ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για τους νέους αγώνες

Σήμερα το πρωί η σύσκεψη στα Τρίκαλα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες των συνεπών δυνάμεων του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία για την επιτυχία του νέου ξεκινήματος των αγροτικών αγώνων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η νέα αγωνιστική πορεία της αγροτιάς θα συζητηθεί σήμερα σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα - στις 10 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών - με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», ενώ την Κυριακή θα γίνει επαρχιακή σύσκεψη στον Τύρναβο - στις 6.30 μ.μ., στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο - την οποία συγκαλούν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου.

Στην Καρδίτσα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, την Τετάρτη 6 του Μάρτη θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα, στα πλαίσια του οποίου οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κατάληψη των κτιρίων της Αγροτικής Τράπεζας, της Εφορίας και της Περιφερειακής Διοίκησης.

Οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων, που θα έχουν σαφές φιλοαγροτικό περιεχόμενο, θα χρησιμοποιούν όλες τις μορφές πάλης και θ' αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα συνεχιστούν. Στους νέους αγώνες τους, οι αγρότες θ' αξιοποιήσουν την πολύτιμη πείρα που αποκόμισαν από τον μακρόχρονο αγώνα τους, αλλά και την αρνητική εμπειρία που απέκτησαν από τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες υπονομεύτηκαν από την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Η πάλη της αγροτιάς θα οξυνθεί και θα στοχεύει στην επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων, στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής που θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα και θα αναπτύσσει σε παραγωγική βάση την αγροτική οικονομία για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ελευθέρας» στις αμερικανικές ορμόνες

Αίρει και τα τελευταία ελάχιστα μέτρα ελέγχου για ορμόνες στις εισαγωγές αμερικάνικου βόειου κρέατος η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς μεγάλη προφανώς ικανοποίηση των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες πως κατά τους πρόσφατους ελέγχους δεν ανιχνεύτηκε η ύπαρξη ορμονών στο νωπό βόειο κρέας ή στα παραπροϊόντα του. Κατόπιν τούτου οι έλεγχοι περιορίζονται στο σύστημα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου για την ανίχνευση καταλοίπων ορμονών για το βόειο κρέας και τα παραπροϊόντα του, που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Το ερώτημα, όμως, είναι: Συμμορφώθηκαν οι Αμερικανοί και δε χρησιμοποιούν πλέον ορμόνες -κάποιες από τις οποίες χαρακτηρίζονται και καρκινογόνες- ή η ΕΕ αντάλλαξε την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών και σε αυτό το θέμα, με κάτι άλλο... κι ας είναι και η αποφυγή αφόρητων πιέσεων; Πάντως, η ΕΕ από το 1999 είχε ξεκινήσει υποχρεωτικούς ελέγχους στο 100% στις παρτίδες αμερικάνικου βόειου κρέατος και παραπροϊόντων, το Σεπτέμβρη του 2000 κατέβασε τους υποχρεωτικούς ελέγχους στο 20%, χωρίς όμως να δεσμεύονται οι ποσότητες, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Τώρα, καταργούνται και οι όποιοι σχετικοί έλεγχοι είχαν απομείνει και το λεγόμενο σύστημα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου που επιβάλλεται σημαίνει στην ουσία, καθόλου έλεγχος. Μετά από αυτά προκύπτει και ένα άλλο επίκαιρο ερώτημα: Δηλαδή, αν εκσυγχρονιστεί η κρεαταγορά του Ρέντη, οι Ελληνες καταναλωτές δε θα ξαναφάνε ορμόνες και οτιδήποτε άλλο επικίνδυνο για της υγείας τους; Και επιπλέον τίθεται και το εξής εύλογο σχετικό ερώτημα: Αν κάποιος τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος δείξει την ύπαρξη ορμονών, ενώ το κρέας έχει ήδη πάει στην αγορά και καταναλωθεί, θα το ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπηρεσίες της;

ΔΕΗ
Κόβει το ρεύμα από τους αγρότες!

Ατεγκτη κατά των αγροτών η... χρηματιστηριακών ενδιαφερόντων επιχείρηση

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες αγρότες του νομού Λάρισας εξαιτίας της απόφασης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπές παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή αδυνατούν να εξοφλήσουν λογαριασμούς που αφορούν στην περσινή αρδευτική περίοδο. Ηδη από τις αρχές της προηγούμενης βδομάδας η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ρεύματος σε δεκάδες πομώνες.

Το ποσό που οφείλουν οι αγρότες του νομού στη ΔΕΗ ανέρχεται περίπου στο 1,3 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ ο διευθυντής του υποκαταστήματος της επιχείρησης στη Λάρισα δηλώνει «αδυναμία παρέμβασης». Βεβαίως, για την οικονομική αδυναμία των αγροτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους προς τη ΔΕΗ ευθύνεται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα τους οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα καθώς δε θα μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Οι αγρότες δηλώνουν οργισμένοι και αγανακτισμένοι, δεδομένου ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την πώλησή της περσινής σοδειάς και ότι οι καλλιέργειες πολλών έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία.

Ισπανική διάψευση

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ισπανία αναφέρεται ως παράδειγμα από την κυβέρνηση για το πώς εκεί τα... βρίσκουν οι ομάδες παραγωγών και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις με το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, στο πώς θα υλοποιηθούν οι κανονισμοί της ΕΕ.

Μάλιστα, προ 15 ημερών σε μια από τις εκπομπές του Γ. Λοβέρδου στη ΝΕΤ, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς είχε αναφέρει πως στην Ισπανία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το βαμβάκι. Πρόσθεσε, πως ο ίδιος ρώτησε τον Ισπανό ομόλογό του πώς γίνεται αυτό, για να πάρει, όπως είπε, την απάντηση ότι το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας το μόνο που έκανε ήταν να ανακοινώσει τον κανονισμό για το βαμβάκι και τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι ομάδες παραγωγών και η διεπαγγελματική. Και σχολίασε πως και στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά το ΚΚΕ, ο Μπούτας και ο Πατάκης θέλουν να υπάρχει πρόβλημα.

Ελα όμως που μερικές μέρες μετά από τα όσα δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και οι Ισπανοί βαμβακοπαραγωγοί βγήκαν δυναμικά στους δρόμους του αγώνα, διαμαρτυρόμενοι για τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ που ψήφισε και η κυβέρνησή τους και ενάντια στο διοικητικά μέτρα περιορισμού που τους επιβλήθηκαν. Και φυσικά διέψευσαν παταγωδώς τον Γ. Δρυ. Δε νομίζουμε να κάνει τώρα κάποια δήλωση ο Γ. Δρυς και να πει ότι τους ξεσήκωσαν κι αυτούς ο Μπούτας και ο Πατάκης... Γιατί, είναι τα ίδια προβλήματα και η ίδια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της Ελλάδας και Ισπανίας που έβγαλαν στους δρόμους και τους Ελληνες και τους Ισπανούς βαμβακοπαραγωγούς, αντίστοιχα. Και επ' αυτού μάλλον ο Γ. Δρυς και η κυβέρνηση πρέπει να ψάξουν να βρουν άλλα επιχειρήματα κοροϊδίας και εξαπάτησης των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών.


Κ.Δ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ξανάρχισαν τα «όργανα»...

Για άλλη μια χρονιά φαίνεται ότι η μόνη λύση στα προβλήματα είναι η ανατροπή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ

Στο «λούκι» της υπογραφής συμβάσεων ξαναρίχνονται φέτος οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, μετά την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ το Νοέμβρη του 2000, ο οποίος κατάργησε την τιμή ασφαλείας. Τον αντιαγροτικό αυτό κανονισμό ξαναεκμεταλλεύεται και φέτος η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ δίνοντας στον εαυτό της το ρόλο του διαπραγματευτή και τον χρησιμοποιούν οι βιομήχανοι για να εκβιάσουν και να κερδοσκοπήσουν πάλι, σε βάρος των παραγωγών.

Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ έσπευσε χτες να ανακοινώσει ότι απέβη άκαρπη η συνάντηση των εκπροσώπων των ομάδων παραγωγών με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Κονσερβοποιών (ΠΕΚ) για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων βιομηχανικής ντομάτας. Ανακοίνωσε επίσης ότι ζητήθηκε οι τιμές να είναι αυξημένες, από την περσινή συμφωνία, κατά 15%. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΠΕΚ φέρεται να δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την κοινή διαπραγμάτευση στις τιμές του προϊόντος και ότι προτιμούν οι διαπραγματεύσεις να γίνουν σε τοπικό επίπεδο με διμερείς συμφωνίες μεταξύ τον ομάδων παραγωγών και των μεταποιητικών βιομηχανιών. Και το «στημένο» δίλημμα που τίθεται στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας είναι ή να αποδεχτούν να τους εκπροσωπήσει η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ενιαία, ή να πέσουν κατά ομάδες και διασπασμένοι στα νύχια των μεταποιητών. Το δεύτερο σίγουρα αποκλείεται, αφού οι βιομήχανοι άλλο που δε θέλουν. Ομως και η περσινή διαπραγμάτευση της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ τι πέτυχε πέρα από τις αξιώσεις των βιομηχάνων; Την ίδια τιμή με πρόπερσι δεν τους εξασφάλισε στα συμβόλαια;

Απαιτείται λοιπόν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες να παλέψουν ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, παραμερίζοντας τους όποιους εκφραστές και διαπραγματευτές της, απαιτώντας την ανατροπή αυτού του ολέθριου κανονισμού, που η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ εμφανίζει ως τετελεσμένο γεγονός. Κι ακόμα επιβάλλεται, ενωτικά και αγωνιστικά, να παλέψουν για τιμές επιβίωσης όσον αφορά στη βιομηχανική ντομάτα και με την πάλη να κερδίσουν από τους βιομηχάνους αυτό που τους ανήκει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ