ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπουλντόζες στον... Εθνικό Δρυμό Σουνίου!

Τα πεύκα δεν μπορούν να κρύψουν το εργοτάξιο
Τα πεύκα δεν μπορούν να κρύψουν το εργοτάξιο
Την έντονη αντίδραση πολιτών και μαζικών φορέων του Λαυρίου έχουν προκαλέσει οι εργασίες που γίνονται τις τελευταίες μέρες στην κατασκήνωση της Ομοσπονδίας συλλόγων υπουργείου Οικονομικών, η οποία βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές ενημερώθηκε η Αστυνομία της περιοχής, η οποία πήγε στο χώρο και προχώρησε σε συλλήψεις των εργολάβων που εκτελούσαν τα έργα. Οι μπουλντόζες όμως παρέμειναν στο χώρο.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν τις εργασίες που γίνονται και στο δήμαρχο Λαυρίου Γιάννη Παρασκευά. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας δήλωσε ότι, «η έκταση της κατασκήνωσης είναι ιδιωτική, αφού το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να τη δώσει στο Δήμο προκειμένου αυτός να την αναπλάσει προς όφελος του λαού και την παραχώρησε στους υπαλλήλους του έναντι 30-35 εκατ. δραχμών. Ετσι ο Δήμος σήμερα, αν και έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από δημότες του, δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται μέσα στο συγκεκριμένο χώρο του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, αφού ο χώρος αυτός είναι ιδιωτικός». Την ίδια στιγμή μας επισήμανε πως δε γνωρίζει αν ο δασάρχης, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος να ελέγξει και να παρέμβει, έχει προχωρήσει σε αυτόν τον έλεγχο.

«Οταν βάζουν ένα χέρι είτε για μάντρα, είτε για οτιδήποτε, αρχίζουν να δημιουργούν μια αμφισβητούμενη κατάσταση», επισημαίνει στο «Ρ» ο Δημήτρης Χαλιβελάκης, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και πρόεδρος του μορφωτικού, πολιτιστικού, λαογραφικού και εξωραϊστικού συλλόγου Ποσειδωνίας και Σουνίου «Ο Ποσειδών». «Φοβόμαστε, προσθέτει, πως αυτές οι εργασίες ενδεχομένως να βλάψουν τη φυσιογνωμία του Εθνικού Δρυμού Σουνίου».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πόρρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής μας δήλωσε πως «αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε καταγγελίες γιατί πήραν άδεια συντήρησης και εκτελούσαν στην κατασκήνωση άλλες εργασίες». Παράλληλα επισημαίνει πως είναι ευθύνη του Δήμου να ελέγξει όλες τις κατασκηνώσεις, αν έχουν την απαιτούμενη άδεια και αν τηρούν τις διατάξεις της άδειάς τους.

Κατηγορηματική ήταν στη συνομιλία που είχαμε και η Στέλλα Γκρανιά πρόεδρος του συλλόγου «Ποσειδωνία». «Αν αγοράστηκε ως δάσος πρέπει να μείνει δάσος. Εμένα ως πρόεδρο του συλλόγου, μου κατήγγειλαν 50 άνθρωποι πως μέσα στην κατασκήνωση γίνονται εργασίες. Γι' αυτό πηγαίνω και βλέπω τι γίνεται. Αν έχουν άδεια από την πολεοδομία, να τοιχοκολλήσουν τον αριθμό της άδειας». Ακριβώς δίπλα στην κατασκήνωση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτει η Στ. Γκρανιά, βρίσκεται η κατασκήνωση του υπουργείου Γεωργίας χωρίς ανάμεσά τους να υπάρχει ούτε ένα μονοπάτι. Το δάσος χωρίζεται από τις κατασκηνώσεις με συρματόπλεγμα. Αν πιάσει μια φωτιά τι θα γίνει; Θα καεί το δάσος;

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου ιδρύθηκε το 1974. Η συνολική του έκταση το 1984, σύμφωνα με ενημερωτικό φυλλάδιο του Δασαρχείου Λαυρίου, ήταν 35.000 στρέμματα, από τα οποία τα 7.500 στρέμματα ήταν ο πυρήνας του Δρυμού. Σήμερα η έκταση του Δρυμού έχει μειωθεί στα 15.000 στρέμματα από τα οποία τα 2.500 στρέμματα μέσα στο Δρυμό φέρονται σαν ιδιοκτησία της ομοσπονδίας συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί πως χαρακτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός αν και η έκτασή του είναι μικρότερη των 50.000 στρεμμάτων που απαιτούνται για το χαρακτηρισμό ενός δάσους ως Δρυμού, λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και του ιδιαίτερου ιστορικού, γεωλογικού, μεταλλευτικού και παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος που έχει. Στην έκτασή του υπάρχουν εκτεταμένα λείψανα αρχαίων μεταλλείων και εργαστηρίων των ιστορικών χρόνων, καθώς και οικισμών που καλύπτουν όλο το χρονικό φάσμα από την παλαιολιθική, νεολιθική και προϊστορική περίοδο.

«Ο Δρυμός, όπως μας εξήγησε ο Δημ. Χαλιβελάκης, είναι "αμαρτωλός". Η χούντα δημιούργησε μέσα στην έκτασή του την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ) σαρώνοντας δέντρα για την εγκατάστασή της. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνέχισαν να μην παίρνουν μέτρα για την προστασία του, με αποτέλεσμα, η έκτασή του, να έχει μειωθεί κατά 4.000-5.000 στρέμματα. Το 1982 μέσα στο Δρυμό υπήρχαν 82 βίλες. Μετά από καταγγελίες, το υπουργείο Γεωργίας έκανε έρευνα και έβγαλε 82 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αλλά μέχρι τώρα αγνοείται η τύχη τους...».

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Να σταματήσουν οι καταστροφικές αποφάσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη. Στο όνομα των επενδύσεων, η κυβέρνηση παραδίδει ορυκτό πλούτο σε πολυεθνική εταιρία

Στο όνομα της «αξιοποίησης» του ορυκτού πλούτου, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραδώσει τα κοιτάσματα χρυσού στις Σάπες του Εβρου σε ιδιώτες, παρά την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Τα θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ζητώντας να σταματήσει κάθε διαδικασία, αλλά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης εμφανίστηκε υπερασπιστής της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας και αποδέχτηκε τις ενέργειες της συγκεκριμένης εταιρίας, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας. Κατά τον υφυπουργό, η καταστροφική και για το περιβάλλον αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξή της. Ισχυρίστηκε, δε, ότι η εκμετάλλευση θα γίνει με νέες μεθόδους, χωρίς τη χρήση κυανίου και ως εκ τούτου δε θα υπάρχει καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ είπε ότι θα θεσμοθετηθούν και όργανα ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της περιοχής.

Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκός πλούτος, τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης, και ως εκ τούτου η αξιοποίησή του πρέπει να γίνεται μόνο από το Δημόσιο και όχι να παραδίνεται στους ιδιώτες. Μία τέτοια διαδικασία, είπε, στρέφεται κατά της εθνικής οικονομίας και έχει δραματικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον της.

Παρά τις διαμαρτυρίες όλων των φορέων της περιοχής, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η συγκεκριμένη εταιρία προχωράει στο έργο της και πίσω της βρίσκονται αμερικάνικα συμφέροντα, γι' αυτό και ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή. Ο Α. Τζέκης υπενθύμισε παλιότερη δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία δε θα κλείσει τα αυτιά του στις θέσεις των φορέων της περιοχής και υπογράμμισε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να ανοίγει τα αυτιά της στις επιθυμίες των πολυεθνικών. Ζήτησε, δε, από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις καταστροφικές της αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μεταλλεία χρυσού.

Κατάληψη στη χωματερή της Σαντορίνης

Κατάληψη στη χωματερή της Σαντορίνης, που βρίσκεται σε μια πλευρά της Καλντέρας, μεταξύ Θήρας και Μεσσαριάς, πραγματοποιούν από χθες οι κάτοικοι του νησιού, διαμαρτυρόμενοι για την ανεξέλεγκτη λειτουργία της.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ζητούν να απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο σημείο η χωματερή και να προχωρήσουν, επιτέλους, οι μελέτες για την εξεύρεση νέου χώρου, όπου η επεξεργασία και ταφή των απορριμμάτων θα γίνεται με σύγχρονους όρους. Στο χώρο της κατάληψης βρέθηκαν το πρωί, τόσο ο δήμαρχος (πρόσκειται στη ΝΔ) του νησιού, όσο και ο έπαρχος Κυκλάδων (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι επιχείρησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες, ο μεν πρώτος στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο δε δεύτερος στο δήμο που δεν έχει προχωρήσει στη χωροθέτηση νέου χώρου.

Σύμφωνα με τον Β. Σιγάλα, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Κυκλάδων», ο συγκεκριμένος χώρος έχει κορεστεί, ενώ λόγω της θέσης που βρίσκεται η χωματερή, πολλά σκουπίδια μεταφέρονται από τον αέρα στη θάλασσα και τη μολύνουν. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι από το 1987 οι ιθύνοντες κοροϊδεύουν τον κόσμο, καθώς το συγκεκριμένο σημείο επιλέχτηκε ως προσωρινός χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων, μέχρι να βρεθεί κάποιος καλύτερος, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ