ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Ν.
Υπερασπίζουν τις συμβάσεις και διεκδικούν

Εξώδικο της ΠΕΜΕΝ στις εφοπλιστικές ενώσεις

Στα δικά τους χέρια παίρνουν οι μηχανικοί την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διεκδικώντας ταυτόχρονα διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Δίνουν, παράλληλα τη δική τους απάντηση στους συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ που, ελέω του ν.330 και με νόθες διαδικασίες, έχουν καταλάβει την πλειοψηφία της ΠΝΟ και έχουν βγάλει κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα στο «σφυρί», οδηγώντας ταυτόχρονα στον εκφυλισμό τις Συλλογικές Συμβάσεις. Χτες, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού έστειλε εξώδικο προς όλες τις εφοπλιστικές Ενώσεις και τα συναρμόδια υπουργεία, με το οποίο απαιτεί ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για την άμεση υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με το εξώδικο η ΠΕΜΕΝ παρουσιάζει το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν οι μηχανικοί, το οποίο ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας και απογυμνώνει πλήρως τους εργατοπατέρες της ΠΝΟ, οι οποίοι έσπευσαν με συνοπτικές διαδικασίες να υπογράψουν με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών μία κατάπτυστη συμφωνία για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων, η οποία το μόνο που περιέχει είναι ένα εξευτελιστικό ποσοστό αύξησης στους μισθούς...5%!

Στο εξώδικο της ΠΕΜΕΝ σημειώνεται η σφοδρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εφοπλιστές σε βάρος θεμελιωδών κατακτήσεων τόσο των μηχανικών όσο και γενικότερα των ναυτεργατών. Επισημαίνεται ότι ταυτόχρονα με την επίθεση αυτή ενισχύεται το «νεοαποικιοκρατικό» θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μείωση της φορολογίας των πλοίων κατά 71% και με μια σειρά νόμους όπως αυτός για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας και αυτόν για τις «ναυτιλιακές εταιρίες» διευρύνει την εφοπλιστική ασυδοσία και τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου. «Αγωνιζόμαστε - συνεχίζει - για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αυταρχικής πολιτικής, για την κατάργηση της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για την ανάπτυξη της ναυτιλίας με ελληνική σημαία πλοία, με ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και δημόσια υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ναυτεργατών στο ΝΑΤ».

Η ΠΕΜΕΝ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αύξηση των βασικών μισθών, επιδομάτων και κάθε είδους αποδοχών κατά 15%. Για την απασχόληση απαιτεί την καθιέρωση διπλών πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες επιβατικών πλοίων, με συνεχή απασχόληση και σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων 1 μέρα μέσα 1 μέρα ξεκούραση εκτός πλοίου με πλήρεις αποδοχές σε ετήσια βάση. Εφαρμογή και τήρηση των ωρών εργασίας και ανάπαυσης και αυστηρές κυρώσεις στις εταιρίες που τα παραβιάζουν, κατάργηση των διμερών συμβάσεων και ανάκληση όλων των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης που έγιναν με βάση τις διατάξεις του αποικιακού νόμου 2687/53. Εφαρμογή του άρθρου 83 του ΚΙΝΔ για ίση αμοιβή για ίση εργασία. Απαιτεί ακόμα την κατάργηση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 που αίρει το καμποτάζ, μείωση του χρόνου εργασίας με την εφαρμογή 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου. Επίσης, καταδικάζει «τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης» και απαιτεί την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού, διπλασιασμό των εφ' άπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας.

ΛΑΡΙΣΑ
Καταγγελίες για ασφαλιστική υποβάθμιση

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την προώθηση του αποχαρακτηρισμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων μέσα από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, που καταθέτουν οι εργοδότες αποκαλύπτονται και από σχετικές καταγγελίες εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει από εργαζόμενους στους κλάδους μετάλλου, στη χημική βιομηχανία, στους λογιστές κ.ά., ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ ζήτησε να αποχαρακτηριστούν από τα βαριά και ανθυγιεινά κάποιες ειδικότητες εργαζομένων στα πλαστικά.

Στη Λάρισα εντοπίστηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, λογιστές περιγράφονται στο νέο κωδικολόγιο ως υπάλληλοι γραφείου, γεγονός που δείχνει ότι ανοίγει ο δρόμος ως και για την κατάργηση της κλαδικής συλλογικής διαπραγμάτευσης και μισθολογική εξομοίωση των λογιστών προς τα κάτω, μ' αυτή των υπαλλήλων γραφείων. Επίσης, στο νέο κωδικολόγιο λογιστές θεωρούνται μόνο οι πτυχιούχοι του ΑΕΙ.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει ότι με το νέο κωδικολόγιο του ΙΚΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις, φωτογραφίζονται οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την πορεία των επικουρικών και τη μετάταξη, γενικότερα, σε χαμηλότερες ασφαλιστικές καλύψεις.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους να το ενημερώνουν καθημερινά, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για την έκταση της επίθεσης. Επίσης, καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους βιομήχανους, στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που ετοιμάζονται για τον περιβόητο «κοινωνικό διάλογο», με στόχο να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ
Ετοιμάζει νέες απολύσεις

Συνεχίζει την υλοποίηση των αντεργατικών της σχεδιασμών η διοίκηση της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ (βιομηχανία ηλεκτρολογικού υλικού), θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής SIEMENS, με έδρα το Βασιλικό Εύβοιας. Ετσι, μετά το «πακέτο» των «οικειοθελών» αποχωρήσεων που πρόσφερε σε 70 εργαζόμενους λόγω «πτώσης των πωλήσεων», όπως επικαλέστηκε και αποδέχτηκε το σωματείο, προχώρησε και παραπέρα, κατά το «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» και επικαλούμενη «συνεχή πτώση πωλήσεων» απαίτησε 30 απολύσεις ακόμα ή την εφαρμογή 4ήμερου εργασίας για χρονικό διάστημα ορισμένων μηνών.

Σ' αυτή την «εναλλακτική» πρόταση της εταιρίας δήλωσε σύμφωνη η διοίκηση του σωματείου, αρκούμενη στη δική της απόφαση, χωρίς να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μελών-εργαζομένων, που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για περαιτέρω «πογκρόμ» απολύσεων και επιβολή άλλων μορφών «ευελιξίας» των εργασιακών τους σχέσεων, από αυτές που πλουσιοπάροχα έχει παράσχει η κυβέρνηση στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο στην προσπάθεια προώθησης και μεγιστοποίησης της «ανταγωνιστικότητάς» του.

Βέβαια, η «πτώση πωλήσεων» που επικαλείται συνεχώς η πολυεθνική για το εργοστάσιό της, την ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ - στο οποίο απασχολούνται πάνω από 500 εργαζόμενοι - είναι η «εικονική πραγματικότητα», μέσω της οποίας προσπαθεί να «πείσει» τους εργαζόμενους.

Η πραγματικότητα είναι ότι η πολυεθνική από τα κέρδη που έχει αποκομίσει, στύβοντας σαν λεμονόκουπα και τους εργαζόμενους του εργοστασίου στο Βασιλικό, κατασκεύασε δυο εργοστάσια ακόμα, ένα στη Βραζιλία (για πωλήσεις στη Λατινική Αμερική) και σε κάποια άλλη χώρα, που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο με την ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ.

ΦΑΡΣΑΛΑ
Νεκρός Ινδός εργάτης

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 30χρονος εργάτης, ινδικής υπηκοότητας, το βράδυ της Τετάρτης στο χωριό Μεγάλο Ευΐδριο Φαρσάλων Λάρισας, όταν καταπλακώθηκε από τείχος αποθήκης πλύσης καλαμποκιού, όπου εργαζόταν. Πρόκειται για τον Χομ Ραζ και το ατύχημα συνέβη στην περιοχή «Αμμούδες» του Μεγάλου Ευϊδρίου. Συγκεκριμένα ο 30χρονος εργάτης, που εργαζόταν σε κτηνοτροφική μονάδα, εκείνη την ώρα έκανε μεταφορά τροφής ζώων μπροστά από την αποθήκη πλύσης καλαμποκιού. Τότε υποχώρησε το τείχος και μαζί με μεγάλη ποσότητα καλαμποκιού τον καταπλάκωσαν.

Ο ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας και εργοδότης του Ινδού εργάτη Γεώργιος Νταφόπουλος, 45 ετών, συνελήφθη και διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος.

Παραβιάζεται το ωράριο

Τις παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας σε πολλά εμπορικά καταστήματα της Λάρισας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων του νομού. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια περιοδειών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου σε χώρους δουλιάς πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν την παραβίαση του ωραρίου εργασίας τους από τους εργοδότες. Μεταξύ των άλλων, κατήγγειλαν ότι πολλές φορές το βράδυ δουλεύουν μέχρι τις 9 μ.μ. ή 10 μ.μ., ενώ κανονικά το ωράριο εργασίας τους λήγει στις 8 μ.μ., καθώς και ότι δεν πληρώθηκαν για την απασχόλησή τους την Κυριακή 30 του Δεκέμβρη, παραμονές Πρωτοχρονιάς.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας αδρανεί, παρά τις δεσμεύσεις του για δραστηριοποίηση, και ζητά από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Αναγκαία επανόρθωση

Τέσσερις αντιπροσώπους στην ΟΤΟΕ, από δύο που είχε, εκλέγει το ψηφοδέλτιο της ΕΝΙΑΙΑΣ συνδικαλιστικής αγωνιστικής κίνησης που μετείχε στις εκλογές του συλλόγου της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ. Στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» εκ παραδρομής αναφέρονταν ότι παραμένουν 2 οι αντιπρόσωποι. Υπενθυμίζεται ότι το ψηφοδέλτιο της ΕΝΙΑΙΑΣ σ.α.κ. υπερδιπλασίασε τις ψήφους που πήρε και εξέλεξε ένα μέλος στη διοίκηση του συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ