ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίωξη κατά βουλευτή του ΚΚΕ επειδή συμμετείχε σε κινητοποιήσεις!
  • Εισαγγελική παραγγελία για άρση ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη που συμμετείχε σε αντιΝΑΤΟική διαδήλωση
  • Συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και συνάντησε την αντίδραση βουλευτών όλων των κομμάτων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης
Ακόμα και εναντίον βουλευτών - που το καθήκον τους είναι να στέκονται δίπλα στο λαό - που αγωνίστηκαν κατά της παράνομης διέλευσης από τη χώρα μας ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με κατεύθυνση τη Γιουγκοσλαβία στρέφονται διάφοροι εισαγγελείς.

Ετσι μετά το πογκρόμ διώξεων κατά αρκετών φιλειρηνιστών που αντιτάχθηκαν έμπρακτα στον βάρβαρο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ήρθε χτες στη Βουλή αίτηση του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη, γιατί επιτελώντας το καθήκον του, τον Απρίλη του 1999, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές προσπάθησε στην Εθνική οδό Αθηνών - Ευζώνων να εμποδίσει την -κατά παράβαση ακόμα και του Συντάγματος - διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο.

Η αίτηση του εισαγγελέα συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και συνάντησε την ομόφωνη αποδοκιμασία από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που υπερασπίστηκαν το βουλευτή, τονίζοντας ότι επιτέλεσε απλώς το καθήκον του.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι δεν είναι τιμητικό από μεριάς πολιτείας να σέρνονται σε διώξεις βουλευτές και άλλοι πολίτες γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας. Τόνισε δε ότι η διέλευση αυτή εκτός των άλλων ήταν και κατά παράβαση του Συντάγματος, το οποίο απαιτεί σχετική απόφαση της Βουλής και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία. Η ενέργεια του Α. Τζέκη, υπογράμμισε, ήταν μια «τιμητική πολιτική ενέργεια» και είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει γενικότερα το θέμα και να σταματήσουν τέτοιες διώξεις που στρέφονται και κατά βουλευτών και κατά πολιτών.

Κατά της εισαγγελικής ενέργειας τάχθηκαν και οι εισηγητές όλων των κομμάτων. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπαγεωργίου είπε ότι η ενέργεια του βουλευτή του ΚΚΕ ήταν «κατεξοχήν πολιτική έκφραση», ενώ από τη ΝΔ η Ζ. Μακρή τόνισε ότι «η υπερβολή θα ήταν να μη συμπαρασταθεί σε όσους κινητοποιούνταν». Την αγανάκτησή του για την εισαγγελική παραγγελία εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι ο βουλευτής υπερασπιζόταν το Σύνταγμα που παραβιαζόταν με τη διέλευση ξένων στρατευμάτων. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας, ο οποίος εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την ενέργεια του εισαγγελέα, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι απαραίτητες γιατί διαφορετικά θα επικρατήσει στην κοινωνία ένα «επικίνδυνο νεκροταφείο». Κατά της άρσης της ασυλίας τάχθηκαν και οι Ν. Κατσαρός (ΝΔ) και Φ. Ιωαννίδης (ΠΑΣΟΚ).

Η Αλέκα Παπαρήγα στην Κρήτη

Διήμερη περιοδεία θα πραγματοποιήσει στην Κρήτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις 7 και 8 του Μάρτη. Συγκεκριμένα, θα βρίσκεται στα Χανιά αύριο, Πέμπτη 7 του Μάρτη, ενώ την Παρασκευή 8 του Μάρτη θα επισκεφτεί το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

Την Πέμπτη στα Χανιά η Αλέκα Παπαρήγα:

  • Στις 11 το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο «Πόρτο Βενετσιάνο».
  • Στις 12.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
  • Στη 1.00 το μεσημέρι θα μιλήσει στους εργαζόμενους του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου.
  • Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΝΕ Χανίων με θέμα «Επίκαιρα πολιτικά ζητήματα και οι θέσεις του ΚΚΕ», στα Νεώρια, στο Παλιό Λιμάνι.

Την Παρασκευή στο Ρέθυμνο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 9 το πρωί θα επισκεφτεί το Δήμο Ρεθύμνου και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Ηράκλειο όπου:

  • Στις 11 π.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ».
  • Στις 12.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου (Κνωσός) και θα έχει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές.
  • Στη 1.00 μ.μ. θα μιλήσει στο χώρο του Πανεπιστημίου με θέμα: «Οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ».
  • Στις 8.00 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές» στο ξενοδοχείο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ».
ΕΕΔΥΕ
Το Σάββατο οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιτροπών ειρήνης από όλη τη χώρα, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 9 Μάρτη οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. και θα ολοκληρωθούν στις 4.00 μ.μ., θα «φιλοξενηθούν» στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής (Φιλαδέλφειας & Βρυούλων) και εκτός από τα μέλη των επιτροπών αναμένεται να τις παρακολουθήσουν δήμαρχοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων και συνδικάτων.

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει ότι τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου θα απασχολήσουν όλες οι εξελίξεις στην ανθρωπότητα και ο αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος κατά της τρομοκρατίας της Νέας Τάξης. Ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν και το τρομοκρατικό μήνυμα Μπους για νέα χτυπήματα κατά χωρών (Ιράν, Ιράκ, Β. Κορέα).

Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με την επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών («τρομονόμος», ευρωστρατός, ευρωσυλλήψεις, ΝΑΤΟικά δικαστήρια), που έχουν εξαπολύσει τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Παράλληλα, θα γίνει εκτενής αναφορά στις εξελίξεις, στα Ελληνοτουρκικά, στο Παλαιστινιακό, στο Κυπριακό και το ρόλο του NATO στην περιοχή, καθώς και γενικότερα προβλήματα, που απασχολούν την παγκόσμια ειρήνη. Θα συζητηθεί, επίσης, ανάμεσα στους εκπροσώπους και θα κατατεθούν προτάσεις και σκέψεις για το ρόλο της ΕΕΔΥΕ και του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος στη σημερινή κατάσταση, καθώς και το πρόγραμμα δράσης της ΕΕΔΥΕ για το 2002.

θα πραγματοποιηθεί ακόμα και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς.

Αντιπροσωπεία του ΚΚ Βιετνάμ στο «Ριζοσπάστη»

Τα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και τις εγκαταστάσεις της «Τυποεκδοτικής», στο Κρυονέρι Αττικής, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, που βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Ελλάδα, προσκεκλημένη από την ΚΕ του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΒ, αποτελούμενη από τον Νγκουγέν Ντουκ Μπιν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τους Τραν Χούου Τιεν, Νγκουγέν Νγκογκ Λονγκ, Νγκουγέν Μαν Χουνγκ, Νγκουγέν Ξουάν Σον, Ντουόνγκ Βαν Χονγκ και Ντουόνγκ Χοάν Ναμ, στελέχη του Κόμματος, είχε συνάντηση με τη Διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» και, συγκεκριμένα, με τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και διευθυντή της εφημερίδας, Στ. Λουκά, μέλος της ΚΕ και εκδότη και τον Τ. Τσίγκα, μέλος της ΚΕ και αρχισυντάκτη. Η Διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΒ, για το ρόλο και την προσφορά της εφημερίδας και τις γενικότερες συνθήκες διεξαγωγής της πολιτικής και ιδεολογικής πάλης.

Συναντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη 6 Μάρτη, στις 10 το πρωί, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσο Παπαδόπουλο.

Επίσης, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη 6 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Οι δύο συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ