ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
Υποκρισία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το 'χουμε σημειώσει πολλές φορές και είναι γνωστό σε όλους, αφού είναι καθημερινό φαινόμενο. Περισσεύει η υποκρισία στις μέρες μας. Αναφερόμαστε στη συμπαιγνία αποκλεισμού του ΚΚΕ από τη Συντακτική Συνέλευση της ΕΕ και τη στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ. «Εμείς πιστεύουμε, σημειώνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ότι τα τέσσερα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου πρέπει να εκπροσωπηθούν στη Συντακτική Συνέλευση και για να τονίσουμε τη σημασία που προσδίδουμε σ' αυτή τη διαδικασία, αποφασίσαμε η εκπροσώπησή μας να γίνει από εμένα τον ίδιο προσωπικά».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, θεωρητικά διαφωνούν με τη συμπαιγνία αποκλεισμού του τρίτου σε δύναμη κόμματος στη Βουλή, αλλά στην πράξη παίρνουν τη θέση του αναπληρωτή που τους έδωσε η κυβέρνηση και αντικειμενικά - τουλάχιστον - συμμετέχουν στη συμπαιγνία αποκλεισμού και, μάλιστα, με τον πρόεδρο του κόμματός τους...

... και πολιτικές συμφωνίες

Η υποκρισία, όμως, δεν είναι το μοναδικό ζήτημα, που αναδείχτηκε από τον ορισμό του Ν. Κωνσταντόπουλου στη μία θέση αναπληρωτή εκπροσώπου στη Συντακτική Συνέλευση. Το άλλο, εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα αναπληρώνει τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παρ. Αυγερινό και θα εκπροσωπεί σ' αυτή τη διαδικασία - όπως και ο τελευταίος - το κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση. Αλλωστε, τόσο οι δύο τακτικές όσο και οι δύο αναπληρωματικές θέσεις ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Και δε μας προξενεί, βέβαια, έκπληξη το γεγονός, αφού οι σχετικές θέσεις του ΣΥΝ λίγο διαφέρουν απ' αυτές της κυβέρνησης και, πάντως, όχι σε ουσιαστικά ζητήματα. Το σημειώνουμε, όμως, γιατί θεωρούμε αυτονόητο πως το όλο αλισβερίσι θα έγινε δυνατό στη βάση μιας συγκεκριμένης πολιτικής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας. 'Η, μήπως, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δέχτηκε να εκπροσωπεί την κυβέρνηση άνευ όρων; Το αντίθετο, πάντως, αποκλείεται...

Υ.Γ. Περιττό να σημειώσουμε, πως το προαναφερόμενο πολιτικό αλισβερίσι κάνει ακόμη μεγαλύτερες τις διαστάσεις της υποκρισίας που σημειώνουμε στο προηγούμενο σχόλιο.

Δεδομένη η τρικομματική συναίνεση

Αλλωστε, χαρακτηριστικά των παραπάνω ήταν και μια σειρά χτεσινές δηλώσεις διαφόρων πολιτικών. Παράδειγμα, ο συντονιστής της ΠΓ του ΣΥΝ, Στ. Πιτσιόρλας, κληθείς να σχολιάσει τις παρατηρήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη - η οποία μίλησε για «στενή και προαποφασισμένη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ» και επισήμανε πως ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα είναι υποχρεωμένος στη Συνέλευση να στηρίζει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ - δήλωσε: «Το ερώτημα είναι αν η ΝΔ συμφωνεί ή όχι να εκπροσωπηθεί η αριστερά στη Συντακτική Συνέλευση και αν πρέπει το ελληνικό Κοινοβούλιο να βρει τρόπο εκπροσώπησης και των τεσσάρων κομμάτων». Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε δηλαδή...

Αλλωστε, τι να πουν και πώς να αντικρούσουν την άποψη που εξέφρασε χτες στον «Φλας» η Μαριέττα Γιαννάκου, που ορίστηκε από τη ΝΔ εκπρόσωπος στη Συντακτική Συνέλευση και κατηγορηματικά σημείωσε: «Ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν απέχει από τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης), δεν απέχει ούτε από τις δικές μας». Κατόπιν τούτων η (τρι)κομματική σύμπνοια και συναίνεση στη Συντακτική Συνέλευση της ΕΕ θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη.

Η ανασυγκρότηση

Διεθνές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τις μέρες αυτές στο Βελιγράδι. Και το σημειώνουμε για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί θα τελεί υπό την αιγίδα του έκπτωτου μονάρχη της Γιουγκοσλαβίας. Και δεύτερον, γιατί έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν σ' αυτό και Ελληνες υπουργοί, ενώ μεταξύ των χορηγών συμπεριλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΤΕ.

Η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων προχωρά...


Ούτε βήμα...

Στα «μπλόκα»,

στους δρόμους,

στου αγώνα

τις θέσεις,

θολές υποσχέσεις

σου δίνει

ο μπαμπέσης

κι αγρότη στη φάκα

που στήνουν

μην πέσεις.

***

Στα «μπλόκα»,

στους δρόμους

μ' ολόρθο κεφάλι

και «φτου»

στο ντελάλη

που σου 'στειλαν

πάλι,

με ψεύτικα λόγια

να σπάσει την πάλη.

***

Στα «μπλόκα»,

στους δρόμους

και πίσω

ούτε βήμα,

ποτάμι και κύμα

πολέμα και χύμα

σ' αυτούς

που σε θέλουν

αιώνιο θύμα!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινός ο αγώνας

Τα προβλήματα στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί στο έπακρο. Μετά το «μπαμ» της τελευταίας δεκαετίας με τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών εφημερίδων (πόρταλς), τώρα ο κλάδος αντιμετωπίζει αυθαίρετες απολύσεις ενόψει αναδιαρθρώσεων. Επίσης, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, που αρνείται να εφαρμόσει συλλογικές συμβάσεις και να σεβαστεί εργασιακά δικαιώματα. Τέτοια είναι η ασυδοσία που, η κυβερνητική διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας για το 2000! Ενώ, τα ιδιωτικά ραδιόφωνα αδιαφορούν για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης και η Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) κωλυσιεργεί ως τα τώρα, αποφεύγοντας να συζητήσει.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, πέρα από τη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση, προετοιμάζεται, τώρα, να εφορμήσει στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων συνολικά και στα ΜΜΕ, για να ολοκληρώσει τις αρνητικές ρυθμίσεις της ΝΔ (Νόμος Σιούφα 1992).

Οσον αφορά, στο ζήτημα της ενημέρωσης, κυρίως της τηλεοπτικής έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και η εξαχρείωση, ο κιτρινισμός και τα εκφυλιστικά φαινόμενα κυριαρχούν. Αποθρασυμένοι οι καναλάρχες έχουν επιβάλλει πλήρη εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης. Ενώ τα ιδιωτικά ΜΜΕ χρησιμοποιούνται από τα αφεντικά τους τόσο για τα άμεσα συμφέροντά τους, όσο και της άρχουσας τάξης στο σύνολό της.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Αυτό γίνεται συνείδηση και στους ίδιους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που πληρώνουν το καθεστώς εργασιακής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, αλλά και τις συνέπειες της πλήρους αναξιοπιστίας που έχει κυριαρχήσει. Κι αυτά αφορούν και βασανίζουν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, δημοσιογράφους, τυπογράφους, λιθογράφους, εργαζόμενους στη διανομή του Τύπου, τεχνικούς κλπ. Μπροστά σ' αυτήν τη ζοφερή κατάσταση γίνεται συνείδηση ότι μόνον ο κοινός και συντονισμένος αγώνας μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Σ' αυτό στοχεύουν και οι συζητήσεις ανάμεσα στις Ενώσεις και τα Σωματεία του χώρου για συντονισμένη αντιπαράθεση και διεκδίκηση των αιτημάτων μας, στη βάση ενιαίου πλαισίου διεκδίκησης, απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Αλλωστε, ο σημερινός συντονισμός του αγώνα μας, αντικειμενικά βοηθά και στην ίδρυση του Συνδικάτου στο χώρο του Τύπου που είναι ανάγκη των καιρών και μοναδική προοπτική των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Αυτή την προοπτική, έχουν κάθε λόγο να φοβούνται οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κι εμείς να την προωθούμε.

Με αυτά τα δεδομένα δικαιολογημένα προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχίες ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ βιάστηκε να κηρύξει τη σημερινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων, παρά τη συμφωνία των υπολοίπων Ενώσεων και Σωματείων των εργαζομένων στον Τύπο για κοινό αγώνα και πλαίσιο. Η Δημοσιογραφική Συνεργασία ασφαλώς καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετέχουμε όλοι στην απεργία. Ομως, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι τα επόμενα βήματα του αγώνα μας δεν μπορεί παρά να είναι κοινά και συντονισμένα, με τις άλλες ενώσεις του χώρου, σύμφωνα και με τη θέληση όλων των εργαζομένων, γιατί αυτό είναι το συμφέρον και των δημοσιογράφων. Ολοι στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ, σήμερα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ