕΒΕ και έμποροι. «Κοινός είναι ο αντίπαλος: Η αντιλαϊκή πολιτική. Κοινός είναι και ο στόχος: Η ανατροπή της. Κοινός να είναι και είναι ο αγώνας: Ολοι ενάντια στην επίθεση της πλουτοκρατίας».
  • Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά εκφράζει την οργή της για την κυβερνητική αντιαγροτική πολιτική, δηλώνει τη συμπαράσταση στα «δίκαια αιτήματα των αγροτών» και καλεί την κυβέρνηση «να δώσει τη λύση που απαιτείται». Επίσης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πειραιώς και Νήσων τονίζει ότι «ο αγώνας αυτός είναι αγώνας επιβίωσης της φτωχής αγροτιάς».
  • Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Λάρισας καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στην αγροτική συγκέντρωση στα ΤΕΜΠΗ, επισημαίνοντας πως «η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ αφορά όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξάρτητα από το προϊόν που παράγουν και δεν είναι προσωρινή, αλλά μόνιμη και θα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου».
  • Σε ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», επισημαίνεται ότι οι αγώνες των αγροτών έρχονται να προστεθούν «στο πλάι των αγώνων των εργαζομένων και όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, για ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια κλπ. Σε όλους τους αγώνες, που ζητούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, μια ριζικά διαφορετική πορεία, ωφέλιμη για τους εργαζόμενους και το λαό και όχι για τους λίγους "έχοντες και κατέχοντες"».
ΑΓΡΟΤΙΚΑ χωρίς... αγρότες

Δεν μπόρεσαν... φέτος οι αγρότες να «τιμήσουν» με την παρουσία τους την έκθεση ΑΓΡΟΤΙΚΑ 2002 στη Θεσσαλονίκη και όπως φάνηκε προτίμησαν τα μπλόκα του αγώνα.

Από την περασμένη Πέμπτη, που άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης για το κοινό, δηλαδή βασικά για τους αγρότες, η προσέλευση ήταν μηδαμινή και ο χώρος των περιπτέρων άδειος από κόσμο. Το ίδιο και οι συνακόλουθες καθιερωμένες εκδηλώσεις διάφορων οργανισμών και οργανώσεων. Οπως ακούγεται, οι διοργανωτές κυριεύτηκαν από αμηχανία, οι εκθέτες από απόγνωση και οι διοργανωτές των μέχρι τώρα εκδηλώσεων, ένιωσαν απέραντη μοναξιά. Μάλιστα, σε εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ το ακροατήριο και οι ομιλητές ήταν τα ίδια και αυτά πρόσωπα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι περνάει από το μυαλό των διοργανωτών της έκθεσης, αλλά και της κυβέρνησης και των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, για το φαινόμενο αυτό. Αλλά, αναρωτήθηκαν όλοι αυτοί, αν οι αγρότες έχουν πλέον το κουράγιο κι αν τους έχουν αφήσει κανένα φράγκο στην τσέπη, η ΑΤΕ, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, να πάνε στην έκθεση και να αγοράσουν κατιτίς... Οι εκθέτες βέβαια, που βλέπουν ότι πλήττονται από την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους. Οι κυβερνώντες και οι διοικούντες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ κατάλαβαν... τίποτα;

ΛΕΣΒΟΣ
Τη Δευτέρα στη «Λάρσο»

Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Λέσβου, αφού μετά το μαχητικό συλλαλητήριο - στις αρχές της βδομάδας - στην πλατεία Σαπφούς, καλούν όλους τους συναδέλφους τους να πάρουν την ερχόμενη Δευτέρα, 4 του Φλεβάρη, τα αγροτικά τους μηχανήματα και να κατευθυνθούν στη «Λάρσο» (9 π.μ.).

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα ενισχύουμε τα μπλόκα της οργής και της ελπίδας. Τώρα χρειάζεται να δώσουμε παρών όλοι στον αγώνα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Η ΣΕΑ Λέσβου ζητά - μεταξύ άλλων - να καταργηθούν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, οι ποσοστώσεις στην παραγωγή, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να αποζημιωθούν 100% για ό,τι ζημιές έχουν πάθει στη φυτική και ζωική παραγωγή, να καταργηθούν τα πλαφόν στην ελαιοπαραγωγή και την κτηνοτροφία, να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα και να γίνουν έργα υποδομής, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και όχι απεριόριστες υποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ