ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Εκφράζουμε τις ευρύτερες αριστερές και αγωνιστικές δικηγορικές δυνάμεις

Την πρώτη συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει η παράταξη την Παρασκευή στις 12.30 το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΣΑ

Τις ευρύτερες αριστερές και αγωνιστικές δυνάμεις των δικηγόρων εκφράζει η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) - Μαχόμενοι Δικηγόροι, ενώ στο χώρο της συσπειρώνονται οι δικηγόροι των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Είναι μια νέα συνδικαλιστική παράταξη που στους κόλπους της συσπειρώνει αριστερούς δικηγόρους από διάφορες συνδικαλιστικές κινήσεις, αλλά και ανένταχτους, με στόχο όχι μόνο τη συμμετοχή στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές, αλλά για μια κοινή πορεία και μετά τις εκλογές με άλλες δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός ριζοσπαστικού ρεύματος αντίστασης στην κρατούσα σήμερα κατάσταση στο ΔΣΑ.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Δικηγορική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) - Μαχόμενοι Δικηγόροι και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου που φέρουν την παράταξη ως κινούμενη αποκλειστικά στο χώρο του ΚΚΕ, σε δηλώσεις του διευκρινίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι στη ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι συσπειρώνονται πολύ πιο πλατιές δυνάμεις, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις και «συνυπάρχουν πολλοί συνδικαλιστές πρώην και σημερινοί σύμβουλοι του ΔΣΑ, από διάφορες παρατάξεις, όπως επίσης γνωστοί επιστήμονες, δικηγόροι με συνεπή αγωνιστική παρουσία και δράση στο χώρο της μαχόμενης δικηγορίας, στα γενικότερα ζητήματα της Δικαιοσύνης, στην προστασία των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ο Β. Δημόπουλος καταλήγει στη δήλωσή του ότι η «αυθαίρετη και μεθοδευμένη προσπάθεια μερίδας του Τύπου να εντάξουν την παράταξη "Μαχόμενοι Δικηγόροι" στα πλαίσια ενός και μόνου πολιτικού σχηματισμού, αποβλέπει αφενός μεν στα να αποκρύψει την πλατιά συσπείρωση που έχει επιτευχθεί από τη ΔΑΣ στο χώρο των δικηγόρων, η οποία αποτελεί το νέο ποιοτικό και ελπιδοφόρο στοιχείο των επικείμενων δικηγορικών εκλογών της 24/25 - 2 - 2002 στο ΔΣΑ, αφετέρου δε να αποτρέψει την ευρύτερη υπερψήφιση του συνδυασμού μας».

Στο μεταξύ η ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Παρασκευή την πρώτη συγκέντρωσή της στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60), στις 12.30 το μεσημέρι, όπου θα παρουσιάσει τη διακήρυξή της και τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού για τις επικείμενες εκλογές.

  • Τέλος, χτες σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε το πρόγραμμά του ο συνδυασμός «Ετυμηγορία Ενεργών Δικηγόρων» με επικεφαλής και υποψήφιο πρόεδρο τον Αρ. Οικονομίδη.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Διευρύνθηκε το Γενικό Συμβούλιο

Στις 28 Γενάρη 2002, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία του ζητήματος αυτού, ενώ προχώρησε και σε διεύρυνση του Γενικού Συμβουλίου με νέα μέλη. Τα νέα μέλη που εκλέχτηκαν προτάθηκαν στη Συνέλευση.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, Μανώλης Γλέζος, αρχικά στην ομιλία του έκανε μια εκτενή αναφορά στις μέχρι σήμερα ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου πάνω στο φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων, ενώ στη συνέχεια επέκρινε όλες τις μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες αδιαφόρησαν, δείλιασαν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και δεν προέβησαν σε καμιά ενέργεια για να μας αποδοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς και το αναγκαστικό δάνειο που πήραν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, κατά την περίοδο της Κατοχής. «Οι γερμανικές κυβερνήσεις τώρα -τόνισε ο ομιλητής- αρνούνται οποιαδήποτε αποζημίωση, δηλώνοντας πώς, ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν και η χώρα μας κερδίζει χρήματα από τον τουρισμό των Γερμανών!!».

Στο θέμα της ετεροδικίας, βάσει της οποίας η Γερμανία δε δέχεται τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που δικαιώνουν τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, ο γεν. γραμματέας Ευάγγελος Μαχαίρας. Ενώ ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, σχολίασε την απόφαση του Αρειου Πάγου και στηλίτευσε τη στάση του προέδρου του, κ. Ματθία, που τάχθηκε με το μέρος των γερμανικών απόψεων.

Επίσης παρεμβάσεις και χαιρετισμοί έγιναν από μέρους του ΣΥΝ από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Θυμάτων Γερμανικής κατοχής, από το δήμαρχο Διστόμου, από τον πρόεδρο της ΠΟΑΕΑ και τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ Σπύρο Διλιντά, ο οποίος παρατήρησε ανάμεσα στ' άλλα, ότι την κύρια ευθύνη για την αποτελμάτωση αυτού του εθνικού και πατριωτικού ζητήματος, φέρουν όλες οι μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις οι οποίες αδιαφόρησαν πλήρως για τις αποζημιώσεις. «Ολες οι κυβερνήσεις -τόνισε- και όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που, όπως και η ΠΕΑΕΑ, επανειλημμένα έχει θέσει το ζήτημα και πιέζει για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, σέρνουν τον ίδιο χορό και η ελληνική δικαιοσύνη όντως εθελοτυφλεί. Απόδειξη είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει στέρξει ακόμα στην κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ετεροδικία, γεγονός που πρέπει να γίνει πριν τις 17 Απρίλη, που εκδικάζεται στο ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, η προσφυγή για τις αποζημιώσεις».

Οι εργασίες της Συνέλευσης έκλεισαν με την έγκριση σχετικού ψηφίσματος.

Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων ΕΑ - ΔΣΕ

Την πρώτη του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 17 του Φλεβάρη, ώρα 10 το πρωί, στα γραφεία του (Πειραιώς 6), ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Με σχετική επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου, καλούνται όλοι οι φίλοι και απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να προσέλθουν και να εγγραφούν μέλη και να συμμετάσχουν στη συνέλευση και στην ευρύτερη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της ΕΑ και του ΔΣΕ που συστηματικά πλαστογραφείται και διαστρεβλώνεται. Οπως και τότε έτσι και τώρα, παλεύουμε για πατρίδα με Εθνική Ανεξαρτησία και Εθνική Κυριαρχία, γιατί το μέλλον μας ανήκει, τονίζεται χαρακτηριστικά.

  • Τα ΔΣ των Παραρτημάτων Θεσσαλονίκης της ΠΕΕΠΠ και του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιούν συνεστίαση την Παρασκευή 8 του Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., στο οικογενειακό κέντρο «Ο Μάνθος» (Λεωφόρος Στρατού 125).

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 10 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στο νεκροταφείο Αγίου Δημητρίου θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας

ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥ

Η σύζυγος: Ευτυχία. Τα παιδιά: Ηλίας - Ιωάννα, Αθηνά - Κώστας. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια και δισέγγονα.

Προφυλακίστηκε τοξικομανής δάσκαλος

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 40χρονος δάσκαλος Νικόλαος - Βασίλειος Μπαμπασάκης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος συνελήφθη για ληστείες καταστημάτων στις περιοχές Νέας Περάμου, Ασπροπύργου και Ελευσίνας, καθώς και για κατοχή ποσοτήτων ναρκωτικών. Στην απολογία του αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε ληστείες, παραδέχτηκε όμως ότι είναι χρήστης ηρωίνης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 40χρονος δάσκαλος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Περάμου, που με απόφαση του υπουργού Παιδείας παύτηκε από τα καθήκοντά του, είχε συστήσει συμμορία πριν από δύο βδομάδες με τον επίσης 40χρονο τοξικομανή Λεωνίδα Γκίνη, ξυλουργό από το Περιστέρι και μαζί λήστευαν καταστήματα για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Συνολικά είχαν αποσπάσει 700.000 δρχ. από τρία καταστήματα. Ο Γκίνης συνελήφθη επ' αυτοφώρω το περασμένο Σάββατο, όταν αποπειράθηκε να ληστέψει το ζαχαροπλαστείο του Βασ. Κολώση στη Ν. Πέραμο. Ο φερόμενος ως συνεργός του Μπαμπασάκης κατόρθωσε τότε να διαφύγει, αλλά συνελήφθη προχτές στο σπίτι του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής - ΠΣΑΜΑ, σήμερα στις 10.30 το πρωί, πραγματοποιεί εκδήλωση - όπου θα κόψει και την πίτα του Συνδέσμου - στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6 - Ομόνοια, 4ος όροφος).
  • Το Παράρτημα Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει, σήμερα στις 8 μμ στην ταβέρνα «ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ»,(Λ. Καραγιάννη και Σαμοθράκης 3 Κυψέλη) τη χρονιάτικη συνεστίασή του. Καλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι του Παρ/τος να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα γίνει λαχειοφόρος αγορά.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ), καλεί τα μέλη και τους φίλους της σήμερα, στις 5 μμ στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, Πειραιώς 6 - 4ος όροφος, για το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), την Παρασκευή 8-2-02 και ώρα 11 πμ, θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, Πειραιώς 6 - Ομόνοια, 4ος όροφος.
  • Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, τελεί, την Κυριακή 10-2-02 στις 11 πμ (στα γραφεία του Παρ/τος), Πολιτικό Μνημόσυνο για τους αγωνιστές της περιοχής που έπεσαν την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα, αλλά και όλους τους αγωνιστές, που έφυγαν από τη ζωή σε περίοδο ειρήνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ