ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
Ιστορικό λεύκωμα - κόσμημα

Το ΚΜΙΕΑ παρουσίασε την επανέκδοσή του το Σάββατο, 16 Φλεβάρη, στην 60ή επέτειο του ΕΛΑΣ

Το εξώφυλλο του ιστορικού λευκώματος
Το εξώφυλλο του ιστορικού λευκώματος
16 Φλεβάρη 2002, η 60ή επέτειος από την ίδρυση του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, του θρυλικού ΕΛΑΣ. Τη μέρα αυτή διάλεξε το Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ) για να παρουσιάσει την επανέκδοση του μοναδικού Λευκώματος: «ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ της ΧΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ της ΡΟΥΜΕΛΗΣ». Είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1945, από την «Επιτροπή Διαφώτισης Ανταρτών» της Μεραρχίας, με την επίβλεψη του αείμνηστου αγωνιστή Ορφέα Οικονομίδη και βοηθούς άλλους εργάτες της πένας, εκείνης της εποχής.

Ηταν μια λιτή, μα γεμάτη από το πάθος και την αγωνιστικότητα της γενιάς της Αντίστασης και αρκετών ακόμα νεότερων, που βρέθηκαν σ' αυτήν την εκδήλωση τιμής. Οπως υπογράμμισε ο Νίκος Μανδράκος από το ΚΜΙΕΑ, παρουσιάζοντας το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο, στο Λεύκωμα αυτό, μέσα από τις 25 σελίδες του, ο αναγνώστης βρίσκει μια ζωντανή εικόνα της δραστηριότητας και των επιτευγμάτων που σημείωσαν τα τμήματα όλων των όπλων της 13ης Μεραρχίας των Ρουμελιωτών αγωνιστών της λευτεριάς.

Το λεύκωμα ανοίγει με την τελευταία «Ημερήσια Διαταγή» της διοίκησης, που υπογράφουν ο στρατιωτικός διοικητής, αντ/ρχης Θανάσης Παπαθανασίου και ο καπετάνιος Θεόδωρος Καλλίνος.

Αναφέρονται οι κυριότερες μάχες που δόθηκαν στη δικαιοδοσία της Μεραρχίας, ενώ με ευλάβεια γίνεται αναφορά, αντιπροσωπευτικά, στους τιμημένους νεκρούς, που είναι η αιμάτινη σπονδή της Μεραρχίας στο βωμό της απελευθέρωσης της χώρας.

«Μέσα από το αναμνηστικό λεύκωμα παρελαύνουν, όπως τονίζει, ο στρατιωτικός διοικητής του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης, οι μάχες, οι νεκροί, οι δόξες, τα ερειπωμένα χωριά της Ρούμελης και οι θυσίες που χρειάστηκε να καταβληθούν, για να κατακτηθεί η πολυπόθητη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

Πρόκειται για ένα μοναδικό καλαίσθητο λεύκωμα - κόσμημα και ιστορικό ντοκουμέντο για κάθε βιβλιοθήκη, όπως υπογράμμισε κλείνοντας ο ομιλητής.

Στην εκδήλωση, όπου ακούστηκαν τραγούδια της Αντίστασης από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, πέραν των αντιστασιακών και εκπροσώπων των οργανώσεών τους, παραβρίσκονταν και πολλοί φίλοι της Αντίστασης. Εκ μέρους του ΚΚΕ, χαιρέτισε ο Γ. Παναγής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, περιοχή στην οποία, εν πολλοίς, έδρασε η δύναμη της 13ης Μεραρχίας Ρούμελης του ΕΛΑΣ.

Για μια άλλη στάση ζωής

Αξιέπαινη εκδήλωση στην Κέρκυρα ενάντια στα ναρκωτικά

Μια μεγάλη συγκέντρωση φορέων και νέων, με «παράθυρο» σε μια αγωνιστική στάση ζωής, απαλλαγμένη από ουσίες και εξαρτήσεις, ήταν αυτή που έγινε στην Κέρκυρα προχθές το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο. «Μια άλλη στάση ζωής ενάντια στην κουλτούρα της χρήσης», ήταν το θέμα της εκδήλωσης, την οποία συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Μονάδα Πρόληψης (ΔΗΜΟΠ), η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, ο Σύλλογος «Στήριξη», η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κερκυραίων, όπου συγκεντρώθηκαν γύρω στα 400 άτομα και διήρκεσε για τρεις ώρες.

Η συζήτηση ανέδειξε τα ζητήματα της πρόληψης, των ναρκωτικών και της εφηβείας, καθώς και του ρόλου που παίζει το εκπαιδευτικό σύστημα σ' αυτήν την υπόθεση. Ομιλητές ήταν η Αννέτα Τσελέντη, ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνος του ΔΗΜΟΠ και ο Ηλίας Μιχαλαρέας, θεραπευτής της κοινότητας «18 Ανω».

Το κλείσιμο αυτή της αξιέπαινης εκδήλωσης ήρθε με ένα συγκινητικό θεατρικό δρώμενο από τη Ραδιοφωνική Ομάδα Επανένταξης, που κάνει κάθε Κυριακή, 12 με 2 το μεσημέρι, πρόγραμμα στον «902 Αριστερά στα FM», όπου παρουσίασαν τη βιωματική τους εμπειρία από το δρόμο των ναρκωτικών και το πέρασμά τους στο δρόμο του αγώνα, που ανοίγεται μπροστά τους μέσα από την πορεία τους στη θεραπευτική κοινότητα.

Αναδείξεις υποψηφίων δημάρχων

Τον υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας, που θα στηρίξει στις ερχόμενες εκλογές, θα ανακοινώσει, αύριο Τετάρτη, η «Δημοτική Συνεργασία Λάρισας». Η ανακοίνωση θα γίνει σε ανοιχτή συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί, στις 8 μ.μ., στο «Δημοτικό Ωδείο» της πόλης.

Στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης

Σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεολαίας, θα γίνει ο απολογισμός της ΔΕΑΚ («Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αγίου Παύλου»), ο προγραμματισμός δράσης και η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου.

Η ΔΕΑΚ συμπλήρωσε ήδη τρία χρόνια ως Δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Μιχάλη Μοσχονά. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας της παράταξης, αυτά τα τρία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια που άλλαξε, ήδη, τη φυσιογνωμία του δήμου. «Αξονας αυτής της προσπάθειας ήταν η λογική, που λέει ότι ο δήμος δεν μπορεί να είναι ένας φορομπηχτικός μηχανισμός, που ταλαιπωρεί τους πολίτες, αλλά ένας αυθεντικός λαϊκός θεσμός, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών. Αυτή η δράση μας συναντά την αναγνώριση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών, πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις, κάτι που εγγυάται ότι οι δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη θα ανανεώσουν τη λαϊκή εντολή προς την παράταξή μας».

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απεργία εργαζομένων στους ΟΤΑ

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και Δημοτικές Επιχειρήσεις του Ν. Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους.

Βασικό αίτημα της σημερινής 24ωρης απεργίας είναι να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα δημοτικών υπηρεσιών και να προχωρήσει η μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού που εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος των Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ζητά όπως: Σταματήσει κάθε εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Οργανωμένων Υπηρεσιών των δήμων προς τις Δημοτικές επιχειρήσεις. Κλείσουν οι Δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο όμοιο με αυτό των υπηρεσιών των δήμων, και το προσωπικό τους και το έκτακτο προσωπικό των δήμων, ενταχθεί στους Οργανισμούς των δήμων εφόσον εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παπανικολάου, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία σε όλους μαζί τους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν μόνο 85 άτομα σαν μόνιμο προσωπικό, και αυτοί μόνο σε τρεις δήμους, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες σε όλους τους δήμους του νομού. Σε μερικούς απ' αυτούς τους δήμους υπήρξε την τελευταία δεκαετία σημαντική αύξηση του πληθυσμού και στο Δήμο Εύοσμου είχαμε διπλασιασμό των κατοίκων. Κι όμως, εξακολουθούν να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Παραρτήματα Κιλκίς ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ, την Παρασκευή 22-2-02, στις 7.30 μ.μ., πραγματοποιούν συνεστίαση στο Δημοτικό Κήπο της πόλης, για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λαμίας πραγματοποιεί, το Σάββατο 23.2.2002, στις 4.30 μ.μ., στα γραφεία του παραρτήματος, την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΥΕΑ θα πραγματοποιήσει την Εκλογοαπολογιστική της Συνέλευση το Σάββατο 23-2-02 στις 10 π.μ., η οποία είχε αναβληθεί, λόγω του θανάτου του προέδρου της, Γιώργου Αντωνάκου. Η παρουσία όλων των μελών στη συνέλευση, απαραίτητη.
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ότι βρίσκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικού Προσωπικού και ΚΦ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Με χτεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι η εξαγγελία του υπουργείου για την επέκταση στο πολιτικό προσωπικό της χορήγησης, για πέραν του 5νθήμερου απασχόλησης, επιδόματος, έχει παραληφθεί από σχετική νομοθετική ρύθμιση παρά τις υποσχέσεις.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη και με δεδομένο ότι ούτε και το επίδομα των χαμηλόμισθων, που κατά κόρον εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ότι θα δοθεί στο πολιτικό προσωπικό αναδρομικά, δεν έχει δοθεί, η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει αγωνιστικά αυτά τα δύο αιτήματα.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για την παρακράτηση από τη μισθοδοσία του πολιτικού προσωπικού συνδρομής για το περιοδικό «Αστυνομική Επιθεώρηση», χωρίς, όμως, τη σύμφωνη γνώμη των υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ