ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΠΟΔΝ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
«Εχουμε το ισχυρότερο όπλο: το δίκιο μας»

Η αλληλεγγύη είναι ο μοναδικός τρόπος να μη χαρακτηριστεί ο απελευθερωτικός παλαιστινιακός αγώνας «τρομοκρατικός», στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής υστερίας, τόνισε στη συνάντηση με την ΠΟΔΝ ο πρόεδρος της ΓΕΠΦ

Η αποστολή της ΠΟΔΝ μαζί με μέλη της ηγεσίας της ΓΕΠΦ και τον εκπρόσωπο της ΚΝ Ισραήλ, που διοργάνωσαν από κοινού τη φιλοξενία των αντιπροσωπειών στα αυτόνομα εδάφη και στο Ισραήλ
Η αποστολή της ΠΟΔΝ μαζί με μέλη της ηγεσίας της ΓΕΠΦ και τον εκπρόσωπο της ΚΝ Ισραήλ, που διοργάνωσαν από κοινού τη φιλοξενία των αντιπροσωπειών στα αυτόνομα εδάφη και στο Ισραήλ
(Της απεσταλμένης μας, Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ).-

«Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό όραμα. Το μοναδικό της σύνθημα προεκλογικά ήταν η κατάπνιξη της παλαιστινιακής εξέγερσης μέσα σε 100 ημέρες. Εχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε, αλλά δεν το έχει πετύχει, γιατί ο παλαιστινιακός λαός έχει ένα μοναδικό όπλο: το δίκιο του. Δε νομίζω, όμως, ότι αυτό θα την οδηγήσει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης. Από τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά, φαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει "πράσινο φως" στο Σαρόν να κάνει ό,τι θέλει. Δυστυχώς, αυτό συνήθως σημαίνει στρατιωτική κλιμάκωση».

Με αυτή την εκτίμηση άνοιξε τη συνάντηση της αποστολής της ΠΟΔΝ με αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών (ΓΕΠΦ), ο πρόεδρός της Ιμπραήμ Χρέσε. Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΓΕΠΦ, στη Ραμάλα, που βρίσκεται σε μια περιοχή της πόλης όπου είχε εισβάλει ο ισραηλινός στρατός πριν από μερικές ημέρες, προχωρώντας σε συλλήψεις, αλλά και σε έρευνες εντός των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων της ΓΕΠΦ.

«Κανονικά η εκτελεστική γραμματεία της Ενωσης συνεδρίαζε μία φορά την εβδομάδα. Από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, αυτό δε γίνεται, αφού τα μέλη της γραμματείας, που δεν κατοικούν εδώ, δεν μπορούν να προσεγγίσουν τη Ραμάλα» μας εξηγεί.

«Μέσα σε αυτούς τους μήνες της εξέγερσης, θρηνούμε 2.000 νεκρούς, περισσότερους από όσους καταγράφονται επισήμως, γιατί πολλοί δε μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ή και γιατί πολλοί εξέπνευσαν, ενώ είχαν καταχωρηθεί ως τραυματίες. Από αυτούς, τα 2/3 είναι μικρότεροι των 27 χρόνων. Οι τραυματίες μας ξεπερνούν τους 32.000, εκ των οποίων το 40% έχει υποστεί κάποια μόνιμη αναπηρία», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΓΕΠΦ. «Η κατάσταση είναι ασφυκτική. Δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση τον πόλεμο με το Ισραήλ. Ομως, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά μόνο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Η ΓΕΠΦ καταδικάζει κατηγορηματικά τις επιθέσεις κατά αθώων μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, όμως κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε αυτές τις επιθέσεις και τις πράξεις αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής εντός των αυτονόμων».

Ο Ιμπραήμ Χρέσε κάνει ξεχωριστή αναφορά στην αποστολή αλληλεγγύης της ΠΟΔΝ, υπογραμμίζοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει μεγάλη ανάγκη τη διεθνή αλληλεγγύη στην παρούσα φάση, γιατί η έναρξη της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας εμπεριέχει εμφανώς - όπως αποδεικνύεται - τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν τρομοκράτες όλοι όσοι μάχονται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Γι' αυτό η αποστολή της ΠΟΔΝ είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια Παλαιστινίων να καταστήσουν σαφές ότι δεν είναι τρομοκράτες, αλλά μάχονται για την ελευθερία τους».

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι η περιοχή μας είναι πολύ σημαντική από γεωστρατηγικής άποψης και ότι πίσω από το Ισραήλ υπάρχουν πολλοί άλλοι. Αλλωστε, νομίζω ότι ακριβώς αυτά τα συγκρουόμενα συμφέροντα είναι που έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική αδράνεια όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ΕΕ. Είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική από την εποχή της πρώτης Ιντιφάντα. Τώρα πια υπάρχει μόνο μια υπερδύναμη και τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα. Ομως, νομίζω ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη, αγωνιζόμενοι, να αλλάξουν την κατάσταση, έστω και με μικρά πράγματα: με μια εκδήλωση ενημέρωσης, με την αποστολή σχολικού ή φαρμακευτικού υλικού κ.ο.κ.», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΠΦ, αναγνωρίζοντας ότι το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα των αυτονόμων είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, το Ισραήλ παρακρατά από την Παλαιστινιακή Αρχή φόρους που οφείλει να της αποδίδει, και αγγίζουν πλέον το 1 δισ. δολάρια, ενώ εκτίμησε ότι για τη συντήρηση και μόνο ορισμένων υποδομών η Παλαιστινιακή Αρχή χρειάζεται καθημερινά 450 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ο Ιμπραήμ Χρέσε αναφέρθηκε ειρωνικά στην «προθυμία» της κυβέρνησης Μπους να βοηθήσει για την κατασκευή ορισμένων υποδομών, χορηγώντας 300 εκατομμύρια δολάρια, αποστέλλοντας όμως ταυτόχρονα και Αμερικανούς εργάτες, οι οποίοι θα αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας το έργο, με μισθό 10.000 δολάρια μηνιαίως, ενώ οι ελάχιστοι Παλαιστίνιοι, που πιθανώς θα προσληφθούν, θα λάβουν, στην καλύτερη περίπτωση, τον υπέρογκο μισθό των 1.500 δολαρίων. «Ετσι τα έργα θα γίνουν, αλλά οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν άνεργοι» κατέληξε, εκτιμώντας ότι «προφανώς αυτή είναι η έννοια της παγκοσμιοποίησής τους».

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ευχαρίστησε τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών για τη φιλοξενία της αποστολής σε συνεργασία με την ΚΝ Ισραήλ και μάλιστα υπό τις υπάρχουσες, ολοένα και δυσκολότερες συνθήκες. Εκτίμησε ότι, όντως, πλανάται αυτό το «φάντασμα της τρομοκρατίας» πάνω από όλο τον πλανήτη μετά τις 11 Σεπτεμβρίου και αξιοποιείται για να ενισχύσει την ισραηλινή κυβερνητική επιχειρηματολογία. Σε αυτήν τη λογική οδηγεί αναπόφευκτα και η τακτική της τήρησης ίσων αποστάσεων από το θύτη και το θύμα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, τονίζοντας ότι η ΠΟΔΝ ουδέποτε υιοθέτησε μια τέτοια λογική, αλλά αντίθετα τόσο η ίδια σε κεντρικό επίπεδο όσο και πολλές οργανώσεις μέλη της έχουν, εδώ και μήνες, θέσει το Παλαιστινιακό ως ένα από τα κύρια θέματα δραστηριοποίησής τους και θα συνεχίσουν εμπράκτως να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.


Σήμερα το συλλαλητήριο για το Παλαιστινιακό

Στις 6 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας με πορεία στη συνέχεια προς την πρεσβεία του Ισραήλ

Σήμερα, Πέμπτη 28 του Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. πραγματοποιείται στο πάρκο Ελευθερίας το συλλαλητήριο για το Παλαιστινιακό με πορεία στη συνέχεια προς την πορεία του Ισραήλ, που διοργανώνουν από κοινού η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΟΛΜΕ και κοινωνικά κινήματα και κινήσεις ειρήνης.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της «καλεί τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν το συλλαλητήριο». Τους εργαζόμενους καλεί να μετάσχουν και το ΠΑΜΕ και άλλοι μαζικοί φορείς.

Η ανακοίνωση που προαγγέλλει το συλλαλητήριο σημειώνει ότι «η εξέγερση του παλαιστινιακού λαού ενάντια στις δυνάμεις κατοχής συνεχίζεται με αμείωτη ένταση... ο φόρος αίματος που καθημερινά καταθέτουν οι Παλαιστίνιοι μαχητές αλλά και ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τέλος. Ο αγώνας τους είναι άνισος, είναι όμως ένας αγώνας για την ύπαρξη ενός ολόκληρου λαού.

Στην απέναντι όχθη ο Αριέλ Σαρόν, υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων Παλαιστινίων σε προσφυγικά στρατόπεδα, συνεχίζει το καταστροφικό του έργο, χαρακτηρίζοντας έναν ολόκληρο λαό που παλεύει για την ελευθερία του ως "τρομοκράτες". Στις εγκληματικές του ενέργειες έχει την πλήρη κάλυψη και υποστήριξη των ΗΠΑ».

Ως βασικά σημεία και αιτήματα του συλλαλητηρίου οι οργανώσεις προβάλλουν: «Να απαιτήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση με ουσιαστικότερες παρεμβάσεις της στους διεθνείς οργανισμούς να στηρίξει το αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη, να υψώσουμε για άλλη μια φορά τη φωνή μας για να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, προκειμένου να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν πατρίδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ