ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Η κυβέρνηση επιμένει ότι μειώνεται

Αλλά η ανάγνωση των στοιχείων δίνει άλλη εικόνα. Χαρακτηριστικό της αλχημείας ότι για την ίδια περίοδο στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται δύο διαφορετικά ποσοστά ανεργίας

Να θολώσει την εικόνα επιχειρεί και πάλι η κυβέρνηση που με διάφορα μαγειρέματα των επίσημων στοιχείων προσπαθεί να δείξει ότι έχει επιτευχθεί μείωση της ανεργίας κατά το Γ' τρίμηνο του 2001. Αλλωστε, το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο σχετικό δελτίο Τύπου είναι αντικρουόμενα, θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητά τους.

Ετσι, στην πρώτη σελίδα του δελτίου Τύπου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) παρουσιάζεται ως επίσημο ποσοστό ανεργίας για το Γ' τρίμηνο του 2001 το 10% και του αντίστοιχου τριμήνου του 2000 το 10,7%. Ομως στη δεύτερη σελίδα όπου παρουσιάζονται τα στοιχεία ανά γεωγραφική περιφέρεια το επίσημο ποσοστό ανεργίας για το Γ' τρίμηνο του 2001 ανέρχεται σε 10,2% και του αντίστοιχου τριμήνου του 2000 σε 11,1%!!! Το ίδιο συμβαίνει και στο επίσημο site της ΕΣΥΕ στο διαδίκτυο (www.statistics.gr).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην πρώτη σελίδα του δελτίου Τύπου ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων κατά το Γ' τρίμηνο του 2001 ανέρχεται σε 434,8 χιλιάδες - ποσοστό 10% - παρουσιάζοντας ως γενικό ποσοστό μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2000, όπου το ποσοστό ανεργίας ήταν 10,7%.

Ομως, τα συγκεντρωτικά αυτά στοιχεία είναι παραπλανητικά, γιατί δεν αντικατοπτρίζουν τη σοβαρή αύξηση της ανεργίας σε περιοχές της χώρας όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Ηπειρος και οι Ιόνιοι Νήσοι. Οπως προαναφέραμε τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται στη δεύτερη σελίδα του δελτίου Τύπου και είναι διαφορετικά από αυτά της πρώτης. Πάντως, σύμφωνα με αυτά τα ποσοστά ανεργίας, που κατά το Γ' τρίμηνο του 2000 ανέρχονταν για τη Δυτική Μακεδονία σε 14,7%, την Ηπειρο 10,6%, τις Ιόνιους Νήσους 5%, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 8,6%, την Κεντρική Μακεδονία 10,7%, εκτινάχτηκαν κατά το Γ' τρίμηνο του 2001 σε 15,8%, 11,9%, 6,7%, 9%, 10,8%, αντίστοιχα. Στη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, παρά την όποια μείωση, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πολύ υψηλά, της τάξης του 13,3% (13,6% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2000). Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλία, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 11,6% (12,4% κατά το 2000).

Παράλληλα, η κυβέρνηση κρύβει ότι η μικρή μείωση της καταγεγραμμένης ανεργίας που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές είναι πρόσκαιρη. Χρησιμοποιεί τα στοιχεία που αφορούν κυρίως στην Αττική για να παρουσιάσει μειωμένο μέσο ποσοστό ανεργίας. Στην Αττική, από 12,2% το Γ' τρίμηνο του 2000 εμφανίζεται μείωση σε 10,4% το Γ' τρίμηνο του 2001. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που εφαρμόζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ακόμα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ειδικά στην Αττική παρουσιάζεται μια πρόσκαιρη αύξηση των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επομένως και πρόσκαιρη αύξηση της απασχόλησης. Επίσης, στην Αττική εφαρμόζονται τα περισσότερα κοινοτικά προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών για «νέες θέσεις εργασίας», που και αυτά έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και η αποτελεσματικότητά τους ως προς την καταπολέμηση της ανεργίας αμφισβητείται ακόμα και από τους αρμόδιους κρατικούς οργανισμούς.

Τέλος, τα ποσοστά ανεργίας ανέρχονται για την Κρήτη σε 5,7%, το Νότιο Αιγαίο σε 9,7%, το Βόρειο Αιγαίο σε 6%, την Πελοπόννησο σε 8,1% και τη Δυτική Ελλάδα σε 9,9%. Με δεδομένο τον αγροτικό χαρακτήρα των περιοχών, τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά υψηλά.

ΛΑΡΙΣΑ
Αρχίζει το ξεκοκάλισμα 15 δισ.

Εληξε προχτές η προθεσμία απογραφής των ανέργων στα πλαίσια της εφαρμογής του διαβόητου Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης στο Νομό Λάρισας. Για τις 2.800 θέσεις εργασίας που προβλέπει το πρόγραμμα, ο αριθμός των ανέργων που απογράφτηκαν ανέρχεται στις 9,5 χιλιάδες. Βεβαίως, οι άνεργοι στο Νομό Λάρισας είναι πολλές χιλιάδες περισσότεροι απ' αυτούς που καταγράφηκαν. Κι ένας από τους λόγους που δεν κατάφερε να απογραφεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός των ανέργων είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες για την απόκτηση ή την ανανέωση της κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό πως στο υποκατάστημα Λάρισας του ΟΑΕΔ καθημερινά οι άνεργοι στοιβάζονται κατά χιλιάδες, περιμένοντας ν' ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας. Εκεί όχι μόνο ταλαιπωρούνται, αλλά έρχονται αντιμέτωποι και με μια προσπάθεια εξευτελισμού τους από τους αρμόδιους του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα για τη δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας που θα εφαρμοστεί στη Λάρισα έχει ως στόχο να γεμίσει τις τσέπες των εργοδοτών και όχι να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Μάλιστα, λίγες μόλις μέρες πριν μπει σε εφαρμογή αυτό το πρόγραμμα έγιναν πάνω από 1.000 απολύσεις εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες ότι πολλοί εργοδότες προχωρούν επίτηδες σε απολύσεις των εργαζομένων για να μπουν στο πρόγραμμα, τα χρήματα του οποίου ανέρχονται στα 15 δισεκατομμύρια δραχμές και να προσλάβουν άλλους για καθένα εκ των οποίων θα τσεπώσουν 7.000 δραχμές την ημέρα ως επιδότηση.

Ταξικά ψήφισαν οι μεταλλεργάτες

Νικητής και ακόμα πιο ενισχυμένος αναδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ο «Ενιαίος Συνδυασμός Εργατοτεχνιτών Μετάλλου», που υποστηρίζεται από τις ταξικές δυνάμεις του ταξικού κινήματος, στις εκλογές που έγιναν στην Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Νομού Λάρισας. Και σ' αυτές τις εκλογές ο «Ενιαίος Συνδυασμός Εργατοτεχνιτών Μετάλλου» πέτυχε τη νίκη με ποσοστό 83,2%. Με μεγάλη διαφορά, δηλαδή, έναντι του ποσοστού 13,6% που έλαβε ο συνδυασμός που στηρίζει η ΠΑΣΚΕ. Ταυτόχρονα ελπιδοφόρα μηνύματα στέλνει και η αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες σε σχέση μ' αυτή το 2000. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η νέα ταξική νίκη έρχεται λίγο πριν τη διεξαγωγή του 25ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Συγκεκριμένα στις εκλογές ψήφισαν 600 εργαζόμενοι έναντι 427 το 2000. Αναλυτικά ο «Ενιαίος Συνδυασμός Εργατοτεχνιτών Μετάλλου» έλαβε 492 ψήφους έναντι 360 ψήφων που είχε λάβει το 2000, ενώ εξέλεξε 8 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου, 13 αντιπροσώπους στο ΕΚ Λάρισας από 10 που είχε και 5 αντιπροσώπους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου από 4.

Το ποσοστό της παράταξης «Ενότητα Εργαζομένων Μετάλλου» που στηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ μένει στα ίδια, σχεδόν, χαμηλά επίπεδα που είχε, καθώς έλαβε μόνο 82 ψήφους, εξέλεξε ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, δύο αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και έναν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Δε γράφουν εργαζόμενους σε σωματείο

Την αντεργατική στάση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού Πιερίας και συγκεκριμένα του προέδρου Βαλάση Κοτρώνη, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Πιερίας, για τη μη εγγραφή μελών στο σωματείο αν και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 1264/82 περί συνδικαλιστικού κινήματος, που υπερτερεί από κάθε καταστατικό σωματείου.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία η ΕΣΑΚ επισημαίνει, ότι η παράνομη αυτή στάση υπονομεύει την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος και την οργάνωση των εργαζομένων σε μια περίοδο που τα δικαιώματά τους δέχονται άγρια επίθεση από την εργοδοσία.

Ενώ θα έπρεπε να πρωτοστατεί, συνεχίζει, για την οργάνωση των εργαζομένων στο χώρο και τη συσπείρωσή τους γύρω από το σωματείο, αφήνει έξω από αυτό εργαζόμενους επειδή θεωρεί το σωματείο κλειστή οργάνωση και προσωπική υπόθεση.

Η ΕΣΑΚ καταλήγοντας, καλεί τη διοίκηση να αναθεωρήσει τη στάση της για το καλό του κλάδου και ζητάει την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης. Τέλος, δηλώνει ότι σε περίπτωση που δε λυθεί το ζήτημα, θα προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο.

Απεργία στα συμβολαιογραφεία

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι υπάλληλοι των συμβολαιογράφων, οι οποίοι απαιτούν να σταματήσει η αμφισβήτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να υπογραφεί άμεσα ενιαία εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασία.

Ετσι, τη Δευτέρα 4 του Μάρτη οι υπάλληλοι της Κρήτης με απόφαση του Συλλόγου τους προχωρούν σε 24ωρη απεργία ενάντια στην προσπάθεια του Εφετειακού Συμβολαιογραφικού τοπικού συλλόγου, μέσω της δικαστικής οδού, να ακυρώσει προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις του κλάδου. Επίσης, τα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους σωματείων των υπαλλήλων συμβολαιογραφείων, καλούν όλους τους εργαζόμενους σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αντίστοιχους Εφετειακούς Συλλόγους των Συμβολαιογράφων. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της δηλώνει σε συντονισμό με τα σωματεία μέλη της ότι θα ακυρώσει στην πράξη τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες των εργοδοτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ