ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Απεργούν σήμερα σ' όλη τη χώρα

Από παλαιότερη κινητοποίηση των δημοσιογράφων
Από παλαιότερη κινητοποίηση των δημοσιογράφων
Δε θα λειτουργήσουν σήμερα οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί όλης της χώρας και δε θα κυκλοφορήσουν αύριο οι εφημερίδες, καθώς από τις 6 το πρωί άρχισε η απεργία των δημοσιογράφων που λήγει στις 6 το πρωί αύριο. Η κοινή κάθοδος στην απεργία όλων των ειδικοτήτων στο χώρο των ΜΜΕ δεν έγινε τελικά κατορθωτή, καθώς η ΕΣΗΕΑ δεν έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για την ανάλογη προετοιμασία στα άλλα σωματεία του χώρου (λιθογράφους, προσωπικό πρακτορείων κλπ).

Η παράταξη της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» με ανακοίνωσή της καλεί τους δημοσιογράφους να απεργήσουν για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να μπουν όλοι στη μάχη για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους και να ανατρέπουν το καθεστώς της καθήλωσης των μισθών τους. Ν' αντισταθούν στη λαίλαπα των απολύσεων που έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες, να επιβάλουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στους χώρους δουλιάς που - με την ανοχή της κυβέρνησης - σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε σύγχρονες «γαλέρες». Ταυτόχρονα να παλέψουν κόντρα στο απαράδεκτο καθεστώς της εμπορευματοποιημένης και άθλιας «ενημέρωσης», που έχουν επιβάλει οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των αστικών ΜΜΕ, με την ανοχή και την κάλυψη της κυβέρνησης και να επιβάλουν στην πράξη το συντονισμό και την κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Στη μία το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της Αθήνας θα κάνουν συγκέντρωση στο θέατρο «Ακάδημος».

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με ανακοίνωση της Γραμματείας του, εκφράζει την αλληλεγγύη του, «στηρίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των δημοσιογράφων για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενάντια στις απολύσεις, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που έχουν επιβάλει οι εργοδότες με ανεξέλεγκτα ωράρια, εντατικοποίηση στη δουλιά, με αυταρχισμό και περιορισμό των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Υποστηρίζουμε - συνεχίζει η Γραμματεία - το αίτημα του δημοσιογραφικού κόσμου να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ιδιοκτητών των ΜΜΕ που υποθάλπεται από την κυβερνητική πολιτική στη βάση των διαπλεκομένων συμφερόντων. Να εφαρμοστούν οι κανόνες δεοντολογίας, που εξασφαλίζουν αντικειμενική ενημέρωση για τους εργαζόμενους και το λαό, πάνω στα πραγματικά προβλήματά, τους αγώνες και τις αγωνίες τους για καλύτερη ζωή».

Και στο μήνυμα συμπαράστασης το ΠΑΜΕ καταλήγει: «Τα σοβαρά οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα που απασχολούν όλους τους κλάδους των εργαζομένων στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για έναν συντονισμένο αγώνα, όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφων, λιθογράφων και άλλων ειδικοτήτων)».

«Η απεργία των δημοσιογράφων πρέπει να έχει επιτυχία, όμως η επόμενη απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να αγκαλιάσει όλους τους κλάδους, όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων που χαιρετίζει την κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου και καλεί σε ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, αφού τονίζει τη στράτευσή της στον «κοινό συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων στο χώρο του τύπου» - που εκφράζεται και με τη συμμετοχή της στο Συντονιστικό των Ενώσεων - υπενθυμίζει ότι «από το καλοκαίρι του 2001 όλες οι Ενώσεις είχαμε συμφωνήσει σε κοινούς απεργιακούς αγώνες για τα προβλήματα του κλάδου και σε αυτή την κατεύθυνση είχαμε εξουσιοδοτήσει την ΕΣΗΕΑ να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε - τονίζει η Ενωση Λιθογράφων - ότι ο κοινός συντονισμένος αγώνας σημαίνει ότι όλες οι Ενώσεις καταλήγουμε σε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που απευθύνεται στις εργοδοτικές οργανώσεις και στην κυβέρνηση».

Μία ημέρα πριν την απεργία του κλάδου, με συνέντευξή του χτες ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκος στενεύει τους στόχους και τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης στο «τοπίο κρίσης στον τομέα της ενημέρωσης» και «στην αίσθηση ενός χάους» που υπάρχει σ' αυτή. Μάλιστα ζητάει «να μπούνε κανόνες» και θεωρεί αναγκαίο να «ξεκινήσει ένας διάλογος, όλων των πλευρών που εμπλέκονται στα προβλήματα της ενημέρωσης». Ως σημεία του διαλόγου πρότεινε τη διαμόρφωση του καθεστώτος των επιχειρήσεων, τη δεοντολογία, την εκπαίδευση των δημοσιογράφων και τη φυσιογνωμία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Την όψιμη «λύπη τους» για τη στέρηση των αναγνωστών, εξαιτίας της απεργίας, που τη χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητη», εκφράζει η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. Οι ιδιοκτήτες κάνουν σαν να μην ξέρουν τίποτα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους - ίσως γιατί τους ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη τους - ενώ ειδικά για τη διαπραγμάτευση της νέας συλλογικής σύμβασης σκόπιμα δεν έχουν ακόμα προσέλθει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θυμήθηκε πάλι τους κώδικες δεοντολογίας

Στους κώδικες δεοντολογίας επανήλθε και χτες ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας, σε μια προσπάθεια «επίδειξης» κυβερνητικού ενδιαφέροντος, για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που για τόσα χρόνια φυσικά η κυβέρνηση το έχει αφήσει να «ζει» στην ασυδοσία και την αδιαφάνεια.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας δεν απέκρυψε όμως και τον κρυφό του, όπως φαίνεται, πόθο για κανόνες «αυτορρύθμισης», λέγοντας πως «μακάρι να υπήρχε αυτορρύθμιση, μακάρι να μπορούσαν τα ίδια τα ΜΜΕ χωρίς καμία παρέμβαση, ούτε καν έλεγχο, να είχαν οδηγήσει σε κώδικες δεοντολογίας» και ισχυρές αυτορρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά θέλησε να διευκρινίσει πως για τους κώδικες δεοντολογίας δε θα είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Για μία επίσης ακόμη φορά, επιχείρησε να φανεί ανοιχτός στο διάλογο, για όλα τα θέματα που αφορούν στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς και το επίμαχο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Επικοινώνησε όπως είπε με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκο και του ζήτησε να συναντηθούν, για να συζητήσουν όλα τα θέματα τα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα ο υπουργός Τύπου στάθηκε στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», καθώς και στους κώδικες δεοντολογίας με τη συμπλήρωση των κωδίκων δεοντολογίας βάσει της πρότασης του ΕΣΡ.

Αναφερόμενος στον κώδικα Δαγτόγλου, δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί - έστω και σε μικρή «δόση» - την αυθαιρεσία που επικρατεί εδώ και δέκα χρόνια στο χώρο των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα είπε πως ο κώδικας αυτός είναι παλαιότερος της εποχής της «άνθησης και της επέκτασης -και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε ήταν και λίγο αυθαίρετος ως γνωρίζετε- των τηλεοπτικών Μέσων, επειδή έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο». Αφού διευκρίνισε ότι η πρόταση των κωδίκων δεοντολογίας δε θα είναι της κυβέρνησης, σημείωσε ότι θα τεθεί στο διάλογο η πρόταση του ΕΣΡ και πως «δυστυχώς ή ευτυχώς» η κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα να καταρτίσει το ΠΔ, προκειμένου οι κώδικες να έχουν ισχύ.

Ο υπουργός Τύπου θυμήθηκε και το δημόσιο αγαθό, τις συχνότητες, που όπως είναι γνωστό όλα αυτά τα χρόνια μεγαλοεπιχειρηματίες και επιχειρηματίες ανεξέλεγκτα με τη συνδρομή της κυβέρνησης, τις πουλάνε, τις αγοράζουνε και τις εξαγοράζουν. Οι συχνότητες, είπε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ανήκουν στον ελληνικό λαό, είναι δημόσιο αγαθό και από τη στιγμή που γίνεται χρήση ενός δημόσιου αγαθού «είναι λογικό να υπάρχει κώδικας δεοντολογίας».

Σε σχέση με το ΕΣΡ και την εφαρμογή του νόμου για την αλλαγή σύνθεσής του, ο Χρήστος Πρωτόπαππας είπε πως ήδη έχει στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Για το μείζον θέμα του «βασικού μετόχου» και του ποσοστού, ο Χρήστος Πρωτόπαππας και χθες δε θέλησε ν' απαντήσει, λέγοντας πως μόλις αποφασίσουν τα κυβερνητικά όργανα, τότε θα το ανακοινώσει.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Συμπαραστεκόμαστε στην απεργία των δημοσιογράφων

«Το ΔΗΚΚΙ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στην απεργία των δημοσιογράφων», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ. Τσοβόλας, με αφορμή τη σημερινή απεργία που πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ.

Η κατάσταση, η οποία επικρατεί, συμπλήρωσε ο Δ. Τσοβόλας, «στα μεγάλα ΜΜΕ, κάθε άλλο παρά συνάδει με την εικόνα της ευνομούμενης Δημοκρατίας». Η διαπλοκή επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων, δήλωσε ο ίδιος, «με την πολιτική εξουσία όχι μόνο στερεί από το λαό το δικαίωμα της πλήρους και αντικειμενικής ενημέρωσης, αλλά προβάλει αξεπέραστα εμπόδια στο δημοσιογραφικό λειτούργημα».

«Οι δημοσιογράφοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πέρα από δικαιότατα κλαδικά τους αιτήματα, δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος της ενημέρωσης», κατέληξε ο Δ. Τσοβόλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ