ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - «ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ»
Αύριο η πρώτη συγκέντρωση

Την πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιεί αύριο η Δικηγορική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) - «Μαχόμενοι Δικηγόροι», όπου θα παρουσιάσει τη διακήρυξη και τις προγραμματικές θέσεις της για τις επικείμενες εκλογές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60), ενώ θα επακολουθήσει συζήτηση με τους δικηγόρους και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση - «Μαχόμενοι δικηγόροι» είναι μια νέα παράταξη, όπου συνυπάρχουν αριστεροί αγωνιστές δικηγόροι από διάφορες συνδικαλιστικές παρατάξεις και κινήσεις, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις.

Δε στοχεύει μόνο στη συμμετοχή στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές, αλλά κυρίως στην κοινή πορεία και μετά τις εκλογές των δυνάμεων εκείνων, που αντιπαλεύουν την υπάρχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΔΣΑ. Μια κατάσταση πλήρους τέλματος και αδυναμίας εκ μέρους του ΔΣΑ να επιλύσει τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα των δικηγόρων, κυρίως αυτών των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ έχει αποκοπεί τελείως από τα γενικότερα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Κινητοποιήσεις των μηχανικών Δημοσίου

Η κυβέρνηση περικόβει διακριτά τους επιδόματα

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες πανελλαδικά τρίωρη στάση εργασίας, από τις 9.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. των μηχανικών που εργάζονται στο Δημόσιο με αίτημα την κατοχύρωση διακριτών επιδομάτων τους, τα οποία αμφισβητούνται με κυβερνητικές αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ έγινε μπλοκάρισμα διάφορων διαγωνισμών δημοσίων έργων, συνολικού ύψους 5 δισ. δρχ., με σπουδαιότερη αυτή που αφορά την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της για περικοπή των επιδομάτων τους, παραβιάζοντας τις σχετικές συμφωνίες, γεγονός που ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Φλωρίδης, ούτε καν δέχτηκε χτες να συναντήσει τους εκπροσώπους τους. Πάντως, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους ΕΜΔΥΔΑΣ, οι μηχανικοί του Δημοσίου πρόκειται να συνεχίσουν τον αγώνα τους με νέα στάση εργασίας και την επόμενη Τετάρτη 13 Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοπεύουν να μπλοκάρουν διαγωνισμούς διαφόρων Ολυμπιακών έργων.

Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί του Δημοσίου προχώρησαν στις κινητοποιήσεις επειδή:

  • Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ληφθεί μέριμνα, κατά τη νομοθετική κύρωση των Συλλογικών Συμφωνιών των άλλων Ομοσπονδιών, να εξαιρεθούν τα διακριτά τους επιδόματα 6 και 7 τοις χιλίοις (σ.σ. πρόκειται για ποσά επί των προϋπολογισμών των δημοσίων έργων) από οποιονδήποτε συμψηφισμό με άλλα επιδόματα χορηγηθούν, τελικά κατέθεσε τροπολογία του Γ. Φλωρίδη που προβλέπει το αντίθετο.
  • Υπήρξε υπαναχώρηση του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα στη συμφωνία που αφορούσε το επίδομα 7 τοις χιλίοις και αντί του συμφωνημένου ποσού των 13 δισ. δρχ. για το 2001, τελικά υπέγραψε για τη χορήγηση στους μηχανικούς 11,5 δισ. δρχ., δηλαδή 1,5 δισ. δρχ. λιγότερα.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Απαγορεύσεις στην κυκλοφορία τις μέρες διεξαγωγής

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των ΙΧ σε βασικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, τις μέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) Γ. Μανιάτης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του «902 TV».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Ολυμπιακή Διαδρομή», ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών χαρακτήρισε «δεδομένο» το συγκεκριμένο μέτρο σε οδικούς άξονες που βρίσκονται κοντά σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να μπορούν άνετα να διακινούνται οι αθλητές, οι συνοδοί τους, οι επίσημοι κ.ά. Ο Γ. Μανιάτης πρόσθεσε ακόμα ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει και αυτό το μέτρο. Ακόμα, πρόσθεσε για άλλη μια φορά πως θα επεκταθεί και το μέτρο των λεωφορειολοωρίδων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση στην κυκλοφορία, που θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο του 2004. Οι δηλώσεις Μανιάτη, καθώς και οι αναφορές της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου στην κρατική τηλεόραση για απαγόρευση της κυκλοφορίας των ΙΧ στη Λ. Κηφισίας τις μέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου, αποδεικνύοντας το γενικό αδιέξοδο που υπάρχει στον τομέα των Μεταφορών και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», που έχουμε δημοσιεύσει και στο παρελθόν, υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι:

  • Σε περίπτωση που δεν κατασκευαστεί και το τραμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, τότε η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη.
  • Αν δεν κατασκευαστεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα χρειαστεί να υπάρξει απαγόρευση της κυκλοφορίας των ΙΧ από και προς τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις των Ανω Λιοσίων (θα διεξαχθεί το άθλημα της πάλης), του Σχοινιά και του Μαρκόπουλου.
  • Αν δεν κατασκευαστεί το τραμ, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων από και προς το Ελληνικό και τον Αγιο Κοσμά, όπου θα διεξαχθούν τα αθλήματα της ιστιοπλοΐας, του μπάσκετ, του χάντμπολ, του βόλεϊ, του σόφτμπολ, του χόκεϊ και της ξιφομαχίας.

Στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και που έχουν ενταχθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της «Αθήνα 2004» αναφέρεται ότι ένα από τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι το Μαρκόπουλο και ο Σχοινιάς, που εξυπηρετούνται αποκλειστικά με λεωφορεία. Οι ωριαίες αιχμές της τάξης των 21.000 - 24.000 επιβατών που αναμένονται, θα εξυπηρετηθούν μόνο αν υπάρξει απόλυτη προτεραιότητα στην κυκλοφορία των λεωφορείων στο συνολικό μήκος των Ολυμπιακών Διαδρομών που οδηγούν στις δύο αυτές περιοχές, συνδυασμένη και με απαγόρευση κυκλοφορίας στους άξονες που συνδέουν κάθε αθλητική εγκατάσταση με την Αττική Οδό.

ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα Δημοτική Κίνηση

Με την παρουσία δημοτικών συμβούλων και την πλατιά συμμετοχή δημοτών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, σε ανοιχτή εκδήλωση, ιδρύθηκε η Νέα Δημοτική Κίνηση στο Δήμο Συκεών. Διαπιστώθηκε πως η κατάσταση στην ΤΑ δεν πάει άλλο. Απαιτείται μια άλλη πολιτική, που να βγάζει την ΤΑ έξω από τα στενά διαχειριστικά όρια των κυβερνητικών επιλογών.

Στην ιδρυτική εκδήλωση, παρόντες ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Θόδωρος Αποστολίδης, πρώην αντιδήμαρχος, αποχωρήσας από την παρούσα διοίκηση. Νίκος Βασιλειάδης, επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία». Χρήστος Γιαρένης, από την παράταξη «Νέα Προοπτική» και Γιώργος Ταχμετζίδης, αποχωρήσας από την παρούσα διοίκηση.

Ολοι οι παρόντες συμφώνησαν ότι ο Δήμος θέλει μιαν άλλη διοίκηση, που, στηριζόμενη στην ενεργό συμμετοχή των δημοτών, θα συμβάλει αποφασιστικά στη λύση τοπικών, αλλά και γενικότερων προβλημάτων. Στα καθημερινά προβλήματα της καθαριότητας, των αστικών συγκοινωνιών, του κυκλοφοριακού, της ύδρευσης, της φροντίδας για το περιβάλλον κλπ. Στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η Υγεία και η ποιότητα περίθαλψης στο Δήμο, αλλά και, ευρύτερα, η λειτουργία των σχολείων, δεμένη με τα γενικότερα προβλήματα Παιδείας. Η κοινωνική πρόνοια σε ιδιαίτερες ομάδες κατοίκων, όπως ηλικιωμένοι, εργαζόμενες μητέρες, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ. Να συμβάλει στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, που κύρια πλήττει τις γυναίκες και τη νεολαία. Στα γενικότερα προβλήματα της ειρήνης και του πολέμου, της πάλης για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και των λαϊκών ελευθεριών.

Χωρίς ταξί η Αθήνα τη Δευτέρα

Χωρίς ταξί θα παραμείνει η πρωτεύουσα την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Φλεβάρη. Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), τα ταξί θα ακινητοποιηθούν από τις 5 τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης, 12 Φλεβάρη.

Τα αιτήματα του κλάδου είναι: Να αναβληθεί για δυόμισι μήνες κάθε συζήτηση για αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ταξί, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Να επιτραπεί η κυκλοφορία των ταξί στις λεωφορειολωρίδες όταν μεταφέρουν επιβάτες και να δημιουργηθούν εσοχές για την επιβίβαση - αποβίβαση επιβατών. Να γίνει διορθωτική αύξηση των κομίστρων πρόσθετων αεροδρομίου και ραδιοταξί.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), αύριο, Παρασκευή 8-2-02 και ώρα 11 π.μ., θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, Πειραιώς 6 - Ομόνοια, 4ος όροφος.
  • Τα ΔΣ των Παραρτημάτων Θεσσαλονίκης της ΠΕΕΠΠ και του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιούν συνεστίαση αύριο, Παρασκευή 8 του Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., στο οικογενειακό κέντρο «Ο Μάνθος» (Λεωφόρος Στρατού 125).
  • Το Παράρτημα Πετραλώνων-Θησείου-Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ τελεί την Κυριακή 10-2-02 στις 11 π.μ. (στα γραφεία του Παρ/τος), Πολιτικό Μνημόσυνο για τους αγωνιστές της περιοχής που έπεσαν την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα, αλλά και όλους τους αγωνιστές, που έφυγαν από τη ζωή σε περίοδο ειρήνης.
  • Την πρώτη του συνέλευση πραγματοποιεί, την Κυριακή 17 του Φλεβάρη, ώρα 10 το πρωί, στα γραφεία του (Πειραιώς 6), ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Με σχετική επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου, καλούνται όλοι οι φίλοι και απόγονοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να προσέλθουν και να εγγραφούν μέλη και να συμμετάσχουν στη συνέλευση και στην ευρύτερη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της ΕΑ και του ΔΣΕ, που συστηματικά πλαστογραφείται και διαστρεβλώνεται. Οπως και τότε έτσι και τώρα, παλεύουμε για πατρίδα με εθνική ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία, γιατί το μέλλον μάς ανήκει, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Κλειστή στην κυκλοφορία των οχημάτων θα είναι την Κυριακή από τις 6 π.μ. έως τη 1 μ.μ. η λεωφόρος Π. Ράλλη, στο ύψος της λεωφόρου Κηφισού, λόγω έργων ασφαλτόστρωσης.

Οπως ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατά το διάστημα αυτό, η κίνηση των οχημάτων επί της Π. Ράλλη θα γίνεται ως εξής:

  • Οι κινούμενοι από Αθήνα προς Νίκαια θα εξυπηρετούνται από τον κόμβο Ιεράς Οδού και Λ. Κηφισού.
  • Οι κινούμενοι από Νίκαια προς Αθήνα θα εξυπηρετούνται από τον κόμβο Αγίας Αννης και Λ. Κηφισού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ