ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Θα είναι αργά όταν θα ψάχνουμε για τους ενόχους

Ανησυχία για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Τον κώδωνα του κινδύνου, για τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε Αιγαίο και Κύπρο κρούει η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «Θα είναι προδοσία η όποια αντεθνική και αντιπατριωτική λύση στο Αιγαίο και την Κύπρο» και γι' αυτό θα πρέπει «εδώ και τώρα να προλάβουμε».

Η ανακοίνωση της Κ.ΕΘ.Α. έχει ως εξής:

«Εξι χρόνια από την εθνική ταπείνωση στα Ιμια και δε θα μας ανησυχούσαν οι συζητήσεις (ή διαβουλεύσεις, ή συνομιλίες, ή διαπραγματεύσεις) με την Τουρκία για το Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο...

- εάν δεν είχε προηγηθεί η επίσκεψη στις ΗΠΑ των δύο Πρωθυπουργών (όπου δόθηκαν οδηγίες για άρση των όποιων ελληνικών αντιρρήσεων). Δε μας πείθει η επίδειξη δυναμισμού προς τους δημοσιογράφους του κ. Σημίτη.

- εάν δε βαρύνονταν οι κυβερνώντες με αλλεπάλληλες υποχωρήσεις και δεν ήταν ενδοτική και εξίσου με τα Ιμια ταπεινωτική η ασκούμενη εξωτερική πολιτική (γκρίζες ζώνες, S-300, παράδοση Οτσαλάν και ξεπούλημα των Κούρδων, αναγνώριση "ζωτικών" τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο, παράδοση του επιχειρησιακού ελέγχου στο ΝΑΤΟ κ.λ.π.).

- εάν δεν είχε προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη έκδοσης χαρτών χωρίς σύνορα στο Αιγαίο (δε μας πείθει η διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ άλλα ανακοίνωσε ο Αμερικανός συνάδελφός του).

- εάν ήταν ξεκάθαρο ότι, η σχεδιαζόμενη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ισχυροποιεί την άμυνά μας και δε θα ανοίξει και άλλες κερκόπορτες στο Αιγαίο και στην Κύπρο, με απόσυρση δυνάμεων από ευαίσθητες περιοχές.

- εάν η Κυβέρνηση φρόντιζε ώστε, οι θυσίες του Λαού που προορίζονται για την άμυνα, να διοχετεύονται πράγματι σ' αυτήν και σε απαραίτητους εξοπλισμούς (αντί στους μεσάζοντες και σε ύποπτους τροφοδότες, ταλαιπωρώντας την αποδυναμωμένη στρατιωτική ηγεσία, οργισμένα στελέχη και στρατευσίμους).

- εάν δεν προσπαθούσε μία μερίδα του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης, να μεταστρέψει το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων από εθνικό και πατριωτικό (που πρέπει να είναι και είναι) σε "επαγγελματικό", "μισθοφορικό", "νέο-ταξικό".

Τα παραπάνω όμως μας ανησυχούν πολύ, παρακολουθώντας και την προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο Λαός. Είναι καθαρό ότι, συμφέρει την Κυβέρνηση το προπέτασμα καπνού που προσφέρει η αποφορά τμήματος των ΜΜΕ (ειδικά μερικών τηλεοπτικών καναλιών). Πίσω του μπορούν άνετα να κρύβονται υπαρκτά σοβαρά προβλήματα (ασφαλιστικό, ανεργία, αγροτικό και άλλα). Και πίσω και απ' αυτά οι υπαναχωρήσεις στο Αιγαίο, οι λύσεις που απεργάζονται με τις συζητήσεις υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το Κυπριακό που το έχουν θάψει με πλήρη συνείδηση.

Θα είναι προδοσία η όποια αντεθνική και αντιπατριωτική λύση στο Αιγαίο και την Κύπρο και θα είναι αργά όταν θα ψάχνουμε για τους ενόχους. Εδώ και τώρα πρέπει να προλάβουμε».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ξεκίνημα από τη Νέα Υόρκη

Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ

Στη Νέα Υόρκη, απ' όπου πριν δυόμισι χρόνια ξεκίνησαν τη διαδικασία της προσέγγισης σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινίασαν την περασμένη Κυριακή τον εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν μία ακόμη φορά την προσεχή βδομάδα, στις 12 του μήνα, στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δώσουν ώθηση στη διαδικασία, την οποία στη συνέχεια θα αναλάβουν εντεταλμένοι εμπειρογνώμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε από τη Ν. Υόρκη ότι είχε «μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Ι. Τζεμ. Είχαμε μια ευκαιρία μιας επισκόπησης των τελευταίων εξελίξεων ειδικότερα στο Κυπριακό, όπου θέλουμε και οι δύο πλευρές - τουλάχιστο αυτό τόνισε και ο κ. Τζεμ - να ενθαρρύνουμε τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του περιέγραψε ως εξής την εκκίνηση της διαδικασίας του ελληνοτουρκικού διαλόγου: «Συζητήσαμε, είπε, σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, την πρόταση την οποία μετέφερα για την έναρξη διερευνητικών επαφών με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών. Συμφωνήσαμε την έναρξη αυτών των επαφών σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών για να βρούμε τα σημεία σύγκλισης».

«Αποκρυπτογραφώντας» τη δήλωση αυτή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι τα αναζητούμενα σημεία σύγκλισης έχουν να κάνουν με τη συμπλήρωση της ατζέντας των συνομιλιών, η οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι πλούσια, καθώς η τουρκική πλευρά έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της να τοποθετήσει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Αυτή η απαίτηση της Αγκυρας, θα πρέπει να σημειωθεί, σε γενικές γραμμές τείνει να ικανοποιηθεί καθώς η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα, την οποία αποδέχεται η Αθήνα, προϋποθέτει διευθετήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι η έκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου καθώς και η διευκρίνιση του καθεστώτος βράχων και νησίδων του Αιγαίου, που κατά την άποψη της Αγκυρας δεν είναι «καθαρό» από πλευράς διεθνών συνθηκών.

Κατά τα λοιπά, ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του θέλησε να παρουσιάσει ένα κλίμα συνεργασίας με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι με τον Ι. Τζεμ συζήτησαν ακόμη μια σειρά από ζητήματα: «Η συζήτησή μας, είπε, περιστράφηκε γύρω από τη διμερή μας συνεργασία. Συζητήσαμε μια πρωτοβουλία που παίρνουμε από κοινού για την υποστήριξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ως χώρες που είναι υποψήφιες για το ΝΑΤΟ και στην επόμενη συνάντηση κορυφής θέλουμε να ονομαστούν ως χώρες που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Και στην Κωνσταντινούπολη θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με αυτές τις δύο χώρες, τώρα που θα γίνει η συνάντηση της ΕΕ με τις χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης, ώστε να αναδείξουμε την υποστήριξή μας. Αναφερθήκαμε επίσης και στο θέμα της κοινής προσπάθειας για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2008».

Οι εξελίξεις στην Υγεία και η πρόταση του ΚΚΕ

Εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Αγωνιστική Συσπείρωση, ο δρόμος για Δημόσια, Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες», διοργανώνει η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Πέμπτη, 7/2, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 60). Η πρόσβαση για τους κινητικά αναπήρους είναι εφικτή από την οδό Σόλωνος και Ασκληπιού.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αχτίδα Υγείας και Πρόνοιας απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους σπουδαστές σε υπηρεσίες και σχολές υγείας και πρόνοιας, στους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις και στους αναπήρους, σε όλους όσοι από πρώτο χέρι βιώνουν τις συνέπειες από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, των ιδιωτικοποιήσεων, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Σε όλους όσοι βιώνουν τις δραματικές επιπτώσεις από την εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας και της ειδικής αγωγής, στη λαϊκή οικογένεια. Σε όλους αυτούς τονίζει: «Φτάνει πια. Υπάρχει διέξοδος. Αυτή βρίσκεται στη συγκρότηση της Αγωνιστικής Λαϊκής Συσπείρωσης. Στην αντίσταση στη σημερινή κατάσταση και στη διεκδίκηση μιας πολιτικής που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων και της νεολαίας».

Τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει και να συζητήσουν την πρόταση πολιτικής διεξόδου του ΚΚΕ.

Με την Επιτροπή Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης θα συναντηθεί με την Επιτροπή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων του Δήμου Καρπενησίου, σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί. Θέμα της συνάντησης θα είναι η προσπάθεια που γίνεται από το Δήμο Καρπενησίου για την ανασυγκρότηση των συλλογών και τη διαμόρφωση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο ιστορικό σχολείο Κορυσχάδων. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ