ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιχείρηση «Ανακόντα»

Οι σοροί των 7 Αμερικανών μεταφέρθηκαν χτες στη Γερμανία. Οι αμερικανικές εφημερίδες προσπαθούν να πείσουν για την «αναγκαιότητα» (!) των απωλειών...

Associated Press

Οι σοροί των 7 Αμερικανών μεταφέρθηκαν χτες στη Γερμανία. Οι αμερικανικές εφημερίδες προσπαθούν να πείσουν για την «αναγκαιότητα» (!) των απωλειών...
ΓΚΑΡΝΤΕΖ-ΚΑΜΠΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΡΑΜΣΤΑΪΝ.--

Ο λόγος που οι υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις συνεχίζουν τη μανιασμένη καταδίωξη των δυνάμεων των Ταλιμπάν και της «Αλ Κάιντα» στα βουνά της περιοχής Σαρικότ --έγραφε στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» -- είναι, παρότι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου διστάζουν να το παραδεχτούν, ότι θέλουν να «διορθώσουν» τα σφάλματα της περσινής επιχείρησης στα βουνά της Τόρα Μπόρα, όπου η «μεγάλη εξάρτηση» των στρατιωτών των ΗΠΑ από τους Αφγανούς πολεμάρχους «επέτρεψε» σε εκατοντάδες από τους διωκόμενους να διαφύγουν. Ετσι, στην τελευταία επιχείρηση συμμετέχουν 900 Αμερικανοί, ισάριθμοι Αφγανοί (που, αν και η Ποστ δεν το λέει, είναι το «κρέας» για την πρώτη γραμμή...), καθώς και περίπου 200 ακόμη στρατιώτες από την Αυστραλία -- το αντίστοιχο σώμα των βρετανικών SAS --, τον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία. Οι μάχες είναι εκ του συστάδην και χρησιμοποιούνται όπλα που ως τώρα η αμερικανική διοίκηση απέφευγε να χρησιμοποιήσει, όπως είναι τα ελικόπτερα «Απάτσι». Είναι, αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτο πως, στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί η προσπάθεια ολικής κατάκτησης του Αφγανιστάν και εξόντωσης των τελευταίων θυλάκων αντίστασης, για την «Ουάσινγκτον Ποστ» «είναι αναγκαίες» οι αμερικανικές απώλειες...

Χτες οι «συμμαχικές» δυνάμεις προωθούνταν σε οχυρά και σπηλιές της Σαχικότ και, σύμφωνα με πολεμάρχους, «είχαν περικυκλώσει» εκατοντάδες μαχητές, οι οποίοι, όπως έλεγε -- φωτογραφίζοντας προθέσεις -- ένας Αμερικανός ταγματάρχης, «δεν υπάρχει περίπτωση να παραδοθούν».

Οι σοροί των 7 Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, όταν δύο ελικόπτερα «Σινούκ» δέχτηκαν πυρά από βομβιδοβόλα με αποτέλεσμα το ένα να καταπέσει, μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν των ΗΠΑ στη Γερμανία.

Η «συμμαχική» επίθεση, που φέρει το κωδικό όνομα Επιχείρηση Ανακόντα (το φίδι που συνθλίβει το θήραμά του μέχρι θανάτου, εξηγεί το «Ασοσιέιτεντ Πρες»), σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που χερσαίες τακτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εμπλέκονται στον πόλεμο. Μέχρι τώρα μόνο ειδικές δυνάμεις και ομάδες ανορθόδοξου πολέμου, μεταφερόμενες από αέρος, είχαν εμπλακεί στις μάχες. Και αυτό παρότι ο αρχικός σχεδιασμός της επιχείρησης ήταν οι Αμερικανοί να έχουν την ευθύνη της «αποκοπής των οδών διαφυγής» των μαχητών της «Αλ Κάιντα» και των Ταλιμπάν που βρίσκονται στη Σαρικότ, κάτι που προφανώς άλλαξε...

Και αυτές οι χερσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντάλα, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Σι Μπι Ες, εναντίον «του μεγαλύτερου οχυρού των μαχητών της "Αλ Κάιντα"», δε θα είναι πιθανότατα οι μόνες, καθώς «και άλλοι θύλακες της "Αλ Κάιντα" υπάρχουν σε άλλα σημεία της χώρας».

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εντατικοί βομβαρδισμοί από αέρος με όλη τη δύναμη πυρός που μπορούν να διαθέσουν οι Αμερικανοί και γαλλική συμμετοχή.

Ενας Αφγανός πολέμαρχος, ο Μαουλβί Σαΐφ-ουρ-Ρεχμάν Μανσούρ, έστειλε από την πλευρά του μια δήλωση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, στην οποία ανέφερε πως «η μάχη κατά της Αμερικής για την υπεροχή του Ισλάμ και για την υπεράσπιση της χώρας μας θα συνεχιστεί ως την τελευταία μας ανάσα».


ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αμερικανική «φαγούρα» για τον πόλεμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τι σημασία έχει εάν το αίμα ρέει άφθονο σε άλλα μέρη της υφηλίου; Τι σημασία έχει εάν οι Αμερικανοί σκοτώνουν ανηλεώς, προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα; Τίποτα, ποτέ, δεν έχει παίξει κανένα ρόλο για τους ίδιους τους Αμερικανούς. Εκτός εάν πληρώνουν και οι ίδιοι φόρο αίματος, έστω και μικρό, γεγονός που συνήθως συνταράσσει την εγχώρια κοινή γνώμη. Ειδικά λίγο πριν τις εκλογές.

Εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης των μισών μελών και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου, που δεδομένης της δημοτικότητας των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να τερματίσει το ιδιότυπο δυαδικό σύστημα εξουσίας, που σήμαινε άλλο κόμμα έχει τον έλεγχο της εξουσίας και άλλο τον έλεγχο του Κογκρέσου. Αυτή τη στιγμή, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Γερουσία όπου έχουν τον έλεγχο οι Δημοκρατικοί για μία και μόνο ψήφο. Στο ανώτατο νομοθετικό Σώμα εξελίσσεται, λοιπόν, ο «ανηλεής πόλεμος των κονσέσιουμ». Σαν κεραυνός εν αιθρία ξαφνικά υψώθηκαν οι τόνοι της πολιτικής διαμάχης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, εκ μέρους κυρίως του επικεφαλής της Γερουσίας, Δημοκρατικού Τομ Ντασλ, με αφορμή τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Μάλιστα, έχουν αρχίσει να ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις, σύμφωνα με αναλυτές, προς την κυβέρνηση Μπους να δώσει σαφείς και κατηγορηματικές εξηγήσεις για τους στόχους της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα προετοιμάζονται πυρετωδώς να αναχωρήσουν για τη Γεωργία, την Υεμένη και τις Φιλιππίνες και ενώ οι πολεμικές μηχανές ανάβουν για μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ, που όπως πρότεινε προχτές ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, ο «μυστικός πόλεμος κατά του Ιράκ πρέπει να αρχίσει χωρίς να είναι αναγκαίο να δημοσιοποιηθεί ή να τύχει της έγκρισης του Κογκρέσου». Ο Λίμπερμαν είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του πολέμου κατά του Ιράκ και πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Αλ Γκορ!

Αλλαγή στρατηγικής του ΝΑΤΟ

Χτες, στο νέο γύρο τριβών, ένα σημαντικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να προωθήσει τη μεταβολή των στρατηγικών προσανατολισμών του ΝΑΤΟ προς την αντιμετώπιση του κινδύνου της διεθνούς τρομοκρατίας, και πρόσθεσε πως ο περιορισμός των όπλων μαζικής καταστροφής αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Πρόκειται για το γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ από την Ινδιάνα, που μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα τον Νοέμβρη θα πρέπει να ανατραπεί η καχυποψία της Ευρώπης, που θεωρεί πως οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν μονόπλευρο αγώνα και να επικεντρωθεί στο πώς θα υπάρξει συνεργασία, για να αντιμετωπιστούν οι αναδυόμενες τρομοκρατικές απειλές. Η σύνοδος, τονίζει ο Λούγκαρ, θα πρέπει να εστιαστεί στην αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών ικανοτήτων, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στα διδάγματα από τον πόλεμο του Αφγανιστάν, έτσι ώστε αυτές να μπορέσουν να υπηρετήσουν τόσο τα ευρωπαϊκά, όσο και τα αμερικανικά συμφέροντα, κτυπώντας την τρομοκρατία και περιορίζοντας την επέκταση των όπλων μαζικής καταστροφής, και πρόσθεσε ότι ο Μπους «δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη να αναλάβει έναν πρωτεύοντα ρόλο το ΝΑΤΟ. θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς εχθρούς και φίλους ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί σε μία ανάπλαση του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή». Οπως δήλωσε ο Λούγκαρ, εάν οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να προσανατολίσουν τη σύνοδο της Πράγας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αυτό «θα αποτελέσει μία σημαντική υποβάθμιση των αμερικανικών δυνατοτήτων».

Νέες βρετανικές προειδοποιήσεις

Τέλος, χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους Times ζήτησε από τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ελέγξουν το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, με την απειλή πως αν δεν το πράξει θα χρειαστεί «να υποστεί συνέπειες». «Οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν κι ελπίζω ότι θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε το στόχο μας να εξαλείψουμε την απειλή που αποτελούν για την ανθρωπότητα τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ... Ωστόσο, εάν ο Σαντάμ αρνηθεί να ανοίξει τα προγράμματα του εξοπλισμού του για μία επαρκή διεθνή επιθεώρηση, τότε θα χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες υπογράμμισε ο Στρο, και προειδοποίησε: «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, όμως κανείς, και ιδίως ο Σαντάμ Χουσείν, δε θα πρέπει να τρέφει την παραμικρή αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ