ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΗΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΩΝ
Η κυβέρνηση «πληρώνει» απ' τα νοσήλια των ταμείων!

Ο προϋπολογισμός καλύπτει μόλις το 16,7% των συνολικών δαπανών των νοσοκομείων

Απ' τα νοσήλια των ταμείων που πληρώνουν στα νοσοκομεία για τους ασφαλισμένους τους «κλέβει» η κυβέρνηση για να πληρώσει την περίθαλψη των ανασφάλιστων και των οικονομικά αδύνατων, τη στιγμή που θα έπρεπε να καταβάλει στο ακέραιο το κόστος απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Υγείας (22.11.2001) στους βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη και Αγγ. Τζέκη, η επιχορήγηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό καλύπτει μόλις το 16,7% της συνολικής δαπάνης των νοσοκομείων για την περίθαλψη των οικονομικά αδύναμων. Τα κονδύλια που αναφέρονται στον Πίνακα είναι προϋπολογιστικά και όχι απολογιστικά. Λόγου χάρη στον προϋπολογισμό του 1999 ενεγράφησαν - όπως αναφέρεται και στον Πίνακα - τρία δισ. δραχμές. Ομως στον προϋπολογισμό του 2002 που υπάρχουν τα πραγματικά απολογιστικά στοιχεία το ποσό έχει πέσει στα 2,85 δισ. δραχμές. Ετσι το ποσοστό της επιχορήγησης επί της συνολικής δαπάνης μειώνεται σε 11,4% από 12%. Για το 2001 προϋπολογίστηκαν 5 δίσ και για το 2002 5,1 δισ. δραχμές.

Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση κλέβει και απ' τα ελάχιστα που εγγράφει στον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι η δαπάνη μεταφέρεται εμμέσως στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με τα νοσήλιά τους καλύπτουν περισσότερο από 90% των δαπανών λειτουργίας των νοσοκομείων.

Σε άλλη απάντηση (26.11.2001) του υπουργείου Υγείας προς τον Π. Κοσιώνη και Αγγ. Τζέκη υπάρχει ανάλυση των συνολικών δαπανών στα νοσοκομεία. «Οι καθαρά λειτουργικές δαπάνες στο σύνολο των νοσοκομειακών δαπανών συμμετέχουν σε ποσοστό 35% περίπου, αναφέρεται στην απάντηση. Το υπόλοιπο 65% αφορά δαπάνες ανελαστικού χαρακτήρα (τακτική μισθοδοσία, πρόσθετες αμοιβές κλπ.), οι οποίες από 1.1.1999 καλύπτονται πλήρως από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2592/98 και του ΠΔ 412/98. Οι λειτουργικές δαπάνες σε ετήσια βάση είναι περίπου 500 δισ. δραχμές. Στις δαπάνες αυτές ο κρατικός προϋπολογισμός συμμετέχει για όλα τα νοσοκομεία σε ποσοστό 6,4%. Το υπόλοιπο ποσοστό των δαπανών καλύπτεται από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων, που είναι κυρίως τα νοσήλια».

ΠΡΟΝΟΙΑ
Διάλυση μετά τη σύνθλιψη

Σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση της κεντρικής δομής και την υπαγωγή των μονάδων της στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας

Σε διάλυση, συρρίκνωση και περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Πρόνοιας προχωράει η κυβέρνηση, σύμφωνα με νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει και ήδη έχει στείλει στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας - όπως ονομάστηκε η εναπομείνασα Κοινωνική Πρόνοια μετά το νόμο 2646/1998 - συγκροτείται σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό σημαίνει την κατάτμηση των μονάδων Πρόνοιας και την υπαγωγή τους στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), τα οποία «παρέχουν εφεξής στην Περιφέρειά τους, μέσω των αποκεντρωμένων μονάδων τους, υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας», όπως αναφέρεται στο άρθρο 1. Τώρα η κυβέρνηση, τέσσερα χρόνια μετά το νόμο 2646/1998, διαλύει τον κεντρικό οργανισμό, τον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ), τον οποίο ίδρυσε - χωρίς ποτέ ουσιαστικά να λειτουργήσει - για να συγχωνεύσει σε αυτόν τις μεγάλες μονάδες Πρόνοιας (ΠΙΚΠΑ, Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», ΕΟΠ).

Ετσι, λοιπόν, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και οι αποκεντρωμένες και περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΚΦ συγχωνεύονται με το ΠεΣΥ στην περιφέρεια, του οποίου λειτουργούν και αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες τους με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Μεταξύ των άλλων το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), εποπτευόμενου από το υπουργείο Υγείας με την επωνυμία «Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες» (ΕΠΑ - ΑμεΑ). Στους σκοπούς του ΕΠΑ - ΑμεΑ περιλαμβάνονται: «Η συστηματική έρευνα, ανάλυση και παρουσία των εξελίξεων και τάσεων, σχετικά με τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στην Ελλάδα και διεθνώς». Επίσης, προβλέπεται η προώθηση, ο έλεγχος και η εφαρμογή των μέτρων και προγραμμάτων που υλοποιούνται για τα ΑμεΑ, ο έλεγχος της εφαρμογής προδιαγραφών και προτύπων σχετικών με την πρόσβαση των ΑμεΑ, «η επιστημονική υποστήριξη δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, σχετικά με ζητήματα που αφορούν ΑμεΑ» και η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών, με στοιχεία που αφορούν τα ΑμεΑ στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το ΕΠΑ - ΑμεΑ θα διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που διορίζεται από τον υπουργό Υγείας και θα αποτελείται από έναν υπάλληλο του υπουργείου Υγείας, έναν υπάλληλο του υπουργείου Εσωτερικών, έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και έναν επιστήμονα κοινωνικής πολιτικής.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Καμία πρόσληψη νοσηλευτή!

Αύριο οι εργαζόμενοι κάνουν στάση εργασίας και πορεία στο Α' ΠεΣΥ

Καμία πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει γίνει στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», παρά τις ρητές υποσχέσεις των αρμοδίων ότι μέχρι το τέλος του 2001 θα είχαν προσληφθεί 230 νοσηλευτές και ενώ οι ελλείψεις προσωπικού συνολικά στο νοσοκομείο είναι τραγικές, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, «κενό γράμμα» αποδείχτηκε και η αναγγελία της πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ 50 διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων. Οι ελλείψεις σε όλους τους τομείς είναι τραγικές - συνολικά υπάρχουν 1.288 κενές θέσεις προσωπικού - με αποτέλεσμα την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση. Διαμαρτύρονται επίσης για τις απλήρωτες υπερωρίες - νυχτερινά - δεδουλευμένες αργίες από το Νοέμβρη του 2001, για τις πενιχρές αυξήσεις του 2,5% στους μισθούς που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και για τα κρούσματα τρομοκρατίας εκ μέρους της διοίκησης.

«Κύριο μέλημά σας είναι η πάση θυσία λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων που νομιμοποιούν την παραοικονομία επιβαρύνοντας τους πολίτες και στα οποία είμαστε κάθε αντίθετοι. Προαναγγέλλετε προκλητικά δημιουργία πολυτελών κλινών (σουίτες) την ίδια στιγμή που οι διάδρομοι των κλινικών ξεχειλίζουν από τα ράντζα, γεγονός που δυσκολεύει αφάνταστα το έργο των υγειονομικών και ταπεινώνει τους ασθενείς - πέρα από τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας και τους κινδύνους που αυτές δημιουργούν», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι θα κάνουν αύριο τρίωρη στάση εργασίας (8 - 11 π.μ) και πορεία προς τα γραφεία του Α' ΠεΣΥ Αττικής. Επίσης καλούν, σε σύσκεψη τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ώστε να συντονίσουν τη δράση τους την ερχόμενη Τετάρτη (13.2.2002) στις 3 μ.μ. στο Δώμα του «Ευαγγελισμού».

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Στάση εργασίας στο Ολυμπιακό Χωριό

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο-κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού, στο χώρο της Γ΄ Εργολαβίας (από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου) διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και την έλλειψη συγκοινωνίας για τη μεταφορά των εργαζομένων στο εργοτάξιο.

Χτες οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας πήγαν στην περιοχή Κάραβο στο Μενίδι. Εκεί δηλαδή όπου κάνουν τέρμα τα λεωφορεία του κορμού και από εκεί η μεταφορά διεκπεραιώνεται με τοπικά λεωφορεία. Από τις 6 μέχρι τις 7.20 το πρωί πέρασαν μόλις τρία λεωφορεία για να εξυπηρετήσουν, ανάμεσα στους άλλους, και 500 ακόμα εργαζόμενους που δουλεύουν στο Ολυμπιακό Χωριό!!! Επιπλέον οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να περπατήσουν μέχρι και δύο χιλιόμετρα από εκεί που τους αφήνει το λεωφορείο.

Υπενθυμίζουμε, ότι μόλις προχτές ως απόρροια αυτής της κατάστασης η αστυνομία συνέλαβε οικοδόμο, ο οποίος επέμενε μαζί με άλλους συναδέλφους του να επιβιβαστούν σε λεωφορείο της γραμμής για να πάνε στο Ολυμπιακό Χωριό. Τελικά, ύστερα από την παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων, που κατήγγειλε τη σύλληψη, ο οικοδόμος απελευθερώθηκε.

Το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση επίλυση του προβλήματος με την αύξηση των δρομολογίων και την ύπαρξη λεωφορείων που να πηγαίνουν τους πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο Ολυμπιακό Χωριό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ