ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
«Αντεπίθεση στον τρόμο των επιχειρήσεων»

Ο αστυνομικός φωτογραφίζει τον διαδηλωτή που του έχει δέσει τα χέρια στο έδαφος

Associated Press

Ο αστυνομικός φωτογραφίζει τον διαδηλωτή που του έχει δέσει τα χέρια στο έδαφος
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, να καταπνιγεί η αντίδραση και η αντίσταση, που θέλησαν να προβάλλουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολίτες, είτε από την αστυνομία, είτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παγκοσμίως, οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό.

Χιλιάδες Αμερικανοί έδωσαν μαχητικό «παρών», στις διαδηλώσεις, και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, δηλαδή των Φοιτητών για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη, τη συμμαχία «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός», της Public Citizen, της International ANSWER, γνωστή από τις μαζικότατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που οργάνωσε στις ΗΠΑ, και την Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, που καλούσαν τους Νεοϋορκέζους να «αντεπιτεθούν στον πραγματικό τρόμο, τον τρόμο των επιχειρήσεων».

Τα μέτρα φυσικά ήταν δρακόντεια, όχι κάτι πρωτόγνωρο για τη Νέα Υόρκη, που μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι ένα «φρούριο απόρθητο για τον έξω κόσμο» των Νεοϋορκέζων συμπεριλαμβανομένων. Ιδού, λοιπόν τα ειδικά μέτρα: μία απαγορευμένη ζώνη αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων, πάνω από 40.000 αστυνομικοί, μυστικοί, πράκτορες αλλά και στρατιώτες. Δέκα οικοδομικά τετράγωνα περιμετρικά γύρω από το ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια» ήταν τα όρια που έχει καθορίσει η αστυνομία της πόλης, έχει δε απαγορεύσει την κυκλοφορία, ακόμη και για τους περαστικούς, τις πέντε μέρες που θα διαρκέσουν οι εργασίες του Φόρουμ. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα ασφαλείας έχουν επεκταθεί έως και την έδρα του ΟΗΕ, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το «Γουόλντορφ Αστόρια».

Τίποτα όμως δεν πτόησε τους διαδηλωτές. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι η 5η Λεωφόρος, το απόγευμα της Κυριακής, είχε πλημμυρίσει από χιλιάδες κόσμου, ενώ έγιναν και τρεις αυθόρμητες και απρογραμμάτιστες διαδηλώσεις που ενώθηκαν με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών. Φυσικά, τα επεισόδια στις παρυφές και στα σημεία κρούσης, δηλαδή εκεί που άρχιζε η απαγορευμένη ζώνη δεν έλειψαν. Οπως και οι συλλήψεις.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σαφής ή ακριβής αριθμός συλληφθέντων. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, αλλά και ανεξάρτητες εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης, το βράδυ του Σαββάτου κρατούνταν ακόμη 40 διαδηλωτές, από τους 72 που είχαν προσαχθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή της Νέας Υόρκης, την Κυριακή συνελήφθησαν 87 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο αστυνομικός επίτροπος Ray Kelly ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Κυριακής συνελήφθησαν 87 διαδηλωτές στο East Village. Σε αυτούς που θα κρατηθούν θα απαγγελθούν μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες της παράνομης συνάθροισης, ταραχοποιού συμπεριφοράς, αντίσταση κατά τη σύλληψη. Ενας από τους συλληφθέντες «λιποθύμησε» μέσα στην αστυνομική κλούβα. Ο Kelly υποστήριξε ότι εκλήθη ασθενοφόρο, αλλά ο κρατούμενος ανέκτησε τις αισθήσεις του και είναι καλά. Ερωτηθείς αν υπήρξε βία, ο Kelly ανέφερε ότι ένας μοτοσικλετιστής μπάτσος τραυματίστηκε ελαφρά κατά τις διαδηλώσεις.

Ο Kelly είπε επίσης ότι το τμήμα του είχε στείλει ανθρώπους στη Γένοβα, στην Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ και στο Κεμπέκ, για να ενημερωθούν γι' αυτές τις διαδηλώσεις. Ερωτηθείς πώς ήξερε η αστυνομία πού θα συγκεντρωθούν οι διαδηλωτές, ο Kelly υπερηφανεύτηκε ότι πάντα έχουν γνώση του τι θα γίνει εκ των προτέρων. Τέλος, παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα (πιπεριού) κατά διαδηλωτών στην πορεία του Σαββάτου έξω από το ξενοδοχείο Plaza, επειδή πίστευαν ότι οι διαδηλωτές θα εισβάλουν στο ξενοδοχείο για να προκαλέσουν ζημιές.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι θωρακισμένα λεωφορεία της διεύθυνσης κρατουμένων χρησιμοποιήθηκαν, για να μεταφερθούν στο ειδικά διαμορφωμένο, για να υποδεχτεί συλληφθέντες από τις διαδηλώσεις υπόστεγο στο Μπρούκλιν, απέναντι από το Μανχάταν. Εναντίον τους θα απαγγελθούν κατηγορίες για «παράνομη συγκέντρωση και αντίσταση κατά της αρχής».

Στο μεταξύ, εντός των πυλών του Γουόλντορφ Αστόρια, οι συζητήσεις και αποφάσεις αφορούσαν την τύχη του πλανήτη, ενώ για να μπορέσουν να αμβλύνουν τις βδελυρές εντυπώσεις, κλήθηκαν και μίλησαν για τους «φτωχούς», ο Μπόνο τραγουδιστής των U2, ο ιδιοκτήτης της «Μάικροσοφτ», Μπιλ Γκέιτς και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα ανάπτυξης και πρώην πρόεδρος του Μεξικού Ερνέστο Ζεντίγιο ήταν μεταξύ αυτών που πρότειναν πιο γενναία μέτρα για την πάταξη της φτώχειας στον πλανήτη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μια επίσκεψη με «νόημα»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η σύντομη χτεσινή επίσκεψη του Ιγκορ Ιβανόφ στην Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με το διορισμένο «υπηρεσιακό πρωθυπουργό» του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και τους υπουργούς του της Αμυνας και των Εσωτερικών, που έρχεται μετά τις επισκέψεις του Κόλιν Πάουελ και του Τόνι Μπλερ, έχει πολλαπλή σημασιοδότηση: αφ' ενός εμπεριέχει τη «νομιμοποίηση» του Καρζάι στην εξουσία του Αφγανιστάν (έστω κι αν αυτή αμφισβητείται ανοιχτά έξω από την Καμπούλ...), ενώ έρχεται και ως η επίσημη επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων από τη διακοπή τους το 1996, όταν οι Ταλιμπάν είχαν εκτελέσει το θεωρούμενο ως «περίπου σύμμαχο» της Μόσχας Νατζιμπουλάχ. Οι Δυτικοί αναλυτές στάθηκαν και στην προσπάθεια να συμβάλλει η «νέα Ρωσία», που ασφαλώς στάθηκε στο πλάι των ΗΠΑ στον πόλεμο «κατά των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα» στην υπόθεση της «ανοικοδόμησης» του Αφγανιστάν.

Αλλά η επίσκεψη του Ιβανόφ ήταν μάλλον χαμηλότερα στην ατζέντα του Καρζάι από ό,τι οι σποραδικές (πλέον) μάχες που συνεχίζονται στην Γκαρντέζ, όχι πάντως τόσο έντονα όσο την προηγούμενη βδομάδα: μια «εκεχειρία» που μηχανεύτηκαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ μοιάζει να αποκλιμακώνει κάπως τα πράγματα. Αλλά η θανάσιμη σύγκρουση δύο φατριών της φυλής Παστούν --με τη μία να υποστηρίζει το διορισμένο από τον Καρζάι κυβερνήτη της πόλης και την άλλη τον πολέμαρχο που είναι και αδελφός ενός υπουργού-- με 60 νεκρούς, αποτελεί ανοιχτή πρόκληση στην εξουσία των νεόκοπων «κυβερνητικών». Οπως βεβαίως και η αδυναμία της να αντεπεξέλθει στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς ειδικά στην επαρχία Μπαγκντίς εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί κινδυνεύουν από το λιμό...

Κατά τα λοιπά οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν χθες ανοιχτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς», πως «έχασαν τα ίχνη του Οσάμα μπιν Λάντεν». Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της απαγωγής ενός Αμερικανού δημοσιογράφου, του Ντάνιελ Περλ, στο γειτονικό Πακιστάν, ένα πτώμα που βρέθηκε στο Καράτσι «δεν ανήκε σε αυτόν» και οι έρευνες για την εξεύρεσή του συνεχίζονταν χτες.

Αμερικανικό «καρότο» για Ιαπωνία και «μαστίγιο» για τη ΛΔ Κορέας

ΤΟΚΙΟ.-

Το εγκώμιο των αμερικανο-ιαπωνικών στρατιωτικών σχέσεων έπλεξε χτες ο διοικητής του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, Αμερικανός ναύαρχος Ντένις Κ. Μπλερ, μη παραλείποντας ταυτόχρονα αιχμές έναντι της ΛΔ Κορέας, κάνοντας λόγο για «απρόβλεπτη συμπεριφορά» και «αντιφατικά μηνύματα»...

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες στο Τόκιο, ο Αμερικανός ναύαρχος εκτίμησε τη συμβολή του Τόκιο στον «αγώνα έναντι της τρομοκρατίας» ως «έγκαιρη και σημαντική», ενώ θεώρησε πως οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας «κινούνται από τις αποστολές του παρελθόντος στις αποστολές του μέλλοντος».

Ο διοικητής του στόλου του Ειρηνικού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ΛΔ Κορέας, χαρακτηρίζοντάς τη σαν... «τον πιο απρόβλεπτο παράγοντα της περιοχής που συνεχίζει να στέλνει στον έξω κόσμο αντιφατικά μηνύματα». «Εχω μάθει πως το να προσπαθεί κανείς να προβλέψει τη βορειοκορεατική συμπεριφορά είναι μία λίαν μη αποδοτική άσκηση» είπε επί λέξει ο ναύαρχος Ντένις Κ. Μπλερ, καταλήγοντας πως η ΛΔ Κορέας «πιθανώς κάνει δεύτερες σκέψεις» μετά την κατάταξή της στον ...«άξονα του κακού» κατά το πρόσφατο διάγγελμα του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους για την Κατάσταση του Αμερικανικού Εθνους.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Ανησυχεί» για τις διαδηλώσεις που... υποβαθμίζει η κυβέρνηση

ΜΑΝΙΛΑ.--

Παρέλυσε η περιοχή γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα χτες καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τον χώρο σε μια διαδήλωση με σκοπό να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στην αμερικανική εμπλοκή στα εσωτερικά των Φιλιππίνων. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Ινκουάιρερ, οι διαδηλωτές έστειλαν «στην κυβέρνηση Αρόγιο και στ' αφεντικά της το μήνυμα να περιμένουν ξεσηκωμό... Επιμένουν να λένε κι άλλα ψέματα στο λαό και να προβαίνουν σε προδοτικές πράξεις, όπως αυτές που γίνονται στο Μπαλικατάν». Οι διαδηλωτές παραλλήλισαν το τέχνασμα των ΗΠΑ 300 χρόνια πριν, όταν χρησιμοποίησαν το πρόσχημα ότι θα βοηθούσαν κατά των Ισπανών αποικιοκρατών για να εισβάλουν στις Φιλιππίνες, με τη σημερινή συμμετοχή αμερικανικών στρατευμάτων σε «ασκήσεις» για την καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως η Αμπού Σαγιάφ. Η Γκλόρια Αρόγιο, η Πρόεδρος των Φιλιππίνων, «συνεχίζει την παράδοση των λακέδων των Αμερικανών», είπε ένας ομιλητής.

Η ίδια η Αρόγιο προσπάθησε να δώσει την εντύπωση ότι οι διαδηλώσεις ήταν κάτι το «αναμενόμενο», ενώ τόνισε πως η αντίθεση του λαού «οφείλεται στις μνήμες του Βιετνάμ», αλλά τόνισε πως η υποστήριξη στις ΗΠΑ είναι «δεδομένη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ