ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Αποκλεισμός εφοριών στις 6 του Μάρτη

Και συνέχεια, με αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών στις 13 Μάρτη

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα έχουν τη μορφή του αποκλεισμού των εφοριών στις 6 του Μάρτη και του υπουργείου Οικονομικών στις 13 Μάρτη, απαντάνε οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρέμποροι της Αττικής στη νέα φορολογική επίθεση που εξαπολύει εναντίον τους η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται γαλαντόμος απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στο μεγάλο κεφάλαιο χαρίζοντάς τους απλόχερα πολύμορφα προνόμια.

Τα παραπάνω τονίζει σε προκήρυξή της η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, καταγγέλλοντας ότι μια νέα φορολογική επιδρομή βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη διακήρυξη της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα, επισημαίνεται πως τα «αντικειμενικά κριτήρια», που υποτίθεται ότι καταργήθηκαν επανέρχονται με τη μορφή του «αντικειμενικού» ΦΠΑ και ο νόμος περί συνάφειας είναι το επόμενο επεισόδιο μιας άδικης φορολογικής αντιμετώπισης των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων. Η κυβέρνηση, τονίζεται, εξακολουθεί να θεωρεί τους ΕΒΕ φοροκλέφτες, ισχυρίζεται ότι εισέπραξαν ΦΠΑ, το οποίο δεν απέδωσαν στην εφορία τούς κηρύσσει ένοχους με τις συνοπτικές διαδικασίες του νόμου «περί συνάφειας» και τους καλεί να «παραδεχτούν την ενοχή τους», επιστρέφοντας τον ΦΠΑ που... «υπεξαίρεσαν».

Ο ΕΒΕ, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα αυτά είναι ψέματα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις δεν είναι άντρο απάτης και φοροδιαφυγής. Παλεύουν σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια, για να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο που κάθε μέρα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Τα χωρίς τέλος προνόμια και οι φοροαπαλλαγές που θεσπίζει για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια όπως στο νόμο για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» προκαλούν απώλεια εσόδων που προσπαθεί να ισοφαρίσει με τη σκληρή φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων.

«Σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε ένα χαράτσι εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων δραχμών ο καθένας. Αυτό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης που ενισχύει την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου στη ζούγκλα της "ελεύθερης αγοράς". Είναι συνέχεια των άδικων "αντικειμενικών κριτηρίων" που εφευρέθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και τελειοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι εφαρμογή των πιεστικών εντολών της ΕΕ για αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ», υπογραμμίζει η επιτροπή αγώνα.

Επιπλέον, σημειώνει, με βάση τον τζίρο που θα υπολογιστεί από τη «συνάφεια» οι ΕΒΕ θα κληθούν να πληρώσουν και επιπλέον φόρο εισοδήματος για τα προηγούμενα τρία χρόνια όπως προβλέπεται από το νόμο «για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων που αποδίδει εξοντωτικά χαράτσια αρκετών εκατομμυρίων για τις μικρές επιχειρήσεις. Χαράτσια που υπολογίζονται με τον ίδιο «αντικειμενικό» τρόπο.

«Αυτή η πολιτική αν περάσει θα έχει σαν συνέπεια το κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και την υποβάθμιση όσων καταφέρουν να επιβιώσουν. Δε θα μείνουμε απαθείς μπροστά σ' αυτή τη φοροληστεία, θα αγωνιστούμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας», δηλώνει αποφασιστικά η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ. Καλεί, επίσης, τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ξεφύγουν από την απάθεια και να τεθούν επικεφαλής των αγώνων, που ξεκίνησαν και θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα.

Οι ΕΒΕ απαιτούν:

  • Να αναγνωρίζεται η ειλικρίνεια των βιβλίων εσόδων - εξόδων και να αποτελούν τη μοναδική βάση για τον υπολογισμό του ΦΠΑ και της φορολογίας εισοδήματος.
  • Κατάργηση του νόμου περί συνάφειας και κάθε μορφής αντικειμενικοποίησης της φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων όπως και να ονομάζεται.
  • Να κλείνουν αυτόματα τα βιβλία με το τέλος του έτους.
  • Δραστική μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ και όλων των άδικων άμεσων φόρων,
  • Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του.
  • Χτύπημα της φοροδιαφυγής με ένταση των ελέγχων και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΒΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συσκέπτονται αύριο τα ΔΣ στη Λαμία

Θέμα της συνεδρίασης ο τρόπος αντίδρασης στη νέα φορολογική επιδρομή και ο συντονισμός δράσης, μετά την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ για πανελλαδικές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάρτη

Τους τρόπους αντίδρασης στη νέα φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης ενάντια στις μικρές επιχειρήσεις θα συζητήσουν αύριο Κυριακή 3 Μάρτη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Φθιώτιδας στη Λαμία, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών της Στερεάς και της Θεσσαλίας προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους. Η σύσκεψη πραγματοποιείτα μετά την απόφαση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ για πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης μεταξύ 13 και 20 του Μάρτη και κινητοποιήσεων τοπικού χαρακτήρα μεταξύ 6 και 13 του μήνα. Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ πάρθηκε κάτω από την πίεση των συνεπών συνδικαλιστών και της αγωνιστικής διάθεσης της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με θέμα τη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεδρίασε το ΔΣ της ομοσπονδίας ΕΒΕ Εύβοιας, όπου έλαβε απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη στη Λαμία, ενώ έστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών όπου αναφέρεται στο κλείσιμο των «ανέλεγκτων χρήσεων» και στον «αναδρομικό ΦΠΑ τριετίας». Καταγγέλλουν τη φορομπηχτική και φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου που στοχεύει στον αφανισμό των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Καταλήγοντας στην επιστολή της η Ομοσπονδία ΕΒΕ Εύβοιας τονίζει ότι «οι μικρομεσαίοι επαγρυπνούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιδράσουν δυναμικά με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας και θα σας το κάνουμε να το καταλάβετε με οποιοδήποτε τρόπο».

Εδωσε τα ... ρέστα

Εδωσε ρέστα πάλι η γνωστή, για την ευθυγράμμισή της με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και για τις ...αλλεργικές της αντιδράσεις απέναντι σε κάθε μορφή αγώνα ενάντια σ' αυτά, πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Ετσι, αυτή τη φορά, πιεζόμενη από τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, τους χιλιάδες μικρέμπορους της Αθήνας που ξεχειλίζουν από αγανάκτηση και οργή για τη νέα φορολογική επίθεση της κυβέρνησης εναντίον τους, προχώρησε σε μια απόφαση - παρωδία. Επιμένοντας η πλειοψηφία να στέκεται μακράν του ύψους των περιστάσεων, κάλεσε σε συνάντηση εκπροσώπους άλλων κλάδων ελευθέρων επαγγελματιών, για να πάρουν όλοι μαζί αποφάσεις για την αντίδρασή τους. Το «ζουμί», όμως, είναι αλλού. Οπως μάθαμε, η πρόταση του προέδρου του Συλλόγου προς τους συνομιλητές του είναι η πραγματοποίηση μιας... συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σε κάποια αίθουσα, πιθανόν του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας! Οσο «συγκέντρωση» άλλο τόσο «αγωνιστική» και «διαμαρτυρίας». Αλήθεια, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι αράδες δε μάθαμε εάν στη συνάντηση με θέμα τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων αυτού του τύπου θα ήταν και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ