ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σε αγωνιστικούς ρυθμούς όλη η χώρα

Στις 27 του Φλεβάρη οι κινητοποιήσεις στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στις 6 του Μάρτη κλείνουν τα μαγαζιά στην Πελοπόννησο

Υπ' ατμόν για τη διοργάνωση δυναμικής αντίστασης με διάφορες μορφές αγώνα απέναντι στη νέα φορολογική επέλαση που εξαπολύει η κυβέρνηση εναντίον τους βρίσκονται οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ενώ, και οι γνωστές για την ευθυγράμμισή τους με τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των ΕΒΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κάτω από την πίεση της κατάστασης, τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, είναι φανερό ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τα αγωνιστικά μηνύματα που μεταφέρονται από τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι, μετά και από την προχτεσινή τους συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, καθώς και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζει. «Την ευθύνη των κοινωνικών εκρήξεων και των συνεπειών θα φέρει ακέραια ο υπουργός και η κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση και καταλήγουν: «καλούμε τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να αντιδράσουμε στη νέα φορολογική επίθεση κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η ΓΣΕΒΕΕ με εγκύκλιό της προς τις ομοσπονδίες της καλεί τους ΕΒΕ να μη δεχτούν καμία υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ τριετίας και θα συγκαλέσει το προεδρείο προκειμένου να πάρει σχετικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, ενημερώνει τις ομοσπονδίες ότι θα έχει επαφές με την ΕΣΕΕ και την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων για οργάνωση κεντρικών και τοπικών κινητοποιήσεων. Καλεί επίσης τις ομοσπονδίες να συγκαλέσουν περιφερειακές και τοπικές συσκέψεις και να οργανώσουν κινητοποιήσεις. «Κανένας μικρομεσαίος δεν πρέπει να λείψει από αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση», καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ. Αξίζει, ωστόσο να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία, εξαντλεί τα αιτήματα των κινητοποιήσεων του επόμενου διαστήματος στο φορολογικό, ενώ και στην τελευταία σύσκεψη του προεδρείου η πλειοψηφία δεν αποδέχτηκε την πρόταση των συνδικαλιστών της ΔΗΚΕΒΕ οι κινητοποιήσεις να περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα διεκδικήσεων για όλα τα καυτά προβλήματα των ΕΒΕ που δημιουργεί η ασκούμενη πολιτική.


Ο Δ. Φέτσης, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της ΔΗΚΕΒΕ στη ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η προκλητική και παγερή στάση του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, απέναντι στα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος για αναστολή και κατάργηση της συνάφειας, το ΦΠΑ της τριετίας, για να σταματήσει η φοροεπίθεση με τις λεγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις 1993-'98, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και για την επιλογή της να είναι αντίστοιχη με τις απαιτήσεις της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, συνεχίζοντας ακόμα πιο έντονα το χτύπημα των μικροβιοτεχνών, μικροεμπόρων και αυτοαπασχολούμενων. Είναι μια απάντηση στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που έχουνε επιλέξει το δρόμο του «διαλόγου» για διορθωτικές αλλαγές στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτή η πολιτική στηρίζει τα μονοπώλια για να αυξάνουν τα κέρδη τους και την κυριαρχία τους στην αγορά, περιθωριοποιώντας και καταστρέφοντας μικρές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζεται με οργανωμένη πάλη. Οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να βγάλουνε τα ανάλογα συμπεράσματα ότι δεν μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και να γυρίσουν την πλάτη τους στα κόμματα που εφαρμόζουν υλοποιούν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Μονόδρομος για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός, οι κοινοί αγώνες με το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων και μικροαγροτών και η αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής».

Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συνέλθει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ για να πάρει αποφάσεις.

Επίσης, τη Δευτέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) προκειμένου να αποφασίσει τις μορφές του αγώνα που θα ακολουθήσει.

Αποφασισμένος να πρωτοστατήσει σε κάθε μορφή αντίδρασης ενάντια στην οικονομική αφαίμαξη και το συνεχή διωγμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει με ανακοίνωσή του και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά. Οπως σημειώνει, ο Σύλλογος μεταφέροντας τις απόψεις του εμπορικού κόσμου του Πειραιά, της ευρύτερης περιοχής του, αλλά και της χώρας ολόκληρης εκφράζει την αγανάκτησή του και καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα τεράστια και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, την επόμενη Τετάρτη, 27 Φλεβάρη, πραγματοποιούν κινητοποίηση με αιχμή το φορολογικό και το ασφαλιστικό οι ΕΒΕ των περιοχών της Βορειοδυτικής Ελλάδας, μετά από απόφαση που πήραν όλες οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι των περιοχών.

Επίσης, στις 6 Μάρτη κλείνουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι της Πελοποννήσου ενάντια στην κυβερνητική φορομπηχτική πολιτική με απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Αχαΐας, της αντίστοιχης του Νομού Αρκαδίας και εκείνης του Νομού Αργολίδας. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σχετικής σύσκεψης ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων έθεσε την πρόταση μεταξύ των αιτημάτων της κινητοποίησης να περιλαμβάνονται όλα τα προβλήματα των ΕΒΕ που απορρέουν από τις συγκεκριμένες πολιτικές, καθώς και να υπάρξει συνεννόηση με άλλους φορείς εργαζομένων, αγροτών κλπ., η οποία με διάφορες προφάσεις απορρίφτηκε για ευνόητους λόγους από τους προσκείμενους σε άλλες παρατάξεις εκπροσώπους.


ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ
Στο χείλος του γκρεμού

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με εκπροσώπους του κλάδου

Τα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια όσοι ασχολούνται με τη λαϊκή τέχνη και τη χειροτεχνία, είχε την ευκαιρία να ακούσει προχτές το απόγευμα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφτηκε, στα γραφεία του, το ΔΣ της Ενωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης.

Η συνάντηση, στα πλαίσια της δίμηνης Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος για τους ΕΒΕ, δεν ανέδειξε τίποτα καινούριο, με την έννοια ότι τα όσα ειπώθηκαν απ' τους επαγγελματοβιοτέχνες του κλάδου περιέγραψαν απλώς τη σημερινή τραγική πραγματικότητα, την οποία άπαντες γνωρίζουν. «Ολοι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και βιοτέχνες είμαστε μέσα στο λάκκο και μόνο τα δάχτυλά μας έχουν απομείνει έξω απ' αυτόν! Αυτή είναι η κατάσταση», είπε ενδεικτικά στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ένα απ' τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης.

Ο Οδυσσέας Κουμάτος, πρόεδρος της Ενωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης, ήταν αυτός που ανέλαβε να ενημερώσει την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα γενικά και ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τη λαϊκή τέχνη και τη χειροτεχνία. Στα γενικά προβλήματα η συζήτηση και όλες οι αναφορές επικεντρώθηκαν στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει τον αντικειμενικό ΦΠΑ, μέτρο το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε «το τελειωτικό χτύπημα». «Αυτό το μέτρο στόχο έχει την εξόντωση μεγάλου μέρους των εμποροβιοτεχνών, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φύγουν οι ανεπιθύμητοι. Και, δυστυχώς, ο δικός μας κλάδος θεωρείται απ' τους πλέον ανεπιθύμητους», είπε χαρακτηριστικά ο Οδ. Κουμάτος.

Αναλύοντας τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ο πρόεδρος καταλόγισε ευθύνες στη ΓΣΕΒΕΕ για τη στάση της απέναντι σ' αυτό το μέτρο: «Οι αντιδράσεις της Συνομοσπονδίας ήταν μηδενικές στην αρχή, κι όταν είδε τον ξεσηκωμό της βάσης οι αντιδράσεις της έγιναν μάλλον χλιαρές». Τόνισε, πάντως, ότι η Ενωση θεωρεί χρέος τη συμμετοχή της στη σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα η ΟΒΣΑ, προκειμένου να καθορίσει τις αντιδράσεις της για τον αντικειμενικό ΦΠΑ.

Στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο πρόεδρος της Ενωσης, ανέφερε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή φθηνών προϊόντων χειροτεχνίας από τρίτες χώρες και την πώλησή τους ως ελληνικά! «Τα τελευταία πέντε χρόνια οι εισαγωγές αυτές, απ' την Κίνα κυρίως, μας έχουν κυριολεκτικά τσακίσει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, παραπάνω απ' το 50% των εισαγόμενων προϊόντων πλασάρονται στην αγορά ως ελληνικά. Φοβάμαι, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, ότι σε λίγο καιρό κανένα απ' τα είδη λαϊκής τέχνης δε θα παράγεται στην Ελλάδα. Κι αυτό θα έχει τρομακτικές συνέπειες, όχι μόνο για τους εμποροβιοτέχνες», είπε ο Οδ. Κουμάτος. Τέλος, ο πρόεδρος είπε ότι ένα απ' τα πάγια αιτήματα της Ενωσης είναι να θεσμοθετηθεί Εθνικό Συμβούλιο Χειροτεχνίας.

Απ' την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - αποτελούμενη απ' τον Σ. Λάμπρου εκ μέρους της ΚΟΑ και τους Π. Γαλανόπουλο και Β. Ασημακοπούλου απ' την Αχτίδα των ΕΒΕ - συμφώνησε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες βιώνουν την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων χρόνων, αφού ήδη 700.000 μικροεπιχειρήσεις (ανάμεσά τους και πολλές οικογενειακές) βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο Π. Γαλανόπουλος, μάλιστα, επισήμανε ότι η φορολογία στους ΕΒΕ την τελευταία 10ετία έχει αυξηθεί γύρω στο 300%. Ο Σ. Λάμπρου, πάντως, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι αγώνες και η αντίσταση των εμποροβιοτεχνών, στα όποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση. «Χωρίς αυτούς τίποτα δεν πρόκειται να κερδηθεί», ήταν η προτροπή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και κανένας δε φάνηκε να διαφωνεί με αυτό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ