ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός και εκτός στρατεύματος

Αυξάνονται οι Ισραηλινοί έφεδροι, που αρνούνται να υπηρετήσουν στα αυτόνομα, ενώ διογκώνεται το κύμα ταραχής στις γραμμές του στρατεύματος και στην ισραηλινή πολιτική σκηνή

Με όπλο μόνο τη σφεντόνα

Associated Press

Με όπλο μόνο τη σφεντόνα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ -- ΡΑΜΑΛΑ.--

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει εντός Ισραήλ η διακήρυξη των εφέδρων που αρνούνται να υπηρετήσουν στα αυτόνομα εδάφη. Η αναταραχή στις γραμμές του στρατεύματος διογκώνεται μέρα με την ημέρα, όπως και ο αριθμός των στρατιωτών, που συντάσσονται με τους αρνητές, ενώ έντονες είναι οι αναταράξεις και στην πολιτική σκηνή.

«Πολιτικά κίνητρα» οσμίζεται ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, πίσω από τη δημόσια διακήρυξη των Ισραηλινών εφέδρων να υπηρετήσουν στα αυτόνομα. Ο Μοφάζ μίλησε για «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», τονίζοντας ότι η ηγεσία του στρατεύματος βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις, προκειμένου να εξετάσουν το θέμα. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την άρνηση εκτέλεσης νομίμων εντολών ανώτερων στρατιωτικών οργάνων και άφησε να εννοηθεί ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό οι αρνητές να κατηγορηθούν για «παρακίνηση σε στάση εντός του στρατεύματος», και θα επιβληθούν οι ανάλογες πειθαρχικές ποινές.

Ηδη, δύο αξιωματικοί που θεωρούνται πρωταίτιοι της διακήρυξης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ οι υπόλοιποι υπογράφοντες ανακρίνονται, ο καθένας ξεχωριστά. Ο Ολιβερ Ραφίνοβιτς, εκπρόσωπος του στρατού, υπογράμμιζε ότι δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία του στρατεύματος και για του λόγου του αληθές, χτες, μια άλλη διακήρυξη καταχωρήθηκε σε ισραηλινή εφημερίδα, τονίζοντας ότι το στράτευμα δε συμμερίζεται την άποψη των αρνητών. Την ίδια στιγμή, όμως, υπήρξε και νέα καταχώριση εκ μέρους των αρνητών, όπου τις πρώτες 52 υπογραφές πλαισιώνουν άλλες 50 και πολλοί εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο αριθμός θα αυξηθεί.

Οι ίδιοι οι αρνητές έφεδροι αποφεύγουν να μιλήσουν σε διεθνή ΜΜΕ, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για προδοσία. Εντούτοις, έκαναν συγκλονιστικές δηλώσεις στα ισραηλινά ΜΜΕ. «Εκπαιδευτήκαμε να είμαστε αξιωματικοί με αρχές και μας μετέτρεψαν σε πολεμιστές σφαγών, αιματοκυλίσματος και εγκλημάτων πολέμου», υποστηρίζει ένας από αυτούς, ενώ ένας άλλος υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορώ να συμμετάσχω, αν πρέπει να είσαι κατακτητής, δε θα είσαι "χαρωπός" κατακτητής, μπορείς να είσαι μόνο αιμοσταγής». Τηρώντας την ανωνυμία τους, οι αρνητές καταγγέλλουν, με στοιχεία, εντολές για πυρ εναντίον αόπλων άνευ λόγου, για αναίτιες καταστροφές, για εγκλήματα πολέμου.

Προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή, στο πλευρό των αρνητών τάχτηκε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικών, Σιν Μπετ, ναύαρχος εν αποστρατεία Αμί Αγιαλόν. «Κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετοί ακόμη οι Ισραηλινοί στρατιώτες που αρνούνται να εκτελέσουν ξεκάθαρα παράνομες διαταγές», υπογράμμισε ο Αγιαλόν, τονίζοντας ότι «ο αριθμός των αόπλων μικρών Παλαιστινίων που έχει σκοτωθεί είναι ανησυχητικός και αποδεικνύει ότι υπάρχουν παράνομες διαταγές». Προσπάθησε, πάντως, να κατεβάσει τους τόνους, εκτιμώντας ότι «δεν είναι απαραίτητα λύση η άρνηση».

Το θέμα, όμως, προκαλεί κλυδωνισμούς και στην πολιτική σκηνή. Εκτός από σειρά πολιτικών προσώπων, με σύσσωμο το ΚΚ Ισραήλ και πολλές άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις, που έχουν υποστηρίξει την κίνηση των εφέδρων, μία πρώτη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε ενώ το ζήτημα δεν είχε ακόμη διογκωθεί, αποδεικνύει ότι το 31% των Ισραηλινών συντάσσεται με τους αρνητές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, αρκέστηκε σε μια σχετικά ψύχραιμη δήλωση. «Η κριτική είναι πάντα σεβαστή και δεκτή, αλλά όταν στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν τις εντολές μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, τότε αρχίζει το τέλος της δημοκρατίας».

Προκλητικές δηλώσεις

Αντίθετα, λαλίστατος και εμπρηστικός εμφανίστηκε ο Αριέλ Σαρόν σχετικά με τον Γιάσερ Αραφάτ και την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στις 7 Φεβρουαρίου. Μιλώντας στη «Γιεντότ Αχρονότ», ο Σαρόν δηλώνει ότι δεν έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα πίεσης που διαθέτει απέναντι στον Αραφάτ και τονίζει κατηγορηματικά ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο «να πάψει να ασχολείται μαζί του. Να διακόψει σχέσεις, να τον μποϊκοτάρει». Επίσης, κατηγορεί την ΕΕ ότι «επιθυμεί μια ηττοπαθή ισραηλινή ηγεσία».

Ο Σαρόν, πάντως, δε σχολίασε καθόλου την είδηση που μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο ότι συναντήθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, στην Ιερουσαλήμ με τρεις ανώτερους Παλαιστινίους αξιωματούχους, Αχμέντ Κορέι, Μαχμούντ Αμπάς και Μοχάμεντ Ρασίντ, από τους οποίους φέρεται να ζήτησε την άμεση πάταξη της τρομοκρατίας. Σχόλιο δεν έγινε ούτε από την παλαιστινιακή πλευρά. Πάντως, μια «ιδέα» για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνάντηση Μπους - Σαρόν, έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατηγορώντας τον Αραφάτ για «λαθρεμπόριο όπλων» και καλώντας τον να «αποδείξει ότι είναι ηγέτης».

Η δήλωση έγινε μετά από συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» και συμμερίστηκε τις ανησυχίες για το Ιράκ, το Ιράν και τη Β. Κορέα. Εντούτοις, το ιορδανικό ΥΠΕΞ έσπευσε να διαψεύσει ότι ο Αμπντάλα συμφώνησε στην τακτική «εντονότερης πίεσης και περιθωριοποίησης του Αραφάτ», όπως διέρρευσε νωρίτερα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Ενθουσιασμός και μαχητικότητα

Γενική άποψη από μια από τις διαδηλώσεις

Associated Press

Γενική άποψη από μια από τις διαδηλώσεις
ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.--

Τρεις διαφορετικές διαδηλώσεις, χρονικά και τοπικά ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της δεύτερης ημέρας των εργασιών του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, που η αυλαία του ήταν εξίσου ενθουσιώδης. Πάνω από 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

Τύμπανα, χρώματα, ενέργεια και δυνατή μουσική, πανό, η φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα παντού και κυρίαρχο σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ» ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της διαδήλωσης στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όπου ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ σε απάντηση του Οικονομικού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, περίπου 40.000 άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου συμμετείχαν στην πορεία της Πέμπτης, διεκδικώντας σειρά αιτημάτων, από την παγκόσμια ειρήνη, ως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και το δικαίωμα στην κατοχή γης.

Κατά τη διάρκεια των έξι ημερών που θα διαρκέσει το Φόρουμ έχουν προγραμματιστεί πολλές διαδηλώσεις, 700 θεματικές εκθέσεις και συζητήσεις, 100 σεμινάρια και 28 πλήρεις συνελεύσεις με τη συμμετοχή των 13.000 αντιπροσώπων των 50.000 συμμετεχόντων στο Φόρουμ από 150 χώρες της υφηλίου, που επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους κυρίως στο κτιριακό συγκρότημα του Καθολικού Πανεπιστημίου Ρίο Γκράντε δο Σουλ. Ζητήματα, όπως το χρέος των χωρών του Τρίτου Κόσμου, η εργασία, ο αγώνας για την ειρήνη, αλλά και κατά των διακρίσεων, η οικονομία, προτάσσοντας την οικονομία της αλληλεγγύης και τη συμμετοχική δημοκρατία, το ζήτημα της γης και της αγροτικής μεταρρύθμισης - θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, εξαιτίας του κινήματος των ακτημόνων «Χωρίς Γη», που δρα στη Βραζιλία χρόνια τώρα, αλλά και των πρόσφατων γεγονότων στη Ζιμπάμπουε που θα διευρυνθεί εκτενώς στο Αφρικαν Φόρουμ που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε - οικολογικά ζητήματα, υγεία, κ.ά.

Οι Βραζιλιάνοι συνδικαλιστές

«Είναι δυνατό να δοθεί ανθρώπινο πρόσωπο στην παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο;» Αυτό το ερώτημα απευθύνουν τα υπογεγραμμένα μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων προς τους διοργανωτές του Φόρουμ, θέλοντας, όπως επισημαίνουν, να ανοίξουν ένα διάλογο μαζί τους.

Επισημαίνοντας ότι «ζούμε σε μια φοβερή κατάσταση σε όλο τον κόσμο», εξαιτίας κυρίως των γεγονότων της 11ης Σεπτέμβρη, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί «για να εντείνει μια πολιτική ατζέντα "παρατεταμένου, πλήρους κλίμακας πολέμου"», αλλά και των αντιδράσεων του λαού της γειτονικής Αργεντινής, που «έκαναν σαφές ότι ήθελαν ένα τέλος στις πολιτικές που βύθισαν εκατομμύρια Αργεντινών σε δυστυχία και πείνα -όλα στο όνομα του "εκσυγχρονισμού", των "αναγκών της παγκοσμιοποίησης», τονίζουν ότι «οι αγώνες αντίστασης ενάντια σε αυτές τις πολιτικές καμένης γης ζητούν επιτακτικά την ενότητα των εργαζόμενων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο -από το Βορρά μέχρι το Νότο και από την Ανατολή μέχρι τη Δύση» και ότι «απαιτείται ο ενωμένος αγώνας των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων λαών, για να σταματήσει αυτή η επίθεση πολέμου και καταστροφής, που οδηγεί τον κόσμο στο χείλος της βαρβαρότητας. Μόνο, μέσω τέτοιου ενωμένου αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των κερδών των εργαζόμενων ανθρώπων θα είναι δυνατό να καταγραφεί μια πρόοδος για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Ετσι, δηλώνουν, ότι «από τη μεριά μας, αυτή η αναζήτηση ενότητας στη δράση για να υπερασπίσουμε και να προωθήσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αυτό που ώθησε χιλιάδες συνδικαλιστές και ακτιβιστές από την υφήλιο να συμμετάσχουν στο δεύτερο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (WSF) στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας», αλλά διερωτώνται «η πραγματικότητα του WSF ανταποκρίνεται σε αυτήν την προσδοκία; Το WSF προσφέρει μια πρόοδο για αυτόν τον αγώνα; Θέλουμε να θέσουμε μερικές ερωτήσεις εδώ για το WSF και σας προσκαλούμε, αδελφοί και αδελφές μας, να εξαγάγετε τα δικά σας συμπεράσματα».

Και καταλήγουν ότι «θα συμμετάσχουμε στη Συνδικαλιστική και Λαϊκή Συνάθροιση που κάλεσε η CUT στο Πόρτο Αλέγκρε την 1η Φλεβάρη, για να συζητήσουμε και να προετοιμάσουμε τη Γενική Απεργία τον προσεχή Μάρτη. Αλλά δε θα συμμετάσχουμε στα πάνελ, τις ομάδες εργασίας και τις επίσημες συνεδριάσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Δε θα είμαστε εκεί επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι η υπεράσπιση των οργανώσεων που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι, για να αγωνιστούν ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι αντιφατική με την πολιτική της «αστικής κοινωνίας». Είναι αντιφατική, επιπλέον, με την πολιτική της «παροχής ανθρώπινου προσώπου στην παγκοσμιοποίηση» -που, όπως ξέρουμε, δεν είναι ένα φαινόμενο. «Εμείς, που επιβεβαιώνουμε την ανάγκη να προασπίσουμε τα συνδικάτα ως όργανα της πάλης της εργατικής τάξης, αρνούμαστε οποιαδήποτε νομιμοποίηση ή εξουσιοδότηση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να μιλούν εκ μέρους των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων».

Ηχηρό μήνυμα από τους διαδηλωτές

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μία απαγορευμένη ζώνη αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων, πάνω από 40.000 αστυνομικοί, μυστικοί, πράκτορες αλλά και στρατιώτες, είναι η εικόνα της Νέας Υόρκης εξαιτίας της διεξαγωγής των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη για συναισθηματικούς λόγους και για «αλληλεγγύη»...

Δέκα οικοδομικά τετράγωνα περιμετρικά γύρω από το ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια» είναι τα όρια που έχει καθορίσει η αστυνομία της πόλης, έχει δε απαγορεύσει την κυκλοφορία ακόμη και για τους περαστικούς, τις πέντε μέρες που θα διαρκέσουν οι εργασίες του Φόρουμ. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα ασφαλείας έχουν επεκταθεί έως και την έδρα του ΟΗΕ, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το «Γουόλντορφ Αστόρια».

Η απόφαση αυτή των αρχών της Νέας Υόρκης ελήφθη καθώς εκφράζονταν φόβοι για μαζικές διαδηλώσεις των φορέων όπως οι Φοιτητές για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη, η συμμαχία «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός», η Public Citizen και η International ANSWER, γνωστή από τις μαζικότατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που οργάνωσε στις ΗΠΑ, και η Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, που καλεί τους Νεοϋορκέζους να «αντεπιτεθούν στον πραγματικό τρόμο, τον τρόμο των επιχειρήσεων».

Η αυλαία των διαδηλώσεων ήταν την Πέμπτη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Φόρουμ, οπότε πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην 5η Λεωφόρο, έξω από τα γραφεία της αμερικανικής βιομηχανίας ειδών ένδυσης «GAP», με πρωτοβουλία της αμερικανικής εργατικής συνομοσπονδίας AFL-CIO, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παιδική εργασία σε διάφορες χώρες του Τρίτου Κόσμου για την κατασκευή των προϊόντων της. Στη συγκέντρωση μετείχαν περίπου 1.000 διαδηλωτές με επικεφαλής τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας, Τζον Σουίνι, που δήλωσε: «Νομίζω ότι στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα». Κρατώντας πανό με συνθήματα κατά της οικονομικής εκμετάλλευσης, οι συμμετέχοντες πέρασαν μπροστά από τα μεγάλα πολυκαταστήματα ρούχων και κοσμημάτων της Fifth Avenue, κάτω από το άγρυπνο μάτι εκατοντάδων αστυνομικών. Νωρίτερα το πρωί είχαν γίνει τρεις συλλήψεις. Δύο από τους συλληφθέντες, μέλη της οργάνωσης για το AIDS ACT UP, είχαν αναρτήσει σε κεντρική γέφυρα της πόλης ένα πανό με το σύνθημα «ΤΟ AIDS ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ». Αλλος ένας διαδηλωτής συνελήφθη για πρόκληση μικρών ζημιών σε βιτρίνα καταστήματος.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Με δολάρια επιχειρεί ο Χάουαρντ να «πνίξει» τις αντιδράσεις!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Να εξαγοράσει τους αιτούντες βίζα και άσυλο στην Αυστραλία Αφγανούς πρόσφυγες, ώστε να εκτονώσει τις έντονες διεθνείς, αλλά και εσωτερικές αντιδράσεις, που ξέσπασαν με αιχμή του δόρατος τη μεταχείρισή τους στο προσφυγικό στρατόπεδο Γουμέρα, επιχειρεί ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ!

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες στη Νέα Υόρκη με τον προσωρινό Πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο Χάουαρντ ανήγγειλε πως οι δύο άνδρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει: Αφ' ενός, «το ποσόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία θα καταβληθούν σε όσους Αφγανούς πρόσφυγες βρίσκονται στην Αυστραλία, δεν προβλέπεται να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, αλλά θέλουν να επαναπατριστούν το συντομότερο» και, αφ' ετέρου, τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας απ' το υπουργείο Οικονομικών και την Κρατική Τράπεζα της Αυστραλίας προς το Αφγανιστάν, με στόχο την ανόρθωση της αφγανικής οικονομίας.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Μελβούρνη, η «υποχώρηση» του Αυστραλού πρωθυπουργού έναντι των Αφγανών προσφύγων αποσκοπεί να κάμψει, απ' την άλλη πλευρά, και τις αντιδράσεις μελών της κυβέρνησης, αλλά και στελεχών του κυβερνητικού κομματικού συνασπισμού, που φέρονται να διαφωνούν με την άσκηση της παρούσας, δεκαετούς, σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Οι οργανώσεις του κινήματος ειρήνης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς το λαό της Παλαιστίνης, που δέχεται για καιρό τώρα τη συντονισμένη επίθεση των πολεμόχαρων κύκλων του Ισραήλ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Εκδηλώσεις συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό θα πραγματοποιηθούν αυτόν το μήνα στις παρακάτω πόλεις:

Αλεξανδρούπολη, Σάββατο 9/2, 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, με ομιλητή τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού προξενείου - υποπρόξενο κ. Σάμπρι. Την εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.

Κομοτηνή, Κυριακή 10/2, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών της Νομικής Σχολής, με ομιλητή τον Παλαιστίνιο υποπρόξενο κ. Σάμπρι. Την εκδήλωση οργανώνει το Φόρουμ Ειρήνης Κομοτηνής.

Καβάλα, Σάββατο 16/2, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Λιμενικού Ταμείου (πάνω από τα παλιά ψαράδικα), με ομιλήτρια τη βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης Λιάνα Κανέλλη. Την εκδήλωση οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας.

ΙΝΔΙΑ
Φόνος κομμουνιστή πολιτικού

ΜΠΙΧΑΡ.-

Δολοφονήθηκε ο ηγέτης του κρατιδίου Μπιχάρ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας-Μαρξιστικού και του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος Ραμνάθ Μαχάτο την 31η Ιανουαρίου, καθώς έκανε ομιλία σε συγκέντρωση αγροτών, από μια συμμορία ενόπλων που όπως εκτιμά το ΚΚΙ(Μ) συνδέεται με τοπικούς φεουδάρχες που «ενοχλούνταν» από τη δράση του.

Ο δολοφονηθείς Μαχάτο, μέλος του ΚΚΙ(Μ) από ιδρύσεώς του, το 1964, ήταν από το 1972 ως το 1995 γραμματέας του Σαμαστιπούρ και είχε επανεκλεγεί δύο μέρες πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των πληρωμένων δολοφόνων.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΙ(Μ) καταδικάζει τη δολοφονία που τη χαρακτηρίζει «δείγμα μιας αυξανόμενης σε ένταση επίθεσης» κατά των αγωνιζόμενων αγροτών του κρατιδίου από τους μεγαλοκτηματίες και τις συμμορίες που αναφέρονται σε αυτές, ενώ απαιτεί από την κρατιδιακή κυβέρνηση να συλλάβει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του φόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ