ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «εκνευρισμός» Σημίτη και η «αποσταθεροποίηση»

Ολο και συχνότερα τελευταία ο κ. Σημίτης δηλώνει «εκνευρισμένος»... Τις προάλλες τον «εκνεύρισαν» οι υπό τον Τσουκάτο 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πριν τον είχαν «εκνευρίσει» οι δημοσιογράφοι όταν τον ρώτησαν στις ΗΠΑ τι έκανε στη συνάντησή του με τον Μπους. Ταυτόχρονα στο ΠΑΣΟΚ επανέρχεται η περίφημη «εσωστρέφεια», η περί τον Γ. Παπανδρέου διαδοχολογία επανακάμπτει (ο ίδιος βέβαια δηλώνει «οργισμένος» με την εμπλοκή του...), ενώ τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στην αρχή της περασμένης βδομάδας για τα «εξωθεσμικά κέντρα» που «υπονομεύουν» (!) τον πρωθυπουργό, δεν πρόλαβαν καλά - καλά να τα συγγράψουν όσοι τα συνέγραψαν και σχεδόν αμέσως εκδηλώθηκε η γνωστή επίθεση στο πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου... Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και το δείπνο 45 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οπότε προστέθηκε και η... γαστριμαργική διάσταση του θέματος.

Προς τι, όμως, αυτή η εικόνα, μια εικόνα που πριν ακόμα βαφτιστεί ως «αποσταθεροποίηση», κάποιοι την είχαν ήδη περιγράψει ως «επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κρίση» της προ του συνεδρίου του εποχής;

***

Πριν απαντήσουμε, πρέπει να ληφθούν υπόψη τρία δεδομένα:

Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει την εμπιστοσύνη πλατιών κοινωνικών στρωμάτων λόγω της πολιτικής του, γεγονός που μεταφράζεται στη θέση του Θ. Πάγκαλου ότι το κόμμα του μόνο με ένα θαύμα θα κερδίσει τις εκλογές.

Δεύτερον, το ταξίδι του κ. Σημίτη στις ΗΠΑ απέδειξε ότι οι Αμερικανοί δεν αρκούνται πλέον στα «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού. Στην παρούσα φάση οι Αμερικανοί «τα θέλουν όλα» και ο κ. Σημίτης λόγω ακριβώς της πολιτικής του είναι πρόθυμος να τους τα δώσει. Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Διότι γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι αυτά που πρέπει να δώσει, τούτη τη φορά είναι πολύ σημαντικά (ευρωστρατός, χάρτες στο Αιγαίο, διάλογος με Τουρκία εφ' όλης της ύλης, Κυπριακό, «τρομοκρατία» κλπ.), και ως εκ τούτου πολύ δύσκολο να κρυφτούν από το λαό. Συμπληρωματικά εδώ πρέπει να προστεθεί ότι οι Αμερικανοί καταμαρτυρούν στον Κ. Σημίτη αδυναμία ως προς τον έλεγχο του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, πράγμα που πολύ τους ενοχλεί.

Τρίτον, τα «γραμμάτια» προς το μεγάλο κεφάλαιο τρέχουν, κάποια παραμένουν ανεξόφλητα, ενώ προστίθενται νέοι διαγκωνισμοί για νέες μπίζνες που σχετίζονται με μεγάλες δουλιές (Ολυμπιάδα, Γ` ΚΠΣ, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.) και η «μοιρασιά» προκαλεί τις σχετικές «τριβές».

***

Συνεπώς από τη μια μεριά έχουμε τη λαϊκή αποδοκιμασία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη ενδεχομένως ο κ. Σημίτης να συναισθάνεται τον κίνδυνο να αρχίσει να χάνει κάποια από τα ισχυρά του στηρίγματα. Αλλωστε τα «κέντρα» ποτέ δεν κάνουν συμφωνίες αιώνιας πίστης, αντίθετα «όταν τα άλογά τους αρχίζουν να μην τραβάνε, τα αντικαθιστούν»...

Ολα αυτά, λοιπόν, είναι λογικό να προκαλούν κρίση, να επαναφέρουν τη διαδοχολογία στο προσκήνιο και σε κάθε περίπτωση να προκαλούν φυγόκεντρες τάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Στο παραπάνω φόντο είχαμε ως απάντηση τη «σφοδρή» αντίδραση του πρωθυπουργού κατά της κίνησης Τσουκάτου, που ουσιαστικά αξιοποιήθηκε ως πρόσχημα και ως αφορμή για τον κ. Σημίτη ώστε να σηκώσει τους εσωκομματικούς τόνους. Ταυτόχρονα με το (εσωκομματικό) μήνυμα που έστειλε ο «εκνευρισμός» του πρωθυπουργού κατά του Τσουκάτου, η προσπάθεια να εμπεδωθεί και μια εικόνα συνολικότερης «αστάθειας» βρήκε τον καλύτερό της τροφοδότη στη συνωμοσιολογία που προέκυψε από την επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι: Πρώτον, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να έχει εκ των προτέρων ενοχοποιήσει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματός της, σε μια στιγμή μάλιστα που η εκτίμηση είναι ότι τέτοιες διεργασίες θα εντείνονται λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας (αγροτικό, ασφαλιστικό, δημοτικές, αναβρασμός σε μέτωπα όπως η Υγεία, η Παιδεία, η εξωτερική πολιτική). Δεύτερον, η τακτική του κ. Σημίτη να μιλά από τώρα, δυο χρόνια πριν τις βουλευτικές (είτε ο ίδιος είτε δι' «αντιπροσώπων») για κλίμα «εσωστρέφειας» ή ακόμα και να επαναφέρει τη θεωρία της ξαναζεσταμένης σούπας περί εσωτερικής του υπονόμευσης μαζί με τα σενάρια περί «ανατροπής» του «από οικονομικά συμφέροντα» (!) έπειτα από τις δημοτικές, μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα «άλλοθι» που οικοδομείται βήμα βήμα για να αξιοποιηθεί κατάλληλα όταν χρειαστεί. Εν προκειμένω (και αυτό έχει σημασία) αυτό το «άλλοθι» με όχημα το «Δούρειο Ιππο», τον «τριανταφυλλο-καρατζαφερισμό» εναντίον του Κ. Στεφανόπουλου, κάποιοι προσπάθησαν να το καταστήσουν... «ακλόνητο». Ετσι χτες ο κ. Σημίτης εμφανίστηκε από τη Χαρ. Τρικούπη αφ' ενός ως εκπρόσωπος της «ομαλότητας» αφ' ετέρου δεν απέκλεισε την επανεμφάνιση των «παράκεντρων»...

***

Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια τόσο του ΠΑΣΟΚ και της ηγετικής του ομάδας, όσο και συνολικά του πολιτικού συστήματος να εγκλωβίσουν τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες με εσωκομματικά κόλπα ή με την επίκληση παρασκηνιακών συνωμοσιολογιών είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους σταθεροποίησης και ενίσχυσης του πολιτικού συστήματος της άρχουσας τάξης είναι να καλλιεργείται ένα κλίμα περί δήθεν «αποσταθεροποίησης» του συστήματος, οπότε, τότε, όλοι τρέχουν να το «σώσουν»... Ετσι η «μεταμφίεση» και η «αναπαλαίωση» του συστήματος γίνεται πιο εύκολα και κυρίως με το λαό στη γωνία.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είδαμε πριν από μήνες τον Κ. Σημίτη να αποφασίζει την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας και τότε «σκοτεινά κέντρα». Αλλά το να καταφεύγει ο κ. Σημίτης σε «καταγγελίες» κατά «κέντρων» που τον υπονομεύουν, είναι ένα αστείο που έχει σημασία να θυμόμαστε ότι ξαναπαίχτηκε. Πότε; Αμέσως μετά την παλλαϊκή οργή για το Ασφαλιστικό... Παράλληλα, το να βλέπουμε τον κ. Παπανδρέου να φλερτάρει με την πρωθυπουργία ή τους «πρωθυπουργίσιμους» του ΠΑΣΟΚ να στριμώχνονται στην κούρσα της διαδοχής, είναι κάτι που επίσης το έχουμε ξαναζήσει.

Με άλλα λόγια, τόσο οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, όσο και τα παιχνίδια «μεταμφίεσης» του πολιτικού σκηνικού, συνιστούν επανάληψη γνωστών κόλπων, που το πολύ πολύ να αφορούν κάποιες πολιτικές κορυφές, κάποιους οικονομικούς κύκλους που συναγελάζονται μαζί τους, καθώς και τους σχεδιασμούς των δελφίνων, του κ. Σημίτη και των δικομματικών «αντιπάλων» τους για το πώς θα διατηρήσουν ή για το πώς θα αποσπάσουν καρέκλες εξουσίας.

***

Το ζητούμενο όμως είναι η ακολουθούμενη πολιτική. Και την ακολουθούμενη πολιτική την προωθεί και ο Σημίτης, και ο Παπανδρέου, και ο Ζαφειρόπουλος, που λέει ότι ο υπουργός Εξωτερικών φτιάχνει «γιάφκες» για να γίνει πρωθυπουργός, και ο Τσουκάτος και οι «45». Πρόκειται για την πολιτική που γεμίζει με κέρδη τα «κέντρα» που - κατά τα λοιπά - «υπονομεύουν» (!) τον κ. Σημίτη. Πρόκειται για την πολιτική που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την υπηρετούν με πάθος. Το βασικό επομένως για το λαό είναι να «αποσταθεροποιηθεί», να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Οσο κι αν αυτό «εκνευρίζει» τον κ. Σημίτη...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ανοίγει το θέμα μετά τις δημοτικές εκλογές

Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές η κυβέρνηση θα αρχίσει διάλογο για τον εκλογικό νόμο, ενώ μέχρι τότε θα έχει προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδια για τον έλεγχο των δαπανών των κομμάτων και των βουλευτών και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας κατά τη διάρκεια συζήτησης πρότασης νόμου του ανεξάρτητου βουλευτή Σ. Μάνου για την αλλαγή μιας διάταξης του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Η πρόταση που απορρίφθηκε προέβλεπε την κατάργηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι συνασπισμοί κομμάτων που παίρνουν μέρος στις εκλογές αποκλείονται από τη διάθεση των εδρών της τρίτης κατανομής.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι η πρόταση περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό τμήμα του εκλογικού νόμου και αφορά κυρίως την αντιπαράθεση του δικομματισμού. Το κεντρικό όμως θέμα, είπε, είναι τι γίνεται συνολικά με τον εκλογικό νόμο, αφού η λαϊκή κυριαρχία και ο σεβασμός στην ψήφο του λαού κατοχυρώνεται μόνο με την απλή αναλογική. Σε μια περίοδο, τόνισε, που εντείνεται η συζήτηση για τη χειροτέρευση του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση πλειοψηφικού (γερμανικό σύστημα) και δε συζητιέται η απλή αναλογική δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την πρόταση του Σ. Μάνου.

Υπέρ της πρότασης του Σ. Μάνου τάχτηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ενώ την απέρριψαν ως «περιπτωσιολογική» η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Αχαρνών του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 6 του Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της, Αχαρνών 297. Θα μιλήσουν ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωπος της παλαιστινιακής παροικίας στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, ενώ θα προβληθεί και ταινία με αποκαλυπτικά στιγμιότυπα της ισραηλινής θηριωδίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σήμερα Τετάρτη, 6/2, στο ξενοδοχείο «Σαμαρά» στη Λαμία. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τ. Χρονάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες, ενώ θα παραβρεθεί και ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- H Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που θα γίνει την Παρασκευή 8 του Φλεβάρη, στις 9.30 μ.μ., στο «Πριν το Χάραμα», με την ευχή για καλή χρονιά και «με την ελπίδα ότι στη χρονιά που διανύουμε θα φέρουμε πιο κοντά την προοπτική του Λαϊκού Μετώπου και της Λαϊκής Εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ