ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
1933: Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ από τους ναζί

Μάρτης του 1933. Συγκέντρωση του ναζιστικού κόμματος σε πλατεία του Βερολίνου για την καύση βιβλίων
Μάρτης του 1933. Συγκέντρωση του ναζιστικού κόμματος σε πλατεία του Βερολίνου για την καύση βιβλίων
Με στόχο τη συντριβή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, η ηγεσία του ναζιστικού κόμματος οργάνωσε τη νύχτα 26 προς 27 του Φλεβάρη 1933 μια πρωτάκουστη πρόκληση. Οργάνωσε τον εμπρησμό του κτιρίου του γερμανικού Κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ) και στη συνέχεια κατηγόρησαν γι' αυτό τους κομμουνιστές. Κύριος οργανωτής αυτής της προβοκάτσιας ήταν ο υπαρχηγός του ναζιστικού κόμματος, Χέρμαν Γκέρινγκ. Αργότερα το ομολόγησε ο ίδιος μπροστά σε έναν στενό κύκλο συνεργατών του Χίτλερ: «Ο μοναδικός άνθρωπος που ξέρει πραγματικά το Ράιχσταγκ», είπε ο Γκέρινγκ, «είμαι εγώ, γιατί εγώ έβαλα φωτιά σ' αυτό».

Οι ναζί χρησιμοποιώντας τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ ως πρόσχημα έκαναν μαζικές συλλήψεις αντιφασιστών με βάση καταλόγους που ήταν έτοιμοι από πριν. Περισσότερα από 10 χιλιάδες άτομα ρίχτηκαν στις φυλακές. Στις 28 του Φλεβάρη, ύστερα από πρόταση της χιτλερικής κυβέρνησης, ο Χίντεμπουργκ ανέστειλε με έκτακτο διάταγμα όλα τα άρθρα του Συντάγματος της Βαϊμάρης, που εγγυόνταν την ελευθερία του ατόμου, του λόγου, του Τύπου, των συγκεντρώσεων και της ίδρυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι κομμουνιστές συνέχιζαν με γενναιότητα τον αγώνα κατά του φασισμού επιδιώκοντας την ενότητα δράσης όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως της κομματικής και συνδικαλιστικής τοποθέτησης. Στις 27 του Φλεβάρη ο Ερνστ Τέλμαν με ανοιχτό γράμμα προς όλους τους σοσιαλδημοκράτες εργάτες και τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων έκανε έκκληση για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου. «Αν αγωνιστούμε ενωμένοι», έλεγε το γράμμα, «θα είμαστε ανίκητοι». Την 1η του Μάρτη το Κομμουνιστικό Κόμμα έστειλε στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και στη Γενική Ενωση Γερμανικών Συνδικάτων ακόμη ένα γράμμα, όπου πρότεινε να κηρυχτεί γενική πολιτική απεργία εναντίον της φασιστικής δικτατορίας. Οι δεξιοί ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας και τη στιγμή ακόμη αυτή απέρριψαν την πρόταση των κομμουνιστών και ματαίωσαν έτσι την κοινή αντιφασιστική δράση της γερμανικής εργατικής τάξης. Στις 3 του Μάρτη οι ναζί συνέλαβαν τον Τέλμαν και τον φυλάκισαν με την κατηγορία για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Στη συνέχεια οργάνωσαν μια απίστευτη σκευωρία σε βάρος του Βούλγαρου κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ, τον οποίο κατηγόρησαν ως κυρίως υπεύθυνο για τον εμπρησμό.

Η δίκη του Δημητρώφ και των συντρόφων του άρχισε το Σεπτέμβρη του 1933 στη Λιψία. Το δικαστήριο, κάτω από την πίεση της παγκόσμιας εκστρατείας, αναγκάστηκε να αθωώσει τον Δημητρώφ. Η χιτλερική δικαστική σκηνοθεσία τελείωσε με επαίσχυντη αποτυχία.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1548 Γεννιέται ο Τζορντάνο Μπρούνο. Ιταλός φιλόσοφος, αστρονόμος, μαθηματικός και ποιητής, εκπρόσωπος του πανθεϊσμού. Ο Μπρούνο καταδιώχτηκε από την καθολική εκκλησία για τις απόψεις του. Για το λόγο αυτό εγκατέλειψε την Ιταλία και έζησε στη Γαλλία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Οταν επέστρεψε στην πατρίδα του, το 1592, συνελήφθη και κατηγορήθηκε ως αιρετικός και ελευθερόφρων. Φυλακίστηκε για 8 χρόνια και μετά θανατώθηκε στην πυρά. Οι φιλοσοφικές απόψεις του Μπρούνο ήταν ένα κράμα του νεοπλατωνισμού και των απόψεων των αρχαίων Ελλήνων υλιστών φιλοσόφων, καθώς και των πυθαγορείων. Ανέπτυξε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου από την οποία επηρεάστηκε πολύ και στη συνέχεια διατύπωσε τη θεωρία για την απειρότητα της φύσης. Η φιλοσοφία του Μπρούνο μελετήθηκε από τους νεότερους φιλοσόφους και ιδιαίτερα από το Χέγκελ. Μπορεί να θεωρηθεί ο μεταβατικός, συνδετικός κρίκος μεταξύ των μεσαιωνικών φιλοσοφικών συστημάτων και των φιλοσοφικών αντιλήψεων της νέας εποχής.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1905 Ο ιαπωνικός στρατός απωθεί τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαντζουρία και περνάει τον ποταμό Σα.

1908 Το 46ο αστέρι προστίθεται στη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μετά την απόφαση της Πολιτείας της Οκλαχόμα να προσχωρήσει στην Ομοσπονδία.

1939 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θέτει εκτός νόμου τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις καθιστικές διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

1939 Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας αναγνωρίζουν τη φασιστική κυβέρνηση του Φράνκο και διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη δημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας.

1948 Ομαδική δολοφονία κρατουμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στη Μακρόνησο.

1950 Με μεγάλη επιτυχία αρχίζει η 48ωρη απεργία των δασκάλων.

1969 Χιλιάδες σπουδαστές και εργαζόμενοι πραγματοποιούν μεγάλη συγκέντρωση στη Ρώμη, διαμαρτυρόμενοι για την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην Ιταλία.

1991 Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καταιγίδα της ερήμου» οι «συμμαχικές» δυνάμεις απομακρύνουν από το Κουβέιτ τα ιρακινά στρατεύματα και αρχίζουν την προέλασή τους στο ιρακινό έδαφος.


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα δυτικά και τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα το πρωί κατά τόπους θα είναι περιορισμένη και είναι πιθανόν να σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 έως 17 βαθμούς και στην πόλη της Θεσσαλονίκης από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ