ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Χαιρετίζει το νέο κύκλο κινητοποιήσεων

Το νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι - για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης - και τις ομοσπονδίες και τα σωματεία τους χαιρετίζει η ΔΗΚΕΒΕ. Η έντονη αγανάκτηση και η αβεβαιότητα που υπάρχει στους μικρούς ΕΒΕ από τη νέα φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης και ο δρόμος του αγώνα που ακολουθούν τα συνεπή συνδικαλιστικά όργανα - αναφέρει η ΔΗΚΕΒΕ - εξανάγκασαν τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ να προκηρύξουν πανελλαδικό κλείσιμο στις 13 Μάρτη και να διακηρύσσουν ότι «μοναδικό όπλο είναι η άμεση μαζική κινητοποίηση και καλούν τους ΕΒΕ να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα», με αίτημα την αναστολή και κατάργηση της διάταξης του νόμου 2753/99 (τεκμαρτό ΦΠΑ τριετίας) και το κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεων παρελθόντων ετών.

Ομως, όσον αφορά στη στάση των παραπάνω πλειοψηφιών, η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει ως σοβαρά στοιχεία που πρέπει να ανησυχήσουν τους ΕΒΕ τα παρακάτω:

α) Η αποσιώπηση και η απουσία τους από τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες των ομοσπονδιών για κλιμάκωση και ανάπτυξη των αγώνων, συνειδητά ή όχι αδιάφορο, στην πράξη υποσκάπτει το συνδικαλιστικό κίνημα και το οδηγεί στη συναίνεση και τον εκφυλισμό.

β) Το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο εξαντλείται σε δύο πλευρές της φορολογίας, η αποσιώπηση και η άρνηση των πλειοψηφιών να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, που προκαλούν απώλεια εσόδων τα οποία προσπαθεί να ισοφαρίσει η κυβέρνηση με τη σκληρή φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, η άρνηση να ενταχθεί και το Ασφαλιστικό στην κινητοποίηση όπως πρότειναν οι ΕΒΕ της αγωνιστικής συσπείρωσης (ΔΗΚΕΒΕ).

γ) Η συμμετοχή τους στην πρώτη συνάντηση με την κυβέρνηση στο λεγόμενο καλόπιστο διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Η ΔΗΚΕΒΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του δίκαιου αγώνα και καλεί τους ΕΒΕ:

  • Να συσπειρωθούν στα σωματεία.
  • Να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά με πολύμορφες εκδηλώσεις στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 13 Μάρτη.
  • Να αμφισβητήσουν και να ξεπεράσουν τις πρακτικές των πλειοψηφιών.
  • Να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους και τους μικροαγρότες και να αντισταθούν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο δρόμος του αγώνα για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροβιοτέχνες, τους μικρεμπόρους, τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ, είναι η μόνη ελπίδα για να μη σπρωχτούν στο περιθώριο και στην ανεργία, για να διατηρήσουν το δικαίωμα στη δουλιά.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Η κυβέρνηση εμμένει στο φοροχαράτσωμά τους

Την εμμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει κατά κεραία το νέο «αντικειμενικό τρόπο» προσδιορισμού πάνω στο ΦΠΑ και στο εισόδημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διαμήνυσε ξανά χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ενόψει της σημερινής συνάντησης με τις διοικήσεις των οργανώσεων ΕΒΕ και των κινητοποιήσεων για τις 13 του Μάρτη. Η ουσία της επιλεκτικής και σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κυβερνητικής πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει παρά μόνο με την κατάργηση του λεγόμενου αντικειμενικού συστήματος, κάτι που η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει στο τραπέζι κανενός διαλόγου. Με δεδομένες τις προθέσεις της κυβέρνησης, προκαλεί εντύπωση η αισιοδοξία του υπουργού που δήλωσε «απόλυτα βέβαιος, ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια αποτελεσματική λύση».

Παρά την αισιοδοξία του για την έκβαση των συζητήσεων με τις διοικήσεις των ΕΒΕ, ο Ν. Χριστουδουλάκης δεν είχε τίποτε νεότερο να προσθέσει και επανέλαβε τα περί «προαιρετικότητας» υποβολής των δηλώσεων «συνάφειας» της περιόδου 1999-2001. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την «προαιρετικότητα» ή μη των δηλώσεων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόσθετους φορολογικούς ελέγχους και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας. Στην πραγματικότητα η υποβολή δήλωσης συνάφειας για το ΦΠΑ αποτελεί πρόκριμα για την επέκταση του τεκμαρτού συστήματος προσδιορισμού και πάνω στα εισοδήματα της τριετίας. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, ο υπουργός επανέφερε και το θέμα των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 1993-1998 από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει και νέα χαράτσια, την ώρα μάλιστα που με το άλλο χέρι χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλαγές εκατοντάδων δισ. δραχμών.

  • Πλάτες στην κυβερνητική πολιτική εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσπάθησε να βάλει χτες η διοίκηση των Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Με «ήξεις αφήξεις» και κάνοντας δήθεν κριτική η διοίκηση της ΠΟΕ- ΔΟΥ αναφέρθηκε «σε χαριστικές αποφάσεις οι οποίες εάν επαναφερθούν δε θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση των συνταγματικών επιταγών για φορολογική δικαιοσύνη» κάτι που θεωρούν ότι μπορεί να γίνει με το «θεσμό» των φορολογικών ελέγχων. «Φιλότιμη» η όλη προσπάθεια στήριξης μόνο που δεν μπορεί να πείσει και στην πραγματικότητα στρέφεται κατά των συμφερόντων και της αξιοπιστίας και των ίδιων των Εφοριακών.
Δυναμικό «παρών» χτες στις εφορίες

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Ελλάδας και την Α` και Β` Εφορία, απέκλεισαν χτες οι Γιαννιώτες ΕΒΕ. Κατάγγειλαν τη φορομπηχτική επέλαση της κυβέρνησης και ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα -απαίτηση στις τριτοβάθμιες οργανώσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Πέτροβας Σπύρος

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Ελλάδας και την Α` και Β` Εφορία, απέκλεισαν χτες οι Γιαννιώτες ΕΒΕ. Κατάγγειλαν τη φορομπηχτική επέλαση της κυβέρνησης και ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα -απαίτηση στις τριτοβάθμιες οργανώσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Μαζική και μαχητική ήταν η προχτεσινή ανταπόκριση των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων της Αθήνας στο αγωνιστικό κάλεσμα της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ για αποκλεισμό εφοριών, καταγγέλλοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση της κυβέρνησης εναντίον τους που αποσκοπεί στη βίαια συρρίκνωση τουλάχιστον του 25% των ΕΒΕ, κύρια των μικρότερων από αυτούς.

Οι ΕΒΕ, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 13 Μάρτη με το 24ωρο κλείσιμο των μαγαζιών και των βιοτεχνιών και με τη συγκέντρωση που αποφάσισε η Παναττική Επιτροπή Αγώνα έξω από το υπουργείο Οικονομικών στις 9.00 το πρωί.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ΕΒΕ έξω από την Α` ΔΟΥ της Αθήνας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) Χ. Χαλβατζόγλου τόνισε ότι η οργή και η αγανάκτηση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων από τη ληστρική φορολογική επιδρομή κυβέρνησης και ΕΕ θα γίνει χείμαρρος που θα παρασύρει όχι μόνο αυτούς που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, αλλά και εκείνους που κωλυσιεργούν και υπονομεύουν τους αγώνες, φωτογραφίζοντας τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών των τριτοβάθμιων οργάνων. Κανένας, κατέληξε, δεν μπορεί να πάει κόντρα στο λαό, όταν είναι ενωμένος και αποφασισμένος.

Φιλόπτωχον ταμείον η Ελλάς...

Επιδόματα 100-200 χιλ. δραχμών για εξαθλιωμένους, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, όχι όμως και το χρόνο που θα δοθούν

Ενισχύσεις... φιλανθρωπίας 100-200 χιλ. δραχμών σε εξαθλιωμένες οικογένειες, ανακοίνωσε ξανά χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ένα χρόνο μετά τις σχετικές εξαγγελίες - με τον βαρύγδουπο τίτλο «Δίχτυ κατά της φτώχειας» - από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Αυτό μάλλον που αναδεικνύεται από την ιστορία αυτή, δεν είναι τόσο τα επιδόματα αθλιότητας, όσο το γεγονός ότι στα πλαίσια της Ευρωζώνης εντείνονται τα φαινόμενα εξάπλωσης της φτώχειας και της αθλιότητας και στην ελληνική κοινωνία. Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας (Ν. Χριστοδουλάκης - Γ. Φλωρίδης) δημοσιοποιήθηκε νομοσχέδιο, όπου το άρθρο 19 φέρει τον τίτλο «Μέτρα κοινωνικής πολιτικής». Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την περίπτωση της χορήγησης επιδόματος για μακροχρόνια ανέργους - αντίθετα από τις δύο άλλες περιπτώσεις - στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ο χρόνος έναρξης της καταβολής του.

Στο συγκεκριμένο άρθρο προβλέπεται:

  • Η χορήγηση επιδόματος για μακροχρόνια ανέργους - άνω των 12 μηνών - μέχρι 150 ευρώ (51 χιλ. δρχ.) και για 12 μόνο μήνες, με μια σειρά όρους και προϋποθέσεις, όπως: α) Να έχουν εξαντλήσει το όριο κανονικής επιδότησης. β) Να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 587 ευρώ για κάθε παιδί). γ) Να έχουν ηλικία μεταξύ 45 και 65 ετών, ενώ με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας καθορίζονται και άλλα γραφειοκρατικά κριτήρια (απαιτούμενα δικαιολογητικά κλπ.).
  • Σε οικογένειες που ζουν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές χορηγείται από το 2002 ετήσια εισοδηματική ενίσχυση 600 ευρώ (204 χιλ. δρχ.), αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι 1.500 ευρώ (511 χιλ. δρχ.) και 300 ευρώ (102 χιλ. δρχ.) αν έχουν εισόδημα 2.200 ευρώ (750 χιλ. δρχ).
  • Σε οικογένειες με παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία και με εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ (1 εκατ. δρχ) χορηγείται από το 2002 ετήσια οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ (102 χιλ. δρχ.) για κάθε παιδί και μέχρι τα 16 του χρόνια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ