ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διαπραγμάτευση ερήμην των εργαζομένων για το πόσα θα χάσουν

Τριετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και μάλιστα κάτω από τον πληθωρισμό, απαιτεί η ηγεσία του ΣΕΒ και ουσιαστικά αξιώνει την υποταγή των εργαζομένων κάτω από την μπότα της εργοδοσίας, με πρόσχημα την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, βάπτισαν κιόλας τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση «Ολυμπιακή Σύμβαση». Οι προκλητικές αξιώσεις του ΣΕΒ, που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, για την υπογραφή της νέας Εθνικής Σύμβασης, αντί να απορριφθούν ασυζητητί από την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας, αυτή προχώρησε ερήμην των συμφερόντων των εργαζομένων στα παζάρια. Εντονα αντέδρασε στην πρόκληση ο Γ. Μαυρίκος, ο οποίος απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα, να οργανώσουν την αντίστασή τους, προβάλλοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ.

Οι βιομήχανοι, με τη στήριξη και της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ, αξιώνουν Εθνική Σύμβαση για τρία χρόνια..! Στην πράξη προωθείται και υπονομεύεται ανοιχτά ακόμα και η έννοια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και γενικότερα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δίνουν «αυξήσεις» κάτω από τον πληθωρισμό, δηλαδή επιδιώκουν και μείωση των πραγματικών εισοδημάτων για μια ολόκληρη τριετία. Γιατί, μείωση είναι το 4,5% που ζητούν, στο οποίο περιλαμβάνεται και το 1,1% που είναι υποχρεωμένοι να δώσουν ως διορθωτικό από το 2001. Επιπλέον, απαιτούν αλλαγή των ήδη αρνητικών δεδομένων στις εργασιακές σχέσεις, με μείωση του κόστους των υπερωριών και ευελιξία στις ώρες εργασίας, που θα φτάνουν τις 44 ώρες τη βδομάδα. Τις αντιδραστικές αυτές αξιώσεις «ντύνουν» με το πέπλο του «39ωρου» - ως συμβατικό ωράριο - το οποίο όμως θέλουν να ισχύσει μετά την 1/1/2004, αλλά και αυτό υπό την προϋπόθεση νέων επιδοτήσεων και η μία ώρα μετά απ' αυτό να αμείβεται ως ωρομίσθιο..!

Πρόκειται για ένα συνολικό πλαίσιο που ωμά προωθεί την αύξηση της εκμετάλλευσης, την ενίσχυση των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας, περνάει θηλιά στην εργατική και λαϊκή οικογένεια και καταδικάζει τα εκατομμύρια των εργαζομένων για ακόμα τρία χρόνια στη μιζέρια, στη λιτότητα και στη φτώχεια.

Κι όμως, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, βγαίνοντας από τη συνάντηση, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Εστίασε στη διαφορά στο ύψος της αύξησης, αν θα είναι δηλαδή 6%, ή 4,5% που ζητάει ο ΣΕΒ. Αποδέχτηκε τη συζήτηση για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η οποία, όπως είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, θ' αρχίσει με το κλείσιμο της ΕΓΣΣΕ. Και υποστήριξε ότι το συμβατικό ωράριο των 39 ωρών να ισχύσει κατά τη διάρκεια ισχύος της ΕΓΣΣΕ και όχι μετά απ' αυτή. Τέλος, έριξε το σύνθημα της αναμονής μέχρι την επόμενη συνάντηση, που ορίστηκε για τις 11 του Μάρτη.

Για συζητήσεις ουσιαστικές έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Λ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο ΣΕΒ κάνει σημαντικά βήματα απαιτώντας όλα τα παραπάνω!

Ο πρόεδρος των Εμπόρων, Χ. Φώλιας, μίλησε για δήθεν «ιστορική υπέρβαση» από την πλευρά της εργοδοσίας. Αλλά η μόνη υπέρβαση που έκανε η εργοδοσία είναι στην προκλητικότητα και στις ωμές αξιώσεις που διατύπωσε. Μάλιστα, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το θέμα του χρόνου εργασίας τίθεται υπό τον όρο της μείωσης του κόστους των υπερωριών και της αύξησης του πραγματικού χρόνου εργασίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οργανώνουν την επόμενη απεργία

Στη μάχη για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 28 Φλεβάρη ρίχνονται από σήμερα όλες οι δυνάμεις των πρωτοβάθμιων σωματείων του Πειραιά, ώστε η μέρα αυτή να αποτελέσει μέρα αγωνιστικής αφύπνισης όλων των εργαζομένων του Πειραιά, για να αποκρούσουν συντονισμένα τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των θεμελιωδών κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, του δικαιώματός τους στη δουλιά, στη μοναδική μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα που έχει απομείνει στην πόλη τους, αυτή της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Στα πλαίσια αυτά χτες το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά διοργάνωσε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στην οποία παραβρέθηκαν δεκάδες σωματεία, συνδικαλιστές και συνταξιουχικές Ενώσεις.

«Πρέπει από τώρα να πάρουν τα πόδια μας φωτιά. Να μην αφήσουμε χώρο δουλιάς, που να μην ενημερωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος. Να μη μείνει γειτονιά που να μην έχει την ανακοίνωση της Επιτροπής μας. Εμείς θα δώσουμε το περιεχόμενο και την ουσία σε αυτή την απεργία ώστε η μαζικότητα της απεργιακής συγκέντρωσης (σ.σ. που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στο ΕΚΠ) να δώσει ώθηση για την ένταση του αγώνα. Να αποτελέσει πίεση προς τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για νέες κινητοποιήσεις για την ενίσχυση και διεύρυνση αυτού του αγώνα. Αν από την πλειοψηφία της διοίκησης σαμποτάρουν την απεργία, τότε θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης, ενώ ο γραμματέας του ΕΚΠ Μιχάλης Νουφαρίτσης συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να μην είναι αγανακτισμένος από αυτή την πολιτική. Εμείς πρέπει να του δείξουμε τη διέξοδο και αυτή η απεργία μας δίνει την ευκαιρία. Πρέπει να την κάνουμε δική μας υπόθεση. Να αναδείξουμε το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την κλιμάκωση της μάχης».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Καλούμε σε οργάνωση της εργατικής αντεπίθεσης

Με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνουν η προκλητικότητα των βιομηχάνων και η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Γ. Μαυρίκος, επικεφαλής της ΔΑΣ, σημείωσε: «Καλούμε την Εργατική Τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα να οργανώσει την εργατική αντεπίθεση, προβάλλοντας το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ., γιατί αυτό σήμερα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μισθωτών». Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο διεκδίκησης που έχει θέσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι: κατώτερο μεροκάματο στις 12.000 δραχμές, κατώτερος μισθός στις 300.000 και κατώτερη σύνταξη στις 240.00 δραχμές.

Σχολιάζοντας τη στάση των βιομηχάνων ο συνδικαλιστής υπογράμμισε: «Η προκλητικότητα του ΣΕΒ στη σημερινή συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οχι μόνο αρνιέται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών, αλλά με ωμό τρόπο πρόβαλλε δικά του αιτήματα σε βάρος των εργαζομένων. Ζητά ουσιαστικά το πραγματικό ωράριο να φτάνει στις 44 ώρες. Ζητά η Εθνική Σύμβαση να είναι τριετής! Ζητά μείωση της πληρωμής των υπερωριών! Ζητά πρόσθετες κρατικές επιδοτήσεις! Δυστυχώς αγκαλιά με το ΣΕΒ στάθηκε και η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, υπονομεύοντας με τη στάση της αυτή τα συμφέροντα και των ίδιων των μελών της.

Η προκλητικότητα των βιομηχάνων, βέβαια, βασίζεται στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που αρνιέται να διακόψει το παζάρι και φοβάται την αγωνιστική αντίσταση των εργαζομένων, μια στάση που είναι εναρμονισμένη με τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής. Η προκλητικότητα του ΣΕΒ βασίζεται ακόμα στην πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που στρώνει με ροδοπέταλα το δρόμο των βιομηχάνων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανάγκη για συνολική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική

Την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να απαντήσει συνολικά στην κυβερνητική πολιτική και να διεκδικήσει αιτήματα, που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής της με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αγώνας και για τα εργασιακά προβλήματα που προκαλούνται από τις εξαγορές συγχωνεύσεις και πρόσθεσε ότι οι διεκδικήσεις πρέπει να παίρνουν υπόψη τους το σύνολο των εργαζομένων.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς παρουσίασε τη γνωστή τροπολογία που προτείνει η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, ώστε να συμπεριληφθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στις συγχωνεύσεις εταιριών στο χρηματοπιστωτικό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ