ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η «Αριστερά» (τους)...

Από το 1981 και μετά δεν έχει υπάρξει (ούτε μια) προεκλογική περίοδος, είτε αφορά βουλευτικές είτε αυτοδιοικητικές εκλογές, που το ΠΑΣΟΚ να μην έχει κάνει «πρόταση συνεργασίας στην Αριστερά»! Την αστεία επανάληψη του ίδιου φαιδρού έργου την ξαναζούμε το τελευταίο διάστημα, με την ενεργό συμμετοχή και της ΝΔ.

Η Αριστερά, λοιπόν, γίνεται και πάλι το μήλον της έριδος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι όμως η Αριστερά ή είναι οι ψήφοι της Αριστεράς που τραβούν με την οσμή τους τις «ύαινες» του δικομματισμού;

***

Σε αυτόν τον τόπο και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε, όπως ορθά έχει σημειωθεί. Επομένως, τόσο το «πάθος» του κ. Λαλιώτη για την Αριστερά, που έχει καταχωρηθεί στο ημερολόγιο της πολιτικής φαιδρότητας με τον τίτλο «Πρόταση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά».., όσο και η «ευρύχωρη» συμπεριφορά του κ. Καραμανλή έναντι της αντίπερας της δικής του πολιτικής όχθης, βρίθουν υποκρισίας και ανείπωτης ιδιοτέλειας. Ας είμαστε συγκεκριμένοι:

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι ενόψει των δημοτικών πρέπει να βρει σωσίβια σωτηρίας που θα του είναι χρήσιμα και στις βουλευτικές. Πασχίζει ενόψει ενός επερχόμενου καταποντισμού να ανασυστήσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, για να κατοχυρώσει πραξικοπηματικά τη δεξιά του πολιτική και τη δεξιά του πρακτική στις «δυνάμεις της προόδου». Οι κ. κ. Σημίτης και Λαλιώτης θα πασχίζουν, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, να επαναφέρουν τα πολιτικά πράγματα στον αστερισμό της «αντιδεξιάς» ρητορείας τους. Θα επιστρατεύουν τη θεωρία της «κεντροαριστεράς» και θα ποντάρουν σε διάφορες πολιτικές καρικατούρες του δημόσιου βίου, που λανσάρονται σαν Αριστεροί, για να αθωώσουν μια πολιτική που είναι ερώτημα αν η ΝΔ θα τολμούσε να την προωθεί με τόσο αυθάδη και κυνικό τρόπο, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ.

***

Η ΝΔ από την πλευρά της ξέρει ότι ένα κομμάτι κόσμου που παγιδεύτηκε και εξαπατήθηκε από το ΠΑΣΟΚ απεχθάνεται πλέον το κυβερνητικό κόμμα. Επιζητά, λοιπόν, για δικό της πλέον λογαριασμό, να εξαπατήσει για δεύτερη φορά αυτό τον κόσμο, ποντάροντας στη δυσαρέσκειά του έναντι του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές θα εμφανίζεται ως αθώα περιστερά και για το παρελθόν της και για το παρόν της. Και όταν λέμε «παρελθόν και παρόν» της ΝΔ, εμείς δεν εννοούμε τα «λαλιωτικά» περί λογαριασμών στη Λιβερία ή τους γνωστούς «γρυλλακισμούς». Εννοούμε τις θέσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό, την πολιτική της υπέρ της ευρωλιτότητας, εννοούμε την απόλυτη ταύτισή της με τους ιμπεριαλιστές στο Αφγανιστάν. Η ΝΔ όλα αυτά θέλει να τα βάζει στην μπάντα. Οι Αριστεροί, όμως, δεν τα βάζουν...

***

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παίζουν χέρι - χέρι ένα προσβλητικό παιχνίδι εις βάρος του κόσμου της Αριστεράς. Και όχι μόνο. Το παιχνίδι τους είναι προσβλητικό για όλο τον κόσμο του μόχθου και της δουλιάς. Ως εκ τούτου το θέμα δεν είναι να μην παγιδευτούν οι Αριστεροί στα δόκανά τους. Το θέμα είναι να απελευθερωθούν και οι μη Αριστεροί από τα στεγανά της δικομματικής εξαπάτησης. Με δύο λόγια, δεν αρκεί να μην εξαπατηθούν οι Αριστεροί, αλλά να γυρίσουν την πλάτη τους στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ (και) εκείνοι που δεν είναι αριστεροί, αλλά νιώθουν στο πετσί τους τις συνέπειες της «πρασινογάλαζης» νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

***

Σε ό,τι αφορά την επίθεση του δικομματισμού κατά της Αριστεράς, υπάρχει βέβαια και μια άλλη παράμετρος. Είναι η παράμετρος εκείνων που περιφέρουν καταχρηστικά την ταμπέλα της Αριστεράς από δω κι από κει, ενώ έχουν πάψει από καιρό να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Αριστερά, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στο δικομματισμό «να βρίσκει και να κάνει» ό,τι κάνει.

Αλλά γιατί οι κ. κ. Λαλιώτης και Καραμανλής δεν ονοματίζουν την «Αριστερά» στην οποία απευθύνονται; Ποια είναι; Πέραν του Μπίστη, των διαφόρων «αριστερών» της συνομοταξίας τού «είσαι ό,τι δηλώσεις» και το πολύ - πολύ του ΣΥΝ, υπάρχει άλλος αποδέκτης της πρόσκλησής τους; `Η μήπως γι' αυτό αποφεύγουν να μιλούν συγκεκριμένα; Επειδή διαβλέπουν ότι αν διαλυθεί το σύννεφο της σύγχυσης που αναπαράγουν, μπορεί να προκαλέσουν άθελά τους καμιά συζήτηση περί του τι και ποιος είναι τελικά αριστερός, συζήτηση που, φυσικά, θα τους ήταν πολύ δυσάρεστη...

***

Εδώ αξίζει να γίνει μια υπενθύμιση: Η παρουσία των κ. κ. Λαλιώτη και Καραμανλή σε εκδήλωση για την ΕΔΑ προβλήθηκε δεόντως πριν λίγο καιρό από τα ΜΜΕ. Ωραία «φωτογραφία», που θα 'λεγε κανείς ότι αποτυπώνει τους πρωταγωνιστές της εξαπάτησης ακριβώς στην εκκίνηση της κούρσας τους. Οι κ. κ. Λαλιώτης και Καραμανλής, δίπλα - δίπλα, εκπρόσωποι του παρελθόντος τους. Ο ένας της ΕΡΕ, ο άλλος της Ενωσης Κέντρου.

Βέβαια, σήμερα, δεν ακολουθείται η τακτική της βίας και της νοθείας που από κοινού εξαπέλυσαν το 1961 οι Καραμανλής και γερο-Παπανδρέου. Τώρα ακολουθείται η γραμμή της θωπείας, της κολακείας, της δημαγωγίας. Αλήθεια, όμως, οι παρακαθήμενοι των κ. κ. Λαλιώτη και Καραμανλή (και απευθυνόμαστε μόνο στους καλόπιστους) θεωρούν ότι είναι τιμητικό για την Αριστερά και αντιλαμβάνονται ότι είναι συμβολή στην ιστορία της και στο παρόν της να παρέχουν βήμα στους εκπροσώπους των εκβιαστικών διλημμάτων για να «βιάζουν» και να «οργιάζουν», με νέους φυσικά όρους και μεθόδους, ακόμα και 40 χρόνια μετά;


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ