ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκβιασμοί για απολύσεις

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό «TEMPO» και στο ραδιοφωνικό σταθμό «Planet». Ο ιδιοκτήτης των δύο σταθμών Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, σε συνάντηση που είχε χτες με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, απείλησε να βάλει «λουκέτο» στους δύο σταθμούς ή σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσει σε απολύσεις του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού.

Ο Μ. Ανδρουλιδάκης γι' αυτές τις «απειλές» επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα και ελλείμματα ύψους 4,5 δισ. Συγκεκριμένα ανέφερε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπει μέσα με 4 δισ. από το «TEMPO» και 500 εκατ. από το ραδιοφωνικό του σταθμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο ιδιοκτήτης των δύο ΜΜΕ, για τη λύση του οικονομικού προβλήματός του, βρήκε ως εξιλαστήρια θύματα τους εργαζόμενους. `Η θα βάλει «λουκέτο» είπε ή θα προχωρήσει σε «νοικοκύρεμα». Το «νοικοκύρεμα» για τον Μ. Ανδρουλιδάκη είναι να προχωρήσει σε απολύσεις 60% στο ραδιοφωνικό σταθμό «Planet» και σε 40% στο προσωπικό του τηλεοπτικού σταθμού «TEMPO».

Το κρίσιμο, για τους εργαζόμενους στο «TEMPO» και στον «Planet» θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα.

Ηδη όμως η ΕΣΗΕΑ, η ΕΤΕΡ και το ΕΚΑ έχουν αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη εβδομάδα στον τηλεοπτικό σταθμό «TEMPO» και στον «Planet».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχισε ο δεύτερος γύρος των απ' ευθείας συνομιλιών

Με νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς άρχισε χτες ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε κτίριο του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, άρχισε στις 10 το πρωί και διήρκεσε περίπου μια ώρα και 40 λεπτά. Οι απ' ευθείας συνομιλίες διεξάγονται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο και των συμβούλων τους. Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνόδευαν ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποδεχόμενος προχτές στα Κατεχόμενα αντιπροσωπεία του εκτός ψευδοβουλής Κόμματος Εθνικής Αναγέννησης δήλωσε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, πως ο "δεύτερος συνεταιρισμός" κατά την έκφρασή του, θα πρέπει να βασίζεται σε πιο υγιείς βάσεις από αυτές του 1960 και ως υγιής βάση βλέπει τα «γεωγραφικά δεδομένα». Διέψευσε επίσης πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ελληνοκυπριακό Τύπο ότι δηλαδή δε θέλει τον ειδικό σύμβουλο του γγ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο ως παρατηρητή στις συνομιλίες.

Επείγονται οι Αμερικανοί

Την αδημονία της διεθνούς κοινότητας για τη λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε o ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, που συναντήθηκε νωρίς χτες με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ στην Αγκυρα. «Η κατάσταση επείγει καθώς το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Γουέστον και σημείωσε ότι «το πρόβλημα πρέπει να λυθεί το γρηγορότερο δυνατό».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποίησαν μέχρι τώρα 14 επαφές και βρίσκονται σε ένα θετικό και παραγωγικό στάδιο, είπε ο κ. Γουέστον και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για τη στήριξη των συνομιλιών. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και προσεγγίσεις, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης και χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Ζιγιάλ ως πολύ θετική.

Οι παρατηρήσεις του Αμερικανού συντονιστή γίνονται τη στιγμή που η διπλωματική κοινότητα φοβάται ότι ο κ. Ντενκτάς προσπαθεί να καθυστερήσει, προβάλλοντας ξαφνικά την ανάγκη διακοπής των συνομιλιών, προκειμένου να αντιμετωπίσει επείγουσες ανάγκες της υγείας του.

Προβληματικές οπλοβομβίδες

Η Εθνική Φρουρά εξετάζει το ενδεχόμενο, το προχτεσινό ατύχημα στο πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς στο Τσέρι να οφείλεται σε προβληματικές οπλοβομβίδες. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, με αφορμή το προχτεσινό ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 18 ανδρών της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Χάσικος δήλωσε πως οι προκαταρκτικές έρευνες αποκλείουν σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους.

Τόνισε πως τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς έχουν μεγάλη εμπειρία σε ασκήσεις βολής και διαβεβαίωσε πως από πλευράς της ηγεσίας της Δύναμης λαμβάνεται η κατάλληλη μέριμνα. Παράλληλα, σημείωσε πως ο αριθμός των ατυχημάτων, σε τέτοιου είδους ασκήσεις, δεν είναι τέτοιος που να ανησυχεί την Εθνική Φρουρά.

Ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε πως είναι ευχής έργο ότι από τις χθεσινές εκρήξεις δεν υπήρξαν θύματα, σημειώνοντας πως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τήρηση των απαραίτητων κανονισμών ασφαλείας.

ΚΚΕ
Στη μάχη των δημοτικών εκλογών

Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που έχουν ανοίξει οι ΚΟ του ΚΚΕ με τους φίλους του Κόμματος, με ολόκληρο το λαό, στον οποίο απευθύνονται, καλώντας τον στις σχετικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν, για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, κατάθεση προτάσεων.

Στα πλαίσια αυτά το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, συζητήσεις και συγκεντρώσεις διοργανώνουν:

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αττικής του Κόμματος αύριο, Κυριακή, 3 του Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής, στην Παλλήνη (17ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος). Θα παραβρεθεί ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ αύριο, Κυριακή, 3 του Μάρτη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Φίλιππος» στη Λιβαδειά. Η εισηγητική ομιλία θα γίνει από τον Παναγιώτη Αρβανίτη, μέλος του ΝΓ της ΝΕ και δημοτικό σύμβουλο Λιβαδειάς.

- Η Κομματική Οργάνωση Σαλαμίνας του ΚΚΕ αύριο, Κυριακή, 3 του Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, στην ταβέρνα «Κύμα», με ομιλήτρια τη Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Ελληνικού του ΚΚΕ αύριο, Κυριακή, 3 του Μάρτη, στις 10.30 το πρωί, στο παλιό Δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι ΚΟ Ζωγράφου του ΚΚΕ αύριο, Κυριακή, 3 του Μάρτη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «ΑΘΗΝΑ».

- Η Κομματική Οργάνωση Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 4 του Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Χαλκηδόνας.

- Οι ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 4 του Μάρτη, στον κινηματογράφο «Ν. Ελβετία», στις 6 μ.μ.. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η Κομματική Οργάνωση Ναυπάκτου, τη Δευτέρα 4 του Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 4/3, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Maniatis». Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ την Τρίτη 5 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Χορωδίας Δ. Περάματος.

- Οι ΚΟΒ Κερατσινίου του ΚΚΕ, τη Τετάρτη, 6 Μάρτη, στις 7.00μμ στο Δημαρχείο Κερατσινίου.

- Η ΚΟΒ Δραπετσώνας του ΚΚΕ τη Τετάρτη, 6 Μάρτη, στις 6.30μμ, στο Δημαρχείο Δραπετσώνας.

- Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ την Τετάρτη, 6 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Υμηττού.

- Η ΚΟΒ Αχαρνών του ΚΚΕ, την Τετάρτη, 6 του Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της, Αχαρνών 297.

Στο Γενικό Χημείο του Κράτους

Η Λιάνα Κανέλλη πραγματοποιεί περιοδεία στο Γενικό Χημείο του Κράτους, τη Δευτέρα, 4 του Μάρτη, στις 11.00πμ.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι του Tμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ συμπαραστέκονται και συλλυπούνται το σύντροφο Τάσο Χρονά για το θάνατο της μητέρας του

ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Φιλειρηνική εκδήλωση

Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού διοργανώνει, αύριο, Κυριακή 3 Μάρτη και ώρα 11.00 π.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστές απειλούν και πάλι τον πλανήτη, επαγρυπνούμε και αγωνιζόμαστε για την ειρήνη».

Η εκδήλωση θα «φιλοξενηθεί» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού, στην αίθουσα «Μ. Μερκούρη». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υπάρξει ομιλία, προβολή βίντεο από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από νεανικό συγκρότημα και απαγγελία ποιημάτων από την Ηλιάνα Λαζαρίζου - Ψαρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ