ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Απεργοσπαστικό μαστίγιο και καρότο... διαλόγου!
  • Απέτυχαν οι απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης καθώς η συμμετοχή των γιατρών στη χτεσινή απεργία κυμάνθηκε από 70-90%
  • Απειλεί η διοίκηση του Ιδρύματος, με πειθαρχικές ποινές, ενώ έγινε και χτες μια ακόμα «διαλογική» συνάντηση του Δ. Ρέππα με την ΑΔΕΔΥ και την ηγεσία των γιατρών

Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής και έχοντας την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, συνέχισαν και χτες την απεργία τους οι γιατροί του ΙΚΑ, παρά την προχτεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, που έκρινε τις κινητοποιήσεις τους παράνομες και καταχρηστικές.

Την ίδια ώρα εκτυλίσσεται μια ολόκληρη επιχείρηση διεμβολισμού των απεργιακών κινητοποιήσεων με μοιρασμένους ρόλους απ' την κυβέρνηση και τη Διοίκηση του ΙΚΑ: Ετσι η μεν κυβέρνηση προσφέρει ξανά και ξανά τον περίφημο διάλογο με τις ίδιες θέσεις, ενώ η Διοίκηση του Ιδρύματος κλιμακώνει από προχτές τις απειλές της για πειθαρχικές και άλλες ποινές για τους απεργούς γιατρούς.

Βέβαια, περιθώρια για αυτή την πολιτική της κυβέρνησης αφήνουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών του ΙΚΑ, που έχουν παγιδευτεί στη λογική του λεγόμενου διαλόγου και δε συντάσσονται με τους άλλους εργαζόμενους του Ιδρύματος, αλλά και άλλους φορείς, για να διεκδικήσουν από κοινού ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) ανεβάζει το ποσοστό της χτεσινής απεργίας σε 70-90% και με ανακοίνωσή της καταγγέλλει «τις απεργοσπαστικές και εκφοβιστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας». Ακόμα και η Διοίκηση του ΙΚΑ ομολογεί το υψηλό ποσοστό καθώς έδωσε ποσοστό συμμετοχής 44% σε όλη την Ελλάδα, 39% στην Αθήνα και 62% στον Πειραιά. Στα ποσοστά αυτά δε συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό ασφαλείας.

Από χτες η Διοίκηση του ΙΚΑ συγκεντρώνει απ' τις υγειονομικές μονάδες καταστάσεις με τους απεργούς γιατρούς, όπως είχε ζητήσει προχτές με την εγκύκλιό της, με την οποία εφιστούσε την «προσοχή των γιατρών για τις συνέπειες (πειθαρχικές, ποινικές, αστικές κλπ.), που θα προκύψουν για όσους εκ των γιατρών, θα συμμετάσχουν στις απεργίες».

Χτες το μεσημέρι, ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος είπε ότι οι καταστάσεις καταρτίζονται, γιατί οι γιατροί που απεργούν δεν πληρώνονται και δεύτερον, για να ξέρει η διοίκηση ποιοι ήταν αυτοί που απήργησαν. Στην ερώτηση, αν η διοίκηση θα κινήσει διοικητικές διαδικασίες εναντίον των γιατρών που απήργησαν απάντησε ότι δε θα κινηθεί διαδικασία, γιατί «οι κινητοποιήσεις των γιατρών φαίνονται να ξεφουσκώνουν».

Ωστόσο, όμως, λίγο αργότερα η Διοίκηση του ΙΚΑ - πιθανώς έχοντας την αίσθηση ότι οι απειλές της δεν τελεσφόρησαν- με γραπτή ανακοίνωσή της αποφάνθηκε επαγωγικά ότι και η «απεργία της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη και καταχρηστική», επειδή κατά την εκδίκαση της αγωγής του ΙΚΑ η «ΑΔΕΔΥ έκανε παρέμβαση υπέρ της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, η οποία απερρίφθη ως ουσιαστικά αβάσιμη». Στη συνέχεια η διοίκηση του ΙΚΑ καλεί εκείνους τους γιατρούς που «δε συμμορφώθηκαν με την εγκύκλιο να επανέλθουν στην υπηρεσία, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των ασφαλισμένων και την κανονική λειτουργία των υγειονομικών μονάδων».

Συνεχίζουν οι συμβασιούχοι

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους γιατρούς ήταν η χτεσινή γενική συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών Αττικής όπου, παρά το κύμα τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για τη συνέχιση αυτής της απεργίας (μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα), αλλά και για την κήρυξη δυο ακόμα πενθήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι ημερομηνίες των οποίων θα προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες, καταδικάστηκε απερίφραστα η νέα επιχείρηση τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση.

Αλγεινή, πάντως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι απορρίφθηκε η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης των Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, όπου θα διασφαλίζονται τόσο τα δικαιώματα των λειτουργών της υγείας όσο και οι ισότιμες υπηρεσίες για τους χρήστες.

Η συνάντηση με Δ. Ρέππα

Χτες με πρωτοβουλία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, έγινε συνάντηση των γιατρών του ΙΚΑ, του υπουργού Δ. Ρέππα, του υφυπουργού Ρ. Σπυρόπουλου και του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου.

Ο Δ. Ρέππας παρέμεινε σταθερός στις προτάσεις του για την οικονομική ενίσχυση των γιατρών και την πρόσληψη απροσδιόριστου αριθμού συμβασιούχων με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που φυσικά δε λύνει το πρόβλημα της αβεβαιότητας του συνόλου των 5.500 συμβασιούχων. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει σαν ευεργέτημα την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μην προχωρήσει σε νέες προσλήψεις βάσει του χουντικού νόμου 1204/72.

Στη χτεσινή συνάντηση η ΑΔΕΔΥ πρότεινε τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης των γιατρών του ΙΚΑ σε αορίστου χρόνου, την κατάργηση του νόμου 1204/72 και την αντιμετώπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προβλημάτων σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, λειτουργώντας πυροσβεστικά υπέρ του υπουργείου, δήλωσε ότι κρίνει θετικές τις... εγγυήσεις για τη διατήρηση της απασχόλησης στο ΙΚΑ, την καταβολή επιπλέον αποδοχών στους γιατρούς και την κατάργηση του νόμου 1204/72. Παραδέχτηκε, πάντως, και ο ίδιος ότι δε λύθηκαν τα βασικά ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των γιατρών δήλωσαν ότι δε βρίσκουν τις απαντήσεις ικανοποιητικές, ενώ αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Σήμερα συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για να πάρει αποφάσεις.

ΙΚΑ
Μετέωρο το 1ο νοσοκομείο

Καμία ουσιαστική απάντηση για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και συνολικά για τη λειτουργία του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ στα Μελίσσια δεν πήραν οι εργαζόμενοί του, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλο.

Οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δήμου Μελισσίων συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από τη γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και απαίτησαν άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του νοσοκομείου, που βρίσκεται υπό έξωση, από τον νέο ιδιοκτήτη του οικήματος, αλλά και τη διατήρηση και αναβάθμισή του στα πλαίσια του δημόσιου τομέα Υγείας. Στη συγκέντρωση και συνάντηση με τον υφυπουργό συμμετείχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το χτύπημα που δέχεται το νοσοκομείο, με ευθύνη της κυβέρνησης που επιχειρεί να μετακυλήσει το βάρος της περίθαλψης στις πλάτες των ασφαλισμένων, πλήττει πρώτα και κύρια τους συνταξιούχους και τις άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου του παρέδωσαν υπόμνημα, στο οποίο υπογραμμίζουν ότι έχουν υπερβεί από καιρό τα όρια της αντοχής και ανοχής τους. Το νοσοκομείο λειτουργεί με δύναμη 111 νοσηλευτών για την κάλυψη και νοσηλευτική φροντίδα 252 ασθενών, ενώ αγωνία στους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής δημιουργούν το κτιριακό πρόβλημα, η διαδικασία έξωσης του νοσοκομείου, η απουσία λήψης πολιτικής απόφασης για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος.

Απ' την πλευρά του ο Ρ. Σπυρόπουλος για το ζήτημα των προσλήψεων προσωπικού και κυρίως νοσηλευτικού παρέπεμψε τους εκπροσώπους του νοσοκομείου στις 132 προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί για τη Νομαρχία Αθηνών, των οποίων οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2002. Επίσης, σε ό,τι αφορά το μέλλον του νοσοκομείου ο υφυπουργός ανέφερε ότι η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι η διατήρησή του σαν νοσοκομειακή μονάδα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το μέλλον του εντάσσεται στα γενικότερα κυβερνητικά σχέδια «αναδιοργάνωσης της Υγείας».

Οι εργαζόμενοι μετά το τέλος της συνάντησης, υπογράμμισαν ότι καμία ουσιαστική απάντηση δε δόθηκε, αφού οι προσλήψεις που θα γίνουν με τη γνωστή χρονοβόρα διαδικασία θα φτάσουν στο νοσοκομείο - το οποίο ελλείψει προσωπικού κλείνει και συρρικνώνει τμήματα - μετά από πολλούς μήνες. Παράλληλα, επισήμαναν ότι καμία ουσιαστική δέσμευση δε δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας για τη διατήρηση, και υπό ποια μορφή του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους σε νέα γενική συνέλευση. Αντιπροσωπεία τους, παρέδωσε χτες στα κόμματα της Βουλής, το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Σοβαρά προβλήματα στα πολυιατρεία

Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γιατρών του ΙΚΑ Λάρισας συναντήθηκε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Κόμματος για την πορεία του απεργιακού αγώνα τους, το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικότερα τα πολυιατρεία Λάρισας του ΙΚΑ, όπου οι ελλείψεις είναι τραγικές.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Τ. Τσιαπλέ, γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος και τους Θ. Σερδένη, Αγγ. Σίμο, Θ. Βασιλείου και Θ. Κουμαντέλη, μέλη της ΝΕ, τόνισε ότι το ΚΚΕ ζήτησε αυτή τη συνάντηση όχι μόνο για την έκφραση συμπαράστασης στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ, η οποία, βεβαίως, είναι δεδομένη, αλλά κυρίως γιατί θεωρεί ότι υπάρχει γενικότερο ζήτημα με την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.

Οπως επισήμαναν τα μέλη της αντιπροσωπείας, οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν στην ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Πρόσθεσαν, δε, ότι οι ατέλειωτες ουρές, οι υποτυπώδεις παροχές, οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τα εκατομμύρια ασφαλισμένους είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρόσκληση για αγωνιστική συμπόρευση

Ο χαιρετισμός του Γ. Σταυρόπουλου στη συνέλευση των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ

Στη γενική συνέλευση των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ βρέθηκε χτες και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

«Ο χώρος της υγείας, αλλά και του ΙΚΑ έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και της ιδιωτικής ασφάλισης επισήμανε ο Γ. Σταυρόπουλος. Η κυβέρνηση με την πολιτική της είναι υπεύθυνη για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας και τις ανεπάρκειες του ΙΚΑ, έτσι ώστε να "κάνει πάσα" στη μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί είναι τεράστιος ο χορός των δισεκατομμυρίων. Ηδη στο ΙΚΑ έχει δώσει σε εταιρίες του Κόκκαλη τη μηχανοργάνωση, τώρα στο όνομα του ελέγχου της συνταγογράφησης πάει να φακελώσει κυριολεκτικά τους ασφαλισμένους, ακόμα δηλαδή και σε αυστηρά προσωπικά δεδομένα "να τα παίζουν" ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες».

«Το ΠΑΜΕ, συνέχισε ο Γ. Σταυρόπουλος, κατήγγειλε αυτή τη λογική. Θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, μια ΠΦΥ που θα είναι πραγματική με υποδομές και με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και όχι μόνο. Και αυτό το προσωπικό, αυτές οι υποδομές οι πρωτοβάθμιες να είναι συνδεδεμένες με όλη την υπόλοιπη δομή των υπηρεσιών Υγείας. Αλλο ζήτημα, οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, είναι απαράδεκτο το νομοθετικό χουντικό πλαίσιο που υπάρχει. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν πλήρη, αποκλειστική, κατά τη γνώμη μας, απασχόληση, με ικανοποιητικές αμοιβές που να επαρκούν έτσι ώστε έξω από τη λογική της επιχειρηματικής δράσης, που είμαστε αντίθετοι, τη λογική του κέρδους, ο επιστήμονας να επιτελεί το ρόλο του τον επιστημονικό, τον ιατρικό».

Και ο Γ. Σταυρόπουλος κατέληξε: «Καταγγέλλουμε τις επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που κάνουν "πλακάκια" με τα σχέδια που προωθεί τόσο η διοίκηση του ΙΚΑ όσο και ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με τη βάση των γιατρών, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και το δημόσιο σύστημα υγείας, πρέπει να υπάρξουν συσπειρώσεις και μέτωπα που θα ξεπερνούν τα εμπόδια που βάζουν οι λεγόμενες επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Πρέπει να μετακινηθεί η κυβέρνηση από την απαράδεκτη αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική, ανθυγιεινή λογική της. Δε θα το κάνει γιατί το θέλει, θα το κάνει μόνο αν μπορούμε να τους αναγκάσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ, κάλεσε και τις ηγεσίες των σωματείων του χώρου να συντονίσουν τον αγώνα τους με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Εκσυγχρονιστικά θέσφατα

Σε μια προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας, με τις ατέλειωτες ουρές σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ο διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος, επισκέφθηκε το υποκατάστημα στα Πατήσια.

Και τι διαπίστωσε; Οτι φταίνε οι μετανάστες που ζητούν βεβαιώσεις για τη νομιμοποίηση της παραμονής τους στη χώρα μας για να έχουν στον ήλιο μοίρα. Οταν, δηλαδή, δεν έχεις τις υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τότε φταίνε αυτοί που ζητούν υπηρεσίες!

Δεν είναι πρωτότυπο. Απλώς πιστοποιεί το πνεύμα του εκσυγχρονισμού της κυβέρνησης Σημίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ