ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χιλιάδες οι θάνατοι από πυρηνικά κατάλοιπα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έγιναν θυσία στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων. Περισσότερους από 15.000 θανάτους από καρκίνο προκάλεσαν τα κατάλοιπα πυρηνικών δοκιμών, ενώ υπάρχουν ακόμη καταγεγραμμένα 20.000 μη θανατηφόρα κρούσματα από το 1951, σύμφωνα μάλιστα με επίσημη κυβερνητική έκθεση!

Η έκθεση είναι η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να καταγραφούν οι επιπτώσεις από όλες τις μορφές της ραδιενέργειας από εκατοντάδες πυρηνικές δοκιμές που έλαβαν χώρα επί του εδάφους, πριν αυτές απαγορευτούν οριστικά το 1963. Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 15.000 θάνατοι από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν να προκλήθηκαν από κατάλοιπα ραδιενέργειας πυρηνικών δοκιμών σε όλον τον κόσμο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα USA Today. Η έκθεση αυτή του αμερικανικού υπουργείου Υγείας και Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα - σύμφωνα με τις πληροφορίες καθυστέρησε για λόγους «εσωτερικής επιθεώρησης» και των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου και κυρίως της άμεσης επίλυσης διαφόρων ζητημάτων που άπτονται των τρομοκρατικών επιθέσεων από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας - αναφέρει πως 20.000 μη θανατηφόρα κρούσματα καρκίνου σε κατοίκους των ΗΠΑ που γεννήθηκαν μετά το 1951 μπορεί να συνδέονται με κατάλοιπα δοκιμών πυρηνικών όπλων που έγιναν στην επιφάνεια της γης, επισημαίνει η εφημερίδα.

Η USA Today τονίζει πως η έκθεση δείχνει ότι πολύ περισσότερα κατάλοιπα απ' ό,τι ήταν γνωστό έφτασαν στις ΗΠΑ από πυρηνικές δοκιμές στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και στα Νησιά του Ειρηνικού από αμερικανικές και βρετανικές δοκιμές καθώς επίσης πυρηνικά κατάλοιπα από τις αμερικανικές δοκιμές στη Νεβάδα διασκορπίστηκαν σε μεγάλη έκταση της χώρας. «Οταν συγκεντρώθηκαν όλα τα κατάλοιπα των αμερικανικών και ξένων πυρηνικών δοκιμών, κανένας γεννημένος μετά το 1951 κάτοικος των ΗΠΑ δε γλίτωσε», σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

Σε ορισμένα από τα συμπεράσματα συγκαταλέγονται, ότι 22.000 κρούσματα καρκίνων, το ήμισυ εξ αυτών θανατηφόρα, πιθανώς προκλήθηκαν από την εξωτερική έκθεση σε ραδιενέργεια. Μορφές καρκίνων που ποικίλουν, από το μελάνωμα έως τον καρκίνο του μαστού. Επιπροσθέτως, η έκθεση αποδίδει ακόμη χιλιάδες κρούσματα καρκίνου, στην εσωτερική προσβολή από καρκίνο, όπως η κατάποση, η αναπνοή ή η κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Αυτές οι μορφές καρκίνων, περιλαμβάνουν τουλάχιστον 550 θανάτους από λευχαιμία και 2.500 θανάτους από καρκίνο του θυρεοειδούς. Οι υπολογισμοί της ραδιενέργειας που διασκορπίστηκε βασίστηκαν σε ένα πολύπλοκο σύστημα αναλύσεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών των καιρικών μεταβολών, των συνηθειών των πληθυσμών και άλλων στοιχείων.

Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται πως τα κατάλοιπα από τις δοκιμές σε όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό πάνω από τις ΗΠΑ και ειδικά στην Αϊόβα, το Τενεσί, την Καλιφόρνια, το Ορεγκον, την Ουάσιγκτον και το Αϊνταχο. Ενώ οι δοκιμές στη Νεβάδα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις πολιτείες Γιούτα, Αϊνταχο, Κολοράντο, Κάνσας, Νεμπράσκα, Αϊόβα και Μισούρι.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιδρομές ρουτίνας και υπόνοιες Μπλερ

Αμερικανικό F16 που περιπολεί πάνω από το Ιράκ

Associated Press

Αμερικανικό F16 που περιπολεί πάνω από το Ιράκ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στόχους της ιρακινής αεράμυνας έπληξαν, άλλη μια φορά, αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν περιπολία ρουτίνας στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο Βόρειο Ιράκ, επειδή δέχτηκαν, όπως ανακοινώθηκε, «εχθρικά πυρά». Η διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων γνωστοποίησε ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους, ενώ η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι από τις αμερικανικές επιδρομές τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 3 πολίτες.

Στο μεταξύ, καλλιεργείται συστηματικά η φημολογία περί «αναγκαιότητας αντιμετώπισης της απειλής που θέτει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν εξαιτίας των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει». Αυτή τη φρασεολογία χρησιμοποίησε, τουλάχιστον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην αυστραλιανή τηλεόραση, όπου, αν και απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες του Αμερικανού Προέδρου για τις χώρες που παράγουν τέτοια όπλα και πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισής τους». Ο Τόνι Μπλερ απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει, το Σαββατοκύριακο, η εφημερίδα «Ομπσέρβερ», σύμφωνα με τις οποίες κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στις αρχές Απρίλη, θα καταληχθεί συγκεκριμένο «σχέδιο δράσης για τη δεύτερη φάση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας».

Την ίδια στιγμή, ο Κόλιν Πάουελ τόνιζε ότι η Ουάσιγκτον «είναι αποφασισμένη να διώξει τον Σαντάμ από την εξουσία και εξετάζει όλα τα δυνατά μέσα». Προς το παρόν, πάντως, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε ότι, εδώ και μήνες, Αμερικανοί πράκτορες «μπαινοβγαίνουν» στο κουρδικό τμήμα του Βόρειου Ιράκ «προκειμένου να εμψυχώσουν τις ενάντιες στον Σαντάμ δυνάμεις», ενώ ανώνυμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωνε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ραδιοφωνικού σταθμού στην περιοχή ως «εργαλείο προπαγάνδας».

ΚΟΥΒΑ
«Σκαιή προβοκάτσια» από τις ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Με μια «σκαιή προβοκάτσια» οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν τις ταραχές που κλόνισαν το βράδυ της Τετάρτης -τοπική ώρα- την κουβανική πρωτεύουσα μέσα και γύρω από την πρεσβεία του Μεξικού.

Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της κουβανικής κυβέρνησης, ο ραδιοφωνικός σταθμός, «Radio Marti», της αμερικανικής κυβέρνησης, που εκπέμπει από το Μαϊάμι, μέσα σε διάστημα ολίγων ωρών επανειλημμένως μετέδιδε τις δηλώσεις του Μεξικανού υφυπουργού Χόρχε Καστανέδα, «κυνικά χειριζόμενές τις» ως μία «ανοιχτή πρόσκληση για κατάληψη της πρεσβείας», αναφέρει το κυβερνητικό ανακοινωθέν και προσθέτει ότι «οι χαμερπείς αυτές ειδήσεις μεταδόθηκαν 8 φορές», ειδήσεις που δεν ήταν τίποτα άλλο «από σκαιή προβοκάτσια».

Οι ειδήσεις που προκάλεσαν αυτή την προβοκάτσια, ήταν οι δηλώσεις του Χόρχε Καστανέδα, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι «οι πόρτες της μεξικανικής πρεσβείας στο νησί είναι ανοιχτές για όλους τους Κουβανούς πολίτες». Πάντως και ο υπ' αριθμόν 2 της μεξικανικής πρεσβείας, Αντρές Ορντόνες - ο ίδιος ο πρέσβης Ρικάρντο Πάσκοε Πίερσε δε βρισκόταν στην Κούβα - διέψευσε ότι ο υπουργός εννοούσε την παραχώρηση ασύλου σε όσους Κουβανούς θέλουν να φύγουν από την Κούβα και δήλωσε ότι πρόκειται για «παρεξήγηση», ενώ τόνισε ότι «η πολιτική του Μεξικού όσον αφορά τη μετανάστευση παραμένει η ίδια».

Εντούτοις, οι ειδήσεις αυτές προκάλεσαν την προσπάθεια εισβολής μίας ομάδας περίπου 20 Κουβανών με ένα κλεμμένο λεωφορείο στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας του Μεξικού. Οι 20 παρέμεναν μέσα στην πρεσβεία και δήλωναν ότι θα αυτοκτονήσουν σε περίπτωση που τους διώξουν» και κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν στη στέγη της πρεσβείας και φώναζαν συνθήματα εναντίον του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έσπευσε -μαζί με τον αντιπρόεδρο Κάρλος Λάγκε και τον υπουργό Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε- στην πρεσβεία, όπου και παρέμεινε για περίπου 20 λεπτά προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα. Στους δρόμους γύρω από την πρεσβεία σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς πολλοί νεαροί συγκεντρώνονταν για να δουν τι συμβαίνει. Στον τόπο έφτασε αμέσως και η αστυνομία που άρχισε να διαλύει το πλήθος χρησιμοποιώντας κλομπ και προχωρώντας σε συλλήψεις.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ
«Οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζουν γενικευμένη επίθεση»

Κοινή ανακοίνωση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Ανακοίνωση για τα γεγονότα της Κολομβίας και της Βενεζουέλας εξέδωσαν από κοινού οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», τονίζοντας:

«Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές τρία χρόνια προετοιμάζουν γενικευμένη επίθεση για το αιματοκύλισμα του λαού της Κολομβίας, εξοπλίζοντας κι εκπαιδεύοντας τις παραστρατιωτικές και στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της χώρας, η οποία ψάχνει αφορμή για να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση και να συνεχίσει το δολοφονικό της έργο.

Η κυβέρνηση Παστράνα της Κολομβίας, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρόφαση μια ύποπτη αεροπειρατεία, εξαπέλυσε απάνθρωπους βομβαρδισμούς με σύγχρονα όπλα που τους είχαν προμηθεύσει έγκαιρα οι Αμερικανοί.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας προετοιμάζει το έδαφος για ολοκληρωτική επίθεση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπου γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί η με συντριπτική πλειοψηφία εκλεγμένη κυβέρνηση Τσάβες, που έχει γίνει καρφί στο μάτι των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ για τις προοδευτικές αλλαγές που προωθεί στη χώρα της.

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", οι ναυτεργάτες, είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των επαναστατικών λαϊκών δυνάμεων της Κολομβίας.

Η νίκη των λαϊκών δυνάμεων της Κολομβίας θα είναι και νίκη για όλους τους λαούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ