ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πανελλαδικός ξεσηκωμός κατά της κυβερνητικής πολιτικής

Τα Χανιά επισκέφθηκε χτες, πρώτη μέρα της περιοδείας της στην Κρήτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα για ενιαίο πανελλαδικό ξεσηκωμό ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή εκδηλώνεται στο Ασφαλιστικό, στο χώρο της Υγείας και γενικότερα ενάντια στην επίθεση, που δέχεται συνολικά ο ελληνικός λαός, απηύθυνε χτες από τα Χανιά πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψής της στην Κρήτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Κατήγγειλε το λεγόμενο διάλογο, χαρακτηρίζοντάς τον στημένο και ψεύτικο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για διάλογο συμβιβασμού και προδοσίας. Απάντηση του λαού απέναντι σ' αυτές τις μεθοδεύσεις θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη αγώνων όχι μόνο για τη διατήρηση των κατακτήσεων, αλλά και για την παραπέρα διεύρυνσή τους.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, όσο και τη διαφαινόμενη νέα αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, κάλεσε τον ελληνικό λαό να διαμορφώσει ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους λαούς των χωρών αυτών, σημειώνοντας με έμφαση ότι μια νίκη του παλαιστινιακού λαού θα αποτελέσει αφετηρία για ένα πιο ισχυρό διεθνές κίνημα κατά του ιμπεριαλισμού.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες το πρωί έδωσε στα Χανιά συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι επισκέφτηκε το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους σε αυτό. Το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στα Νεώρια στο Παλιό Λιμάνι με θέμα «Επίκαιρα πολιτικά ζητήματα και οι Θέσεις του ΚΚΕ».

Συνεχίζοντας την περιοδεία της στην Κρήτη σήμερα επισκέπτεται το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Το σημερινό πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

Στο Ρέθυμνο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 9 το πρωί θα επισκεφτεί το Δήμο και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Ηράκλειο όπου:

  • Στις 11 π.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ».
  • Στις 12.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου (Κνωσός) και θα έχει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές.
  • Στη 1.00 μ.μ. θα μιλήσει στο χώρο του Πανεπιστημίου με θέμα: «Οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ».
  • Στις 8.00 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές» στο ξενοδοχείο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ».
Υγεία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο Χανίων

Η πάλη για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα λειτουργεί στην υπηρεσία των αναγκών του λαού, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε υπόθεση ενός ευρύτερου μετώπου τόσο των εργαζομένων σε όλους τους τομείς των νοσοκομείων, όσο και των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων που κατεξοχήν τους αφορά, ως ασφαλισμένους, η παρεχόμενη περίθαλψη.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε με τρόπο σαφή κατά τη χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης του νοσοκομείου και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Τα χαρακτηριστικά αυτής της συσπείρωσης και του αγώνα συνδέονται άρρηκτα με το γεγονός ότι η προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Υγείας, που συνειδητά γίνεται από την κυβέρνηση, συνοδεύεται από τη θέση πως «ο τομέας της Υγείας θα πρέπει να λειτουργεί εμπορικά, να σχετίζεται με τα κέρδη». Είναι μέρος της γενικότερης επιχείρησης που πραγματοποιείται για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του, χωρίς όρια και περιορισμούς. Είναι η ίδια πολιτική που εκδηλώνεται με τις αλλαγές οι οποίες επιχειρούνται στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και γενικά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας όπου η λογική του κέρδους διεκδικεί να πάρει τις θέσεις του κοινωνικού δικαιώματος.

Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, ότι τον όρο «ασθενής» πάνε να τον αντικαταστήσουν με τον όρο «πελάτης» και μάλιστα με βάση κατεύθυνση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Είναι το ίδιο που συμβαίνει και στους δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπου και εκεί ο όρος «πελάτης» παίρνει τη θέση του όρου «συνδρομητής». «Οι κίνδυνοι, είπε η Αλ. Παπαρήγα, για ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση στον τομέα της Υγείας όλο και αυξάνουν. Ολα τα μέτρα και οι αποφάσεις, οι γενικές κατευθύνσεις, οι υποδείξεις και οι υποχρεωτικές επιλογές υποτάσσονται στο ότι ο τομέας της Υγείας θα πρέπει να λειτουργεί εμπορικά, να σχετίζεται με τα κέρδη».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί αποσκοπούν στην αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων όχι όμως και στην πλήρη διάλυσή τους γιατί οι επιχειρηματίες θέλουν τα δημόσια νοσοκομεία να υπάρχουν και να λειτουργούν για να τα χρησιμοποιούν για τη δική τους κερδοφορία. Με τον ίδιο τρόπο που θέλουν να χρησιμοποιούν την κρατική υποδομή, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού, σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Θέλουν λοιπόν, τόνισε, τα νοσοκομεία να είναι συμπληρωματικά των δικών τους δραστηριοτήτων. Η υποβάθμιση αυτή γίνεται μέσω της διαδικασίας της χρηματοδότησης, με τους εξής τρόπους: Περικοπές στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία και την Υγεία. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με τη διαρκή μείωση των εργαζομένων που απασχολούνται μόνιμα αλλά και εξαιτίας της αύξησης αυτών που παρότι είναι μισθωτοί πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπως και των ανασφάλιστων. Σύμπραξη ιδιωτών με ασφαλιστικές εταιρίες με τη σύναψη επιχειρηματικών ασφαλιστικών συμβολαίων.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το δημόσιο σύστημα Υγείας να υποσκάπτεται και να μπαίνει η ιδιωτικοποίηση και από το παράθυρο, όπως γίνεται και με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Το ΚΚΕ, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, δεν είναι κατά της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά είναι ενάντια σε αυτή τη συγκεκριμένη λειτουργία, που εισάγει την ιδιωτικοποίηση, που εισάγει τη διατίμηση και στις ίδιες τις ιατρικές υπηρεσίες. Και σε όλα αυτά, σημείωσε, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι η ανάγκη καλύτερης διαχείρισης του δημόσιου και του κοινωνικού τομέα.

Η πρόταση πάλης που κάνει το ΚΚΕ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, διεκδικεί ένα σύστημα Υγείας δημόσιο που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, την εργοδοσία και τις εισφορές των εργαζομένων, οι οποίες δεν μπορεί να αυξηθούν άλλο. Ενα σύστημα Υγείας δωρεάν που θα προάγει την ισότιμη μεταχείριση και θα δίνει έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στα πλαίσια αυτά οι γιατροί, όπως και όλο το προσωπικό, θα πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, όμως με καλούς μισθούς και ανάλογες συνθήκες εργασίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο για να περιγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τονίσουν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της προστασίας αλλά και της παραπέρα διεύρυνσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στα δικαστήρια για τις όποιες διαφορές με την Τουρκία

Να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για την επίλυση οποιωνδήποτε «υπαρκτών ή ανύπαρκτων» διαφορών με την Ελλάδα, κάλεσε την Αγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.

Από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε χτες για τον εορτασμό της 54ης επετείου για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, ο Κ. Στεφανόπουλος αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά τόνισε, απευθυνόμενος στην Τουρκία: «Δεν επιλύονται με πολιτικούς τρόπους τα προβλήματα που ηθελημένα δημιουργούν, για λόγους τους οποίους καλά γνωρίζουν. Επιλύονται μόνο από τη δικαιοσύνη και τη Δικαιοσύνη υπό στενότερη έννοια, αυτήν που μπορεί να εφαρμόσει η διεθνής κοινότητα στα δικαστήρια και στα δικαιοδοτικά όργανα τα οποία έχει ιδρύσει». «Η δικαιοσύνη δε λειτουργεί μόνο στις τοπικές κοινωνίες. Λειτουργεί και στις διεθνείς σχέσεις. Ας το ακούσουν άλλη μια φορά οι γείτονές μας, προς τους οποίους τρέφουμε φιλικά αισθήματα», τόνισε ο Πρόεδρος. Και κατέληξε παροτρύνοντας την Τουρκία να προσφύγει, όποτε επιθυμεί, στη Δικαιοσύνη, η οποία «έχει τις θύρες ανοιχτές. Και εμείς έχουμε τις καρδιές μας ανοιχτές, να τους θεωρήσουμε φίλους και συνεργάτες και να δεχτούμε την επίλυση αυτών των διαφορών με το μόνο δυνατό τρόπο».

Στο Βόλο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ομιλήτρια τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 10 Μάρτη και ώρα 11.00 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος).

Θέμα της ομιλίας «Οι επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Βενεζουέλα

Στο Καράκας της Βενεζουέλας βρίσκεται, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Βενεζουέλας, η Δέσποινα Μάρκου, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στο 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, του οποίου οι εργασίες ξεκινούν σήμερα και θα λήξουν την Κυριακή 10 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ